Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 7 met beste toiletpapier voor elk toilet

Toiletpapier is zo’n noodzakelijk iets waar je het liefst zo min mogelijk geld aan uitgeeft – je spoelt het immers toch letterlijk door de pot – en waarbij je toch de fijnste ervaring wilt beleven. Niemand wil te hard toiletpapier om zijn billen af te vegen, maar je wilt ook geen te zacht papier. Dat scheurt namelijk te snel als het vochtig wordt of te stroef langs een oppervlak gaat.

Kiezen voor het ideale toiletpapier

Weet je nog wanneer je aan het denken werd gezet over het toiletpapier bij jou thuis op de wc? Dat was waarschijnlijk toen je ergens anders was en daar naar de wc ging. Je bent dan ergens op visite, moet even plassen en voelt hoe fijn het wc-papier daar afveegt. Voordat je het door hebt zit je de rol met de vellen te bestuderen. Je telt de laagjes en kijkt naar de print die er op het papier zit. Dit toiletpapier wil je ook wel en je doet dan ook je best om het in de winkel te vinden, want ernaar vragen doe je als je op visite bent nou natuurlijk ook weer niet.

Snel overzicht: Deze toiletpapier raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor zachtheidEdet – Ultra Soft: Dit toiletpapier heeft 4 lagen en is zowel zacht als stevig. Het is verkrijgbaar in een voordeelpack wat gunstig is voor de portemonnee. Enkele van ons vonden het wellicht iets te zacht, maar over het algemeen waren we tevreden met de kwaliteit. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor textuurPage – Kussenzacht: De naam zegt het al, dit toiletpapier van Page is kussenzacht en voelt aangenaam aan op de huid. Het heeft 3 lagen en blijft sterk, zelfs als het vochtig wordt. Het is wel iets duurder per rol in vergelijking met de nummer 1, is de kwaliteit het zeker waard. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor extra lagenNalys – Excellence: Dit toiletpapier onderscheidt zich met maar liefst 5 lagen. De vellen zijn groter dan gemiddeld, wat zorgt voor een betere dekking. Het papier is stevig en duurzaam. Wel is het goed om rekening te houden met hoe vaak je vouwt als je overstapt, zodat je niet onnodig veel gebruikt. >> Check laagste prijs

Waarom deze keer wc-papier reviewen?

Worden wij enthousiast van het papier dat we door de plee wegspoelen? Nee, niet echt, maar tegelijkertijd weten we wel hoe vervelend het verkeerde toiletpapier kan zijn. Zeker op momenten dat je bijvoorbeeld diarree hebt, wil je gewoon kunnen rekenen op je wc-papier. Ook als je je kind aan het leren bent om zijn eigen bips af te vegen, wil je degelijk papier. En dat rechtvaardigt een review als deze, waarin we op zoek gaan naar het beste toiletpapier van dit moment.

Waarom die scherpe blik nodig is?

Dat is al wel duidelijk uit de vorige paragrafen. Je wilt niet na hoeven denken bij het gebruiken van wc-papier. Je wilt ook niet hoeven twijfelen over hoeveel papiertjes je afscheurt bij een grote of kleine boodschap. Je wilt gewoon op de automatische piloot papier afscheuren en je afdoen. Dat betekent dat je helemaal opnieuw moet beginnen als een fabrikant iets verandert aan de hoeveelheid lagen, verpakking of ander element van jouw favoriete toiletpapier.

Waarom goedkoop ook wel duurkoop kan zijn bij wc-papier

Als je niet weet wat je precies koopt en gewoon maar voor het goedkoopste toiletpapier gaat, kun je later beseffen dat het helemaal niet zo prijsgunstig is als je had verwacht. Je bent bijvoorbeeld gewend om 6 papiertjes van de rol te pakken, maar bij die goedkope heb je het dubbele nodig. Als het je in de aanschaf 25% in prijs scheelde en je hebt vervolgens twee keer zoveel papier nodig, ben je nog steeds niet goed bezig.

Wat zegt de toiletpapierfabrikant over zijn producten?

Het grootste verschil zit hem in het aantal lagen en de hardheid van het papier. Te hard papier kan een schrale huid veroorzaken en dat is niet fijn, maar je wilt wel stevig papier dat niet oplost tijdens de veegbeurt. Het aantal lagen kan betekenen dat je minder papiertjes tegelijk hoeft af te scheuren van de rol, maar hier moet je je dan wel van bewust zijn als je van 3 op 4 lagen overstapt. De meeste mensen blijven namelijk gewoon gebruiken wat ze vroeger ook gebruikten. Voor de fabrikant is dit gunstig, want je gebruikt steeds meer terwijl je geen beter effect bereikt.

De lat waar we toiletpapier langs leggen

Voor ons zijn de volgende zaken van belang bij het kiezen en keuren van toiletpapier:

 • Hardheid/zachtheid
 • Stevigheid
 • Aantal lagen
 • Geur
 • Voordeelpacks
 • Prijs
 • Speciale aspecten, zoals vriendelijker voor het milieu of geschikt voor een septic tank of composttoilet

Hoe we toiletpapier aan een test onderworpen hebben –onze onderzoeksresultaten

Wat kun je beter op kantoor doen dan een toiletpapiertest doen? Precies, dat dachten wij ook. Het was heel simpel: een maand lang hebben we elke werkdag een andere soort wc-papier op het toilet gehangen. Ook alle reserverollen zijn vervangen door het papier dat die dag getest zou worden. Zo hebben we kunnen voorkomen dat mensen stiekem toch hun favoriet zouden blijven gebruiken. Verder hebben we met cijfers en commentaar gewerkt. Dus iedereen kon zijn zegje doen.

De top 7 met beste toiletpapier

1. Edet – Ultra Soft

Dit toiletpapier heeft 4 lagen en is lekker zacht. Per pak krijg je 12 rollen.

Pluspunten:

 • Een voordeelpack is altijd gunstiger in de aanschaf als dit papier bij jou op de wc ligt.
 • Het wc-papier is inderdaad lekker zacht, maar toch stevig genoeg.

Minpunten:

 • Sommige testpersonen uit ons team vonden dit papier iets te zacht.

2. Page – Kussenzacht

Het wc-papier van Page heeft 3 lagen.

Pluspunten:

 • Kussenzacht klinkt misschien overdreven, maar het papier is inderdaad echt zacht bij aanraking met de huid.
 • Het is sterk toiletpapier en dat merk je zodra er vocht op komt.

Minpunten:

 • Dit toiletpapier is iets duurder per rol als de nummer 1 in deze lijst.

3. Nalys – Excellence

Dit wc-papier heeft maar liefst 5 lagen.

Pluspunten:

 • De velletjes toiletpapier op deze rol zijn groter dan gemiddeld bij andere merken het geval is.
 • Het papier is stevig en houdt goed.

Minpunten:

 • Je moet er goed rekening mee houden dat je je kinderen op de hoogte brengt bij het veranderen van het aantal lagen, want die gebruiken bij 5 lagen vaak net zoveel als bij 3 of 4 lagen terwijl dat niet nodig is.

4. Page – Compleet schoon

Het wc-papier van Page heeft 2 lagen.

Pluspunten:

 • Bij minder lagen op de rol betaal je ook een lagere prijs.

Minpunten:

 • De roller op zich hebben niet hetzelfde formaat als de andere merken. Je hebt dus niet alleen maar 2 lagen, maar ook nog eens kleiner papier.
 • Wij zouden deze rol wc-papier eerder voor nood in de auto achter de hand houden dan als vast toiletpapier op het toilet leggen.
 • De puppies op het papier zijn de eerste keer leuk, maar dat is het dan ook wel.

5. Edet – Comfort

Deze Comfort versie van Edet heeft 3 lagen.

Pluspunten:

 • Het toiletpapier op zich is goed. Er is niks mis mee en veegt prettig af.

Minpunten:

 • Er zijn blijkbaar verschillende varianten van hetzelfde wc-papier (minder papier op een rol), waarbij je van te voren niet altijd weet welke je koopt.

6. The Good Roll – The Cheerful Choice

De wc-rollen van The Good Roll hebben 2 lagen.

Pluspunten:

 • Er zitten wel meer vellen op een rol en daardoor heb je er dus langer plezier van.
 • Als je om de wereld geeft, vind je het een fijne gedachte om iets meer te betalen en bij te dragen aan het bouwen van hygiënische toiletten in andere werelddelen.
 • De teksten op de verpakking van elke rol zijn grappig en de prints zijn vrolijk. Een voorraadje van dit wc-papier op je wc ziet er dan ook anders uit dan die witte of grijze rollen.

Minpunten:

 • Je betaalt dan wel meer voor een euro per rol.

7. Thetford – Aqua Soft – Snel oplossend toiletpapier

Dit is misschien een vreemde eend in de bijt, maar wie een Thetford toilet in de camper of caravan heeft, is niet onbekend met het merk.

Pluspunten:

 • Dit toiletpapier lost veel sneller op dan normaal wc-papier en daardoor verstopt je wc veel minder snel.

Minpunten:

 • Dit zijn wel hele prijzige rollen toiletpapier en het is dan ook zeker geen papier om het hele jaar door te gebruiken. Om de wc in de camper of caravan zo lang mogelijk goed te kunnen gebruiken, is het wel prettig papier.

Beste uit de test volgens Radar, de Consumentenbond en Kassa

Radar legt uit dat toiletpapier de komende tijd best eens duurder kan worden en vertelt ook waarom dit zo is. Verder geeft Radar tips voor het minder gebruiken van velletje wc-papier. Er zit vast een trucje bij waar je nog niet over had nagedacht. Kassa gaat in op abonnementen en dat we daar bij toiletpapier in Nederland in ieder geval niet op zitten te wachten. De Consumentenbond legt verder uit hoe een fabrikant met hetzelfde product meer geld kan verdienen door de hoeveelheid in een verpakking of op de rol te verminderen.

Dit zegt Radar over toiletpapier en keukenpapier

Radar legt uit dat keukenpapier en toiletpapier niet onderling vervangbaar zijn vanwege de verschillen in dikte en absorptievermogen. Keukenpapier, dikker en met meer lagen, is ontworpen om meer vocht op te nemen, terwijl toiletpapier sneller afbreekt in water, waardoor het beter geschikt is voor toiletleidingen. Het gebruik van keukenpapier als toiletpapier kan verstoppingen veroorzaken en is dus niet aan te raden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over de wc-papiertest

BNNVARA’s Kassa voerde een wc-papiertest uit met tien verschillende merken in de woonwijk Nuland. Bewoners testten de rollen op diverse criteria zoals sterkte, zachtheid, en absorptievermogen zonder te weten welke merken ze gebruikten. De test onthulde opmerkelijke resultaten over de voorkeuren van consumenten, met aandacht voor zowel prijs als kwaliteit. Naast het comfort van het papier werd ook het milieubewustzijn benadrukt, waarbij sommige merken FSC-gecertificeerd hout gebruikten of chloorvrij gebleekte producten aanboden. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Nieuw toiletpapier bestellen? Doe het zo!

We houden er misschien niet van om een abonnement op wc-papier te pakken, maar dat het spul aan huis geleverd wordt – en het liefst ook nog in bulk als we daar in de voorraadkamer plek voor hebben – vinden we wel weer prettig. Door de links in deze review kun je direct klikken en bestellen. Mocht er een nieuw merk of type wc-papier bij zitten, dan kun je altijd eerst de kleinste verpakking bestellen, voordat je een grotere en voordeligere aankoop doet.

Afsluiting

Als je niet goed oplet, kost toiletpapier je per jaar veel meer dan nodig is. Het ligt er dan niet alleen aan de tips van Radar te gebruiken, maar ook gewoon op te letten bij de aanschaf. Een aanbieding controleren op hoe goed deze is (grotere verpakking zijn niet altijd automatisch goedkoper als je de prijs per rol terugrekent) en dan een keuze maken, hoort er bij. Zodra je dan je favoriet te pakken hebt, hoef je daarna niet meer te switchen.