Wat is de beste desinfecterende handgel? Het was natuurlijk altijd al handig om een goede handgel in je tas bij je te hebben, ook al voordat de coronacrisis uitbrak. Er zijn namelijk altijd virussen in omloop geweest en je handen met een handgel insmeren is altijd een goed idee als je bijvoorbeeld tijdens het winkelen veel spullen aanraakt die anderen ook al in hun handen kunnen hebben gehad of waar mensen op hebben gehoest of geniest. Voor een beetje hygiëne ga je daarom op zoek naar de beste en niet zomaar een handgel. Wij hebben de beste onderzocht voor je.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Snel overzicht: Deze hygiënische handgels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor praktisch gebruikSterillium Gel Pure – Hand Desinfectiemiddel: Een groot formaat fles die ideaal is voor thuisgebruik of in winkels. We vonden het pompje bijzonder handig omdat het mogelijke kruisbesmetting minimaliseert. Het heeft tevens een uitstekende desinfecterende basis en de mogelijkheid om over te pompen naar kleinere flessen voor onderweg. >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor vertrouwde kwaliteitDettol – Handgel: Als een gevestigd merk, biedt Dettol betrouwbare kwaliteit en effectiviteit in hun producten. Deze handgel plakt niet en heeft een alcoholbasis, wat zorgt voor extra reiniging. Ondanks dat het flesje geen pompje heeft, valt het wel prettig aan te brengen! >> Bekijk bij Bol.com
Beste keuze voor een schoon gevoelUniCura – Handgel: Met een aangename eucalyptusgeur biedt deze handgel een frisse en schone ervaring. Het kleine formaat maakt het makkelijk mee te nemen, en in tegenstelling tot veel andere handgels, plakt deze niet. Let er wel op dat de prijs hoger is in vergelijking tot de andere twee producten. >> Bekijk bij Bol.com

De top 3 met beste en meest hygiënische handgels volgens onze redactie

1. Sterillium Gel Pure – Hand Desinfectiemiddel

In deze vierkante fles zit bijna een halve liter handgel.

Pluspunten:

 • Het pompje is handig, omdat je op deze manier zo weinig mogelijk oppervlak van de fles met je eigen handen kunt besmetten. Je zou er zelfs je linkerhand onder kunnen houden en met je rechtelleboog erop kunnen duwen als je het helemaal niet met huid aan wilt raken. (Zelf getest, vraagt wat oefening en goed oog-elleboog coördinatie, maar het werkt.)
 • Als je voor in je tas een kleiner flesje hebt, kun je vanuit deze fles ook makkelijk overpompen.
 • De handgel heeft een goede basis die desinfecterend werkt.
 • Dit is zeker ook een fles die je in kleinere zaakjes bij de ingang zet om klanten hun handen te laten desinfecteren.

Minpunten:

 • Het lijkt misschien een wat duurdere fles, maar door het pompje ben je er heel zuinig mee en de ingrediënten zijn serieus. (Dat kun je helaas niet van alle handgels zeggen.)

2. Dettol – Handgel

In de fles met Dettol handgel zit 200 milliliter.

Pluspunten:

 • Dettol is gewoon een vertrouwd merk. Het bestaat al jaren en je gebruikt het bijvoorbeeld ook om je vloer hygiënisch mee te dweilen.
 • De handgel plakt niet en bevat alcohol, waardoor het ook een reinigend effect heeft.
 • Wanneer je een groter aantal koopt, kun je vaak goede aanbiedingen tegenkomen.

Minpunten:

 • Deze fles heeft geen pompje, maar een dop die je eraf moet klappen. Dat is lastiger openen en je raakt veel meer aan, waardoor je – als je het echt goed wilt doen – na het gebruik de dop weer af zou moeten doen.
 • De handgel vervliegt snel door de alcohol, dus je mag niet treuzelen met insmeren.

3. UniCura – Handgel

Dit zijn kleinere flesjes met 100 milliliter inhoud.

Pluspunten:

 • Hoewel de geur niet het belangrijkste is voor ons bij een handgel, ruikt deze wel prettig. Eucalyptus ruikt sowieso ‘schoon’.
 • De meeste handgels plakken als je je handen ermee inwrijft en dat is bij deze niet het geval.
 • Ook in deze handgel zit voldoende alcohol voor een desinfecterende werking.

Minpunten:

 • In verhouding tot de andere twee producten is deze handgel wel een stuk duurder.

De top 5 met de beste desinfecterende handgels volgens ons lezerspanel

Laten we nu eens kijken wat ons lezerespanel aangaf het beste te vinden. Hierboven vond je eerst het oordeel van onze eigen redactie. Maar we hebben het dus ook aan anderen gevraagd…

Was een desinfecterende handgel bij je hebben vroeger geen standaard, inmiddels is het dat wel. Je hebt in elke tas wel een klein flesje. Ga je naar de sportschool en zit je aan veel verschillende toestellen? Handgel. Ga je naar de winkel en voel je je prettiger om je handen na het aanraken van het winkelmandje en de producten in de winkel in te smeren? Dan is het ook handig om in je zak te hebben. Wij vroegen ons panel naar welke nou het prettigst was.

Kiezen voor de beste desinfecterende handgel

Tijdens de lockdown hadden wij niet zo de neiging om handgel groot in te slaan, maar bij de terugkeer naar kantoor en de eerste vakantie gingen we er wel over nadenken. In de auto kan een grotere fles sowieso geen kwaad. Vroeger stond je er misschien niet zo bij stil, maar denk maar eens aan die smerige toiletten langs de Route de Soleil. Dan wil je als er geen water bij de wasbak uit de kraan komt toch ook gewoon voor de zekerheid een flinke dot desinfecterende gel in je handen?

De beste desinfecterende handgel volgens ons lezerspanel én onze redactie

Als beste uit de test komt natuurlijk Dettol. Daar waren de lezers en onze redactie het beide over eens. Een goed alternatief voor wanneer je grotere hoeveelheden wenst (bijvoorbeeld als bedrijf) is de vijf liter verpakking van DESCO17. Voor het gebruiksgemak is een handgel met pompje het fijnst, zoals die van Sanicur. En wie geen parfum in de handgel wenst te hebben, kan die van Herôme proberen. Een handige miniverpakking is er van Herôme (flesje).

Waarom desinfecterende handgels reviewen? Is dat niet mosterd na de maaltijd?

Je vraagt je af of het nu nog wel zin heeft om handgels te reviewen? Dat is niet vreemd. We zijn allemaal al weer gewend aan ‘het nieuwe normaal’ en zijn blij dat de lockdowns en (meeste) beperkingen achter de rug zijn. Het virus is echter niet weg en de risico’s zijn voor sommige mensen nog steeds enorm. We komen er nu pas net achter wat long Covid eigenlijk inhoudt.

Dan wil je jezelf en de mensen om je heen toch beschermen? Privé of werk, dierbaren of onbekenden; je wilt een ander toch geen kwaad doen? Het gebruiken van een desinfecterende handgel is niet alleen voor medisch personeel een goed idee. Je bent er al aan gewend, blijf het gewoon gebruiken, maar dan het liefst wel een goede.

Waarom niet zomaar een handgel?

Wat we zeker weten is dat de markt van handgels en mondkapjes overspoeld is geraakt met allerlei nepproducten. Denk aan de mondkapjesdeal van Van der Lienden en dat die mondkapjes uiteindelijk niet eens gebruikt zijn omdat ze niet veilig genoeg bleken te zijn. Ze voldeden niet eens aan de voorwaarden, hoe kun je dan zomaar iets kopen als je weet dat je niet optimaal beschermd wordt? Ook bij desinfecterende handgel zijn er namelijk gradaties van wat goed en minder effectief is.

De criteria waar we desinfecterende handgel op beoordelen

Het enige criterium dat belangrijk is bij desinfecterende handgel, is het percentage alcohol dat minimaal 70% moet zijn.

Hoe we desinfecterende handgeld getest hebben en de uitkomsten van ons onderzoek

De testfase duurde korter dan vele andere tests, want voor de aanschaf konden we veel handgels al wegstrepen, omdat ze niet voldeden aan de minimale eisen. Daarna zijn de handgels getest op momenten dat er geen kraan en zeep in de buurt was en de testfase heeft hierom wel wat langer geduurd. Het effect is natuurlijk moeilijk te meten, maar wel kunnen we iets zeggen over de substantie zelf.

De top 5 met beste desinfecterende handgels

1. Dettol – Handgel op basis van alcohol (200 milliliter)

Dettol is een expert op het gebied van desinfectie en de handgel was dan ook al voor de pandemie ontwikkeld.

Pluspunten:

 • De handgel is niet te dik en plakt ook niet na het uitsmeren.
 • De geur is niet te chemisch.

Minpunten:

 • Door de hoeveelheid alcohol (maar dat is als het goed is bij elke handgel die voldoet aan de normen) vervliegt hij snel, dus je moet rap smeren.

2. Sanicur – Desinfect Hand Gel (500 milliliter)

Ook het merk Sanicur heeft de oplossing voor als je langere tijd niet bij water en zeep in de buurt bent.

Pluspunten:

 • Deze handgel wordt ook door professionele beroepsgroepen gebruikt.
 • Het pompje op de fles maakt het makkelijk om te doseren.
 • De prijs voor een halve liter valt mee.

3. DESCO17 – Handdesinfectie Alcohol Gel (5 liter)

Voor de grootgebruiker zijn er diverse merken die verpakkingen van vijf liter verkopen. Deze is van DESCO17.

Pluspunten:

 • Deze handgel is op basis van 80% alcohol.
 • Het middel is goedgekeurd door de overheid.

Minpunten:

 • Voor het overgieten in kleinere flesjes moet je wel een handig hulpmiddel hebben, want zeker in het begin is een fles van vijf liter best zwaar om te tillen en op een kleinere opening te richten.

4. Herôme – Direct Desinfect S.O.S. Handgel (200 milliliter)

Dit merk doet alles voor gezonde handen en nagels en dan mag een handgel natuurlijk niet ontbreken.

Pluspunten:

 • Het bevat 80% alcohol.
 • Er zit geen parfum aan de handgel toegevoegd.
 • Ook deze fles heeft een handig pompje, zodat je niet te veel gebruikt.

Minpunten:

 • Je betaalt een aardige prijs voor deze fles en een grotere navulverpakking is dan ook een goed idee.

5. Herôme – Direct Desinfect S.O.S. Handgel Miniflesje voor in de handtas (75 milliliter)

Het gaat om dezelfde handgel als de nummer vier in deze top 10, maar dan in een meeneemverpakking.

Pluspunten:

 • Dit formaat is handig in het openbaar vervoer of onderweg als je niet in de gelegenheid bent om je handen te wassen, maar wel veel deurknoppen en dergelijke aanraakt.

Beste uit de test volgens het RIVM

Het RIVM heeft zelf geen tests gedaan met handgeld, maar ze hebben wel een lijst samengesteld in de afgelopen periode waaruit blijkt waar een desinfecterende handgel aan moet voldoen. Het minimale percentage alcohol moet namelijk 70% zijn.

De Consumentenbond waarschuwt ook vooral dat je niet te veel moet smeren, want er zijn ook risico’s aan het gebruik van desinfecterende handgel. Hier sluit een artikel van Radar op aan, want zij schrijven over een lichte toename van de kans op het krijgen van borstkanker als je regelmatig desinfecterende handgel smeert. Ook Kassa meldt daarom: gebruik niet om de haverklap desinfecterende handgel of andere desinfecteermiddelen.

Beste handgel getest door Consumentenbond, Radar en Kassa

Radar heeft een artikel gepubliceerd waarin is aangetoond dat handgels voor een iets grotere kans op kanker kunnen zorgen. Bij Kassa is ook vooral negatieve aandacht voor handgels, want zij stellen dat zowel handgels als crèmes tegen muggen lang niet altijd helpen of onschadelijk zijn. Verder stelt Kassa, maar dat weten we inmiddels al, dat een handgel smeren alleen niet voldoende bescherming is. Je moet ook blijven wassen en afstand houden als er weer een virus in de lucht is.

Bij de Consumentenbond geven ze je een aantal tips waar je op kunt letten als je een nieuwe handgel gaat kopen.

Dit zegt Radar over Handgels en Desinfectie

Radar belicht dat veel handgels op openbare plekken niet aan de vereiste 70% alcoholgehalte voldoen om effectief te zijn tegen virussen, met een kwart van de geteste gels die onvoldoende alcohol bevatten. Microbioloog Jasper Buikx benadrukt het belang van voldoende alcohol in handgels voor desinfectie en adviseert zorgvuldig gebruik van handgel, vooral in afwezigheid van water en zeep. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Handgel Bescherming

BNNVARA’s Kassa rapporteert over een steekproef van het AD waaruit blijkt dat veel handgels bij de ingangen van openbare gebouwen niet voldoen aan de norm van 70% alcohol, essentieel voor desinfectie. De test toonde aan dat vijf van de eenentwintig geteste gels onvoldoende alcohol bevatten om bescherming te bieden, met sommige producten die zelfs vrijwel alleen water bevatten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor ons onderzoek naar handgels

Doe dit vooral NIET

Het is onnodig om elk uur je handen met desinfecterende gel in te smeren als je gewoon je handen kunt wassen. Ook met kinderen moet je opletten, want zij zitten van nature veel meer in hun gezicht en dit kan effect op de ogen hebben. Gebruik desinfecterende handgel dan ook vooral in geval je je handen niet kunt wassen of heel veel dingen aanraakt waar anderen ook aanzitten.

Conclusie

Desinfecterende handgel is niet heilig en er kleven zeker ook nadelen aan. Het gaat vooral om logisch nadenken en je risico’s inschatten als je van huis afgaat. Er zijn natuurlijk meer middelen voor risicobeperking als het om het voorkomen van het krijgen en verspreiden van Covid-19 gaat. Zo lang het virus er nog steeds is, moet je je hier bewust van zijn en passende maatregelen nemen in risicovolle situaties. Meer kun je niet doen.

Wat ons betreft is de nummer 1 in deze top 3 de winnaar van de test door zijn praktische gebruik en effectieve werking. Zet hem in de bekerhouder in je auto en doe elke keer een pompje in je handen en smeer dat goed rond als je een winkelkarretje hebt vastgehouden, bij de apotheek of in het ziekenhuis de balie hebt aangeraakt of meerdere deuren in openbare ruimten hebt geopend en gesloten. Niet iedereen gaat even hygiënisch te werk en daarom gebruik jij met regelmaat een goede handgel.