Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektrische tandenborstel?

Ben jij aan het overwegen om over te stappen naar een elektrische tandenborstel? Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektrische tandenborstel? Wat voor functies hebben tandenborstels tegenwoordig? Wij hebben het onderzocht en samengevat!

Introductie: Waarom een elektrische tandenborstel?

Misschien ben je naar de tandarts gegaan en ben je op de hoogte gesteld van de staat van je tanden. Het kan namelijk altijd beter en misschien heb je het advies gekregen om over te stappen naar een elektrische tandenborstel. Mijn eigen tandarts heeft mij in ieder geval aangeraden om een elektrische tandenborstel te kopen.

Waarom is een elektrische tandenborstel zo veel beter dan een reguliere tandenborstel?

Toen ik begon met kijken, keek ik vooral naar prijs. Als iets duur is, zal het wel goed zijn toch? Dat is dus niet helemaal waar. Je kan jezelf ontzettend veel kosten besparen bij een aankoop van een tandenborstel als je weet waar je op moet letten!

De factoren waarop je moet letten

Factor 1: Prijs – doen kosten ertoe?

Het eerste waar ik zelf naar keek was dus de prijs. Ikzelf hecht waarde aan betrouwbaarheid en grote merken bieden dat vaak. Het probleem is vervolgens dat er een ontzettend hoge prijs aan de high-end producten zit. Echter is de technologie van goedkopere varianten vaak heel erg hetzelfde als de dure opties.

De tandenborstel krijgt vooral meer toeters en bellen bij duurdere versies.

Factor 2: Poetskracht – Het aantal pulsaties en rotaties

De meest beslissende factor is de poetskracht. Hier zit een ontzettend groot verschil in afhankelijk van welke tandenborstel je koopt. Er zijn twee belangrijke bewegingen:

  • Draaiende bewegingen: Dit zijn de bewegingen van de borstel rond zijn eigen as. De goedkopere modellen hebben enkel alleen deze draaiende bewegingen.
  • Oscillerende beweging: Deze elektrische tandenborstels zijn in combinatie met de draaiende bewegingen de high-end­ varianten van een tandenborstel. Vaak zie je sonic of ultrasonic op de verpakking staan als de tandenborstel deze functie heeft.

Een combinatie van een draaiende en oscillerende bewegingen zijn beter om hardnekkig tandplak te verwijderen (Biesbrock et al., 2008).

Het aantal poetsbewegingen per minuut

Met een elektrische tandenborstel kan je 5.000 tot 50.000 poetsbewegingen per minuut halen. Des te meer, des te beter. Kijk hier vooral naar bij het kopen van een tandenborstel!

Factor 3: allerlei functies!

Timer: Simpelste en belangrijkste functie

Van de extra functies op een tandenborstel, is de timer wellicht de belangrijkste. Consistent poetsen is belangrijk. Daarom is het handig om op de momenten waarop je het meest moe bent, jou eraan te herinneren of je klaar bent met poetsen of dat je nog niet klaar bent.

In ons andere artikel over het gebruiken van een elektrische tandenborstel laten we je weten dat je elk vlak 30 seconde moet poetsen. De meeste tandenborstels houden dit als interval aan.

Druksensor: waarschuwing wanneer je te stevig poetst

Sommige mensen denken: “Des te harder poetsen, des te grondiger”. Dat is in zeker opzicht waar, maar tegelijk een vergissing. Het probleem van te hard poetsen is dat jij je glazuur op je tanden beschadigt. Tegenwoordig zijn er borstels die aangeven wanneer je te hard drukt.

De meeste tandenborstels hebben een waarschuwingslamp en sommigen verminderen zelfs het motorvermogen.

Het aantal instellingen

Een elektrische tandenborstel heeft vaak verschillende instellingen. Zo is het mogelijk om harder of zachter te poetsen, af te wisselen in slagen per minuut, en is er bijvoorbeeld een optie voor je tong. Puntje bij paaltje doet het allemaal hetzelfde en dat is poetsen.

Mijn tandenborstel heeft 6 functies. Ik gebruik er 1 van. Voor de persoon die het leuk vind om allerlei verschillende poetsfuncties uit te proberen, ga vooral je gang. Ik kan eerlijk zeggen dat ik na een week de verschillende functies gebruikt te hebben, er al weer klaar mee was.

Factor 4: Het gebruik van een app

De high-end versies van tandenborstel komen tegenwoordig met sensoren die exact weten welke vlakken je voldoende hebt gepoetst. Dit kan je bijhouden met een app en je progressie van de afgelopen weken zien. Als je een neurotische poetser bent kan dit ontzettend handig voor je zijn.

Mocht je minder interesse hebben in deze functie, zou ik het absoluut laten zitten. Echter is het wel handig om daadwerkelijk te zien of je goed hebt gepoetst of niet.

Zelf heb ik wederom deze functie voor enkel een week gebruikt.

Factor 5: Handvat – prettig in de hand

Je poetst je tanden (hopelijk) elke dag, dan kan je net zo goed eentje kopen die prettig in je hand zit. In de showroom van je favoriete winkel kan je de tandenborstels uitproberen.

Vooral voor ouderen die moeite hebben met grip kan dit belangrijk zijn.

Een waterflosser is niet hetzelfde als een tandenborstel

Tegenwoordig zijn er waterflossers te koop, oftewel een waterpik. Dit kan je wél als aanvulling op je mondhygiëne routine introduceren. Een waterflosser spuit water onder veel druk waardoor deze een soortgelijke functie heeft als flossen.

Conclusie: kosten besparen

Als je minder geld over hebt voor een tandenborstel, dan kan je ontzettend veel kosten besparen door goedkopere merken te kopen en functies te laten vallen. Waar je dan op moet letten zie je in de lijst hierboven. Vooral de slagen per minuut en de oscillerende bewegingen zijn van belang!