Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 5 met het beste mierenpoeder tegen vervelende mierenplagen

Mieren kunnen een ware plaag worden als je niet tijdig ingrijpt. In de zomer zijn het de zoete waterijsjes van de kinderen die op de grond lekken en mieren aantrekken en andere keren is het het fruit dat van de struiken of bomen valt en ligt te rotten op het gras. Uitzoeken wat de reden voor de stroom mieren naar jouw locatie is, is pas het begin.

Zoeken naar het beste middel tegen mieren

Thuis hebben wij niet zo’n last van mieren, maar tijdens een vakantie op de camping zaten ze zelfs in de voortent en caravan. Nou kan een gewone mier op zich geen kwaad. Ze bijten niet, ze lopen alleen in grote aantallen door jouw gebied. Op vakantie vonden we dat wat minder, want ze kropen zelfs in de schaal met fruit en door de  slaapzak. Diezelfde dag nog zijn we op pad gegaan om de mieren weer de deur uit te werken en onze vakantie rustig te kunnen vervolgen.

Onze topper: dit is het beste mierenpoeder

 • Het beste product onder alle poedertjes tegen mieren die zich buiten het huis bevinden: die van Protect Garden
 • De goedkoopste goede mierenpoeder: Ant Killer van GreenGard
 • Twee manieren voor het aanbrengen van het middel: gieten of strooien met ECOstyle

Waarom mierenpoeders met elkaar vergelijken?

Juist als je in je normale omgeving geen last van mieren hebt, is een mierenplaag op vakantie echt een hel. Je moet eigenlijk alles schoonvegen, met een vochtige doek afdoen, uitkloppen en stofzuigen. Natuurlijk ga je geen mierenpoeder in je koffer gooien, maar je wilt ze wel tegenhouden voordat ze bij je bagage aanbeland zijn. Daarom zou een verpakking mierenpoeder wat ons betreft standaard onderdeel moeten zijn van je vakantie-uitrusting.

Waarom de kritische pet opzetten bij mierenpoeder kopen?

Je kunt allerlei poedertjes in een mooie verpakking doen en erop zetten dat het tegen mieren werkt, maar zo werkt het natuurlijk niet. Je wilt niet zozeer een mooi product, je wilt iets dat snel effectief is en verergering tegengaat. Je doet er daarom goed aan om mierenpoeders met elkaar te vergelijken, voordat je geld uitgeeft aan loze beloften van de fabrikant. Mierenpoeder is namelijk niet echt goedkoop, dus als het dan ook nog niet werkt, heb je dubbel pech of ellende.

Het effect van mierenpoeders – wij weten het zo net nog niet…

Je hebt natuurlijk meer middelen tegen mieren, zoals die lokdoosjes. Onze ervaring is dat de doosjes wel handig zijn, maar lang niet altijd doen wat ze zouden moeten doen. Dan moet je toch op zoek naar iets anders. Het begint bij een opgeruimd huis en niet met zoetigheid knoeien, maar dat is niet altijd te voorkomen. Zodra je er eentje hebt die de weg naar jouw keuken of terras heeft gevonden, heb je binnen korte tijd alle vriendjes van het kleine insect over de vloer.

Wat beweert de maker van mierenpoeders?

Het is logisch dat elke producent die mierenpoeder verpakt en verkoopt in zijn eigen product gelooft. Als dat niet zo zou zijn, was hij niet aan de klus begonnen om het in zijn assortiment op te nemen. Meestal verkoopt een fabrikant namelijk meer dan alleen mierenpoeders, maar ook iets tegen slakken, wespen, muggen of vliegen.

Waar letten wij op bij een mierenpoeder?

Voor ons zijn de volgende criteria van belang:

 • Effect – Hoeveel effect heeft het middel en hoe snel is dit effect bereikt?
 • Verpakking – Welke hoeveelheid mierenpoeder zit er in een verpakking?
 • Prijs – Wat kost een verpakking en zijn er verschillende formaten (gunstiger) te verkrijgen?
 • Effectieve bestanddelen – Welke ingrediënten zorgen voor het effect en hoe veilig is het gebruik met andere dieren/mensen/planten in de directe omgeving?

Het testen van mierenpoeders en de resultaten

Tijdens de warmere dagen zijn we allemaal meer buiten en daarom hebben we binnen het team zelf geïnventariseerd wie andere jaren al wel eens last had gehad van mieren en daarom dit jaar enkele middelen zou willen testen voor een bijdrage aan deze review.

De top 5 met beste mierenpoeders

1. Protect Garden – Mieren buitenshuis met Fastion KO

In deze verpakking zit 250 gram mierenpoeder.

Pluspunten:

 • Het werkt erg snel en je hoeft het niet meer te mengen.
 • Het werkt ook als je veel last hebt van pissebedden op vochtige plekken in huis of garage.

Minpunten:

 • Protect Garden mag wat ons betreft aan de manier van aanbrengen werken door de verpakking te verbeteren.

2. HGX – Mierenpoeder

In dit pakje zit 75 gram mierenpoeder.

Pluspunten:

 • Mieren lopen altijd eenzelfde route van voedsel terug naar het nest. Hierdoor nemen ze ook het mierenpoeder mee terug naar het nest en daarmee is de mierenplaag snel en compleet voorbij.

Minpunten:

 • Als je te snel na het strooien van het poeder regen krijgt, moet je de behandeling opnieuw uitvoeren.

3. ECOstyle – Mierenpoeder met 100% werkzame stoffen

In dit busje zit 250 gram poeder tegen mieren.

Pluspunten:

 • Je kunt het poeder direct uit de bus strooien, maar het ook in water oplossen en gericht gieten.

Minpunten:

 • Mieren zoeken normaal hun weg wel weer naar een plek waar voedsel te vinden is. Als je een plek in de tuin hebt waar je geen last van ze hebt, kun je ze zo afleiden. Helemaal uitroeien blijkt zelfs met het beste poeder erg lastig te zijn.

4. GreenGard – Ant Killer mierenbestrijder

Ook in deze verpakking zit 250 gram.

Pluspunten:

 • Herhaling zorgt voor een effectieve bestrijding van je mierenplaag. Een te korte behandeling betekent dat ze de weg naar je voordeur weer terugvinden.

Minpunten:

 • Wij merken bij dit merk een sterk wisselend effect. Bij de een blijven de mieren lange tijd weg, bij de ander zijn ze een dag na de laatste behandeling weer terug. Het is een beetje puzzelen hoe de mieren in deze laatste situatie definitief weg te werken zijn.

5. Luxan – Mierenpoeder tegen mieren in en om huis

In de verpakking van Luxan zit 100 gram mierenpoeder.

Pluspunten:

 • Ook bij dit middel nemen de mieren het mee terug naar het mierennest, waardoor je het probleem bij de bron aanpakt.

Minpunten:

 • Het is een van de duurste mierenpoeders in deze top 5 en het zit ook nog in een kleinere verpakking dan de meeste andere mierenpoeders.

Beste uit de test – de kenners en testers aan het woord

Volgens Radar heeft mierenpoeder een nadelig effect gehad op bijen en daarom zijn er diverse merken niet meer verkrijgbaar in de winkel. De Consumentenbond gaat in zijn artikel in op het bestrijden van mieren en andere insecten. Ook geven ze een aantal natuurlijke middelen die mieren buiten de deur kunnen houden. Wie nog andere tips tegen mieren in huis of tuin wil krijgen, kan bij Kassa allerlei manieren vinden, van een kaneelstokje tot talkpoeder.

Ook de website van ongedierte bestrijden bespreekt diverse huis-, tuin- en keukenmiddelen om de mieren op afstand te houden.

Dit zegt Radar over mierenbestrijding in huis

Radar adviseert verschillende methodes om mieren in huis en tuin te bestrijden, waaronder het afsluiten van toegangspunten, het schoonhouden van het huis, en het gebruik van natuurlijke afweermiddelen zoals koper, muntthee, en komkommerschijfjes. Voor hardnekkiger problemen worden mierenpoeder en mierenlokdozen aanbevolen, met de nadruk op veilig gebruik rond kinderen en huisdieren. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over het gebruik van zout tegen mieren

BNNVARA’s Kassa verkent het gebruik van keukenzout als een eenvoudige, maar minder diervriendelijke methode om mieren te bestrijden. Het mengen van zout met poedersuiker wordt voorgesteld als een effectieve manier om mieren te lokken en te elimineren. Daarnaast worden alternatieven zoals azijn en het gebruik van bepaalde planten en kruiden die mieren afstoten besproken, evenals het gieten van kokend water over mierennesten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

En nu? Wat doen als je last van mieren hebt?

Je kunt voor de makkelijkste weg kiezen en op de links in deze review klikken voor een snelle levering van een effectief product tegen mieren. Wil je liever eerst een minder schadelijke weg uitproberen? Maak dan gebruik van de vele tips en deel vooral jouw ervaring met het middel dat in jouw situatie het beste blijkt te werken.

Conclusie

Behalve mierenpoeders zijn er ook nog mierenbuffet, mierenkorrels, mierenlokdoosjes en mierenspray. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen en manier van verspreiden. Kom je terug van drie weken vakantie en zijn de aardbeien in je tuin overrijp waardoor de mieren niet meer met een normaal middel weg te krijgen zijn? Schakel dan altijd een professional in. Het kost misschien iets meer, maar je bent er in een keer af en daarmee is de rust in huis en tuin terug gekeerd.