Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste zonnebrand tegen een zonneallergie

Een zonneallergie kan vreemde reacties op de huid veroorzaken en je kunt er behoorlijk last van hebben als de allergie toeslaat. Het gekke is eigenlijk dat je ook op latere leeftijd een zonneallergie kunt ontwikkelen. Dus zelfs als je al jaren zonder problemen in de zon komst en je nooit ergens last van had, kan het opeens zo zijn dat je bijvoorbeeld in je gezicht merkt dat er een allergische reactie op zonnestralen ontstaat. Met speciale zonnebrand tegen zonneallergie verminder of voorkom je dan bepaalde klachten.

Snel overzicht: Deze zonnebrandmiddelen tegen zonneallergie raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor matterend effectLa Roche-Posay Laboratoire Dermatologique – Anthelios SPF 50+: Dit zonnebrandmiddel is speciaal ontworpen om een zonneallergie tegen te gaan. De crème bevat geen parfum, wat vaak de oorzaak is van irritatie in combinatie met zonnestralen. Wat deze zonnebrand zo bijzonder maakt, is dat het geen glimmende laag achterlaat na het insmeren, het trekt netjes in de huid. Het handige doseerpompje is ook een pluspunt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gevoelige huidGarnier Ambre Solaire – Sensitive Expert + Hypoallergene zonnebrand met SPF 50+: Dit zonnebrandmiddel komt in een royale fles van 200 ml, wat voldoende is voor meerdere lichaamsdelen. Net als onze nummer één keuze, bevat dit product geen parfum, waardoor de kans op huidallergie aanzienlijk afneemt. De crème beschermt goed tegen UV-stralen en heeft een hoge zonnebeschermingsfactor, ideaal voor gevoelige huidtypes. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor het gezichtGarnier Ambre Solaire – Sensitive Expert + Face – Super UV Fluid: Dit zonnebrandmiddel is speciaal ontworpen voor het gezicht en heeft dezelfde positieve eigenschappen als de nummer twee op onze lijst. Het is echter iets vloeibaarder, wat fijn is voor het gezicht omdat het minder snel vettig wordt dan een crème. Het trekt in je huid, waardoor je niet het probleem hebt dat bij transpireren de zonnebrand in je ogen komt. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste zonnebrand tegen zonneallergieën

1. La Roche-Posay Laboratoire Dermatologique – Anthelios SPF 50+ Dry Touch Finish Mattifying Effect Sunscreen

In dit tubetje zit 50 milliliter speciale zonnebrand tegen een zonneallergie.

Pluspunten:

 • Er zit geen parfum in deze zonnebrand verwerkt en dat voorkomt dat je huid een allergische reactie krijgt. Bij de meeste mensen is het namelijk de parfum die gaat irriteren in combinatie met de stralen van de zon.
 • Wat zo fijn is aan deze zonnebrand die beschermt tegen zonneallergie is dat je geen glimmende kop krijgt na het insmeren ermee. Veel merken lukt het maar niet om een zonnebrand te ontwikkelen die netjes in de huid trekt en niet als een laagje op de huid ligt en dus gaat glimmen.
 • Verder is het doseerpompje erg prettig, want je hebt geen draaidop waar je in een keer te veel zonnebrand uitkrijgt die je daarna niet meer terug kunt doen vanwege hygiënische redenen.

Minpunten:

 • Het is geen goedkoop product en deze zonnebrand is vooral voor het gezicht bedoeld. Als je hem ook voor je decolleté en schouders wilt gebruiken, is de tube snel op.

2. Garnier Ambre Solaire – Sensitive Expert + Hypoallergene zonnebrand met SPF 50+

In deze eenvoudige tube met spuitdop zit 200 milliliter zonnebrand tegen zonneallergie.

Pluspunten:

 • Het is een lekkere grote fles met voldoende inhoud voor meerdere lichaamsdelen.
 • De zonnebrand bevat geen parfum en hierdoor is je kans op een huidallergie als het zonnetje schijnt een stuk kleiner. Elke gevoelige huid vindt deze crème overigens wel fijn, omdat hij goed beschermt tegen uv-stralen en een hoge zonnebeschermingsfactor heeft.
 • De prijs is een stuk gunstiger ten opzichte van die op nummer 1 in dit lijstje.

Minpunten:

 • Bij alle producten die je op je huid smeert, moet je het etiket lezen zodra je hebt gemerkt dat je voor een bepaalde stof gevoeliger bent. Ook bij deze zonnebrand tegen zonneallergie ontkom je er dus niet aan om de kleine lettertjes te lezen. Het kan nog steeds gebeuren dat je huid reageert op deze crème voor de gevoelige huid.

3. Garnier Ambre Solaire – Sensitive Expert + Face – Super UV Fluid

Als het vorige product voor je hele lijf je bevalt, is er deze speciaal voor je gezicht. Er zit 40 milliliter in een flesje.

Pluspunten:

 • Het heeft dezelfde eigenschappen als de zonnebrand op nummer twee, alleen is dit een ‘fluid’ en dat betekent dat het iets vloeibaarder is.
 • Dit is prettig voor het gezicht, omdat het minder snel vettig wordt met een lotion. Een crème is toch vaak wat dikker.
 • Het probleem met de meeste zonnebrand crèmes is dat hij te dik op de huid ligt, waardoor je bij zweten zonnebrand in je ogen krijgt. Deze lotion van Garnier trekt in je huid en hierdoor krijgt het geen kans om te kruipen.

Minpunten:

 • Je doet niet zo lang met 40 milliliter als je zou willen en als we in Nederland een prachtige zomer hebben, heb je aan een flesje dan ook zeker niet genoeg.

Beste zonnebrand tegen zonneallergie volgens Consumentenbond, Radar, Kassa

Radar gaat in op de verschillen tussen goedkope en duurdere zonnebrand crème en welk verschil er tussen de twee is als je een gevoelige huid hebt of een huid die allergisch op crèmes reageert. Ook de Consumentenbond heeft recentelijk nog een artikel geplaatst over wat een zonneallergie eigenlijk is en hoe je weet dat je dit hebt. Bij Kassa reageren mensen op een vraag wat de beste zalf tegen zonneallergie is en de antwoorden zijn zeer divers. Sommigen geven aan eerst de huisarts te raadplegen om te achterhalen waar je precies allergisch op reageert.

Dit zegt Radar over zomerallergieën

Radar+ geeft advies over het omgaan met zomerallergieën, inclusief zonneallergie, ook bekend als polymorfe lichteruptie (PMLE). Personen met een lichte huid die snel verbrandt, lopen meer risico, maar iedereen kan er last van krijgen. Het artikel adviseert geleidelijke blootstelling aan zonlicht in het voorjaar en het gebruik van een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor tegen UVA- en UVB-stralen. In ernstige gevallen kan een lichtkuur of medicatie noodzakelijk zijn. Het is cruciaal om uitgebreide zonblootstelling te vermijden en de huid goed te beschermen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over zonnebrandcrème

BNNVARA’s Kassa benadrukt het belang van correct gebruik van zonnebrandcrème om huidkanker te voorkomen. Het artikel licht toe dat een hoge beschermingsfactor essentieel is, maar dat regelmatig opnieuw aanbrengen noodzakelijk blijft, vooral na zwemmen of afdrogen. Zelfs op bewolkte dagen is bescherming tegen UV-stralen belangrijk. Het kiezen van een zonnebrandcrème met zowel UVA- als UVB-bescherming is cruciaal voor effectieve bescherming. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar zonnebrand tegen zonneallergie

https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/is-dure-zonnebrand-beter-dan-goedkope/

https://www.consumentenbond.nl/zonnebrand/zonneallergie

https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/voeding-gezondheid/wat-is-de-beste-zalf-tegen-zonneallergie

Tot slot

Een zonneallergie is hondsvervelend en wij kunnen ons wel vinden in het antwoord van een van de gasten bij Kassa. Ga niet zelf experimenteren met crèmes, zeker niet als het de huid in je gezicht betreft, maar zoek eerst uit waar je precies op reageert. Het kan namelijk met iets eenmaligs (een bepaald stofje) te maken hebben en een zonnebrand crème hoeft dan helemaal geen verschil te maken.