Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar en Kassa.

De top 5 met de beste desinfecterende handgels voor het tussentijds insmeren en desinfecteren van je handen

Was een desinfecterende handgel bij je hebben vroeger geen standaard, inmiddels is het dat wel. Je hebt in elke tas wel een klein flesje. Ga je naar de sportschool en zit je aan veel verschillende toestellen? Handgel. Ga je naar de winkel en voel je je prettiger om je handen na het aanraken van het winkelmandje en de producten in de winkel in te smeren? Dan is het ook handig om in je zak te hebben.

Kiezen voor de beste desinfecterende handgel

Tijdens de lockdown hadden wij niet zo de neiging om handgel groot in te slaan, maar bij de terugkeer naar kantoor en de eerste vakantie gingen we er wel over nadenken. In de auto kan een grotere fles sowieso geen kwaad. Vroeger stond je er misschien niet zo bij stil, maar denk maar eens aan die smerige toiletten langs de Route de Soleil. Dan wil je als er geen water bij de wasbak uit de kraan komt toch ook gewoon voor de zekerheid een flinke dot desinfecterende gel in je handen?

Onze beste desinfecterende handgel

Als beste uit de test komt natuurlijk Dettol. Een goed alternatief voor wanneer je grotere hoeveelheden wenst (bijvoorbeeld als bedrijf) is de vijf liter verpakking van DESCO17. Voor het gebruiksgemak is een handgel met pompje het fijnst, zoals die van Sanicur. En wie geen parfum in de handgel wenst te hebben, kan die van Herôme proberen. Een handige miniverpakking is er van Herôme (flesje).

Waarom desinfecterende handgels reviewen? Is dat niet mosterd na de maaltijd?

Je vraagt je af of het nu nog wel zin heeft om handgels te reviewen? Dat is niet vreemd. We zijn allemaal al weer gewend aan ‘het nieuwe normaal’ en zijn blij dat de lockdowns en (meeste) beperkingen achter de rug zijn. Het virus is echter niet weg en de risico’s zijn voor sommige mensen nog steeds enorm. We komen er nu pas net achter wat long Covid eigenlijk inhoudt.

Dan wil je jezelf en de mensen om je heen toch beschermen? Privé of werk, dierbaren of onbekenden; je wilt een ander toch geen kwaad doen? Het gebruiken van een desinfecterende handgel is niet alleen voor medisch personeel een goed idee. Je bent er al aan gewend, blijf het gewoon gebruiken, maar dan het liefst wel een goede.

Waarom niet zomaar een handgel?

Wat we zeker weten is dat de markt van handgels en mondkapjes overspoeld is geraakt met allerlei nepproducten. Denk aan de mondkapjesdeal van Van der Lienden en dat die mondkapjes uiteindelijk niet eens gebruikt zijn omdat ze niet veilig genoeg bleken te zijn. Ze voldeden niet eens aan de voorwaarden, hoe kun je dan zomaar iets kopen als je weet dat je niet optimaal beschermd wordt? Ook bij desinfecterende handgel zijn er namelijk gradaties van wat goed en minder effectief is.

De criteria waar we desinfecterende handgel op beoordelen

Het enige criterium dat belangrijk is bij desinfecterende handgel, is het percentage alcohol dat minimaal 70% moet zijn.

Hoe we desinfecterende handgeld getest hebben en de uitkomsten van ons onderzoek

De testfase duurde korter dan vele andere tests, want voor de aanschaf konden we veel handgels al wegstrepen, omdat ze niet voldeden aan de minimale eisen. Daarna zijn de handgels getest op momenten dat er geen kraan en zeep in de buurt was en de testfase heeft hierom wel wat langer geduurd. Het effect is natuurlijk moeilijk te meten, maar wel kunnen we iets zeggen over de substantie zelf.

De top 5 met beste desinfecterende handgels

1. Dettol – Handgel op basis van alcohol (200 milliliter)

Dettol is een expert op het gebied van desinfectie en de handgel was dan ook al voor de pandemie ontwikkeld.

Pluspunten:

 • De handgel is niet te dik en plakt ook niet na het uitsmeren.
 • De geur is niet te chemisch.

Minpunten:

 • Door de hoeveelheid alcohol (maar dat is als het goed is bij elke handgel die voldoet aan de normen) vervliegt hij snel, dus je moet rap smeren.
https://www.bol.com/nl/nl/p/dettol-handgel-op-basis-van-alcohol-3-x-200-ml/9300000009397333/?bltgh=t3Y2sy6lMgE-mcRbROhD-w.i2ji16iaOtdFBKaZkAhCDA_0_4.7.ProductTitle

2. Sanicur – Desinfect Hand Gel (500 milliliter)

Ook het merk Sanicur heeft de oplossing voor als je langere tijd niet bij water en zeep in de buurt bent.

Pluspunten:

 • Deze handgel wordt ook door professionele beroepsgroepen gebruikt.
 • Het pompje op de fles maakt het makkelijk om te doseren.
 • De prijs voor een halve liter valt mee.
https://www.bol.com/nl/nl/p/desinfecterende-handgel-1x-500ml-sanicur-handen-wassen-zonder-zeep-70-alcohol/9300000008840093/?bltgh=iRJVQGFYGCFyLgJxf9xMlA.2_29.31.ProductTitle

3. DESCO17 – Handdesinfectie Alcohol Gel (5 liter)

Voor de grootgebruiker zijn er diverse merken die verpakkingen van vijf liter verkopen. Deze is van DESCO17.

Pluspunten:

 • Deze handgel is op basis van 80% alcohol.
 • Het middel is goedgekeurd door de overheid.

Minpunten:

 • Voor het overgieten in kleinere flesjes moet je wel een handig hulpmiddel hebben, want zeker in het begin is een fles van vijf liter best zwaar om te tillen en op een kleinere opening te richten.
https://www.bol.com/nl/nl/p/desco17-handdesinfectie-gel-5-liter/9300000009945523/?bltgh=hOVHMJ4nP3XlMYic5BpMvQ.u3x9FpvBAe6DXIXFx-JGog_0_27.41.ProductTitle

4. Herôme – Direct Desinfect S.O.S. Handgel (200 milliliter)

Dit merk doet alles voor gezonde handen en nagels en dan mag een handgel natuurlijk niet ontbreken.

Pluspunten:

 • Het bevat 80% alcohol.
 • Er zit geen parfum aan de handgel toegevoegd.
 • Ook deze fles heeft een handig pompje, zodat je niet te veel gebruikt.

Minpunten:

 • Je betaalt een aardige prijs voor deze fles en een grotere navulverpakking is dan ook een goed idee.
https://www.bol.com/nl/nl/p/herome-direct-desinfect-handgel-sensitive-desinfecterende-handgel-met-80-alcohol-beschermt-tegen-bacterien-en-droogt-de-handen-niet-uit-200ml/9200000005175525/?bltgh=mlJ-yMf0QOQmGQkfuGJMRw.2_6.12.ProductTitle

5. Herôme – Direct Desinfect S.O.S. Handgel Miniflesje voor in de handtas (75 milliliter)

Het gaat om dezelfde handgel als de nummer vier in deze top 10, maar dan in een meeneemverpakking.

Pluspunten:

 • Dit formaat is handig in het openbaar vervoer of onderweg als je niet in de gelegenheid bent om je handen te wassen, maar wel veel deurknoppen en dergelijke aanraakt.
https://www.bol.com/nl/nl/p/herome-direct-desinfect-handgel-sensitive-desinfecterende-handgel-met-80-alcohol-beschermt-tegen-bacterien-en-droogt-de-handen-niet-uit-75ml/9200000005175527/?bltgh=hOVHMJ4nP3XlMYic5BpMvQ.u3x9FpvBAe6DXIXFx-JGog_0_27.36.ProductTitle

Beste uit de test volgens het RIVM

Het RIVM heeft zelf geen tests gedaan met handgeld, maar ze hebben wel een lijst samengesteld in de afgelopen periode waaruit blijkt waar een desinfecterende handgel aan moet voldoen. Het minimale percentage alcohol moet namelijk 70% zijn.

De Consumentenbond waarschuwt ook vooral dat je niet te veel moet smeren, want er zijn ook risico’s aan het gebruik van desinfecterende handgel. Hier sluit een artikel van Radar op aan, want zij schrijven over een lichte toename van de kans op het krijgen van borstkanker als je regelmatig desinfecterende handgel smeert. Ook Kassa meldt daarom: gebruik niet om de haverklap desinfecterende handgel of andere desinfecteermiddelen.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Doe dit vooral NIET

Het is onnodig om elk uur je handen met desinfecterende gel in te smeren als je gewoon je handen kunt wassen. Ook met kinderen moet je opletten, want zij zitten van nature veel meer in hun gezicht en dit kan effect op de ogen hebben. Gebruik desinfecterende handgel dan ook vooral in geval je je handen niet kunt wassen of heel veel dingen aanraakt waar anderen ook aanzitten.

Conclusie

Desinfecterende handgel is niet heilig en er kleven zeker ook nadelen aan. Het gaat vooral om logisch nadenken en je risico’s inschatten als je van huis afgaat. Er zijn natuurlijk meer middelen voor risicobeperking als het om het voorkomen van het krijgen en verspreiden van Covid-19 gaat. Zo lang het virus er nog steeds is, moet je je hier bewust van zijn en passende maatregelen nemen in risicovolle situaties. Meer kun je niet doen.