Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste wasmachinereinigers voor een schone wasmachine

Alleen een schone wasmachine kan een schone was als resultaat geven. Misschien heb je wel eens gemerkt dat op een lagere temperatuur wassen of veel vuile kleding in de wasmachine doen soms tot van die grijze, slijmerige smurrie in de binnenkant kan lijden. Als je niet uitkijkt zie je de vegen van deze smurrie opdrogen op donkere kleding als ze tijdens het centrifugeren een laatste keer erlangs hebben geveegd. Je moet dan een wasmachine reiniger gebruiken om hem schoon te krijgen.

Snel overzicht: Deze wasmachinereinigers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor geur en ontkalkenDettol Hygiënische wasmachine reiniger: Deze reiniger excelleert in het verwijderen van ongewenste grijze smurrie en laat een frisse geur achter. Bovendien heeft het ook een ontkalkende werking, waardoor je wasmachine langer meegaat. Hoewel je een heel flesje per reinigingsbeurt nodig hebt, vinden wij de resultaten het meer dan waard. >> Check laagste prijs
Beste optie voor regelmatig onderhoudHG voor apparaten – stinkende wasmachine reiniger: Deze reiniger is onze favoriete keuze voor regelmatig onderhoud. Eén fles gaat ongeveer een half jaar mee bij maandelijkse reiniging. Het maakt niet alleen de rubbers van je wasmachine schoon, maar reinigt ook de waterslangen en de trommel. Hoewel het niet de meest milieuvriendelijke optie is, is het wel zeer effectief. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor veelzijdigheid en gemakCalgon wasmachine reiniger poeder: Dit is een uitstekende keuze als je een wasmachine reiniger zoekt die je tijdens het wassen kunt gebruiken. Het is geschikt voor alle merken wasmachines en verwijdert zowel vuil als kalkresten. Hoewel het niet de goedkoopste optie is, geloven wij dat de veelzijdigheid en het gemak die het biedt, het de investering waard maken. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste wasmachinereiniger

1. Dettol – Hygiënische wasmachine reiniger – tegen residu en geur

In een fles van deze wasmachine reiniger zit 250 milliliter vloeistof.

Pluspunten:

 • Die grijze smurrie verdwijnt als sneeuw voor de zon en kan geen vlekken meer op je kleidng achterlaten.
 • De geur is fris en duidelijk merkbaar in je wasmachine.
 • De reiniger ontkalkt ook meteen en daarmee heb je dus nog meer resultaat en gaat je wasmachine langer mee.

Minpunten:

 • Als je nooit een wasje op 90 of 95 graden Celsius doet, is deze wasmachine reiniger een echte topper, maar je betaalt er wel een prijs voor. Je moet namelijk het hele flesje in een keer in de wasmachine kieperen en hem dan laten draaien. Dat kost dus gemiddeld 5 euro per reinigingsbeurt.

2. HG voor apparaten – stinkende wasmachine reiniger

In deze fles zit 550 gram.

Pluspunten:

 • Met een fles doe je ongeveer een half jaar als je de handleiding aanhoudt en je wasmachine eens per maand een reinigingsbeurt geeft.
 • De reiniger maakt niet alleen je rubbers schoon (waar de grijze smurrie zich na het centrifugeren vaak concentreert), maar ook je waterslangen en de trommel van de wasmachine zelf.

Minpunten:

 • Vanuit milieutechnisch oogpunt is dit natuurlijk geen fijn middel, niet alleen vanwege de chemische samenstelling, maar ook omdat je een lege machine moet laten draaien.

3. Calgon – wasmachine reiniger poeder

In deze doos zit 1,5 kilo poeder.

Pluspunten:

 • Deze wasmachine reiniger kun je gewoon tijdens het wassen gebruiken, waardoor je geen wasbeurt verspilt alleen aan het schoon krijgen van je wasmachine.
 • Het is ook geschikt voor alle merken wasmachines en dus niet alleen voor een Bosch ofzo.
 • Het haalt niet alleen vuil weg, maar ook kalkresten die de levensduur van je wasmachine kunnen verkorten.

Minpunten:

 • Het is geen goedkope wasmachine reiniger, maar als het ervoor zorgt dat je je wasmachine een paar jaar langer kunt gebruiken, heb je dat er wel voor over.

Beste wasmachine reiniger – wat zeggen Consumentenbond, Radar, Kassa

Radar legt uit wat het verschil tussen het gebruik van een poeder of vloeibare middelen in je wasmachine is. De Consumentenbond heeft dit jaar nog een artikel geschreven over hoe je je wasmachine het beste kunt onderhouden om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Verder waarschuwt Kassa dat je niet alleen maar op lage temperaturen moet wassen, omdat dit bepaalde schimmels kan veroorzaken die daarna moeilijk te verwijderen zijn.

Dit zegt Radar over wasmachinereinigers

Radar belicht de discussie over de noodzaak van wasmachinereinigers. Experts verschillen van mening over het gebruik: sommigen benadrukken de voordelen van regelmatig een kookwas draaien om vetluis en kalkaanslag te voorkomen, terwijl anderen het nut van specifieke reinigingsmiddelen voor wasmachines in twijfel trekken. De nadruk ligt op het voorkomen van vetluis door niet te veel wasmiddel te gebruiken en af en toe een was op hoge temperatuur te draaien. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over wasmachinereiniging

BNNVARA’s Kassa behandelt het reinigen van de wasmachine, waarbij het gebruik van azijn als schoonmaakmiddel wordt afgeraden vanwege mogelijke schade aan onderdelen van de machine. In plaats daarvan wordt aanbevolen om regelmatig een kookwas te draaien om vetluis en kalkaanslag effectief te bestrijden. Daarnaast wordt het belang van het schoonmaken van het wasmiddelbakje, het afsluitrubber en het pompfilter onderstreept om een schone en efficiënte werking van de wasmachine te garanderen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar wasmachine reinigers

Doe nu dit om je wasmachine (en was) schoon te houden

Via de links in deze review kun je snel een wasmachine reiniger bestellen. Als je er geen geld voor hebt, kun je altijd een goedkoper alternatief proberen, zoals op hete temperaturen wassen met wat schoonmaakazijn erbij. Soms hoef je je niet gek te laten maken door alle reclames en moet je gewoon iets uitproberen dat je oma al deed toen ze vroeger de was deed.

Conclusie

Een wasmachine is geen goedkoop apparaat en na de aanschaf hoop je er dan ook vele jaren mee te kunnen doen. Net als bij andere spullen en apparaten betekent een goede verzorging meestal ook een langere levensduur. Doe je wasmachine daarom nooit te vol, was naar de vuilgradatie van de spullen die je wast (een vuile overal moet je niet op 30 graden Celsius proberen schoon te krijgen) en spoel de trommel en buizen af en toe goed schoon door op een hete temperatuur te wassen. Daarna een wasmachine reiniger proberen kan altijd nog.