Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste zonnebrand crème in (spray)fles of flacon

Bij de eerste zonnestralen ruik je direct wie er al weer zonnebrand crème op heeft. Het vleugje kokos van sommige merken is namelijk moeilijk te missen. Zelfs als het nog vroeg in de lente is, krijg je er goede zin van en ga je in je eigen badkamerkastje eens kijken hoeveel zonnebrand je nog hebt en of deze nog niet over de houdbaarheidsdatum heen is. Heb je een nieuwe zonnebrand crème nodig? Hieronder geven we je een overzicht van drie van de besten die er op dit moment zijn.

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor waterbestendigheidAustralian Gold Spray Gel Sunscreen SPF 30: Deze zonnebrandgel in een handige sprayflacon biedt maar liefst tot 80 minuten bescherming tegen de zon, zelfs na contact met water. We zijn vooral te spreken over het gebruiksgemak van de spraydop, waardoor je de meeste gel op je lichaam krijgt in plaats van dat je het eerst op je hand moet deponeren. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor hydratatieBiodermal Hydraplus Zonnemelk SPF 30: Deze zonnemelk is een uitstekende keuze als je naast bescherming tegen de zon ook je huid wilt hydrateren. We zijn fan van hoe makkelijk deze crème zich laat uitsmeren over het lichaam en hoe snel het intrekt. De grote flacon is makkelijk hanteerbaar en perfect voor de vakantie. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor draagbaarheidGarnier Ambre Solaire Dry Protect beschermende spray SPF 20: Dit product is een topper als het gaat om draagbaarheid. De stevige fles is ontworpen om niet te kunnen indeuken, wat bijna lekken onmogelijk maakt. De spray helpt de zonnebrandcrème op de juiste plek te krijgen en smeert goed uit zonder te plakken of te vlekken. We vinden het een fijne keuze voor mensen die graag een compacte zonnebrand bij zich hebben. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste zonnebrand crèmes

1. Australian Gold – Spray Gel Sunscreen – SPF 30 (met bronzer)

In de bekende bruine fles van Australian Gold zit bijna 250 milliliter zonnebrand gel.

Pluspunten:

Door de spraydop spuit je het meeste van de gel op je lichaam in plaats van dat het in de vouwtjes van je hand blijft zitten.

De SPF 30 biedt voldoende bescherming tegen de zon en deze spray beschermt ook nog een uur als het met water in aanraking komt. (Op de fles staat to 80 minuten, maar wij zouden eens per uur insmeren aanraden.)

De bekendste Australian Gold zonnebescherming is hun olie, maar dit is een lotion die helemaal niet vet aanvoelt op de huid.

Minpunten:

  • Het is de duurste zonnebrand spray in deze review, maar volgens de redactie is het effect en de geur dit bedrag waard.
  • De spraydop is even wennen, want je moet wel goed richten anders spray je de zonnebrand er net naast. De dop kan ook verstoppen als je deze niet voldoende schoonmaakt na het gebruikt te hebben.

2. Biodermal – Hydraplus Zonnemelk – SPF 30

In de flinke fles zit 300 milliliter zonnebrandcrème.

Pluspunten:

  • Crème klinkt vaak toch iets vettiger en dat is deze lotion zeker niet.
  • De lotion smeert echt heerlijk uit over het lichaam en trekt snel in. Dit maakt het makkelijker om op vakantie voordat je je accommodatie verlaat in te smeren en dan pas naar het zwembad of de zee te gaan. (Al gaat de fles wel mee natuurlijk.)
  • Bij zo’n grote fles werkt een spraydop niet, omdat je dan flink wat gewicht in je handen moet houden en tegelijkertijd moet sprayen. Deze fles met dop die je erop en eraf schroeft werkt dus perfect.

Minpunten:

Als je voor je kinderen een hogere factor wilt meenemen, sleep je met dit formaat wel al snel kilo’s extra aan zonnebrandcrème met je mee. Pak liever een factor die voor alle gezinsleden werkt, dan sleep je je geen breuk.

3. Garnier Ambre Solaire – Dry Protect beschermende spray – SPF 20

In deze sprayfles zit 200 milliliter zonnebescherming voor het lichaam.

Pluspunten:

  • Dit is een stevige fles die niet in je tas kan indeuken. (Lekken kan dus bijna niet.)
  • De spraydop helpt de zonnebrandcrème op de juiste plek te krijgen en ondanks dat je je handen gebruikt om de crème te verspreiden, blijft er minder aan je handen zitten als bij een traditionele fles met zonnebrandcrème.
  • De crème trekt goed in, vlekt of plakt niet en smeert lekker uit. Je voelt je goed beschermd tegen de zon.

Minpunten:

  • Bij sprayen bij kinderen moet je altijd uitkijken in welke richting je sprayt, omdat je bij je eigen lijf altijd van je af sprayt en bij kinderen de spray ingeademd kan worden als je niet oplet.

Beste zonnebrand crème volgens Radar, Consumentenbond & Kassa

Radar heeft een overzicht van zonnebrand crèmes die je beter links kunt laten liggen vanwege hun slechte protectie tegen uv-straling. De Consumentenbond heeft zich daarentegen op de best functionerende zonnebrand crèmes gestort en geeft je hun beste bescherming tegen de zon. Het artikel van Kassa geeft maar weer aan hoe slecht zonnebrand crème soms kan zijn, want als het een gat in je caravan maakt, is het goed mis en moet je het zeker niet op je huid willen smeren.

Dit zegt Radar over zonnebrand

Radar benadrukt dat de prijs van zonnebrandcrème niet direct wijst op de kwaliteit of effectiviteit, vooral voor producten in (spray)fles of flacon. Onderzoeksarts dr. Jetske Ultee adviseert het controleren van de ingrediëntenlijst op irriterende stoffen en het kiezen van producten met goede UVA- en UVB-filters, ongeacht de verpakking. De focus ligt op het belang van ingrediënten die de huid beschermen en verzorgen, met bijzondere aandacht voor de gevoelige huid. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over zonnebrand

BNNVARA’s Kassa benadrukt het belang van regelmatig opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème om huidkanker te voorkomen, onafhankelijk van de vorm van de verpakking. Belangrijke tips omvatten het kiezen van een crème met zowel UVA- als UVB-bescherming en het jaarlijks vernieuwen van je zonnebrand om effectieve bescherming te garanderen. Ook wordt aangeraden producten zonder microplastics te gebruiken. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar zonnebrand crème

https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/afraders-deze-zonnebrandcremes-bieden-niet-de-beloofde-bescherming/

https://www.consumentenbond.nl/zonnebrand/beste

https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/voeding-gezondheid/zonnebrandcreme-tast-kunststof-aan

Tot slot

Niemand kan meer zonder zonnebrand crème vanwege de uv-straling die steeds intenser wordt. Op vakantie kan die behoefte nog groter zijn als je naar een verre en zonnige bestemming gaat. Heb je kinderen? Dan mag je deze ook niet vergeten en beter nog – als ze nog klein zijn – is de huid bedekt laten in de zon. Een shirtje om in te zwemmen beschermt de schouders en rug. Een hoedje met flap in de nek beschermt het gezicht, de ogen en de nek. En de zonnebrand crème doet daarna op de rest van het kinderlijfje zijn werk.