Door onze food-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Zijn avocado’s eigenlijk wel duurzaam? Avocado’s zijn een populaire vrucht die bekend staan om hun romige textuur en rijke smaak. De productie van avocado’s is echter een controversieel onderwerp vanwege de impact op het milieu en de duurzaamheid. Hier is een kritische blik op de levenscyclus van avocado’s. We gaan kijken naar de uitdagingen en kansen om de productie potentieel duurzamer te maken.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Avocado’s in onze hippe cultuur

In de afgelopen jaren zijn avocado’s verwoven in onze westerse cultuur. Instagram staat vol met hippe en stijlvolle avocado gerechten en het kookboek van Jamie Oliver heeft zelfs een heel hoofdstuk over hoe je avocado’s verwerkt in allerlei gerechten.

Avocado’s hebben het imago ontwikkeld van een gezonde en duurzame voedingskeuze onder de jonge bevolking. Een groter deel van de jonge bevolking switcht naar een vegetarisch dieet. Voedsel diversiteit is belangrijk en exotische producten zijn in opkomst. Centraal hierin staat de avocado.

Waar komt de avocado vandaan?

Inheemse volken in Midden- en Zuid-Amerika gebruiken avocado als hoofdingrediënt in hun dieet. Door de voedzame aard van een avocado berustte deze volkeren op de avocado als hoofdbestandsdeel van hun dieet.

De avocado zit namelijk bomvol aan onverzadigde vetten, goedde vitamines en mineralen (Voedingscentrum, 2022). Echter zijn deze vruchten niet makkelijk te telen. Avocadobomen hebben veel eisen om een goed eindproducten neer te kunnen zetten. Denk aan bestendigheid tegen kou en wind.

Waar worden avocado’s tegenwoordig gekweekt

Avocadobomen komen dus oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en worden gekweekt in tropische en subtropische klimaten. De bomen hebben veel water en voedingsstoffen nodig om te groeien, en ze worden vaak gekweekt met behulp van heel veel irrigatie.

In sommige regio’s heeft de vraag naar avocado’s geleid tot het kappen van natuurlijke habitats om plaats te maken voor nieuwe plantages.

Over hoeveel avocado’s praten we?

In 2017 werden 2,02 miljoen ton avocado’s geproduceerd (USDA GAIN, 2018). Hiervoor was meer dan 500.000 hectare grond nodig. De industrie is tegenwoordig uitgegroeid zodat het een omzet van miljarden neerzet (Worldstopexports.com, 2022).

Hoeveel water heeft een avocado nodig om te groeien?

Één avocado heeft ongeveer 220 liter water nodig (WaterFootprintNetwork, 2015). Avocadobomen hebben een aanzienlijke hoeveelheid water nodig om te groeien, wat een uitdaging kan zijn in gebieden met beperkte watervoorraden.

Sommige avocadotelers implementeren druppelirrigatiesystemen en andere waterbesparende technieken om hun waterverbruik te verminderen.

Het distributiesysteem: van Zuid-Amerika naar ons bordje

Na de oogst worden de avocado’s vervoerd naar verwerkingsfaciliteiten waar ze worden schoongemaakt, gesorteerd en verpakt voor distributie. Het transport en de verwerking van avocado’s kan een aanzienlijke uitstoot van broeikasgassen veroorzaken vanwege het energieverbruik en de afstanden die ermee gemoeid zijn.

Het gevolg hiervan is dat de afhankelijkheid op Midden- en Zuid Amerika gepaard gaat met een sterke ecologische voetafdruk.

Avocado’s worden verkocht in supermarkten en andere winkels over de hele wereld. Ze worden vaak over lange afstanden vervoerd, wat kan bijdragen aan hun ecologische voetafdruk. Eenmaal gekocht, hebben avocado’s een relatief korte houdbaarheid en moeten ze mogelijk worden gekoeld om hun houdbaarheid te verlengen.

Consumentengedrag

Consumenten kunnen een rol spelen bij het bevorderen van de duurzaamheid van de avocado-industrie door avocado’s te kopen van producenten die duurzame praktijken hanteren en door hun eigen consumptie van avocado’s te verminderen. Bovendien kunnen consumenten ervoor kiezen om avocado’s te kopen die lokaal worden geteeld en verwerkt, wat de ecologische voetafdruk van transport kan verminderen.

Keuze 1: Lokale avocado’s

Koop avocado’s die lokaal worden geteeld en verwerkt: Het kiezen van lokaal geteelde en verwerkte avocado’s kan de CO2-uitstoot die gepaard gaat met transport verminderen. Dit kan vooral gunstig zijn als de avocado’s worden geteeld met behulp van duurzame landbouwpraktijken.

Keuze 2:Duurzame telers

Steun duurzame avocadotelers: zoek naar avocadotelers die duurzame landbouwpraktijken toepassen en zich inzetten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. U kunt deze informatie vaak vinden op de website van de producent of door rechtstreeks contact met hen op te nemen.

Keuze 3: Beperk consumptie

Eet avocado’s met mate: hoewel avocado’s een gezond en lekker voedingsmiddel zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze een aanzienlijke impact op het milieu kunnen hebben. Het met mate consumeren van avocado’s kan helpen om hun totale ecologische voetafdruk te verkleinen.

Avocadokartels

Ja je leest het goed: avocado gangsters zijn in opkomst (BBC, 2022) .

In de centrale regio van Michoacán, Mexico, waar 80% van de Mexicaanse avocado’s worden geproduceerd, is de aanwezigheid van drugkartels een groot probleem. Deze bendes eisen beschermingsgeld van boeren en dreigen regelmatig de inspecteurs van de USDA wanneer zij de boerderij bezoeken.

De winsten die verbonden zijn aan de avocadoteelt hebben ook geleid tot een opmerkelijke toename van geweld in de regio, wat ertoe heeft geleid dat boeren in dure hekken en bewapende beveiliging moeten investeren. Dit probleem wordt verder ingewikkeld door de aanwezigheid van de drugkartels in de regio.

Conclusie: wees bewust

Kortom, de productie van avocado’s heeft een grote impact op het milieu en duurzaamheid. Er zijn echter kansen om de industrie duurzamer te maken door gebruik te maken van duurzame landbouwpraktijken, efficiënter transport en verwerking en keuzes van de consument.