Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste zoetjes als suikervervanger in koffie of thee

Er wordt je aangeraden om minder suikers te nuttigen, maar je vindt niet alles zonder suiker lekker en dus probeer je een paar merken zoetjes. Wat blijkt? Niet iedereen houdt van zoetjes. Er zijn zoveel verschillende soorten, dat je sommigen amper als suikervervanger proeft, terwijl anderen weer zoveel zoeter zijn dan je had verwacht, dat je spontaan zonder bent gaan drinken. In onze top 3 lees je daarom over de beste zoetjes van dit moment en wat hun karakteristieken zijn.

Snel overzicht: Deze zoetjes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor veelvuldig gebruikNatrena Zoetjes: Deze navulverpakking met 800 zoetjes is een ideale keuze voor regelmatige gebruikers. Bovendien kan je twee zoetjeshouders vullen, zodat je zowel thuis als onderweg altijd je favoriete zoetjes bij de hand hebt. >> Check laagste prijs
Beste natuurlijke keuzeStevia Zoetjes: Deze zoetjes, gemaakt van de natuurlijke zoetstof uit een plant, zijn perfect voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke suikervervanger. Ze veranderen de samenstelling van je warme drank niet en worden geleverd in een dispenser met 300 stuks. >> Check laagste prijs
Beste navulverpakkingCanderel Zoetjes: Deze navulverpakking bevat vijf zakjes met elk 100 zoetjes, wat zorgt voor een lange houdbaarheid. Perfect als je slechts sporadisch zoetjes gebruikt. Bovendien bevatten deze zoetjes geen calorieën, een pluspunt voor de bewuste consument. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste zoetjes

1. Natrena Zoetjes – een navulverpakking voor de Natrena zoetjeshouder

In het doosje zitten 800 zoetjes en hiermee kun je twee keer een houder vullen.

Pluspunten:

  • Er zit maar een enkele calorie in deze zoetjes en dat is veel minder dan in gewone suiker.
  • Je proeft nog steeds iets zoets in je koffie of thee en dat is waar het je om draait.
  • De prijs van deze navulverpakking is bijna even hoog als een nieuwe zoetjeshouder met maar de helft van het aantal zoetjes. Zodra je een houder hebt, kun je prima uit de voeten met deze navulverpakking. Wel is een tip van een tester om minstens twee houders te hebben: eentje voor thuis en eentje in je tas die overal mee naartoe gaat. Zo zit je nooit zonder je favoriete zoetjes en kom je nooit in de verleiding om toch gewoon suiker te pakken.

Minpunten:

  • Je moet wel goed op het etiket kijken of er geen stofjes in zitten waar je allergisch voor bent, want een allergische reactie krijgen helpt natuurlijk niet als je naar een suikervervanger op zoek bent.

2. Stevia zoetjes – inclusief dispenser

De dispenser is bij aanschaf gevuld met 300 zoetjes.

Pluspunten:

  • Deze zoetjes hebben geen chemische samenstelling (waar je op de allergische reactie moet letten), maar zijn van de zoetstof in een plant gemaakt.
  • Veel zoetjes zorgen ervoor dat de samenstelling van een warme drank verandert en dan ziet de inhoud van je glas of kopje er anders uit. Dat is bij deze niet het geval.

Minpunten:

  • Sommige testleden vinden het Stevia poeder fijner in hun kopje oplossen dan de Stevia tabletjes. Dat is een persoonlijke kwestie en moet je zelf uittesten.

3. Canderel zoetjes – navulverpakking

Je krijgt vijf zakjes en in elk zakje zitten 100 zoetjes voor in de dispenser.

Pluspunten:

  • Doordat de zoetjes apart verpakt zitten, blijven ze langer houdbaar. Je stopt namelijk niet in een keer 400 zoetjes in een zoetjeshouder als je er bijvoorbeeld maar eentje per dag in je koffie ’s ochtends gebruikt.
  • Andere zoetjes bevatten soms wel calorieën, terwijl dat bij deze niet het geval is.

Minpunten:

  • Dit zijn wel hele dure zoetjes als je bekijkt dat het om een navulverpakking gaat en de hoeveelheid niet heel erg veel verschilt van die op nummer 1 in deze lijst.

Beste zoetjes – wat zeggen Consumentenbond, Radar, Kassa

Radar heeft een duidelijk artikel over Stevia en wat het precies is. Dit kan handig zijn voor wie geen chemisch samengestelde zoetjes wil gebruiken. Deze kunnen namelijk aspartaam bevatten en dat is niet zo’n fijn bestanddeel. De Consumentbond meldt dat zoetjes niet alleen beter zijn voor het aantal calorieën dat je binnenkrijgt, maar dat het ook beter voor je gebit is als je zoetjes in plaats van suiker pakt. Kassa heeft een vergelijkingstest met zoetjes gedaan en die van Canderel komt goed uit de bus vanwege het feit dat ze goed in drankjes oplossen.

Dit zegt Radar over Aspartaam

Radar verduidelijkt dat aspartaam, een kunstmatige zoetstof met E-nummer E951, veilig is voor consumptie binnen de gestelde limieten. Het is veelvuldig onderzocht en goedgekeurd door de EFSA. Het artikel weerlegt gezondheidszorgen rond aspartaam en stelt dat het een geschikte suikervervanger is, behalve voor mensen met PKU. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Stevia

Kassa licht toe dat stevia, een natuurlijke zoetstof met E-nummer E960, een veilige suikervervanger is. Het wordt gewonnen uit de steviaplant en is aanzienlijk zoeter dan suiker. Het gebruik ervan in producten moet duidelijk op het etiket worden aangegeven. Ondanks zijn natuurlijke oorsprong, moet de benaming op producten correct zijn om verwarring te voorkomen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar zoetjes

Conclusie

Minder suiker binnen krijgen is natuurlijk iets heel goeds, maar dat betekent niet automatisch dat elke vervanger goed is. Je kunt van bepaalde ingrediënten namelijk last krijgen en we vragen ons af of je dan niet veel verder van huis bent. Kijk daarom goed naar elk etiket en welke je een kans wilt geven. Vergeet daarnaast niet – en dat is volgens de redactie het belangrijkste – dat suiker verslavend werkt en dat je smaak hierdoor beïnvloed is. Het kan dus ook gewoon even wennen zijn voordat je je suikervervanger kunt waarderen.