Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste zwangerschapsvitaminen – voor voldoende vitaminen tijdens je zwangerschap

Een baby in het lichaam kan veel van een vrouw vragen. Dat is natuurlijk ook niet vreemd, want de baby moet van nog geen millimeter klein uitgroeien tot een mensje dat klaar is om geboren te worden en de wereld te verkennen. Als vrouw wil je jezelf dan ook graag beschermen tijdens de zwangerschap, niet alleen voor je kleintje, maar juist ook voor jezelf. Onderstaande zwangerschapsvitaminen kunnen je helpen om de juiste vitaminen voor, tijdens of na de zwangerschap binnen te krijgen en je lichaam optimaal te laten functioneren.

Disclaimer: Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product als losstaand hulpmiddel. Er zijn geen wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Zo kunnen er ernstige bijwerkingen zijn, dus lees de bijsluiter van het product volledig. Je mag behalve van je huisarts van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Snel overzicht: Deze zwangerschapsvitaminen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor complete ondersteuningGolden Naturals Supplements – Multi Strong Gold Mama: Deze supplementen komen met een volledig pakket van vitamines die het lichaam van de vrouw ondersteunen op verschillende momenten. De capsules zijn makkelijk in te nemen door hun gladde omhulsel. Elk potje bevat 180 capsules voor een lange ondersteuning. >> Check laagste prijs
Beste optie met visolieDavitamon – Compleet Zwanger: Dit product voegt naast de essentiële vitamines ook omega-3 visolie toe voor extra voordelen. Ondanks de toegevoegde visolie is er geen overheersende vissmaak, wat aantrekkelijk is voor veel zwangere vrouwen. Het potje komt met 60 capsules. >> Check laagste prijs
Beste compacte keuzeOrthica – Foliumzuur-800: Voor degenen die moeite hebben met het doorslikken van grotere pillen, is deze compacte optie ideaal. De kleinere, ronde tabletjes van minder dan een centimeter groot zijn makkelijker door te slikken. Elke pot bevat 120 tabletten. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste zwangerschapsvitaminen

1. Golden Naturals Supplements – Multi Strong Gold Mama – ijzer en foliumzuur

In de pot van Golden Naturals zitten 180 capsules.

Pluspunten:

  • Elke capsule bevat 500 milligram foliumzuur om je vitaminen aan te vullen.
  • De capsules zijn prima weg te slikken met voldoende vloeistof, omdat er een gladde laag omheen zit.
  • De andere vitaminen die in deze capsules zitten ondersteunen het lichaam van de vrouw op verschillende momenten.

2. Davitamon – Compleet Zwanger – omega-3 visolie, foliumzuur en vitamine D3

In deze verpakking zitten 60 capsules.

Pluspunten:

  • Ondanks de toegevoegde visolie heb je niet die nadrukkelijke vissmaak in je mond na het slikken van deze vitaminen. Je hebt ook bij het boeren niet die specifieke vislucht. (En dat is maar beter ook als je zwanger bent, want als je er nu over leest kun je al over je nek gaan…)

Minpunten:

  • Het zijn wel vrij grote capsules en iemand die pillen slikken al lastig vindt, kan er tijdens de zwangerschap nog gevoeliger voor zijn. Slik ze dan ook vooral als je rust hebt en niet als je in een haastig schema gevangen zit. Een beetje mindfulness tijdens je zwangerschap kan een hoop zaken makkelijker maken, waaronder het slikken van medicatie of vitaminen.

3. Orthica – Foliumzuur-800

In de pot van Orthica zitten 120 tabletten.

Pluspunten:

  • Het zijn kleinere, ronde tabletjes van minder dan een centimeter groot en daarin zit het meteen het grootste verschil met de nummers 1 en 2 op deze lijst. Dat zijn langwerpige capsules van rond de 2 centimeter groot. Een rond pilletje slikt makkelijker weg.
  • Door de extra vitaminen krijgt je baby alles binnen om gezond en groot te worden in de buik en de vrouw krijgt wat van haar energie terug om zich goed te voelen tijdens de zwangerschap.

Minpunten:

Capsules zijn vaak wel gladder om door te slikken dan deze pilletjes. Het kan erom hangen welke je het fijnst vindt om te slikken.

Beste zwangerschapsvitaminen volgens Consumentenbond, Radar, Kassa

Bij Radar hebben ze twee interessante artikelen over vitaminen en zwangerschap. Het eerste vertelt over vitaminen in het algemeen en wanneer je extra zou moeten slikken. Het tweede gaat over wat een tekort bij een baby in de buik kan veroorzaken. Genoeg waarschuwingen dus om je vitaminen in de gaten te houden en bij te slikken als het nodig is. Kassa heeft geen informatie over zwangerschapsvitaminen, maar de Consumentenbond zegt er wel iets over. Zij stelt vooral dat extra vitaminen slikken over het algemeen niet nodig is als je gezond en gevarieerd eet. Toch zijn er ook momenten dat er beter extra vitaminen geslikt kunnen worden.

Dit zegt Radar over vitamine D tijdens de zwangerschap

Radar belicht het belang van vitamine D tijdens de zwangerschap, wijzend op een Rotterdams onderzoek dat een tekort hieraan de kans op het krijgen van een kind met autisme kan verdubbelen. Het advies luidt dat aanstaande moeders 10 microgram vitamine D per dag zouden moeten innemen om zowel de botontwikkeling van de baby te ondersteunen als het risico op autisme te verminderen. Desondanks volgen niet alle moeders dit advies op. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over voeding en supplementen tijdens de zwangerschap

BNNVARA’s Kassa benadrukt het belang van een gebalanceerd dieet tijdens de zwangerschap, met specifieke aandacht voor het vermijden van te veel soja vanwege de mogelijke invloed op de ontwikkeling van de foetus. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen niet meer dan 1 milligram isoflavonen per kilo lichaamsgewicht per dag te consumeren en waarschuwt tegen het gebruik van supplementen met fyto-oestrogenen. Belangrijke voedingsadviezen omvatten ook het slikken van foliumzuur en vitamine D vóór en tijdens de zwangerschap, naast het zorgen voor voldoende calcium, jodium, en ijzer in de voeding. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar zwangerschapsvitaminen

Conclusie

Wij zouden geen vitaminen gaan slikken omdat dat nou eenmaal door een fabrikant op een potje of verpakking gezet wordt of omdat familie of vriendinnen dat zeggen. Wel lijkt het ons zinvol om je vitaminen in kaart te laten brengen, zodat je weet of je voldoende binnenkrijgt. Is dat vervolgens niet het geval? Dan kun je in overleg met je huisarts of kraamverzorgster kijken wat de beste zwangerschapsvitaminen voor jou zijn.