Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar en Kassa.

De top 10 met de beste dagcrèmes (voor een normale huid)

Een goede dagcrème om je huid ’s ochtends te verzorgen voordat je de deur uitgaat (of niet) is het minste dat je voor jezelf moet gunnen. De huid van gezicht en handen wordt het meest blootgesteld aan UV-stralen en daarom vragen ze wat extra aandacht, zelfs als je geen probleemhuid  hebt en zo’n beetje elke crème zonder vervelende reacties kunt kiezen.

De ideale dagcrème kiezen

Als klein kind ben je niet bezig met crèmes voor specifieke delen van het lichaam. Je moeder smeerde je wanneer je een dag naar het strand ging in met zonnebrandcrème en voor de rest droeg je in Nederland nauwelijks iets ter bescherming tegen de zon. Ja, een zonnebril.

Op vakantie was dat anders. Dan werd er ineens voor de reis begon geshopt. Er kwam zonnebrandcrème in meerdere factoren in huis en ook after-sun was ineens een ding, want een ding wist je zeker: je zou waarschijnlijk verbranden op vakantie. De zon schijnt er feller en de tijd die je buiten doorbrengt is veel langer.

Zodra je ouder wordt, verandert er ook het een en ander. Niet alleen je huid vraagt om verzorging, maar je wordt ook gevoeliger voor reclames. Daarom ga je dan ook op zoek naar producten die het beste voor jou werken en binnen je budget passen. Een dagcrème is zo’n product.

Onze beste dagcrèmes

De prijsbewuste shopper kiest voor Nivea Q10 Healthy Glow of The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA. Voor beide crèmes ben je ongeveer twaalf euro voor 50 milliliter kwijt.

Verder scoren Kiehl’s en Philosophy goed als het om het intrekken van de dagcrème in de huid gaat. Beide crèmes voeden zonder een vettig laagje achter te laten.

In het duurdere segment is er de Extra Firming dagcrème van Clarins en de Ultra Facial Cream van Kiehl’s. Als je eenmaal fan van deze merken bent, wil je eigenlijk niks anders voor de verzorging van je huid.

Waarom dagcrèmes in de spotlight zetten?

Je weet gewoon dat een goede dagcrème vinden niet altijd makkelijk is, terwijl je huid er zo bij gebaat is. Wij voelen mee met de jeugd die op dit moment aan het zoeken is naar een fijne crème, vooral omdat ze door een fase gaan waarin de huid nog niet stabiel is en allerlei hormonen ook invloed op de huid hebben. Zodra je deze fase voorbij bent en een fijne dagcrème hebt gevonden, ben je voor lange tijd veilig. In deze review vind je daarom de beste dagcrèmes van nu.

Waarom scherp blijven bij het kiezen van een dagcrème?

Er is geen ander lichaam als het jouwe, met al zijn positieve en minder positieve kenmerken. De een heeft puistjes tot zijn vijftigste, de ander heeft een extreem droge huid, weer een ander kan niet gaan zwemmen zonder eczeem te krijgen en ga zo maar door. Producenten van crèmes staan over het algemeen niet stil bij al deze unieke eigenschappen van een lichaam. En daar komt nog bij dat het gezicht het eerste is dat je meestal ziet. Een dagcrème die voor jouw werkt, is daarom essentieel.

Zoveel verschillende soorten dagcrèmes – wat maakt het eigenlijk uit?

Wanneer je een probleemloze huid hebt, zou je denken dat je elke pot of tube met dagcrème kunt kopen en smeren. Toch zijn er nog verschillen en dat zit hem vooral in de ingrediënten. Sommige merken wisselen nogal eens en andere merken blijven tientallen jaren trouw aan hun receptuur voor een gezichtscrème. Je weet echter niet altijd wat jouw merk achter de schermen aan het doen is en daarom houd je je huid – en wat je erop smeert en make-upt – goed in de gaten.

Daarnaast is er de laatste tijd veel te doen om plastic deeltjes die in crèmes verwerkt zouden zitten. Beat the Microbead (microbeads zijn dan deze kleine plastic deeltjes) is een app van de Plastic Soup Foundation en die app laat je aan de hand van het scannen van de verpakking zien hoe hoog het product scoort.

Welke criteria spelen een rol bij dagcrèmes?

Wij kunnen niet voor iedereen spreken en dezelfde prioriteiten aangeven, maar volgens ons zouden de volgende aspecten een rol kunnen spelen bij het kiezen van een dagcrème:

 • Prijs (Levert overstappen op een duurdere crème bijvoorbeeld ook meer resultaat op?)
 • Hoeveelheid inhoud (Is er voordeel bij grotere verpakking als je jóuw crème gevonden hebt?)
 • Effect (Voelt de huid goed aan na het insmeren?)
 • Speciale eigenschappen: microbeads, geschikt voor veganisten/vegetariërs, milieuvriendelijke verpakking, et cetera.

Hoe hebben we dagcrèmes getest – de uitkomst

Dagcrèmes zijn een jaarlijks terugkerende favoriet in onze tests. Er zijn genoeg vrijwilligers die vanuit onze interne testpoule komen die willen deelnemen. We vergelijken nieuwe producten met crèmes uit eerdere tests en bepalen aan de hand van prijs, effect en speciale eigenschap(pen) of ze doorstromen naar de volgende testfase die uiteindelijk de top 10 bepaalt.

De top 10 met beste dagcrèmes

1. The Ordinary – Natural Moisturizing Factors + HA

Dit is nog niet bij iedereen een bekend merk en de verpakking ziet er trendy uit, maar eigenlijk is het merk heel betaalbaar.

Pluspunten:

 • De dagcrème zorgt voor een goede voeding van de huid.
 • De crème trekt lekker in en is niet vettig of erg aanwezig op de huid.
https://www.bol.com/nl/nl/p/the-ordinary-natural-moisturizing-factors-ha-hydraterende-dag-en-nachtcreme-100ml/9300000013719090/?bltgh=lU3p48Al1kjpqFUKFBpKMg.2_10.11.ProductTitle

2. Nivea – Q10 Energy Healthy Glow

Deze crème zou ook tegen rimpels werken. (Dat is in deze test buiten beschouwing gelaten, maar daar hebben we wel een andere review over.)

Pluspunten:

 • Het is een van de goedkoopste dagcrèmes.
 • Door het kleurtje in de crème krijg je een gezonde gloed.
 • Er zit een zonnebrandfactor in deze crème.

Minpunten:

 • Sommige deelnemers blijken gevoelig te zijn voor een ingrediënt. Wij zoeken nog uit om welk bestanddeel het gaat.
https://www.bol.com/nl/nl/p/nivea-q10plusc-anti-rimpel-energy-dagcreme-spf-15-50ml/9200000079585856/?bltgh=oXnql6WQ1T1SDF8a8ZpOUA.2_5.6.ProductTitle

3. Philosophy – Renewed Hope in a Jar

Het hele assortiment van Philosophy is het proberen waard, maar met deze dagcrème maak je een goede start.

Pluspunten:

 • De huid wordt goed gevoed en voelt soepeltjes aan.
 • Met het pipetje kun je goed doseren, zodat je niet te veel van het (dure) spul gebruikt.

Minpunten:

 • Dit is een serum en geen echte crème.
 • Hij is best prijzig.
https://www.bol.com/nl/nl/p/philosophy-renewed-hope-in-a-jar-renewing-dew-konzentrat-30-ml/9300000000620482/?bltgh=kJGJ0HVr0vGd6-82MRFBrg.2_5.6.ProductTitle

4. Olay Total Effects – 7-in-One Hydraterende crème + zelfbruiner

Er zit een zelfbruiner en zonnebrandfactor in deze crème.

Pluspunten:

 • Testleden zijn enthousiast over de lichte kleur die de zelfbruiner als resultaat heeft.
 • Mensen zien duidelijk verschil na het frequent gebruiken van deze crème.

Minpunten:

 • Ook bij deze crème blijkt niet iedereen even goed tegen de bestanddelen te kunnen. Echt testen dus voordat je je hele gezicht insmeert.
 • Vergeet bij een dagcrème met zelfbruiner niet wat meer dan alleen je gezicht in te smeren, anders begint het kleurverschil op te vallen bij de overgang van je wang naar je hals.
https://www.bol.com/nl/nl/p/olay-total-effects-7in1-hydraterende-dagcreme-en-zelfbruiner-spf12-50ml/9200000005184559/?bltgh=jlkre3ZjOLSBFW-sX7VKUw.unQe8PcDAXQGsodofI5BfA_0_31.33.ProductTitle

5. Kiehl’s – Ultra Facial Cream

Kiehl’s is een favoriet tijdens de testfase. Iedereen wil dit merk uitproberen om te voelen of het werkelijk zoveel verschil uitmaakt met de andere merken.

Pluspunten:

 • De crème doet precies wat je verwacht.

Minpunten:

 • De prijzen verschillen nogal per aanbieder. Goed rondkijken dus als je deze crème regelmatig koopt.
https://www.bol.com/nl/nl/p/kiehl-s-ultra-facial-cream-verzorgende-dag-en-nachtcreme-50ml/9200000092261913/?bltgh=gQJxiiK0HFCgPotM-alAPg.2_5.7.ProductTitle

6. Estee Lauder – Daywear met SPF 15

Ook aan deze crème is een zonnebrandfactor toegevoegd.

Pluspunten:

 • De crème werkt ook tegen rimpels, maar dat was niet het doel van deze test en is daarom niet door de testpersonen beoordeeld.

Minpunten:

 • Bij sommige deelnemers aan de test bleef de crème te veel “op de huid” liggen. Hij trok niet goed in en de huid gaat dan glimmen. Dat vindt niet iedereen fijn.
https://www.bol.com/nl/nl/p/estee-lauder-daywear-dagcreme-met-spf15-dagcreme-50-ml/9200000007373861/?bltgh=n1eFcHWl-a0RjeKOzo5JRQ.2_5.6.ProductTitle

7. L’Oreal Paris – Extraordinary Oil dagcrème

De titel doet vermoeden dat het alleen een olie is, maar het is een crème gemengd met essentiële oliën.

Pluspunten:

 • Hierdoor is de crème niet vet, wat je wel zou verwachten.
 • De geur is lekker.

Minpunten:

 • In deze crème zit geen SPF.
https://www.bol.com/nl/nl/p/l-oreal-paris-extraordinary-oil-dagcreme-50-ml/9200000039347423/?bltgh=jlkre3ZjOLSBFW-sX7VKUw.unQe8PcDAXQGsodofI5BfA_0_31.35.ProductTitle

8. Biodermal – P-CL-E crème

De crème van Biodermal voedt en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf.

Pluspunten:

 • De crème werkt ook als je een iets gevoeligere huid hebt.
 • De crème is lekker smeuïg en doet wat het moet doen.
https://www.bol.com/nl/nl/p/biodermal-p-cl-e-creme-dagcreme-deze-dagcreme-ondersteunt-het-herstellend-vermogen-van-de-droge-huid-droge-huid-gezichtscreme-50-ml/9200000060291658/?bltgh=jlkre3ZjOLSBFW-sX7VKUw.unQe8PcDAXQGsodofI5BfA_0_31.36.ProductTitle

9. Clarins – Firming Day Cream

De dagcrème van Clarins gaat ook rimpeltjes tegen en is voor elk huidtype geschikt.

Pluspunten:

 • De plantenextracten kalmeren de huid die af en toe onrustig is.
 • De crème trekt goed in.

Minpunten:

 • Dit is wel een duurdere crème en past niet binnen ieders budget.
https://www.bol.com/nl/nl/p/clarins-extra-firming-jour-dagcreme-50-ml/9200000088416860/?bltgh=nHXQkqskhCXNZBSzYqFLTA.2_5.7.ProductTitle

10. Weleda – Skin Food

Deze crème is niet alleen voor het gezicht, maar kan ook voor de verzorging van de rest van het lichaam gebruikt worden.

Pluspunten:

 • De crème trekt fijn in en laat geen voelbaar laagje achter.
 • De dagcrème ruikt fris en bloemig.
 • De prijs is zeer gunstig voor de hoeveelheid milliliters die je in een tube krijgt.
https://www.bol.com/nl/nl/p/weleda-skin-food-voedende-huidcreme-3x75ml/9300000035051767/?bltgh=sAIMO0ZkKgDPoPPcFN9Jjw.2_14.22.ProductTitle

Beste uit de test – wat zeggen de Consumentenbond en andere partijen?

Radar heeft twee artikelen die zinvol zijn om te lezen voor de aanschaf van een dagcrème. Ze gaan over de eigenschappen van crèmes en een zonnebrandfactor in dagcrèmes wel goed (genoeg) werken. Ook de Consumentenbond gaat in onderzoek in op claims die merken doen in reclames en of ze wel kloppen.

Een interessante vraag bij Kassa gaat over de houdbaarheidsdatum. Als je consequent elke dag je dagcrème gebruikt is het wellicht niet relevant, maar ook dit soort producten hebben een houdbaarheidsdatum die de kwaliteit beïnvloeden.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Online shoppen is heel populair. Toch zouden wij een dagcrème alleen online kopen als we al een topproduct in de badkamer hebben staan, niet als we op zoek gaan naar iets nieuws.