Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 9 met beste vaatwastabletten van nu

Je hebt mensen die nog met de hand de afwas doen, maar de meesten – en jij waarschijnlijk ook – gebruiken een afwasmachine. Het is een lekker praktisch ding, het ruimt de keuken op omdat er niet overal vaat blijft staan en zodra hij vol zit, zet je hem aan. Zelfs als je maar alleen of met zijn tweeën bent, is een vaatwasser een luxe om te hebben en dat is het al helemaal als je een feestje viert en gasten hebt die blijven eten. Vandaag vertellen we je daarom meer over de beste vaatwastabletten.

Op zoek naar de best werkende vaatwastablet

Bij vaatwastabletten denk je toch al gauw dat er niks nieuws meer aan de horizon is. Zo’n ding wordt ontwikkeld, verpakt en aan de consument verkocht. Soms is er een aanbieding, maar voor de rest verwacht je weinig nieuws. Als er echter een product is dat zich maar lijkt te blijven ontwikkelen, dan is het wel de vaatwastablet. Andere kleuren, substanties, oplosbare capsules… Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt ontwikkeld.

Snel overzicht: Deze vaatwastabletten raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor duurzaamheidMarcel’s Green Soap – Vaatwastabletten alles-in-een: We zijn weg van de heerlijke citrusgeur van deze tabletten. Wat we vooral waarderen is hoe milieuvriendelijk ze zijn, van het oplosbare hulsel tot de natuurlijke bestanddelen. Daarnaast zijn ze zelfs geschikt voor verschillende doeleindes. >> Check laagste prijs
Beste prijs-kwaliteit verhoudingEcoVer – all-in-one vaatwastabletten: Deze vaatwastabletten van EcoVer zijn niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook zeer effectief. We merken dat ze ondanks de iets hogere prijs per tablet hun waarde bewijzen door de kwaliteit van de reiniging. >> Check laagste prijs
Beste all-round keuzeDreft – Platinum Plus all in one – Lemon: Deze vaatwascapsules zijn een complete oplossing. We waarderen de citroengeur die de vaatwasmachine na gebruik heeft en houden van het gemak van niet vooraf te hoeven spoelen. Ze zijn ook redelijk geprijsd, gezien de uitgebreide functies die ze bieden. >> Check laagste prijs

Waarom deze keer een review schrijven over vaatwastabletten?

Wij kwamen er op de redactie achter dat we bijna allemaal hetzelfde product voor in de vaatwasmachine gebruikten: dat wat in de aanbieding is. Daarbij raakten we eigenlijk als vanzelf aan de praat over de verschillen in kwaliteit. Zelfs als een doos met vaatwastabletten goedkoper was, bleek deze niet altijd aan onze wensen te voldoen. De ene keer was de afwasmachine aan de binnenzijde schoner dan de andere en zo was dit ook het geval met ovenschalen.

Het is nooit verkeerd om kritisch te zijn – vaatwastabletten onder de loep

Aangezien reclames op televisie je altijd het meest ideale plaatje laten zien van een product, weet je al dat dit onmogelijk 100% waar kan zijn. En zelfs als het goed presteert, kan het bij een keer andere vaat in de machine nog wisselende resultaten opleveren. Zelfs elementen als voorspoelen of de tijd dat je de afwas buiten de vaatwasmachine hebt laten staan, spelen mee. Het vuil dat op een bord, bestek of kopje zit, bepaalt uiteindelijk hoe goed een vaatwastablet echt kan werken.

Is er dan wel echt één beste vaatwastablet?

Hier kunnen we maar beter direct duidelijk over zijn: nee, een allerbeste voor iedereen is er niet. Zoals we al zeiden, ligt het er helemaal aan wat voor vaat je hebt. Als jij je pannen of ovenschaal waar lasagne in heeft gezeten mee in de vaatwasmachine doet, is dat een hele andere situatie dan iemand die alleen bordjes waar brood op gesmeerd is in de afwasmachine heeft staan. Zo zijn vuile soepkommen ook heel anders dan glazen waarin alleen maar water heeft gezeten.

Wat belooft de fabrikant van vaatwastabletten?

Dat reclames meer beloven dan de realiteit laat zien, is al wel duidelijk. Het enige dat je met jouw type afwas dus kunt proberen, is kijken welke het beste werkt. En tegen de tijd dat het kerstmis is en de hele familie bij je komt eten, zoek je een andere vaatwastablet die geschikt is voor die afwas. De prijsverschillen – als je een verpakking omrekent naar de prijs per tablet – zijn namelijk aanzienlijk. Het kan van net onder de tien cent tot meer dan het dubbele oplopen.

Wat verdient aandacht bij het selecteren van een vaatwastablet?

Met die prijsverschillen in het achterhoofd is het goed te bedenken welke eisen je aan een vaatwastablet stelt:

 • Effect – dat blijft op nummer een staan, want als een vaatwastablet niet doet wat je verwacht, heb je er nadat de afwasmachine klaar is nog steeds werk aan.
 • Prijs – wat kost een vaatwastablet per stuk en welke prestaties krijg je daarvoor?
 • Geur – je wilt een frisse geur die niet te chemisch ruikt
 • Smaak – een vaatwastablet mag geen smaak op je vaat achterlaten (je wilt geen water uit de kraan in een glas doen en dan citroen proeven)
 • Voordeel – kun je door een grotere voorraad in een keer te kopen een goede deal op de kop tikken?
 • Milieuvriendelijkheid – in veel vaatwastabletten zitten chemische bestanddelen die slecht voor het milieu zijn. Wat zijn de alternatieven en hoe presteren dezen?

Hoe we vaatwastabletten aan een test onderworpen hebben

Met de vaatwasmachine op kantoor konden we geen test uitvoeren, want daarin staat telkens dezelfde afwas: koffiekopjes, theeglazen en – als er iemand jarig is geweest – gebaksbordjes en vorkjes. Voor een goede test hadden we meer informatie nodig en dus hebben we een hele reeks vaatwastabletten besteld en die onder een deel van het personeel verdeeld met daarbij een vragenlijst die per gebruikte tablet of capsule ingevuld moest worden. Zie hier het resultaat:

De top 9 met beste vaatwastabletten

1. Marcel’s Green Soap – Vaatwastabletten alles-in-een

In elke verpakking zitten 24 vaatwastabletten en de geur is limoen en grapefruit.

Pluspunten:

 • De geur is heerlijk door de citrus.
 • Dit is een van de meest milieuvriendelijke vaatwastabletten door het oplosbare hulsel om de vaatwastablet (gemaakt van maïszetmeel) en de natuurlijke bestanddelen.
 • Deze vaatwastablet kan zelfs mee op vakantie naar dat vakantiehuisje waar ze niet op de riolering aangesloten zijn, maar een septic tank hebben.

Minpunten:

 • Deze vaatwastablet is heerlijk in het gebruik en je krijgt er geen slecht gevoel bij omdat er minder slechte bestanddelen voor het milieu inzitten, maar hij kost wel ongeveer 2,5 keer zoveel als de goedkoopste vaatwastablet in deze top 9.

2. EcoVer – all-in-one vaatwastabletten

Ook EcoVer maakt vaatwastabletten die het milieu minder belasten. In een standaard verpakking zitten 100 tabletten. 

Pluspunten:

 • Niet alleen de doos is milieuvriendelijk, maar ook de meeste ingrediënten van de vaatwastablet zijn hierop afgestemd.
 • Het effect van deze vaatwastablet is super en je houdt er een goed gevoel aan over.

Minpunten:

 • De prijs is per tablet bijna drie keer zo duur als de goedkoopste variant in deze review. Je moet er dus wel wat voor over hebben en slim met het inladen van je vaatwasmachine omgaan.

3. Dreft – Platinum Plus all in one – Lemon

De vaatwasmachine ruikt na gebruik naar citroen en er zitten 95 capsules in de verpakking.

Pluspunten:

 • Een capsule bestaat uit meerdere delen en ieder deel heeft zo zijn eigen werking.
 • Met deze vaatwascapsule hoef je niet voor te spoelen en dat scheelt weer water. (Dat is ergens toch ook weer beter voor het milieu.)

Minpunten:

 • De prijs ligt net boven de 20 cent per capsule en dat is nog steeds meer dan twee keer zoveel als de goedkoopste vaatwastablet.

4. Finish – Powerball all in 1 Max – citroen

Ook deze vaatwastablet heeft een citrusgeur en de verpakking bevat 170 tabletten.

Pluspunten:

 • Van deze tablet hoef je de folie niet af te halen en dat scheelt als je dat nog wel eens vergeet.
 • Of het de powerball of iets anders in de tablet is weten we niet, maar alle testleden hebben goede ervaringen met verschillende inhoud van de afwasmachine.

Minpunten:

 • Deze vaatwastablet zit net onder de 20 cent per stuk. Hij lijkt daarom veel duurder dan de goedkoopste, maar presteert wel naar behoren.

5. Dreft – Original all in one vaatwascapsules

Deze verpakking heeft een inhoud van 264 capsules die makkelijk in het afwaswater van de vaatwasmachine oplossen.

Pluspunten:

 • Vooral de wat vettere borden en pannen worden goed schoon met dit middel.

Minpunten:

 • De prijs ligt net onder de 20 cent per stuk.

6. Sun – Expert all in 1 extra power

In het pak van Sun zitten 40 tabletten.

Pluspunten:

 • Vooral glazen en kleine bordjes waar niet te veel op heeft gelegen worden goed schoon.
 • Het vaatwasmiddel ruikt erg lekker. Je hebt echt het gevoel dat de vaat en machine goed gereinigd zijn en dat er geen resten zijn achtergebleven.

Minpunten:

 • Voor vuilere vaat is deze tablet minder geschikt.
 • Dit is een van de duurste vaatwastabletten en als je dan weet dat het de vette vaat niet goed aankan, valt dat nog meer tegen. Prijs zegt dus niet alles over de kwaliteit.

7. Sun – Optimum all in 1 – citrus

Het pak van Sun heeft een inhoud van 90 capsules.

Pluspunten:

 • De geur van citroen is merkbaar, maar niet overdreven aanwezig.
 • De vaat wordt goed schoon.

Minpunten:

 • De pannen moesten we bij deze tablet apart wassen. Vooral borden, glazen en bestek werden goed schoon.

8. Dreft – Platinum Blue all in one

Dreft Platinum heeft een zak met 68 vaatwastabletten.

Pluspunten:

 • De geur is eens een keer geen citrus, maar wel heel fris en clean voor de neus.
 • Deze capsule doet het goed met verschillende inhoud in de vaatwasser.

Minpunten:

 • Net als bij elke vaatwastablet kun je veel voordeliger inkopen als er aanbiedingen zijn en dit kan flink op de prijs schelen.

9. Sun – Classic vaatwastabletten

In de doos van Sun zitten 315 vaatwastabletten en daar doe je dus bijna een heel jaar mee als je elke dag de vaatwasser zou laten draaien.

Pluspunten:

 • Dit is de goedkoopste vaatwastablet in deze review.
 • Hij doet wat hij moet doen bij licht vervuilde vaat.

Minpunten:

 • Deze tablet zouden we echter niet voor de vaat van het kerstdiner gebruiken, want dan wordt voorspoelen wel een ding.2

Beste vaatwastablet uit de test volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft een test gedaan aan het einde van 2021 en zij geven vooral aan dat meer fancy en duurdere vaatwastabletten niet per definitie beter werken dan goedkope tabletten. Verder zetten zij vraagtekens bij de milieuvriendelijke vaatwastabletten, omdat die bestanddelen blijkbaar toch minder goed werken dan de meer chemische vaatwasmiddelen.

Dit zegt Radar over ecologische versus normale vaatwastabletten

Radar onderzoekt de verschillen tussen ecologische en normale vaatwastabletten, benadrukkend dat ecologische varianten minder schadelijke stoffen bevatten en minder belastend zijn voor het milieu volgens Milieu Centraal. Ingrediënten zoals enzymen, geurstoffen, en waterontharders spelen een sleutelrol in de effectiviteit van de tabletten, maar ecologische versies vermijden schadelijke stoffen zoals microplastics en fosfonaten. Milieuadviezen omvatten het letten op dosering en het voorkeur geven aan poeder in gebieden met zacht water om overmatig gebruik te voorkomen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over vaatwassers en vaatwastabletten

BNNVARA’s Kassa biedt tips voor het kiezen van de beste vaatwasser en vaatwastabletten, gebaseerd op tests door de Consumentenbond. Siemens en Bosch vaatwassers scoren hoog qua gebruiksgemak, energiezuinigheid, en schoonmaakprestaties. Voor vaatwastabletten blijkt het goedkoopste all-in-one tablet van W5 het beste in het reinigen van de vaat. Kassa benadrukt het belang van onderhoud en slim gebruik van de vaatwasser om de levensduur te verlengen, zoals regelmatig schoonmaken van het filter en het vermijden van overmatige belading. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Kijk eerst wat voor vaatwasmachine je hebt, wat voor vaat erin gaat en kies dan welk middel je wilt gebruiken. Er is voldoende keuze bij vaatwastabletten, maar stem het af op wat je werkelijk nodig hebt.