Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste cranberry pillen en cranberry capsules

Veel mensen weten wel dat cranberry’s (of berendruif of veenbes) gezonde eigenschappen bezitten. Ze hebben het via via gehoord van iemand die vroeger regelmatig blaasontsteking had en er nu al tijden geen last meer van heeft. Dit is echter feitelijk niet met cranberry’s te linken. Dit supplement zorgt niet voor zulk soort resultaten. Ook drinken sommigen cranberry sap om het lichaam te reinigen na bijvoorbeeld de feestdagen. Heeft het innemen van cranberry’s in pilvorm wel zin met zoveel natuurlijke alternatieven? We zochten het voor je uit.

Van verse cranberry’s of puur sap overstappen op cranberry capsules?

Er zijn toch redenen om van de pure vorm af te stappen. Los van het feit dat je cranberry’s meestal alleen gedurende de kerstperiode in de supermarkt vindt, is de smaak van het rode besje niet bij iedereen favoriet. Bij de speciaalzaak (en ook steeds vaker bij de supermarkt) vind je sap, maar die is vaak gezoet, omdat mensen hem anders erg wrang vinden. Het effect kan dan wel positief zijn, maar je moet het sapje natuurlijk ook wegkrijgen. Bij cranberry pillen heb je dat probleem niet.

Onze aanrader: de betere cranberry pillen op de markt

De cranberry pillen van Golden Naturals werken goed en met de verpakking doe je lang. Voor vegetariërs heeft het merk Orthovitaal een oplossing. Mocht je ook een tekort aan vitamine C hebben, dan werkt de huisarts het beste, maar je kunt als extraatje een cranberry pil van het merk BlaseCare nemen. En wie vaker last heeft van de nieren, kan ook gebaat zijn bij de huisarts. Geen enkel supplement biedt een gunstig effect voor de zojuist door ons genoemde symptomen. Als eventuele toevoeging kun je de cranberry capsules van Healthy Vitamins nemen.

Snel overzicht: Deze cranberry-pillen en -capsules raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeGolden Naturals – Voedingssupplement voor de blaas met berendruif en vitamine C: Deze capsules zijn samengesteld met de focus op de positieve effecten van cranberry. We vinden deze optie vooral interessant vanwege de kwalitatieve ingrediënten. >> Check laagste prijs
Beste prijs-kwaliteitverhoudingLucovitaal – Cranberry One a Day met X-tra Lactobacillus: Deze capsules bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn hoger gedoseerd dan gemiddeld. Als gevolg vinden we dat ze goede resultaten leveren voor hun prijs. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor extra toevoegingenBloem Balans Gezondheidsproducten – Cranberry+ Balans met zwarte populier: Naast cranberry bevat dit supplement ook zwarte populier, wat een geweldige toevoeging is. Volgens de gebruiksaanwijzingen moet je drie pillen per dag slikken, maar we vinden de extra toevoegingen een groot pluspunt. >> Check laagste prijs

Waarom cranberry capsules reviewen?

Sommige mensen hebben we gewoon enorm pech en als jij zo iemand bent die regelmatig blaasproblemen heeft, dan voelen we echt met je mee. Er zijn een hoop vervelende kwalen in de wereld, maar blaasontsteking is echt een hel. Als je eenmaal een keer blaasontsteking gehad hebt, weet je het de volgende keer ook als het weer eraan zit te komen. Je herkent het beginnende branderige gevoel dat daarna steeds heftiger wordt. Om dit op te lossen, zijn supplementen niet het antwoord, maar enkel de huisarts.

Het is moeilijk aan iemand over te brengen die het nooit gehad heeft, maar de pijn is echt intens en het voelt alsof je lichaam je – met elke paar minuten je het gevoel te geven dat je moet plassen terwijl dat niet zo is – enorm voor de gek houdt. Je lijf neemt het over en je kunt aan niks anders meer denken dan de pijn die je voelt. Het liefst blijf je de hele dag op de wc zitten voor elk druppeltje dat je eruit geperst krijgt.

Dus als cranberry’s deze situatie kunnen voorkomen of sneller kunnen verhelpen, zijn wij zeker van de partij. Echter, dit is niet het geval. Geen enkel supplement kan voor gunstige effecten zorgen om van blaasproblemen af te komen. Je moet echt naar de huisarts.

Waarom wel opletten bij de aanschaf van cranberry pillen?

Hoe meer producten met cranberry en positieve werking voor de blaas er komen, hoe moeilijker het wordt om uit het hele schap te kiezen. Als Nederlanders zijn wij ook nog gevoelig voor de verpakking en dat maakt het vaak nog lastiger. Dat iets een aantrekkelijk doosje of potje heeft, wil nog niet zeggen dat de hoeveelheid cranberry die in de verpakking zit evenveel is als in die ernaast.

Doen cranberry pillen ook wel echt iets goeds voor het lijf?

Als je vaker voedingssupplementen gebruikt, dan weet je ook dat niet alles (even goed) helpt. Er zijn zelfs pillen die vooral uit vulmiddel bestaan. Daar betaal je natuurlijk liever niet voor. Je wilt vooral het hoofdbestanddeel in dan ook nog in een percentage dat het je echt helpt. Vooral bij de blaas is het namelijk zo dat voorkomen makkelijker is dan het verhelpen van als er eenmaal problemen optreden.

Wat beloven de producenten van cranberry pillen?

Als je alles moet geloven wat producten op het verpakking of label schrijven, dan waren we allemaal inmiddels supermensen. Alle positieve werkingen en magische krachten van kruiden en andere ingrediënten lijken natuurlijk prachtig, maar soms is het in pilvorm veel minder effectief als in zijn natuurlijke vorm. Als het kan zouden wij altijd overwegen om de meest pure vorm van een bestanddeel te krijgen.

Dat betekent niet het hele jaar door varkenshaas met cranberry saus eten, want zodra je het vruchtje gaat bewerken en suikers gaat toevoegen, verzwakt de werking. Het is dus echt even uitzoeken wat een goede manier is om voldoende van de effectieve stof van cranberry binnen te krijgen.

Waar op letten bij cranberry capsules?

Na ons wat verdiept te hebben in de materie, kunnen we concluderen dat het bij cranberry’s vooral om het volgende gaat:

 • Sommige cranberry pillen gebruik je dagelijks om klachten te voorkomen, andere pillen worden als kuur gebruikt om symptomen te bestrijden en klachten te verhelpen.
 • Er zijn uit tests geen nadelen van het gebruik van cranberry pillen gebleken. Als jij wel klachten ervaart nadat je start met de supplementen, moet je direct stoppen en dit met je huisarts bespreken, want misschien is er iets anders aan de hand. (Van verse cranberry’s kun je overigens wel te veel eten en bijwerkingen krijgen.)
 • Pillen werken vaak beter dan cranberry sap en dat ligt vooral aan de smaak in de mond. Sap houd je minder lang vol door het effect op je tong.
 • Bij de capsules let je op de hoeveelheid van het cranberry extract dat erin verwerkt zit.

Hoe we cranberry pillen onderzocht hebben: onze testdata

Wij hebben een oproep gedaan en mensen gezocht die periodiek last hebben van blaasproblemen. Wij weten dat cranberry’s meerdere positieve eigenschappen hebben dan alleen het effect op de blaas, maar de focus op de werking is hier gewenst. De groep heeft daarna mogen aangeven welke middelen ze al eens geprobeerd hebben en in welke mate dat bijdroeg aan voorkomen of herstel van blaasproblemen. We kunnen echter nu al zeggen: geen enkel supplement was effectief. Enkel de huisarts werkte goed. Daarna is een nieuw middel gekozen en feedback gegeven.

De top 10 met beste cranberry pillen en capsules

1. Golden Naturals – Voedingssupplement voor de blaas met berendruif en vitamine C

Deze capsules focussen op de positieve werking van cranberry op de blaas, maar dat resultaat mag wettelijk niet verwacht worden.

Pluspunten:

 • Testpersonen ervaren minder last van blaasklachten als ze naar de huisarts gaan.

Minpunten:

 • Je moet het regelmatig blijven slikken om blijvend effect te voelen, maar dat effect krijg je alleen als je naar de huisarts gaat.

2. Lucovitaal – Cranberry One a Day met X-tra Lactobacillus

Ook Lucovitaal vermeldt dat cranberry vooral ter voorkoming en het verhelpen van blaasontsteking werkt, maar dat is dus niet zo. Alleen de huisarts kan iets voor je betekenen.

Pluspunten:

 • De prijs per stuk is veel gunstiger.

Minpunten:

 • Deze pillen zijn wel groot (2 centimeter) en niet iedereen zal deze prettig kunnen wegslikken.

3. Bloem Balans Gezondheidsproducten – Cranberry+ Balans met zwarte populier

Het middel bestempelt de werking van een normale blaas. Deze claim mag niet gemaakt worden.

Pluspunten:

 • Er zijn andere werkzame delen aan deze capsule toegevoegd voor meer positieve effecten.

Minpunten:

 • Bij sommige capsules heb je er maar eentje per dag nodig en hier moet je er per dag drie van slikken.

4. Lucovitaal – CranMad Cranberry Capsules (extra klein)

Je krijgt duidelijke richtlijnen voor twee soorten gebruik van de capsules.

Pluspunten:

 • Testpersonen hebben een capsule geslikt om blaasontsteking te voorkomen. Dit werkte niet, maar de huisarts wel.

Minpunten:

 • Je weet natuurlijk nooit of de testpersonen wel klachten hadden gekregen als ze de capsule niet geslikt hadden.

5. Orthovitaal – Vegicaps met Cranberry, vitamine C en D-Mannose

Dit middel mag voor langere tijd geslikt worden.

Pluspunten:

 • Het is ideaal voor vegetariërs die cranberry pillen willen slikken.
 • De prijs per tablet is gunstig en je hebt maar een tabletje per dag nodig.

6. NOW – Vegicaps met Cranberry

Ook dit zijn vegicaps met de positieve werking van cranberry.

Pluspunten:

 • Het voedingssupplement kan wel kwaad als je er te veel van slikt. De verpakking geeft aan dat je een of twee pillen slikt. Je kunt dus zelf voelen of eentje genoeg is.

7. Davitamon – Cranberry met D-Mannose en Hibiscus

Dit is de enige pil in deze top 10 met hibiscus.

Pluspunten:

 • Ook hibiscus heeft geen positief effect, want het doet helaas geen goede dingen voor je weerstand. Je moet daarvoor naar de huisarts.

Minpunten:

 • Er zit wel vulmiddel in deze pillen en daar houden wij niet zo van.

8. Arkopharma – Cranberry + vitamine C

Deze pil slik te twee keer per dag.

Pluspunten:

 • Je kunt er zelfs maximaal vier pakken als je het nodig hebt.

Minpunten:

 • Bij vier per dag slikken wordt dit wel een van de duurste cranberry pillen in deze lijst.

9. BlaseCare – Cranberry, D-Mannose en vitamine C

Dit merk doet zijn best om alle delen van de bes te verwerken in de pil.

Pluspunten:

 • Je neemt dit middel nooit voor je plezier en daarom moet de werking voelbaar zijn. Voor het gros van de testpersonen was dit ook zo.

Minpunten:

 • Ook aan deze capsules is vulmiddel toegevoegd.

10. Healthy Vitamins – Cranberry, D-Mannose en Solidago

Aan deze cranberry pillen is D-Mannose toegevoegd en dit ingrediënt heeft ook geen positieve effecten op de blaas en nieren.

Pluspunten:

 • Het is een van de goedkopere cranberry pillen in de top 10.

Minpunten:

 • De verpakking geeft niet duidelijk aan hoeveel je moet/mag pakken van deze pillen.

Beste uit de test volgens experts

Volgens Orthokennis zitten er in cranberry pillen meer van de werkzame stof dan in het sap van de cranberry. Ook geeft deze bron aan wie gebaat zijn bij cranberry pillen.

Het Blaascentrum maakt duidelijk onderscheid tussen blaasontsteking en het blaaspijnsyndroom. Bij deze laatste zouden cranberry pillen namelijk niet of zelfs averechts werken. In dezelfde bron wordt D-Mannose en het positieve effect hiervan benoemd.

Bij de Consumentenbond staan diverse artikelen over cranberry’s en de werking ervan en bij Kassa is geen vergelijkingsonderzoek met cranberry pillen gedaan.

Dit zegt Radar over Cranberrysap en Blaasontsteking

Radar bespreekt de effectiviteit van cranberrysap tegen blaasontsteking, verwijzend naar dr. Dick Janssen’s expertise. Ondanks populaire overtuigingen, blijkt cranberrysap geen effectieve remedie; de wetenschappelijke focus ligt op de natuurlijke suiker d-mannose, aanwezig in het sap, die helpt bij het voorkomen van blaasontstekingen. D-mannose in tabletvorm wordt aanbevolen voor preventie, biedt geen negatieve bijeffecten zoals de hoge suikerinhoud in cranberrysap. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over ‘Cranberrysuikerbom’

BNNVARA’s Kassa meldt dat Albert Heijn’s cranberries als meest misleidende product van 2015 werden bekroond door foodwatch, vanwege de hoge siroopinhoud en laag daadwerkelijk cranberrypercentage. Na consumentenfeedback beloofde AH de samenstelling aan te passen om het cranberrypercentage te verhogen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

En nu?

Mocht je cranberry pillen willen proberen om bepaalde klachten te verminderen of voor te zijn, zoek dan goed uit hoeveel van het hoofdbestanddeel in de pil zit.