Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste wondhelende zalfjes voor spoedig herstel van de huid

De huid kan soms flink beschadigd raken als je niet uitkijkt. Tijdens het koken brand je je aan de rand van een pan, tijdens het verhuizen stoot je je flink aan de leuning van de trap en op je werk blijf je je maar aan de scherpe randjes van papier snijden. Een wondhelende zalf kan dan uitkomst bieden, want hiermee kun je je huid sneller van een wond laten herstellen. Hieronder vind je de drie beste wondhelende zalven en let op: ze zijn niet allemaal geschikt voor open wondjes.

Snel overzicht: Deze wondhelende zalven raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor stootplekken en zwellingenVSM – Arniflor zalf: Deze veelzijdige zalf is de nummer één keuze voor het behandelen van stootplekken en zwellingen. De formule smeert gemakkelijk uit en is zeer efficiënt – je hebt niet veel nodig voor een effectieve behandeling. Let op, deze zalf is niet geschikt voor open wonden. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor open wonden en beschadigde huidHansaplast – Wondhelende zalf: Deze zalf blinkt uit bij het verzorgen van open wonden en beschadigde huid. Hij is perfect voor het helpen helen van snijwonden, schaafwonden of zelfs droge huid in de winter. Het extra voordeel is dat het helpt littekenweefsel te minimaliseren. Het kan een beetje dik aanvoelen, dus overweeg om een gaasje te gebruiken als je een grotere plek insmeert. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor breed scala aan wondenMedicer Pharmacer – Edula zalf: Dit is de zalf voor vrijwel elke wond die je maar kunt bedenken. Het helpt niet alleen bij het snel en effectief helen van de wond, maar pakt ook ontstekingen aan. Hoewel er een kans is op het overhouden van enige littekens, wordt dit aanzienlijk verminderd met deze zalf. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste wondhelende zalf

1. VSM – Arniflor zalf

Deze eerste hulp zalf helpt bij stootplekken die verkleuren en er zit 75 gram zalf in de tube.

Pluspunten:

  • Het helpt niet alleen sneller van blauwe plekken af te komen, maar je bent ook sneller van een zwelling af. Dus als je je enkel hebt verstuikt, werkt dit middel ook fijn.
  • Je hebt overigens niet veel uit de tube nodig, omdat het goed uitsmeert en de werking niet beter wordt als je het te dik op de betreffende plek op de huid smeert.

Minpunten:

  • Dit is geen geschikte zalf om op open wonden te smeren. Daarvoor kun je beter Hansaplast gebruiken, het merk dat je ook van de pleisters kent.

2. Hansaplast – Wondhelende zalf voor wonden en beschadigde huid

In de tube zit 50 gram wondhelende crème.

Pluspunten:

  • Deze crème helpt dus wel bij open wondjes, zoals wanneer je je gesneden hebt aan een mes of papier. Ook als je kind gevallen is en de huid op zijn knie een beetje kapot is, kun je dit middel smeren. Verder wordt het door mensen gebruikt die in het najaar en de winter een droge huid hebben, waarbij de hoekjes bij de vingers en nagels opensplijten. Dit is namelijk zeer pijnlijk en herstelt lastiger vanwege de beweging in dit deel van de vinger.
  • Het helpt niet alleen goed om wondjes beter te laten genezen, maar doet ook iets extra’s voor het goede herstel van de huid, zodat je minder littekenweefsel eraan overhoudt.

Minpunten:

  • Het is een wat dikkere zalf en als je een grotere plek in wilt smeren, kun je er maar beter een gaasje overheen doen om je kleding tegen vlekken te beschermen.

3. Medicer Pharmacer – Edula zalf

In de tube zit 30 gram zalf.

Pluspunten:

  • Je kunt het zo gek niet bedenken wat voor wondje je aan je lijf hebt of deze zalf helpt de wond sneller en beter herstellen.
  • De ontsteking wordt snel verholpen en wondjes gaan weer netjes dicht. Je kunt wel nog wel wat littekens overhouden, maar veel minder met deze wondhelende zalf.

Minpunten:

  • Dit is wel het duurste product in de aanschaf en er zit ook nog de minste hoeveelheid in de tube.
  • Sommige testleden blijken allergisch te zijn voor een van de bestanddelen in deze zalf. Het is ons niet bekend welk bestanddeel dit is, maar je kunt dus maar beter niet meteen groot inslaan als er een aanbieding is. Eerst testen of dit voor jouw huid wel werkt.

Beste wondhelende zalf getest bij Consumentenbond, Radar, Kassa

Volgens Radar kan een wondzalf ook helpen bij tatoeages of wondjes door vuurwerk. Bij de Consumentenbond hebben ze wel een test met wondpleisters gedaan, maar niet met wondhelende zalf. Kassa behandelt in het kort hoe een de huid na een wond herstelt, wat kan helpen en hoe lang het herstel kan duren. Natuurlijk ligt dit geheel aan de grootte van de wond en hoe deze ontstaan is, want niet alle wonden helen hetzelfde.

Dit zegt Radar over Wondbehandeling bij Diabetici

Voor diabetici is het cruciaal open wonden, zoals voetulcera, snel en adequaat te behandelen vanwege het hoge risico op infecties en mogelijke amputaties. Onderzoek toont aan dat een significant aantal patiënten met diabetes deze essentiële zorg mist, met sommigen die al drie weken met open wonden rondlopen zonder behandeling. Dit benadrukt het belang van regelmatige zelfcontrole en het zoeken van professionele hulp bij wondjes om ernstige complicaties te voorkomen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Vroege Wondzorg bij Diabetes

Het is van vitaal belang dat mensen met diabetes open wonden aan hun voeten eerder en beter verzorgen om ernstige gezondheidsrisico’s, waaronder amputatie, te voorkomen. Onderzoek wijst uit dat veel patiënten met een hoog risico op dergelijke wonden niet tijdig worden behandeld, vaak vanwege een gebrek aan bewustzijn of onjuiste zorgverlening. Effectieve voorlichting en regelmatige zelfinspectie van de voeten zijn essentieel om deze levensbedreigende situaties te vermijden. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar wondhelende zalf

Kortom

De ervaringen met wondhelende zalf zijn heel divers: de een zweert erbij en de ander merkt niet specifiek andere resultaten dan bij het gewoon goed schoonhouden van de wond en de huid tijd geven om zelf te herstellen. Bij grote operaties waar een litteken onvermijdelijk is, kan het ziekenhuis bepaalde zalf voorschrijven om het litteken soepel te houden. Bij kleinere wondjes kun je altijd een van de drie wondzalven uit deze review proberen om de effecten te minimaliseren.