Door onze cosmeticaredactie | Samantha van Duuren linkedin-logo

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Hoe voorkom je een onaangename transpiratiegeur? Hier volgen 11 tips

Een onaangename transpiratiegeur is voor niemand prettig, niet voor jou en ook zeker niet voor de mensen in je omgeving. Daarnaast kan een onaangename transpiratiegeur je leven behoorlijk belemmeren. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet graag meer deelneemt aan sociale activiteiten, dat je niet durft te knuffelen of dat je vaak in verlegenheid wordt gebracht.

Sommige mensen zijn zich echter niet altijd bewust van hun eigen transpiratiegeur door gewenning ervan. Het is daarom goed om zo nu en dan zelf even goed aan je kleding of oksels te ruiken of je vraagt een van je familieleden of vrienden of ze ooit iets ruiken. Het is in ieder geval goed om te weten hoe je een vieze zweetgeur kunt voorkomen. Lees hieronder naar onze tips.

–          Tip 1: Zorg voor een goede hygiëne

Een goede hygiëne zorgt ervoor dat er zo min mogelijk bacteriën op je huid achterblijven. Deze bacteriën in combinatie met zweet zorgen ervoor dat het gaat stinken. Douche minimaal 1 keer dag. En indien nodig was je je oksels extra tussendoor. Kies voor een ph neutrale zeep.    

–          Tip 2: Draag je kleding niet langer dan 1 dag

Oude transpiratiegeur in combinatie met nieuwe transpiratie gaat erg onaangenaam ruiken. Dit gaat vooral in je kleding zitten. Het is daarom belangrijk om je kleding na 1 dag al te wassen, vooral na het sporten. Sokken kun je ook het beste maar 1 dag aan doen.

–          Tip 3: Gebruik een anti-transpirant

Er zijn veel deodoranten met een parfumgeur, echter doet deze vaak meer kwaad dan goed als je last hebt van een onaangename transpiratiegeur. De combinatie hiervan werkt dan averechts. Je kunt beter kiezen voor een anti-transpirant die vrijwel geurloos is. Dit product gaat niet alleen de onaangename geur tegen maar het product bevat ook bestanddelen die ervoor zorgen dat je zweetklieren niet zo actief zijn.

–          Tip 4: Vermijd kruidig voedsel

Als je vaak pittig of kruidig voedsel eet, zal je transpiratiegeur ook sterker worden.  Knoflook, ui, curry, broccoli, spruitjes en boerenkool bijvoorbeeld kunnen onaangename geurtjes veroorzaken. Nu is het niet zo dat je deze voedingsmiddelen helemaal niet meer kunt eten, maar als je gevoelig bent voor een onaangename zweetlucht kun je hier op letten.

–          Tip 5: Scheer je okselhaar

Zowel vrouwen als mannen kunnen het beste hun okselhaar scheren als je last hebt van een onaangename zweergeur. Door de haren kunnen bacteriën makkelijker achterblijven en zo kan het gaan stinken.

–          Tip 6: Vermijd alcohol

Je zult merken dat als je alcohol hebt gedronken dat je meer zult gaan zweten. Je lichaam is namelijk hard aan het werk om de alcohol weer uit je lichaam te verwijderen.

–          Tip 7: Sporten

Als je regelmatig sport dan bouw je je conditie op en hierdoor zul je minder gaan zweten. Je hartslag gaat namelijk omlaag en in ruststand zul je minder gaan zweten.

–          Tip 8: Voorkom veel stress

Stress is een grote boosdoener van transpireren. Mocht je last hebben van veel stress, probeer dan eens uit te zoeken waar je rustig van wordt. Dit kan bijvoorbeeld d.m.v. ademhalingsoefeningen, mediteren of wandelen in de natuur.

–          Tip 9: De juiste kleding

Synthetische kleding maakt je transpiratielucht nog sterker. Kies liever voor katoenen stoffen in je kleding. Deze laten je huid meer ademen en zo voorkom je overmatig transpireren.

–          Tip 10: Ga eens naar de sauna

Door zo nu en dan een bezoekje aan de sauna te brengen, help je je lichaam om lekker te kunnen zweten. Zo raak je overtollig vocht in je lichaam kwijt en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd. Je zult merken dat je daarna minder snel transpireert en dat je niet zo snel last hebt van een onaangename geur.

–          Tip 11: Hyperhidrosis

Als je overmatig zweet dan kun je last hebben van overactieve zweetklieren. Het signaal van de hersenen naar de zweetklieren zijn verstoord en hierdoor kun je bijvoorbeeld al zweten in koud weer of met weinig inspanning. Je kunt dan last hebben van hyperhidrosis. Dit is erg vervelend en je kunt het beste naar de dokter gaan, die kan je verder helpen. Bijvoorbeeld d.m.v. botuline injecties kunnen ze de zweetklieren lam leggen.

Goede video’s over minder stinken

Succes!