Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste littekencrèmes op basis van siliconen

De siliconen in littekencrèmes blijken soms beter te werken dan gewone crèmes. Als je op een opvallende plek een litteken hebt, wil je deze crème dan ook graag een kans geven. Het vreemde is dat een litteken op een vreemde plek kan zitten en je intens kan storen. Wanneer je graag mouwloze t-shirts draagt, kan een litteken op je bovenarm al storend zijn. Zelfs als jij de enige bent die de plek ziet (op je billen bijvoorbeeld), kan het litteken nog irriteren. Probeer een littekencrème met siliconen om de plek rust te geven en minder aandacht te laten trekken.

Snel overzicht: Deze siliconen littekencrèmes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor dagelijks gebruikDermatix Siliconengel Bodygel: Dit tubetje bevat 15 gram aan littekencrème op basis van siliconen. Hoewel het klein is, is het behoorlijk effectief – je hebt maar een klein beetje nodig voor de behandeling. Het kan het best worden gebruikt door consequent in de ochtend en avond in te smeren. >> Check laagste prijs
Beste voor intensieve zorgAlhydran Hydraterende Crème: Met 145 gram inhoud, is deze siliconen littekencrème perfect voor mensen die behoefte hebben aan meer intensieve huidzorg. Het wordt zelfs gebruikt in brandwondencentra, wat zijn effectiviteit aantoont. Voor het beste resultaat moet deze crème drie keer per dag worden aangebracht. >> Check laagste prijs
Beste keuze met UV-beschermingBapScarCare Siliconen Therapie: Deze littekencrème met een inhoud van 10 gram bevat niet alleen siliconen voor littekenbehandeling, maar biedt ook een SPF 40 bescherming tegen UV-stralen. Ideaal voor gebruik op blootgestelde huid zoals het gezicht, decolleté, schouders of handen. De crème voelt licht en niet vettig aan op de huid. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste siliconen littekencrème of littekengel

1. Dermatix – Siliconengel tegen littekens

Er zit 15 gram littekencrème op basis van siliconen in dit tubetje.

Pluspunten:

 • Het tubetje is echt maar heel klein, maar gelukkig heb je ook maar weinig van dit middeltje nodig.
 • Het beste resultaat bereik je met ’s ochtends en ’s avonds insmeren. Lichtjes inmasseren stimuleert de werkzame stoffen in de crème.

Minpunten:

 • Blijkbaar werkt het niet bij elke testpersoon even goed, want niet iedereen is blij met het effect dat de littekencrème oplevert. Natuurlijk hangt het van de leeftijd van een litteken af hoeveel werking je nog mag verwachten. Ook moet je echt consequent blijven smeren en dat vergeten mensen wel eens.
 • Dit is een duur middel en als het dan niet werkt, ben je echt niet blij.

2. Alhydran – medical after care for the skin – littekencrème

In deze tube zit 145 gram littekencrème met siliconen.

Pluspunten:

 • Deze crème met siliconen als hoofdbestanddeel wordt ook in brandwondencentra gebruikt en dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het middel werkt.
 • Dit middel smeer je drie keer per dag, dus je moet de tube wel overal mee naartoe nemen om geen smeerbeurt over te slaan. (Bij kleine plekjes adviseren we je dan een klein spiegeltje mee te nemen, zodat je niet een te grote plek insmeert met de prijzige crème.)

Minpunten:

 • Je mag de crème echt pas gaan smeren als de wond dicht is en dat vinden sommige mensen moeilijk. Elke crème die je te vroeg smeert, kan irritaties veroorzaken die het litteken juist kunnen verergeren. Niet te snel gaan smeren dus.

3. BapScarCare – Silicone Therapy for Scars with SPF 40

In dit tubetje zit 10 gram siliconengel.

Pluspunten:

 • Door de zonnebeschermingsfactor is deze littekencrème ideaal voor het gezicht, het decolleté en de schouders of handen. Dit zijn de plekken die het meest bloot gesteld worden aan uv-stralen en die wil je graag goed beschermen.
 • De siliconengel smeert heel lichtjes in en voelt niet vettig aan.

Minpunten:

 • Door de SPF heeft de gel wel een andere kleur dan normaal en daarom moet je de crème echt lichtjes insmeren, want anders zie je een wittere huid ten opzichte van de huid die je niet met de siliconengel ingesmeerd hebt.
 • De 10 gram zijn wel aardig aan de prijs, dus het middel moet dan wel werken.

Beste siliconen littekencrème volgens Consumentenbond, Radar of Kassa

Volgens Radar ontstaan littekens vaak in de het voorjaar en de zomer als de dagen lekker warm zijn en de barbecue weer tevoorschijn gehaald wordt. Het is daarom altijd slim om een littekencrème of brandwondengel in je standaard EHBO-kit te hebben. Lasertherapie kan ook littekens als gevolg hebben en dat vinden we op de redactie vreemd, want de therapie wordt juist ook gebruikt om littekens te verwijderen.

Heb je een litteken dat zelfs met siliconen littekencrème maar niet wil vervagen of verdwijnen? Dan heeft Kassa een aantal grappige voorbeelden van hoe je je litteken in een tatoeage verwerkt.

Dit zegt Radar over Littekencrèmes

Tandpasta, zonnebrandcrème en andere drogisterijproducten, waaronder littekencrème, kunnen duurder worden door een btw-verhoging van 6 naar 21 procent. Deze verhoging is het gevolg van een regeringsbesluit om het lage btw-tarief alleen te behouden voor producten met een officiële handelsvergunning als geneesmiddel. Dit besluit volgt op een rechterlijke uitspraak die tandpasta en zonnebrandcrème als geneesmiddelen classificeerde, waardoor de overheid inkomsten misliep. Lees het volledige artikel van Radar.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar littekencrème met siliconen

Conclusie

Niet elke plek met een litteken leent zich natuurlijk om, zoals in het voorbeeld van Kassa, in een tatoeage om te laten zetten. Wel vinden we er hele unieke creaties bijzitten en lijkt het ons makkelijker om op deze manier je litteken (waar vaak een heel vervelende ervaring aan vastzit) te accepteren. Wil je geen tatoeage? Dan is de siliconencrème voor littekens een goed alternatief om te proberen.