Door onze gezondheidsredactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc
Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.
Dit is waarom een slaapmasker werkt – Waar moet ik op letten bij het kopen van een slaapmasker?
Heb jij genoeg van een slechte nachtrust? Heb je alles al geprobeerd, maar lijkt niks te werken? Heb je ook al een slaapmasker geprobeerd? Wellicht is dit hetgeen wat je nodig zou hebben om je natuurlijke ritme weer op orde te krijgen. Laten we even kijken hoe dit werkt?
Verbetert je slaapmasker de kwaliteit van je slaap?
Ja, om even met de deur in huis te vallen, volgens onderzoek heeft het gebruik van een slaapmasker en oordopjes heel veel potentie om positieve effect van slaap kwaliteit (Axmann, 2017). Dit werd onderzocht bij patiënten in het ziekenhuis. Als het zelfs op de intensive care een positief effect kan hebben, laat staan thuis!
Wat is een slaapmasker en waarom werkt het?
Een slaapmasker draag je tijdens het slapen om je ogen te beschermen tegen elke vorm van licht. Licht kan namelijk storend zijn voor je slaap en heeft het potentie om je natuurlijke ritme te verstoren. Je natuurlijke slaaphormoon melatonine wordt namelijk veel beter aangemaakt in het donker (Knoop et al., 2019).
Een slaapmasker helpt dus het licht buiten te sluiten. Zo kan je op vakantie, in een vliegtuig of zelfs thuis genieten van een prettige nachtrust.
Type slaapmaskers: wat voor masker zijn er?
Er zijn allerlei verschillende slaapmaskers op de markt. Welke heb jij nodig? We zetten een paar op een rijtje.
- Stoffen maskers: van kasjmier tot katoen en zelfs fluweel. Heb je een gevoelige huid? Wellicht heb jij een stofje nodig die je huid minder irriteert?
- Verzwaarde maskers: Deze maskers creëren een zwaar gevoel op je ogen zodat jij comfortabeler kan slapen aangezien ze je gezicht beter contouren.
- Gel maskers: om beter te slapen moet je lichaamstemperatuur dalen. Gelmaskers kunnen hierbij helpen! Zo kunnen ze helpen bij donkere kringen, wallen en irritatie.
- Verwarmde maskers: Haal jij voldoening uit warmte? Wellicht kan jij profijt halen en beter tot rust komen door met verwarmde maskers.
Waar jij op moet letten bij het kopen van een slaapmasker
Het is belangrijk om een slaapmasker te vinden dat voor jou ideaal is. Dit hoeft zelfs geen dure aankoop te zijn, maar het zou prettig zijn als je in één keer de juiste hebt gevonden. Wij laten jou weten welke factoren wellicht beslissend kunnen zijn bij jouw perfecte slaapmasker.
Factor 1: Vorm
Het is zo ontzettend belangrijk om een vorm te kiezen die aansluit bij jouw unieke gezicht. Wij kunnen het aanraden om geen slaapmasker te kiezen met een grappige of unieke vorm, maar een functionele vorm.
Factor 2: Formaat
Elk gezicht is uniek en zo heeft elk hoofd ook en ander formaat. Zorg ervoor dat je een formaat kiest die bij jouw hoofd aansluit zodat er geen licht doordringt. Een juist formaat zorgt er ook voor dat geen onnodig materiaal jou kan lastigvallen
Factor 3: Materiaal
Zoals we al zeiden zijn er allerlei verschillende stoffen. De één is duurder dan de ander maar hoeft niet per se slechter te zijn. Dit hangt volledig af van of jij een gevoelige huid hebt of allergisch bent voor het stofje. Bedenk je wel dat een ruw materiaal ervoor kan zorgen dat je oogleden geïrriteerd raken.
Factor 4: Licht
Test een slaapmasker door te controleren of ze daadwerkelijk al het licht blokkeren. Het ene masker heeft een betere functie dan de ander.
Alternatieven voor slaapmaskers?
Merk je dat een slaapmasker niks voor jou is, maar wil je toch beter slapen? Wellicht zijn de volgende oplossingen van jou relevant:
- Alternatief 1: Verduisterende gordijnen
- Alternatief 2: Supplementen
- Alternatief 3: Veranderen van levensstijl
- Alternatief 4: Niet eten voor het slapen
- Alternatief 5: Medicatie (last resort)
Voordelen van een diepere slaap
Als je beter slaapt zorg je ervoor dat je meer REM slaap krijgt. Je slaapt in principes in cyclussen die elkaar afwisselen. Je REM slaap is de diepste fase van je slaap dat getypeerd wordt door rapid eye movements (REM) (Blumberg et al., 2020).
Je spieren zijn dan volledig ontspannen en mensen dromen alleen in deze specifieke fase. De REM slaap heeft een functie voor je geheugen. Ze zorgen dat herinneringen in ons geheugen opgeslagen blijven.
Slaaptekort komt je concentratie en leervermogen niet ten goede. Ook zal je minder alert zijn bij een verminderde slaapfunctie.
Conclusie: slaapmasker of niet?
Een slaapmasker kan zeker nuttig zijn aangezien je lichaam beter het slaaphormoon melatonine aanmaakt in het donker. Je slaapt een groot deel van je leven en je slaapkwaliteit heeft een gevolg op elk aspect van je leven. Als je moeite hebt met slaap, is het mogelijk dat het blokkeren van artificiële vormen van licht je zal helpen bij het in slaap vallen en ook je slaapkwaliteit
Als je op de lange termijn last hebt van slaapproblemen, ga dan even langs de huisarts.
Wij wensen jou een prettige slaap. Welterusten!