Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste dagcrèmes met SPF voor bescherming van de huid

Met steeds meer nieuws over de zon die schade aan de huid aanricht, kun je maar beter goede bescherming aanbrengen. In Nederland denken we vaak nog altijd dat even naar buiten best kan zonder het gezicht met een SPF in te smeren, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Onderzoeken tonen aan dat er steeds meer mensen met huidkanker rondlopen, omdat ze onvoldoende beseffen dat de huid altijd bescherming nodig heeft en dus niet alleen op vakantie.

Het vinden van een geschikte dagcrème met SPF

Als je dit soort nieuwsberichten leest, moet je toch weer even van het ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ idee af. De zon richt altijd schade aan je huid aan, ongeacht hoe lang je buiten bent. Ga je fietsen, wandelen, zwemmen? Zonnebrand op. Loop je tussen de middag op je werk een half uurtje door het centrum of door een park? Dagcrème met SPF gebruiken.

Onze absolute nummer 1

Murad Oil heeft de hoogste beschermingsfactor in de dagcrème (SPF 45). De goedkoopste dagcrème met SPF is die van CeraVe. Andere crèmes die opvallen zijn die van het merk Dermalogica en wil je iets met een kleurtje? Dan is de dagcrème van Clarins geschikt. Wie last heeft van de huid, kan de dagcrème van Avène of Paula’s Choice in deze top 10 proberen.

Snel overzicht: Deze dagcrèmes met SPF raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor hydratatieDermalogica Prisma Protect SPF 30: Deze dagcrème valt bij ons in de smaak vanwege zijn diepe hydraterende eigenschappen. Ondanks dat de verpakking niet direct de aandacht trekt, is de crème bijzonder effectief. Hij trekt goed in de huid en voelt niet oppervlakkig aan. Wel is dit een prijzige optie, maar we geloven dat de kwaliteit het waard maakt. >> Check laagste prijs
Beste optie met een tintjeClarins Tinted Moisturizer SPF 15: Een fijne optie als je op zoek bent naar een dagcrème die naast bescherming ook een subtiele tint aan je huid geeft. Hij is geschikt voor elk huidtype en de tint valt niet te zeer op, waardoor de huid er fris en levendig uitziet. Hoewel deze crème niet zo duur is als de nummer één, kan hij nog steeds als prijzig worden beschouwd. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor probleemhuidPaula’s Choice Ultra-Light Daily Hydrating Fluid SPF 30: Deze is speciaal ontworpen voor de probleemhuid. We waarderen dat de poriën niet verstopt raken door deze crème, waardoor je niet nog meer last krijgt van acne. Het biedt bovendien bescherming tegen de zon en tegen veroudering van de huid door de SPF. >> Check laagste prijs

Waarom dagcrèmes met SPF reviewen?

Als nieuwsberichten je waarschuwen voor de gevolgen van de zon, dan moet je daar iets mee doen vinden wij. Je kunt wel je kop in het zand blijven steken en denken dat huidkanker jou niet zal gebeuren, maar uiteindelijk heb je daar alleen jezelf mee. Je kunt er maar beter tijdig bijzijn en als je kinderen hebt, ook hen uitleggen waarom een dagcrème of zonnebrand altijd noodzakelijk is. Je hoeft ze niet bang te maken, maar voorlichten hoort toch ook bij het ouderschap.

Waarom opletten bij dagcrèmes met SPF?

Niet alle dagcrèmes hebben evenveel SPF en dat betekent dat de ene huid misschien wel genoeg heeft aan SPF 15, terwijl de ander echt minimaal SPF 30 nodig heeft. De huid van het gezicht en het decolleté is dunner en zo gevoelig, dat je met de juiste factor in ieder geval het risico op verbranding beperkt.

Dagcrèmes met en zonder SPF – dat is toch alleen een marketingstunt?

Het kan inderdaad zo zijn dat een bedrijf denkt eenzelfde product gewoon in een ander jasje te steken en het zo te verkopen. Je houdt je klanten dan eigenlijk voor de gek, maar mensen letten niet altijd op wat ze kopen en tuinen erin. Je moet dus op je hoede zijn en altijd het etiket lezen. Door bepaalde keurmerken mag je ervan uitgaan dat het label altijd klopt.

Langs welke lat leggen we dagcrèmes met SPF?

Bij het testen en beoordelen van de verschillende dagcrèmes hebben we naar de volgende eigenschappen gekeken:

 • Hoogte SPF – Hoe hoger de factor, hoe meer bescherming je geniet.
 • Substantie – Is de dagcrème met SPF veel vetter en dikker dan de gewone dagcrème van hetzelfde merk? Hoe smeert de crème in het gezicht uit en trekt hij goed in?
 • Kleur – Geeft de dagcrème met SPF een licht bruinend effect door de crème zelf? (Dus voordat je de zon in bent geweest?)
 • Prijs – Wat krijg je voor welk bedrag en is een duurdere dagcrème met SPF ook significant beter?

De testfase met dagcrèmes met SPF

Om verschillen tussen de gewone dagcrèmes en die met SPF te kunnen constateren, hebben we van merken die beiden in het assortiment hebben ook beiden aangeschaft. Op dezelfde huid beide varianten testen, levert pas zinvolle gegevens op die je kunt vergelijken.

De top 10 met beste dagcrèmes met SPF

1. Dermalogica – Prisma Protect – SPF 30

De verpakking trekt misschien niet direct de aandacht, maar de crème is prettig.

Pluspunten:

 • Hij trekt fijn in de huid en voelt niet oppervlakkig aan.

Minpunten:

 • Het is wel een prijzige dagcrème met SPF.

2. Clarins – Tinted Moisturizer – SPF 15

Deze dagcrème met SPF heeft een licht kleurtje.

Pluspunten:

 • Hij is geschikt voor elk huidtype.
 • Het kleurtje valt niet te zeer op en de huid ziet er niet meer flets uit.

Minpunten:

 • Deze crème is niet zo duur als de nummer een in deze top 10, maar nog steeds betreft het een prijzige dagcrème.

3. Murad Oil – Oil and Pore Control Mattifier – SPF 45

Dit is een matterende crème voor de huid van gezicht en hals.

Pluspunten:

 • De huid glimt niet en poriën raken bij warm weer niet vergroot.

Minpunten:

 • Dit is de duurste dagcrème met SPF in deze lijst.

4. Origins – A Perfect World Age-Defense Moisturizer with White Tea – SPF 40

Ook de dagcrème van Origins heeft een hogere SPF dan de meeste anderen.

Pluspunten:

 • De crème trekt lekker in en smeert goed uit over gezicht, hals en decolleté.
 • De geur is lekker fris.

Minpunten:

 • Het is jammer dat het potje zo snel leeg is.

5. Paula’s Choice – Ultra-Light Daily Hydrating Fluid – SPF 30

Deze dagcrème met SPF is geschikt voor de probleemhuid.

Pluspunten:

 • De poriën raken niet verstopt door deze crème, waardoor je niet nog meer last krijgt van acne.
 • Het beschermt tegen de zon en tegen veroudering van de huid door de SPF 30.

Minpunten:

 • De crème is wat dunner en kan wat droger aanvoelen na het insmeren.

6. L’Oreal Paris – Revitalift Laser X3 – SPF 20

Door de anti-rimpel functie van deze crème is hij niet speciaal bedoeld voor de jongere huid.

Pluspunten:

 • Er zit een licht kleurtje aan de crème.
 • Hij trekt snel in.

Minpunten:

 • Ook deze crème voelt volgens de testgroep soms wat droog aan na het intrekken. Je hebt dan de neiging om meer te gaan gebruiken.

7. Clinique – Smart Custom-Repair Moisturizer – SPF 15

In deze dagcrème met SPF van Clinique zit geen parfum.

Pluspunten:

 • Geen parfum betekent dat mensen met een gevoelige huid de crème ook kunnen gebruiken.
 • De crème voelt niet vettig aan na het insmeren.

Minpunten:

 • Hij is prijziger dan de gemiddelde crème in deze lijst.

8. CeraVe – Facial Moisturizing Lotion – SPF 25

Het merk is wellicht niet bij iedereen even bekend, maar hij is wel tot stand gekomen in samenwerking met dermatologen. Dat belooft veel goeds.

Pluspunten:

 • De crème is lekker smeuïg en zorgt voor een gevoede huid.

Minpunten:

 • Soms blijft er een wat vettig laagje achter dat voor glans zorgt. Wij vinden echter dat dit in de zomer niet storend is.

9. Neutrogena – Hydro Boost – City Shield Hydrating Lotion – SPF 25

De dagcrème hydrateert de huid en zorgt voor bescherming gedurende de hele dag.

Pluspunten:

 • De crème beschermt niet alleen tegen de zon, maar ook tegen luchtvervuiling en daarom wordt deze vooral aangeraden als je veel tijd in de stad of in het verkeer doorbrengt.

10. Avène – Anti Rougeur Soothing Day Cream – SPF 30

Deze dagcrème heeft een SPF van 30 en biedt daarom meer bescherming dan die met SPF 15.

Pluspunten:

 • Er zit een lichte blauwe kleur aan de crème en dat verklaart waarom er minder rood in het gezicht aanwezig is voor diegenen die hier wel eens last van hebben.

Beste uit de test volgens onderzoeksinstituut of consumentenorganisatie

Volgens Radar kan een dagcrème met SPF niet dezelfde bescherming aan de huid bieden als een zonnebrandcrème met SPF. De dermatologisch arts adviseert daarom altijd apart een zonnebrand over je dagcrème aan te brengen.

De Consumentenbond gaat vervolgens in op de volgorde bij het aanbrengen van meerdere crèmes in het gezicht. Eerst dagcrème (goed laten intrekken), dan zonnebrandcrème. Wil je ook nog make-up gebruiken? Dan moet je eerst weer wachten tot de zonnebrand goed ingetrokken is.

Kassa vertelt over wat het verschil tussen vroeger en nu is als het om SPF gaat. Er zitten wel minder stoffen in crèmes die de hormonen verstoren, maar ze zijn wel nog steeds aanwezig.

Dit zegt Radar over Zonbescherming: Dagcrème versus Zonnebrand

Radar benadrukt het belang van het gebruik van SPF-producten om de huid te beschermen tegen de zon, zelfs op bewolkte dagen. Terwijl zonnebrandcrèmes speciaal zijn ontworpen om bescherming te bieden, kunnen sommige dagcrèmes ook SPF bevatten. Voor optimale bescherming adviseert Radar het gebruik van beide producten in combinatie: eerst de dagcrème, gevolgd door zonnebrandcrème. Dit zorgt voor de meest effectieve bescherming tegen UV-stralen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Zonnebrand in de Winter

Kassa legt uit dat het belangrijk is om zonnebrandcrème te gebruiken in de winter, vanwege de aanwezigheid van UVA-stralen die de huid kunnen beschadigen en bijdragen aan huidveroudering en -kanker. Vooral in de bergen tijdens wintersport is bescherming cruciaal vanwege de sterkere UV-straling. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Het is niet bewezen dat een dagcrème met SPF helemaal niet werkt. Wel blijkt dat dagcrème met SPF (maar ook de SPF in gewone zonnebrandcrème) gedurende de dag zijn werking verliest. Bij een zonnige dag ben je dan in de middaguren niet meer voldoende beschermd.

Wij zouden daarom altijd – of je nou kiest voor de dagcrème of de losse zonnebrandcrème – een kleine tube of klein potje meenemen in de tas voor onderweg. Je krijgt van die handige losse tubes of potjes om een deel van een grotere verpakking in over te knijpen. Zo heb je thuis en onderweg altijd iets bij de hand om je gezicht en decolleté in de zon te laten genieten en beperk je het risico op huidschade.