Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste pleisters voor kleine wondjes of grotere wonden

Je hebt altijd wel pleisters in huis, want er is ook altijd wel een wondje dat om een pleister vraagt. Gebeurt het jezelf niet dat je je bij het snijden van groenten in je vingers snijdt, dan valt je kind wel op zijn knie of schiet je man uit bij het repareren van de wasmachine die nogal scherpe randen heeft. Een beetje huishouden heeft dan ook meerdere soorten pleisters in huis en de beste drie om aan je EHBO-kit toe te voegen, bespreken we hieronder met je.

Snel overzicht: Deze pleisters raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor veelzijdigheidHansaplast – Extra flexibele pleisters: Deze pleisters zijn een winnaar in ons boek vanwege hun flexibele en veelzijdige aard. Met een breedte van 6 centimeter en een lengte van 5 meter, knip je precies wat je nodig hebt. Het kleefmateriaal is sterk en blijft lang zitten. Bovendien houdt het middelste gedeelte de wond droog en absorbeert het goed eventueel bloed. >> Check laagste prijs
Beste optie voor vingerletselsHansaplast – Vingerpleisters: Als er wondjes aan je vingers zijn, komen deze vingerpleisters zeer goed van pas. Met het langere eind wikkelt de pleister zich perfect om je vinger, waardoor hij beter blijft zitten dan een standaardpleister. Plus, de flexibiliteit van het materiaal maakt het mogelijk om je vingers te buigen, zelfs als de wond zich op een buigpunt bevindt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor desinfectieBetadine – Desinfectiepleisters: Als je op zoek bent naar een pleister met een extra functie, dan is deze een uitstekende keuze. Het bevat Betadine om bacteriën te doden en ontstekingen te voorkomen. Met een lengte van een meter en een breedte van zes centimeter, kan deze pleister ook grotere schaafwonden bedekken. >> Check laagste prijs

De top 3 met de beste pleisters

1. Hansaplast – Extra flexibele pleisters (zelf op maat knippen)

In deze verpakking zit 5 meter pleister met een breedte van 6 centimeter.

Pluspunten:

  • De pleister zit op een rol en je knipt alleen af wat je nodig hebt. Je hebt dus geen gedoe met allerlei maten waarvan er net geen enkele de goede is. Bij een grotere wond knip je een langer stuk pleister af.
  • De randen van deze pleister kleven goed en blijven gedurende langere tijd goed zitten. Dat is uiteindelijk waar het bij een pleister om gaat.
  • Het middelste deel houdt de wond droog en eventueel een beetje bloed wordt goed opgezogen. Het lekt niet.

2. Hansaplast – Vingerpleisters

Speciaal voor wondjes aan vingers zijn er deze vingerpleisters. In dit doosje zitten er 16.

Pluspunten:

Het handige van een vingerpleister vinden we het langere eind aan een van beide kanten van de pleister. De kortste kant plak je als eerste en daarna kun je het langere deel vaker om je vinger wikkelen. Hierdoor blijft de vingerpleister veel beter dan een normale pleister zitten.

Dit soort pleisters houdt het ook aardig lang als ze vochtig worden. (al zijn er ook speciale pleisters die tegen water kunnen)

De pleister is door het materiaal ook veel flexibeler, waardoor je je vingers gewoon kunt buigen als het wondje zich net op die plek bevindt.

Minpunten:

Iemand die in een professionele keuken werkt en regelmatig wondjes aan vingers heeft, heeft toch liever andere vingerpleisters, want bij vaak handen wassen blijven ze niet meer zo goed zitten.

3. Betadine – Desinfectiepleisters (zelf op maat knippen)

Deze pleister heeft een extra functie en dat is desinfecteren en ontstekingen voorkomen. De pleister is een meter lang en zes centimeter breed.

Pluspunten:

  • Het laagje Betadine helpt om bacteriën te doden en ontstekingen te remmen.
  • Door de lengte van een meter kun je de pleister zelf op maat knippen. Grotere schaafwonden door vallen met de fiets of iets dergelijks kunnen dus ook met deze pleister bedekt worden.

Minpunten:

  • Deze pleister is wel iets duurder, maar dat is natuurlijk te verklaren door de Betadine die er bij normale pleisters niet op zit of je er apart met een flesje Betadine op moet doen.

Beste pleisters volgens Kassa, Radar en Consumentenbond

Radar meldt dat een aantal pleisters van Hansaplast teruggeroepen zijn nadat er ontdekt was dat de pleisters niet 100% veilig te gebruiken waren. Gelukkig is dit een wat ouder bericht en mag je ervan uitgaan dat de pleisters inmiddels weer in orde zijn. De Consumentenbond heeft een vergelijkingstest met pleisters gedaan en hier kun je ook verschillende soorten pleisters uithalen als je je EHBO-kit echt volledig wil maken.

Ook Kassa test pleisters, maar hierbij ging het alleen om wondpleisters die je zelf op maat knipt. De kant-en-klare pleisters zijn dus niet getest door het testpanel van Kassa.

Dit zegt Radar over slimme pleisters

Radar introduceert een innovatieve pleister met sensoren, de DermaTrax, die het genezingsproces van wonden monitort zonder verwijdering. Deze technologie stelt zorgverleners in staat de voortgang via een apparaat te volgen, waardoor het risico op infecties en onnodige verstoring van de wond wordt verminderd. Beschikbaar in 2017, belooft het een revolutie voor zieken- en verzorgingshuizen. Voor meer details, bezoek Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over pleistertesten

BNNVARA’s Kassa deed een uitgebreide test met diverse soorten pleisters, waaronder elastische varianten en die van bekende merken zoals Hansaplast. Testers en deskundigen beoordeelden de pleisters op verschillende criteria zoals gebruiksgemak, absorptievermogen, en pijnloosheid bij verwijdering. DA pleisters kwamen als beste uit de test, vooral gewaardeerd om hun duurzaamheid en waterbestendigheid. Voor de volledige uitslag, zie BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor onze research naar goede pleisters

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/terugroepactie-potentieel-risico-op-microbiele-verontreiniging-hansaplast-pleisters/

https://www.consumentenbond.nl/test/voeding-gezondheid/test-pleisters

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/test-pleisters

Conclusie

Er zijn verschillende soorten pleisters en het is goed om ook verschillende soorten en maten in huis te hebben. Verder kun je maar beter regelmatig je voorraadje pleisters checken, want je zult soms merken dat ze niet meer kleven of dat ze verkleurd zijn. Dat verkleuren heeft misschien geen gevolgen voor de opname van een beetje bloed, maar kan er wel voor zorgen dat de plakstrip niet meer optimaal werkt. Oude pleisters gooi je liever weg.

Verder kan een setje met pleisters ook handig zijn in de auto, tijdens het wandelen of op je werk. Wie kan zich die keer niet herinneren dat je je sneed aan het papier dat je uit de printer haalde? Een pleister was ook toen fijn geweest.