Wijn drinken is voor veel mensen een manier om te ontspannen na een lange dag werkdag. Maar wist je dat het drinken van één glas wijn per dag wellicht ook voordelen kan hebben voor onze gezondheid? Hoe kan het drinken van wijn ons gezonder maken en wordt dit niet een beetje overschat? Wat zijn de verschillende aspecten van wijn die hieraan bijdragen? In dit artikel hebben we verschillende aspecten van wijn onderzocht en laten we zien hoe het drinken van een glas per dag potentieel kan helpen om ons lichaam te beschermen tegen verschillende ziekten.

Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Voorbeeld: De Franse paradox over wijn en vet eten

Een interessant fenomeen dat wordt aangeduid in verband met de gezondheidsvoordelen van wijn is de French Paradox. Dit verwijst naar het feit dat de Franse bevolking, die bekend staat om hun hoge consumptie van wijn en vetrijke dieet, relatief laag scoort op het gebied van hartaandoeningen.

Gevolg van The French Paradox

Deze theorie heeft onder andere geleid tot onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van wijn. Er wordt specifiek gekeken naar reservatrol, een stof die in wijn zit. Deze stof kan mogelijk helpen om de negatieve effecten van een vetrijk dieet te verminderen (Catalgol et al., 2012).

Hoewel dit fenomeen nog steeds een onderwerp van discussie is, kunnen we in ieder geval een glaasje wijn per dag goedpraten. We gaan er eerst dieper op in.

De wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van wijn

Gezondheidsvoordeel 1: Antioxidanten in wijn

Vooral rode wijn bevat veel antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen (Das et al., 1999). Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren en ons zo beschermen tegen verschillende ziekten.

Radicalen in je lichaam

Je moet je voorstellen dat bepaalde stofjes in je lichaam schadelijk zijn omdat ze heel reactief zijn. Deze ontzettend reactieve stoffen noemen we dus radicalen. Deze stoffen komen vrij als gevolg van bijvoorbeeld ontstekingen of slechte gewoontes zoals roken.

Wat doen antioxidanten in je lichaam?

Antioxidanten helpen deze stoffen op te ruimen en onschadelijk te maken zodat ze niet met het weefsel in je lichaam kunnen reageren. Eigenlijk kan je niks doen om vrije radicalen in je lichaam compleet te voorkomen. Wat je wel kan doen is meer antioxidanten te consumeren om deze weer onschadelijk te maken.

Polyfenolen – Rode wijn zit er vol mee

Polyfenolen zijn een groep van antioxidanten die in druiven worden gevonden en zijn bijzonder overvloedig in rode wijn. Het drinken van een glas rode wijn per dag kan ons helpen om deze antioxidanten binnen te krijgen. Zo kunnen we ons lichaam beschermen tegen oxidatieve stress

Hoe wordt rode wijn rood?

Rode wijn wordt rood omdat je de schillen van rode druiven mee laat fermenteren.  Zo komt er kleur, maar ook polyfenolen in je wijn. Het is een fabeltje dat je van rode druiven geen witte wijn kan maken. Dit is puur afhankelijk van of je de schil toevoegt aan je proces. Als bonus krijg je dus de polyfenolen mee.

Gezondheidsvoordeel 2: Bescherming van het hart

Een glas wijn per dag kan potentieel goed zijn voor ons hart. Onderzoek heeft aangetoond dat matige consumptie van wijn, vooral rode wijn, potentieel het risico op hartaandoeningen kan verlagen  (Haseeb et al., 2017)

Naast dat de antioxidanten in wijn, zoals resveratrol, de bloedvaten kunnen beschermen en de bloedstroom kunnen verbeteren, heeft rode wijn ook een potentieel positief effect op je cholesterol.

Effect van rode wijn op cholesterol

Rode wijn kan ‘slecht’ cholesterol (LDL) uit je lichaam verlagen en zo de verhouding van ‘goed’ cholesterol (HDL) en het slecht LDL cholesterol in ons lichaam te verbeteren (Droste et al, 2013). Dit kan helpen om onze aderen te beschermen en de kans op hartaandoeningen te verlagen.

Gezondheidsvoordeel 3: Kankerpreventie

Wijn drinken kan ook helpen bij het voorkomen van bepaalde soorten kanker. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de antioxidanten in rode wijn kanker potentieel kunnen helpen voorkomen.

De antioxidanten kunnen onze lichamen helpen beschermen tegen de schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen en ontstekingen. De schade kan namelijk leiden tot kanker. Resveratrol, een krachtige antioxidant die in wijn wordt gevonden, heeft potentie op het voorkomen van borst-, darm-, lever-, alvleesklier- en prostaatkanker (Carter, 2014).

Advies van de redactie over wijn

Nu we weten dat wijn ons op verschillende manieren potentieel kan helpen bij het verbeteren van onze gezondheid, is het belangrijk om dit ook allemaal met een korreltje zout te nemen. Waarom?

  • Het drinken van wijn kan bijdragen aan het voorkomen van bepaalde verschijnselen, maar er zijn ook alternatieve antioxidant bronnen die gezonder zijn.
  • Matigheid het belangrijkst: Het drinken van meer dan één glas per dag kan leiden tot een verhoogd risico op alcohol gerelateerde problemen, zoals leverproblemen, een hoge bloeddruk en obesitas.

Conclusie

Het drinken van een glas wijn per dag kan ons potentieel op verschillende manieren helpen onze gezondheid te verbeteren.  Bescherming van ons hart, het verminderen van het risico op kanker en het bieden van antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen zijn voorbeelden.

Het is echter belangrijk om niet te veel te drinken en de aanbevolen hoeveelheden te respecteren om de gezondheidsvoordelen te verhogen en ongewenste gezondheidseffecten te voorkomen.