Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 9 met beste wasverzachter

Het woord ‘wasverzachter’ doet vermoeden dat je het middel gebruikt om je was zachter uit de wasmachine te laten komen. Toch toont onderzoek aan dat de meeste mensen wasverzachter kopen vanwege de geur en niet zozeer om de verzachtende eigenschappen. Geuren doen iets met de mens en je gebruikt de ene wasverzachter liever in de winter en de andere liever als de zon hoog aan de hemel staat. Afwisselen met wasverzachters is ook een trend die waargenomen is.

Telkens overstappen naar een nieuwe wasverzachter met nieuwe geur

In een wereld waar onze zintuigen al meer dan genoeg geprikkeld worden, kan een geur je ineens weer tot rust brengen. Wellicht ken je de techniek om je hoofd leeg te maken. Je zet je zintuigen weer aan het werk en benoemt 5 dingen die je ziet, 4 die je voelt, 3 die je hoort, 2 die je ruikt en 1 die je proeft. Een vervelend klusje als de was doen, kan vanwege de lekkere geur van de wasverzachter dus toch iets positiefs voor je betekenen.

Snel overzicht: Deze wasverzachters raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste geurbelevingRobijn – Classics – Morgenfris: We vinden deze wasverzachter de absolute topper qua geur. Deze frisse geur is echt de favoriet op onze redactie en lijkt nooit te gaan vervelen. Maar wees voorzichtig, de verleiding is groot om er meer van te gebruiken, wat dus niet nodig is. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor de zomerSilan – Aromatherapy – Magic Magnolia: De geur van deze wasverzachter is intens en blijft lang hangen, vooral fijn tijdens de warmere dagen. Het geeft ons het gevoel van een exotische zomerse dag. Een klein nadeel is dat door de intensiteit, de geur soms wat sneller kan gaan opvallen. >> Check laagste prijs
Beste voor gevoelige huidNeutral – parfumvrije wasverzachter – Caring Softness: Dit is de ideale keuze voor mensen met een gevoelige huid of als je simpelweg geen geur aan je was wilt toevoegen. Je koopt deze wasverzachter puur vanwege zijn verzachtende eigenschappen. Maar voor wie gewend is aan een lekker geurtje kan deze keuze wel even wennen zijn. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om wasverzachters te reviewen?

Als geuren je blijkbaar in een bepaalde staat van ontspannenheid kunnen brengen, is een kleine investering in wisselende geuren het wel waard. Om regelmatig te kunnen wisselen van wasverzachter moet je wel weten welke geuren je lekker vindt. Een geur kan namelijk ook helemaal verkeerd vallen en dan wil je je hele was opnieuw doen. Je wilt een geur ruiken, maar er niet door bedwelmd worden. Tegelijkertijd wil je er het liefst de hele dag van genieten.

Waarom de ene wasverzachter niet de andere is

Ondanks dat research & development afdelingen van de grote merken genoeg tijd en geld investeren in het telkens ontwikkelen van nieuwe geuren en verschijningsvormen (bijvoorbeeld geurpareltjes in plaats van vloeibare wasverzachter), blijft een geur iets heel persoonlijks. Dat merk je natuurlijk ook als je een parfum gaat uitkiezen, al is de keuze daar nog veel groter. Om de markt te bedienen worden daarom de meest favoriete geuren uitgebracht en een eventuele special kost dan gewoon wat meer dan de doorsnee geur.

Een wasverzachter doet toch verder niks?

Het water in de plaats waar jij woont kan harder zijn dan in een ander deel van het land. Met het gewone wasmiddel haal je dan de vlekken eruit, maar met de wasverzachter hoop je ook dat de was ietsje zachter uit je wasmachine komt. Er is immers niks zo vervelend als een hele harde handdoek die langs je rug schuurt als je je na het douchen afdroogt. Ook broeken of jurkjes kunnen minder soepel vallen als je geen verzachtend middel gebruikt na het wassen.

Wat belooft de wasverzachterfabrikant?

Allemaal beloven ze lekkere geurtjes, maar belangrijker nog: ze bieden telkens iets anders aan. Dat de mens van afwisseling houdt, weet de fabrikant natuurlijk ook. En als je geld wilt verdienen met het produceren en verkopen van wasverzachter, dan moet je de aandacht van de klant vasthouden. Dat kan door elk seizoen iets nieuws te introduceren en je merkt het meteen aan de reclames op televisie als er weer een nieuw geurtje uitgebracht wordt.

Wat vinden we belangrijk bij wasverzachters?

 • Het verzachtende effect op je was
 • Maar beter nog: de geur zelf en hoe lang je deze blijft ruiken gedurende de dag
 • Hoeveel ervan nodig is per wasbeurt
 • Hoe lang je met een fles doet
 • Wat deze fles kost

Hoe we wasverzachters de afgelopen tijd getest hebben – onze persoonlijke mening

Van alle merken hebben we minstens 8 verschillende geuren uitgeprobeerd (als die er op het moment van aankoop waren). Het eerste deel van de test heeft op ons kantoor in de testruimte plaatsgevonden. Hier zijn we met het testteam rustig gaan zitten om aan elke fles te ruiken en te beschrijven wat we ervan vonden. Daarna zijn we thuis de wasverzachter gaan gebruiken om het zachte en geurende effect op de langere termijn te ervaren.

De top 9 met beste wasverzachter

1. Robijn – Classics – Morgenfris

Met een enkele fles Morgenfris kun je 30 keer wassen.

Pluspunten:

 • Dit is echt de favoriete geur op de redactie. Niemand vond deze wasverzachter minder lekker of gaan vervelen na verloop van tijd.

Minpunten:

 • Soms heb je de neiging er iets meer van te gebruiken, omdat hij zo lekker is. Dan is hij eerder op dan 30 wasbeurten.

2. Silan – Aromatherapy – Magic Magnolia

Per fles kun je 37 keer je was verzachten.

Pluspunten:

 • De geur van Magic Magnolia blijft lekker lang aanwezig, ook als je je kleding al uren draagt.
 • De geur zelf vinden we exotisch en vooral lekker als het warmer weer is. Het past perfect bij de zomer.

Minpunten:

 • De geur gaat wel iets sneller vervelen, omdat hij zo intens is.

3. Neutral – parfumvrije wasverzachter – Caring Softness

Per fles heb je 27 kansen om je was te verzachten.

Pluspunten:

 • Er zit geen parfum in deze wasverzachter en dus koop je deze alleen vanwege zijn verzachtende eigenschappen.

Minpunten:

 • Je mist toch al snel het geurtje als je geen gevoelige huid hebt die op parfum reageert.

4. Lenor – Sensitive

Met een fles van Lenor doe je 68 keer.

Pluspunten:

 • Ondanks dat deze wasverzachter hypoallergeen is, zit er toch een klein geurtje aan en deze geur is zeker niet onprettig.
 • De geur blijft langer dan verwacht te ruiken.

5. Lenor – Sea Breeze

Per verpakking kun je 40 keer je was verzachten met deze Sea Breeze geur.

Pluspunten:

 • Ook dit is zo’n heerlijk zomers geurtje waar je gewoon blij van wordt als je de zojuist gewassen lakens weer op je bed legt.

Minpunten:

 • Als je geen aanbieding kunt vinden, is deze wel iets duurder.

6. Robijn – Collections – Zwitsal

Deze fles van Robijn is goed voor 30 keer wassen.

Pluspunten:

 • We weten niet wat het is met die Zwitsal geur, maar hij is zo herkenbaar dat je niet anders kunt dan ervan houden. (tenzij je thuis al genoeg Zwitsal hebt met een nieuwe telg in het gezin)

Minpunten:

 • Hij is wel iets duurder dan de andere wasverzachters in deze review. Wij zouden deze wasverzachter daarom niet het hele jaar gebruiken, maar gewoon af en toe.

7. Robijn – Classics – Passiebloem en Bergamot

Ook deze fles van Robijn bevat wasverzachter voor 30 wasjes.

Pluspunten:

 • De exotische geur van passiebloem en houtige geur van bergamot combineren heerlijk. Dit is de favoriet op de redactie voor de herfstperiode.

Minpunten:

 • Als je de fles te warm hebt staan in de zomer lijkt hij op die warmte te reageren door te gaan schiften. Voor de geur maakt het niet uit, maar we hebben niet onderzocht of het kwaad kan.

8. Silan – Supreme – Romance

Deze slanke fles is goed voor 44 keer je was opfleuren en verzachten.

Pluspunten:

 • De geur is echt apart en we moeten eerlijk zeggen dat we de andere luxe wasverzachters binnen dezelfde lijn ook wel kunnen waarderen als het om de unieke geuren gaat.

Minpunten:

 • De prijs per wasbeurt is bijna 2,5 keer zo duur als de goedkoopste wasverzachter. Jij bepaalt of het je dat waard is.

9. Lenor – Robijn Jasmijn

In een fles van deze Lenor zit genoeg voor 20 wasjes.

Pluspunten:

 • De jasmijn en robijn ruikt heerlijk bloemig, alsof je de bloemen onder het raam hebt staan en je raam op een kiertje staat.

Wat zegt de Consumentenbond, Radar en Kassa over wasverzachters?

Volgens de Consumentenbond doet een wasverzachter niks om je was zachter te krijgen en gaat het vooral om de geur. Radar heeft een heel artikel besteed aan het zachter krijgen van je was en dat azijn soms al wonderen doet voor je handdoeken. Ook Kassa zegt dat azijn een goede vervanger voor wasverzachter is en dat het zelfs een milieuvriendelijkere variant is. Azijn zorgt er ook nog eens voor dat kalk geen kans krijgt in je wasmachine.

Dit zegt Radar over het Gebruik van Wasverzachter

Radar adviseert tegen het gebruik van wasverzachter vanwege de nadelen voor kleding, gezondheid, en droogapparatuur. Wasverzachter legt een vetlaag over kleding wat ademend vermogen vermindert en kan leiden tot huidirritaties. Het is vooral schadelijk voor gevoelige huid, ouderen, en baby’s, en belemmert de functie van sportkleding en het droogvermogen van handdoeken. Als alternatief wordt vloeibaar wasmiddel met geur aangeraden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over de Houdbaarheid van Wasverzachter

BNNVARA’s Kassa behandelt de houdbaarheid van wasverzachter, waarbij wordt opgemerkt dat wasverzachter, net als wasmiddel, niet officieel bederft maar wel in effectiviteit kan afnemen over tijd. Aangeraden wordt om producten die langer dan een jaar geopend zijn snel te gebruiken. Het artikel geeft ook inzicht in hoe de productiecode op de verpakking kan helpen de leeftijd van het product te bepalen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Wasverzachter kopen? Begin hier

Je hoeft bij wijze van spreken je bed niet meer uit om een nieuwe wasverzachter te bestellen, want met een druk op de knop plaats je een bestelling en wordt het pakket bij je aan huis of bij een afhaalpunt geleverd. Met onze top 8 kun je nagaan welke geur jouw het lekkerst lijkt voor de komende maanden. Mochten er nieuwe geuren uitgebracht worden, dan hoor je het weer van ons in een nieuwe review.

Afsluiting

Niet iedereen houdt van wasverzachters. Mensen met een gevoelige neus ruiken buiten, op het werk of thuis al genoeg en die zitten niet te wachten op nog meer prikkeling van de neus. Als jij niet tot deze groep mensen hoort, kun je er altijd voor kiezen om regelmatig te wisselen van wasverzachter. De voordelen wegen zwaarder dan de nadelen, al kies je dit product liever niet als je de natuur echt boven aan je lijstje met prioriteiten hebt staan.