Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met het beste collageen voor een gezond lichaam

Collageen is een lichaamseigen product dat je kunt vinden in de huid, je botten, spieren en ook je nagels. Het is een soort bindingsmiddel dat ervoor zorgt dat alles mooi elastisch blijft. Collageen krijg je ook binnen via normaal voedsel, waardoor het collageen in je lichaam op peil blijft. Zodra je ouder wordt of anders gaat eten, kan het zijn dat je een tekort aan collageen in je lichaam hebt. Een voedingssupplement dat collageen bevat, is dan een manier om dit tekort aan te vullen.

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van commerciële producten met collageen. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Onze zoektocht naar het beste collageen die te krijgen is

Binnen ons team heeft nog niemand echt behoefte aan collageen. Onze ouders merken echter wel al een tijdje dat het lichaam begint te veranderen. Mannen hebben meestal niet zo’n probleem met de rimpels die zij krijgen, maar vrouwen hebben vaker moeite met een huid die verslapt of spieren en gewrichten die protesteren. Om mannen en vrouwen die collageen missen te helpen, zijn we gaan uitzoeken wat wel en niet werkt. Er is namelijk veel aanbod en lang niet alles werkt.

Onze ontdekking – het beste collageen

Arctic Blue heeft een viscollageen met de smaak aardbei die je makkelijk als poeder in een drankje of yoghurt oplost. Wie liever collageen in pilvorm slikt in plaats van een poeder gebruikt, kan die van NOW kiezen. Prijstechnische gezien is deze ook een van de betere. Het duurste collageen is die van Niche4Health en dat komt vooral omdat dit poeder individueel verpakt is. Dit is weer handig als je in een moeilijk ritme komt met het innemen van het poeder en je ze gewoon standaard in je tas steekt.

Snel overzicht: Deze collageen-middelen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste smaakArctic Blue – viscollageen (smaak aardbei): Dit collageen-supplement op basis van vis heeft een aangename aardbeiensmaak en is eenvoudig in te nemen. Je proeft nauwelijks vis, wat een pluspunt is voor diegenen die niet zo van de smaak van vis houden. Dit vinden wij een prima keuze voor diegenen die een collageen-supplement willen met een aangename smaak. >> Check laagste prijs
Beste voor vegetariërsNOW – UC-II voor botten en gewrichten (capsules): Deze collageen capsules zijn specifiek gericht op het ondersteunen van gezonde gewrichten. Een groot voordeel is dat deze capsules geschikt zijn voor vegetariërs. Bovendien is een pot van deze capsules genoeg voor twee maanden, wat we ook zeer waarderen. >> Check laagste prijs
Beste kwaliteit collageenVital Proteins – Collageen Peptiden (neutrale smaak): Dit collageen supplement op basis van vlees heeft een neutrale smaak, waardoor het makkelijk te combineren is met andere voedingsmiddelen of dranken. Het lost ook gemakkelijk op. Wij vinden dit een goede keuze voor diegenen die een collageen-supplement zoeken op basis van kwaliteit >> Check laagste prijs

Waarom dan collageen in deze review?

Dat we allemaal ouder worden, is gewoon zo. Het is niet alleen een natuurlijk proces dat je niet tegen kunt houden, maar het is ook nog eens zo dat de mens over het algemeen een hogere leeftijd bereikt. Dan wil je deze leeftijd wel op een zo prettig mogelijke manier bereiken en niet al op je vijftigste met allerlei klachten rondlopen.

Je lichaam kennen en uitzoeken wat er mankeert als je kleine veranderingen merkt, kan ertoe leiden dat je voedingssupplementen zoals collageen gaat slikken. Je blijft er langer fit mee, ook al voel je dat misschien niet meteen vanaf dag een dat je het supplement inneemt.

Waarom uitzoeken wat je lichaam nodig heeft?

Diegene die collageen verkoopt wil vooral zoveel mogelijk verkopen en winst behalen. Vaak weet diegene helemaal niet wat jouw tekort is en hoeveel je van iets nodig hebt. Dat kan dus averechts werken als je te veel vitaminen of mineralen inneemt.

Verder is het zo dat je collageen niet alleen maar in voedingssupplementen aantreft. Het zit ook in normale voeding. Je hoeft dus niet alleen maar naar collageen als supplement te zoeken, maar doet er vooral ook goed aan om te kijken in welke normale voeding al collageen zit. Eet je dat op dit moment weinig? Dan kan het helpen om dit toe te voegen aan je eetpatroon.

Collageen in poeder of pil – werkt dat wel?

Als collageen een lichaamseigen stofje is en het ook gewoon in bepaalde eetwaren zit, waarom zou ik dan veel geld uitgeven aan een voedingssupplement? Ik kan toch ook gewoon wat meer noten, groente, fruit, vis en vlees eten? Je zou denken dat de vijf hiervoor genoemde ingrediënten sowieso al in je dagelijkse voeding zouden zitten, maar het is blijkbaar slecht gesteld met ons voedingspatroon. We kiezen steeds vaker een snelle (ongezonde) en makkelijke maaltijd.

Dat betekent dat we minder moeite doen om goede voedingsstoffen binnen te krijgen en dat kun je dus snel gaan merken aan hoe je eruit ziet en hoe je je voelt. Je eetpatroon omgooien, weer zelf boodschappen gaan doen en koken en wellicht je tekort aan collageen op de korte termijn aanvullen met een capsule of poeder, kan dan een goed idee zijn.

Wat als je elke collageen fabrikant gelooft?

Juist doordat collageen zo’n belangrijke stof voor het lichaam is, zijn er allerlei nieuwe merken op de markt gekomen die mee willen profiteren van de hogere vraag naar voedingssupplementen. Je hoeft maar een drogisterij of apotheek in te lopen en je ziet een flink schap met middeltjes die je tegen of voor van alles kunt innemen. Dat betekent echter niet automatisch dat alles wat mooi verpakt is ook van goede kwaliteit is. Je zult ervan schrikken hoeveel minder geconcentreerde producten er zijn.

De criteria waar we collageen op beoordelen

Wat voor ons in deze review belangrijk is, is het volgende:

 • Wat voor soort collageen zit er in de poeders en capsules? (En waar heb jij specifiek behoefte aan?)
 • In welke vorm is het collageen verpakt? (Slik je liever pillen of meng je liever een poeder?)
 • Hoeveel heb je per dag van het collageen nodig?
 • Welke prijs betaal je voor collageen en past dat in je budget?

Hoe we collageen getest hebben – de uitkomst

We hebben een groep mensen samengesteld die behoefte bleek te hebben aan collageen. Zij mochten zelf kiezen uit de lading collageen die we besteld hadden om te testen. Verder hebben zij een vragenlijst ingevuld om een nulmeting te doen, zodat we na een aantal weken en maanden kunnen testen of er vooruitgang ten opzichte van die nulmeting te merken is. De vragenlijst wordt dus meerdere keren gebruikt om verandering boven water te krijgen.

De top 10 met beste collageen

1. Arctic Blue – viscollageen (smaak aardbei)

Je kunt collageen onder andere uit vis en vlees halen en dit voedingssupplement is op basis van vis.

Pluspunten:

 • Je proeft echter geen vis, maar een zoete aardbei.
 • Testpersonen geven aan dat het een makkelijk en lekker middel is om in te nemen.

Minpunten:

 • Mensen met perfecte smaakpapillen zullen wellicht toch een lichte vissmaak bemerken.

2. NOW – UC-II voor botten en gewrichten (capsules)

Het collageen in deze pot helpt vooral voor gezonde gewrichten en bevordert het functioneren ervan.

Pluspunten:

 • De capsules zijn makkelijk te slikken
 • Ze zijn geschikt voor vegetariërs.
 • Met een capsule per dag doe je twee maanden met een pot.

3. Vital Proteins – Collageen Peptiden (neutrale smaak)

Dit middel is niet op basis van vis, maar vlees.

Pluspunten:

 • Met een grote verpakking doe je ongeveer een maand.
 • Het middel lost makkelijk op.

Minpunten:

 • Je moet goed op het label kijken of dit voor jou wel het goede collageen is, aangezien er verschillende typen zijn.

4. Niche4Health – Hydrolyzed Collagen with Peptan (25 zakjes)

In een doos zitten 25 losse zakjes en per dag gebruik je er eentje.

Pluspunten:

 • Je proeft de poeder niet meer, nadat deze opgelost is.
 • Je hoeft niks af te meten, want dat is al voor je gedaan.

Minpunten:

 • Dit is de duurste verpakking in deze top 10.

5. Alpha Foods – Collagen with Elastin and Hyaluronic Acid (zonder smaak)

De verpakking trekt meteen de aandacht, maar het gaat natuurlijk om wat er in de mooie doos zit.

Pluspunten:

 • Mensen merken vooral dat de huid en het haar beter aanvoelen.

Minpunten:

 • Voordat je de doos opendoet moet je er niet te veel mee bewegen, want anders is het lastig om een schepje poeder eruit te halen door de stofwolk die eruit komt. Het lijkt een dunnere poeder dan vele anderen in deze top 10.

6. Great Lakes Wellness – Collagen Hydrolysate (zonder smaak)

Het collageen is gemaakt op basis van vlees.

Pluspunten:

 • Het poeder kan zowel in koude als warme vloeistoffen vermengd worden en dat maakt het makkelijk om in de zomer en winter door te gaan met de inname van het collageen.

7. Vicius – Marina Collagen (zonder smaak)

Het collageen is tot stand gekomen door vis.

Pluspunten:

 • Dit voedingssupplement komt gewoon uit Nederland en dat voelt bij sommige testpersonen beter dan maar weer alles uit de Verenigde Staten of ergens anders laten komen.

Minpunten:

 • Het is een vrij nieuw merk waar je weinig ervaring van anderen over kunt vinden. Je moet het dus zelf langer proberen om te kijken of het voor jou effect heeft.

8. Holland Rose – Collageen Peptiden met vitamine C en hyaluronzuur

Je doet iets meer dan een week met een verpakking.

Pluspunten:

 • Er zit geen smaak aan het poeder.

Minpunten:

 • Het is een van de duurste poeders in deze top 10.
 • Op de verpakking worden al schrijffouten gemaakt. Testpersonen waren hierdoor huiverig om voor dit voedingssupplement te kiezen. Als de spelling al niet klopt, is de inhoud dan wel goed?

9. Mardanti – Hydrolyzed Collagen (smaak vanille)

Er zitten veel meer goede stofjes in dit poeder naast het collageen.

Pluspunten:

 • Testpersonen geven aan duidelijk resultaat in het gezicht te zien. De huid lijkt weer zijn eigen veerkracht terug te krijgen.
 • Ook de smaak wordt positief beoordeeld.

10. Sella – Marine Collagen (zonder smaak)

Het collageen wordt gemaakt van visproducten.

Pluspunten:

 • Als poeder is het prettig in verschillende drankjes of toetjes te verwerken en hierdoor merk je eigenlijk niks van de smaak.

Minpunten:

 • Je bent gemiddeld een euro per dag kwijt aan dit voedingssupplement. Dat is nog steeds best prijzig.

Beste uit de test volgens Radar en andere consumenteninstanties

Bij Kassa is niks terug te vinden over collageen, maar Radar heeft wel een interessant artikel. Er komen zoveel reacties van collageen fabrikanten op, dat je er goed aan doet om dit artikel te lezen voordat je collageen gaat kopen.

Bij de Consumentenbond stelt iemand een vraag waarbij collageen in het antwoord verwerkt zit. Wat uit alle onafhankelijke artikelen (dus niet de claims van fabrikanten zelf) blijkt, is dat er gewoon nog weinig bewijzen zijn voor de werking van collageen.

Dit zegt Radar over Collageenpoeder tegen Rimpels

Radar onderzoekt de populariteit van collageenpoeder als een middel tegen rimpels en andere voordelen voor de huid en het lichaam. Ondanks de claims, geeft dermatoloog Tamar Nijsten van het Erasmus MC aan dat er twijfels zijn over de effectiviteit. Hij benadrukt dat als collageenpoeder daadwerkelijk zou werken, het ook een oplossing zou bieden voor artrose, wat als een doorbraak in de geneeskunde zou gelden. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Anti-rimpel Crèmes

Kassa behandelt de werking van anti-rimpel crèmes en de bestanddelen die echt effect kunnen hebben op huidveroudering. De zon wordt benoemd als de grootste boosdoener voor rimpelvorming, waarbij SPF als de belangrijkste anti-verouderingsmaatregel wordt genoemd. Dr. Jetske Ultee benadrukt het belang van antioxidanten zoals vitamine A, C, en niacinamide in crèmes voor het vertragen van het verouderingsproces. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Heb je – denk je – een tekort aan collageen, ga dan met de huisarts in gesprek of probeer eerst op een natuurlijke manier collageen aan je voeding toe te voegen. Elke middag een runderbouillon, ’s avonds een toetje op basis van gelatine, een handje noten en veel verse groenten en fruit kunnen al wonderen doen. Zoek uit wat het beste is voor jouw lichaam en vooral ook wat je lekker vindt, dan hou je het langer vol.