Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste vruchtbaarheidstest voor de man om zelf thuis te testen

Als je met je partner zwanger wilt worden en dit lijkt maar niet vanzelf te gaan, kun je er als vrouw voor kiezen om een vruchtbaarheidstest te doen. Er zijn echter ook vruchtbaarheidstests voor mannen. Het kan namelijk ook aan het lichaam van de man liggen dat je als stel moeilijk een kindje kunt krijgen. In onderstaande top 3 lees je over de beste vruchtbaarheidstest voor de man. Het kan je helpen inzicht te krijgen in de situatie en je ook helpen je vervolgacties in kaart te brengen.

Disclaimer: Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Je mag behalve van je huisarts van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Snel overzicht: Deze vruchtbaarheidstests voor mannen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste prijs-kwaliteitverhoudingTestjezelf.nu – Vruchtbaarheidscheck: Deze vruchtbaarheidstest is een gemakkelijke en discrete manier om de vruchtbaarheid thuis te controleren. Het is belangrijk om de instructies goed te volgen voor de meest accurate resultaten. Met zijn concurrerende prijs en eenvoudige instructies, vinden wij dit de beste keuze voor waarde. >> Check laagste prijs
Meest duidelijke resultaatArtron – Sperm OK: Met deze vruchtbaarheidstest krijg je resultaten in de vorm van streepjes, wat het lezen van de resultaten makkelijker en duidelijker maakt. Hoewel de prijs iets hoger ligt, valt dit product op door zijn gebruikersgemak en duidelijke resultaten. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor koppelsMat Care – vruchtbaarheidstest man en vrouw: Deze test biedt zowel een vruchtbaarheidstest voor mannen als een menopauze test voor vrouwen. Het volgen van de stapsgewijze instructies vereist wat tijd, maar de uitgebreide informatie die je krijgt, maakt het volgens ons een uitstekende keuze voor koppels die hun vruchtbaarheid samen willen onderzoeken. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste vruchtbaarheidstests voor mannen

1. Testjezelf.nu – Vruchtbaarheidscheck – de mannelijke vruchtbaarheidstest

Er zitten twee tests in dit doosje.

Pluspunten:

  • Meestal is het prettiger om eerst thuis zelf een testje te doen, voordat je naar de huisarts stapt om je door te laten verwijzen voor mogelijke problemen met je lichaam en het aantal zaadcellen dat je produceert.
  • Voor ongeveer een tientje per test ben je klaar.

Minpunten:

Je moet de handleiding bij deze mannen vruchtbaarheidstest wel goed lezen en volgen. Anders is de uitslag niet zoveel waard als je misschien hoopt.

Verder is het met lichte of donkere kleuren altijd een beetje de vraag wat het nou precies is. Je wilt eigenlijk veel specifiekere informatie, zoals een percentage of duidelijke kleuren zoals groen voor goed en rood voor slecht of oranje voor middelmatig. Dan weet je veel meer.

2. Artron – Sperm OK – Zelftest voor thuisgebruik – Vruchtbaarheidstest voor mannen

Ook in dit doosje zitten twee zelftests voor de man.

Pluspunten:

  • De handleiding is duidelijk in wat je moet doen om de test goed te kunnen uitvoeren.
  • De uitslag is veel duidelijker te lezen dan bij de vorige test. Je krijgt namelijk net als bij een gewone zwangerschapstest een uitslag met streepjes. Bij twee streepjes is het aantal zaadcellen dat je als man produceert gewoon in orde en bij een enkel streepje weet je dat je hoeveelheid zaadcellen aan de lage kant zijn. Je weet dan in ieder geval waardoor het moeilijker is om samen met je vrouw zwanger te worden.

Minpunten:

  • De verpakking met twee tests van Artron is bijna twee keer zo duur als die van Testjezelf.nu, maar deze is wel makkelijker te lezen.
  • Er is ook een enkele test per verpakking te koop, maar ook deze is nog steeds duurder dan die op nummer 1 in deze lijst.
  • Zodra je met tests begint – of het nu bij de man of de vrouw is – wordt het ineens een heel klinisch proces om kinderen te krijgen. Er komt zoveel meer bij kijken dan je van te voren verwacht en je moet er goed over nadenken of je dit wel wilt, want het gaat een groot deel van je leven beïnvloeden zodra je in die medische molen zit.

3. Mat Care – vruchtbaarheidstest man en vrouw

De test van de man is voor zijn vruchtbaarheid en die van de vrouw is of ze als in de menopauze zit.

Pluspunten:

De richtlijnen om de test thuis te kunnen uitvoeren zijn helder en duidelijk beschreven, waardoor het stappenplan ook prima te volgen is. Je hoeft dus geen geleerde te zijn om deze test te kunnen uitvoeren.

Minpunten:

  • Je moet wel geduld hebben met deze tests, want je bent wel een half uurtje bezig met de vruchtbaarheidstest voor de man. Je moet het opgevangen sperma namelijk eerst een aantal keren ‘behandelen’ (we zouden bijna willen zeggen ‘masseren’), voordat het in de test verwerkt kan worden.
  • Ook dit is een test met kleuren vergelijken in plaats van met streepjes en dat leest volgens ons toch wat lastiger af. Het is alsof ze willen dat je gaat twijfelen met dit soort tests.

Beste zelftest voor meten vruchtbaarheid man volgens Consumentenbond, Radar en Kassa

Volgens Radar zijn er maar weinig tests die je kunt bestellen en thuis kunt doen die kwalitatief echt goed zijn. Je vindt allerlei informatie over verschillende soorten tests, van soa’s en corona tot alcohol en drugs, maar niks over vruchtbaarheid. Ook bij de Consumentenbond worden diverse soorten tests voor thuis besproken, zoals een test om te meten of je blaasontsteking hebt of om je cholesterol te meten. We vinden er geen relevante bronnen over vruchtbaarheidstests voor mannen.

Bij Kassa wordt uitgelegd wat een reden voor verminderde vruchtbaarheid kan zijn. Geslachtshormonen of groeiremmers kunnen je vruchtbaarheid zelf of je libido beïnvloeden.

Dit zegt Radar over mannen met gewrichtsziekten en vruchtbaarheid

Radar belicht onderzoek van het Erasmus MC waaruit blijkt dat mannen met gewrichtsziekten zoals reumatoïde artritis significant minder kinderen krijgen dan mannen zonder deze aandoeningen. De verminderde vruchtbaarheid kan te wijten zijn aan het ziekteproces, medicatie, en psychosociale factoren. Voor meer details, bekijk Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over vruchtbaarheid bij oudere en zwaarlijvige mannen

BNNVARA’s Kassa rapporteert dat mannen ouder dan veertig en mannen met overgewicht minder vruchtbaar zijn, met een grotere kans op miskramen en afwijkend sperma. Dit benadrukt het belang van gewichtsbeheersing voor mannen die vader willen worden. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen bij dit onderzoek naar vruchtbaarheidstests voor mannen

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/kwalitieit-zelftests-laat-te-wensen-over/

https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/privacy-medische-zelftests

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/geslachtshormonen-verminderen-vruchtbaarheid

Conclusie

Er kunnen nogal wat redenen zijn waarom je minder vruchtbaar bent, maar het belangrijkste is dat je er eerst achterkomt of dit bij jou het geval is ja of nee. Pas als je weet dat je (veel) minder zaadcellen dan gemiddeld hebt, kun je gaan uitzoeken wat je met die informatie wilt gaan doen.