Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste anti-muggensprays, anti-muggenstekkers of andere effectieve middelen tegen muggen

Iedereen die in de buurt van water woont, weet dat er een tijd komt dat de muggen weer actief worden. Ze vinden het heerlijk bij stilstaand water, dus als je een vijver in de achtertuin hebt en het slaapkamerraam zit ook nog aan de tuinzijde, dan ben je bijna gegarandeerd van nachtelijke onderbrekingen door muggen. En daarom in deze review een antwoord op de vraag: wat kun je allemaal doen om de muggen bij je vandaag te houden?

Zoeken naar het ideale middel tegen muggen: spray, stekker of iets anders

Pas toen wij verhuisden, kwamen we erachter hoe de omgeving waar je woont bepalend is voor hoeveel last je van muggen kunt hebben. Eerst woonden we in een wijk waar nog geen sloot in de buurt was. Alles was asfalt, stoep en huizen en zelfs de tuinen in de buurt waren vooral ‘onderhoudsvrij’ (lees: bestraat en weinig groen, laat staan water in een vijver die om geregeld onderhoud vraagt).

Nu wonen we wel in de buurt van water en zodra de temperaturen omhoog gaan, kun je er de klok op gelijk zetten dat er weer muggen in huis zitten. Vooral ’s nachts is dit erg vervelend en daarom ging ik op zoek naar wat echt werkt om die vervelende rotmug op afstand te houden.

De beste keuze tegen muggen

Wil je graag een stekker in het stopcontact steken om een geur tegen muggen te verspreiden? Dan is het merk Vapona en HGX een aanrader.

Voor wie de natuur ingaat en muggen wil vermijden, werkt een spray of lotion met het bestanddeel Deet het beste. Er zijn diverse merken, maar het gaat vooral om het percentage Deet dat erin zit. Mouskito, Azaron en Care Plus hebben sticks/sprays/lotions met 50% Deet.

Voor in de slaapkamer werkt een klamboe prettig als je tenminste niet tijdens de nacht de neiging hebt om vaak uit bed te stappen om te gaan plassen of nogal wild met je benen buiten het bed beweegt tijdens het slapen.

Snel overzicht: Deze anti-muggensprays raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor effectiviteitCare Plus – Anti-insect Deet Spray (50%): Deze anti-muggenspray wordt hoog gewaardeerd door gebruikers voor zijn effectiviteit tegen muggen en andere insecten. Met 50% Deet ben je goed beschermd. We vinden het wel belangrijk om op te merken dat je mogelijk snel door de spray heen bent en dat het belangrijk is om de juiste plekken goed in te sprayen. >> Check laagste prijs
Beste smeervriendelijke optieCare Plus – Anti-insect Deet Lotion (50%): Deze Deet lotion van Care Plus wordt door sommige mensen positiever ervaren dan sprays. We denken dat dit komt door de smeervriendelijkheid van de lotion, waardoor je het product gelijkmatiger kunt aanbrengen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor variabele sterkteJungle Formula – Anti muggenspray Strong Deet (20%): Jungle Formula biedt een reeks anti-muggensprays met verschillende sterkten. We waarderen de flexibiliteit die dit biedt, zodat je kunt kiezen welke sterkte het beste bij je past. Let op dat je goed richt tijdens het sprayen om het product effectief aan te brengen. >> Check laagste prijs

Waarom deze review tegen de mug?

Ik – en ook mijn teamleden – ben altijd op zoek naar iets dat beter werkt dan ik al heb. Als er nieuwe producten tegen muggen op de markt komen, ben ik er dan ook als de kippen bij. Er is niets vervelender dan het geluid van een mug, maar hem niet kunnen vinden. Je weet dan bijna zeker dat je een uur later geprikt zult zijn en dan begint de ellende pas echt. Je moet eraan krabben en dat kan lijden tot nog meer jeuk, korstjes en littekens.

Waarom je op moet letten bij elk middel tegen muggen

Als onderzoeken niet aan hebben getoond dat een middel werkt, kan een fabrikant dat toch nog beweren in zijn reclames op tv of op de verpakking. Dan trap je vooral in de marketingstunt en heb je nog geen geschikt anti-muggenmiddel die je van de ellende afhelpt. Doe dus een beetje onderzoek voordat je de fabrikant gelooft en (flink) geld uitgeeft.

Wat werkt dan wel tegen muggen als je niet alles moet geloven?

Iets dat de afgelopen jaren steeds hipper is geworden, is die draadloze, kleine apparaatjes met UV-straling die je op het raam vastmaakt met een zuignap. Je laadt ze overdag op via een USB-stekker en ’s avonds kunnen ze dan hun werk doen. Het effect van deze lampjes met ventilator blijkt echter tegen te vallen ten opzichte van wat ze beloven. Het kan een aanvullend middel zijn, maar zou zeker niet je hoofdbescherming moeten zijn.

Waar staat de fabrikant van anti-muggenmiddelen voor?

Natuurlijk claimt elke fabrikant van spray, stekkers of lampen tegen muggen dat zijn middel werkt. Als je niet overtuigend reclame maakt, verkoop je namelijk helemaal niks. Waar je naar op zoek moet, is of de reclameboodschap ook waarheid is. Pas dan heb je een handig middel te pakken.

Waar we anti-muggenmiddelen op beoordeeld hebben

Wat wij belangrijk vinden, is dat je allereerst nadenkt over wat je voor middel wenst. Je hebt namelijk:

 • Middelen die op je huid gesprayd of gesmeerd worden
 • Middelen die stroom vragen als je ze in het stopcontact dient te steken
 • Middelen die wel of niet een geur verspreiden (die je wel of niet prettig vindt ruiken)
 • Middelen die van meer natuurlijke aard zijn

Hoe heeft vervolgens de test met middelen tegen muggen plaatsgevonden?

Binnen het team hebben we gekeken wie in de buurt van water woont en welke middelen diegene zou willen testen om een betrouwbaar onderzoek uit te kunnen voeren. Sommigen proefpersonen hebben maar een enkel middel getest, terwijl anderen gelijktijdig of na elkaar meerdere middelen wilden uitproberen. Zo kon bepaald worden wat het effectiefst is.

De top 10 met beste anti-muggensprays, anti-muggenstekkers en andere middelen tegen muggen

1. Care Plus – Anti-insect Deet Spray (50%)

Om je te beschermen tegen muggen en alle ziekten die ze kunnen verspreiden is er de spray van Care Plus.

Pluspunten:

 • Er zit voldoende van het hoofdbestanddeel in de spray om te werken.

Minpunten:

 • Je bent wel redelijk snel door de spray heen en het is soms lastig om de juiste plekken van voldoende spray te voorzien.

2. Care Plus – Anti-insect Deet Lotion (50%)

De lotion wordt positiever ervaren dan de spray.

Pluspunten:

 • Er zit misschien iets minder in de fles, maar het smeert prettiger en je doet er iets langer mee.

Minpunten:

 • Onze tip zou zijn om het flesje in een zip-loc zakje of ander afsluitbare verpakking te doen, omdat de dop soms niet goed afsluit.

3. Jungle Formula – Anti muggenspray Strong Deet (20%)

Jungle anti-muggenspray krijg je in diverse sterkten: 1, 2, 3 en 4. Deze heeft sterkte 3 en bevat 20% Deet.

Pluspunten:

 • Door te sprayen hoef je in principe je handen daarna niet meer te gebruiken om het spul uit te smeren.

Minpunten:

 • Je moet dan wel goed richten.
 • Je moet uitproberen of sterkte 3 voor jou werkt of dat je toch nummer 4 moet hebben.

4. Mouskito Tropical – insectenwerende roller Deet (50%)

Op nummer vier geen spray of lotion, maar een roller.

Pluspunten:

 • Het werkt best fijn met de roller, je hoeft het niet uit te smeren.

Minpunten:

 • Net als bij alle sprays, lotions of rollers, zijn er gevaren aan het verkeerd gebruik van de bestanddelen verbonden. Hier moet je je wel bewust van zijn.

5. Azaron – muggenspray Deet (50%)

Azaron ken je waarschijnlijk al van de crème die je kunt gebruiken als je al een muggenbeet hebt. Nu is er ook spray tegen insecten.

Pluspunten:

 • Met 50% Deet heb je voldoende bescherming en moet je alleen checken hoe lang de spray werkt en dus hoe vaak je opnieuw moet sprayen.

Minpunten:

 • In Nederland heeft de spray een andere werking dan in de meeste vakantielanden. Bekijk daarom hoe vaak je moet sprayen als je naar het buitenland gaat.

6. Vapona – anti-muggenstekker

De stekker steek je in het stopcontact en hierdoor wordt de tablet geactiveerd.

Pluspunten:

 • De meeste proefpersonen ervaren deze stekker als prettig, omdat er inderdaad geen muggen meer zitten.

Minpunten:

 • Het is wel weer een apparaat dat stroom verbruikt.
 • De lichte geur kan verkeerd vallen.

7. Roxasect – anti-mugstekker

Met deze stekker en een enkel flesje kun je een dikke maand vooruit.

Pluspunten:

 • Een proefpersoon heeft de stekker eerst thuis gebruikt en daarna mee op vakantie genomen. Op beide plekken was de stekker effectief.
 • Met elke navulverpakking kun je weer een maand verder zonder muggen.

Minpunten:

 • Niet iedereen vindt de citronellageur prettig.

8. HGX – muggenstekker

De derde muggenstekker in deze lijst heeft dezelfde werking als de vorigen.

Pluspunten:

 • Je steekt hem in en hebt er ongeveer twee maanden geen omkijken meer naar.
 • Voor meer effect steek je er meerdere in huis in het stopcontact.

Minpunten:

 • Wij adviseren deze stekker op een tijdschakelaar te zetten, zodat je hem twee uur voordat je (doorgaans) naar bed gaat kunt activeren.

9. V-Tac – insectenlamp met Uv-licht

Wil je het grootser aanpakken, geen geuren gebruiken of buiten insecten op afstand houden? Dan kan een insectenlamp als deze een idee zijn.

Pluspunten:

 • Je vangt ook andere insecten en ziet op het rooster voor de lamp of in het opvangbakje eronder wat je allemaal vangt. Hierdoor zie je direct hoeveel muggen je op een avond te grazen hebt kunnen nemen.

Minpunten:

 • Het apparaat verbruikt natuurlijk wel stroom en op de slaapkamer werkt het niet in verband met het Uv-licht.

10. Bambulah – tweepersoonsklamboe

Ben je tegen alle stroomverbruikers en middelen die je op je huid moet smeren en wil je wel rustig kunnen slapen? Een klamboe kan dan de oplossing zijn.

Pluspunten:

 • Neem in ieder geval een klamboe die groot genoeg is en het liefst eentje die rechthoekig is. (Als het net in de top samenkomt, voelt deze wat enger aan en is het lastiger om uit bed te stappen.)
 • Een klamboe heeft ook een romantische uitstraling.

Minpunten:

 • De muggen kunnen nog steeds op je kamer zitten en je wakker houden als ze net buiten de klamboe bij je hoofd zoemen. Ze kunnen je alleen niet steken als je de openingen bij het in- en uitstappen goed sluit.

Beste uit de test volgens de Consumentenbond, Kassa en Radar

Radar waarschuwt voor sommige ingrediënten bij anti-muggenlotions en – sprays. Verder hebben ze ook nog een test gedaan waar een wierookspiraal een onderdeel bij was. Dat zat niet in ons onderzoek.

Bij de Consumentenbond heeft men ook onderzoek gedaan naar middelen die muggen op afstand houden. Wat duidelijk wordt is dat alternatieve middelen vaak – als ze al werken – veel korter werken dan iets waar Deet als bestandmiddel aan toegevoegd is.

Radar heeft wel een aantal artikelen over muggen, maar geen echt vergelijkend warenonderzoek.

Dit zegt Radar over anti-muggenproducten

Radar testte verschillende anti-muggenproducten, waaronder geluidstekkers, geurpotjes, citronella-stekkers, armbandjes, en muggenmelk met DEET. Uit de test bleek dat DEET het meest effectief is in het afweren van muggen, terwijl andere methoden zoals geluidstekkers en citronella-armbandjes weinig tot geen effect hadden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over anti-muggentips

Kassa verzamelde diverse anti-muggentips van het publiek, waaronder het gebruik van klamboes, horren, ventilatoren, elektrische vliegenmeppers, en verschillende soorten muggenwerende producten zoals Jaico-Muggenmelk en DEET-producten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afsluiting

Zoek je een goed middel tegen muggen voor thuis of op vakantie? Zeker als het voor het buitenland is, doe je er goed aan om van te voren te testen wat voor jou het beste werkt. Sommige lotions of sprays irriteren de huid of geven vlekken op kleren. Dat is wel iets om rekening mee te houden.