Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste oordopjes voor tijdens het slapen

Je nachtrust blijkt belangrijker voor het dagelijks functioneren van het lichaam te zijn dan eerder werd verwacht. Zelfs een enkele keer slecht slapen kan je brein al negatief beïnvloeden. Om ‘s nachts goed (door) te kunnen slapen kunnen oordopjes helpen. Je krijgt ze in verschillende modellen en materialen en natuurlijk hangt er ook een prijskaartje aan oordopjes voor slapen. Hieronder geven we je de drie beste alternatieven voor elk budget. Slapen moet gewoon weer lekker kunnen met deze oordopjes.

Snel overzicht: Deze oordopjes voor tijdens het slapen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste budgetvriendelijke keuze3M – Ear Soft FX slaapoordopjes: Dit setje oordopjes is niet alleen betaalbaar, maar ook effectief. Door het schuim dat uitzet in je oor, wordt het geluid aanzienlijk gedempt. Het enige dat je hoeft te doen is ze een beetje opwarmen tussen je vingers, ze in je oren stoppen en wachten tot het schuim zijn werk doet. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor comfortSleepCore – Silicone Ear Plugs: Deze oordopjes zijn herbruikbaar en komen met een handig opbergdoosje. Het voordeel van siliconen oordopjes is dat je ze zelf kunt vormen naar je oor, voor een perfecte pasvorm. Ze vereisen misschien een beetje extra werk, maar het resultaat is de moeite waard. >> Check laagste prijs

Beste herbruikbare optie
Alpine Hearing Protection – Sleep Soft Ear Plugs: Dit zijn hoogwaardige oordopjes die speciaal ontworpen zijn voor comfort en gebruiksgemak. Ze hebben een unieke vorm met twee dempers die diep in het oor gaan, en een steeltje aan de buitenkant waarmee je ze gemakkelijk weer uit je oor kunt halen. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste oordopjes voor goed slapen en optimale nachtrust

1. 3M – Ear Soft FX slaapoordopjes

In deze verpakking zitten 50 paar oordopjes.

Pluspunten:

  • Dit is het meest budgetvriendelijke set oordopjes dat je kunt kopen. Zitten deze altijd het fijnst, misschien niet, maar zelfs als je geen dure oordopjes voor het slapen kunt kopen, vinden wij dat je toch aan flink wat uren nachtrust moet kunnen komen. En deze oordopjes doen precies dat.
  • Je verwarmt ze voorzichtig tussen je vingers, steekt ze niet te diep (maar wel voldoende diep) in je oren en laat het schuim uitzetten totdat het geluid langzaam verdwijnt.

Minpunten:

Ondanks dat het misschien verleidelijk is om deze oordopjes maar te blijven hergebruiken, moet je toch oppassen, omdat het van schuim gemaakt is en elke keer dat je ze tussen je vingers wrijft, loop je het risico kleine scheurtjes in het schuim te maken. Deze scheurtjes kunnen steeds groter worden zonder dat je daar erg in hebt en voor je het weet blijft er een deel van het oordopje in je oor zitten als je het na het slapengaan weer eruit probeert te halen. Gebruik ze dus met beleid.

2. SleepCore – Silicone Ear Plugs

In dit doosje zitten 12 paar zachte oordopjes om mee te slapen.

Pluspunten:

  • Het opbergdoosje is erg handig om je oordopjes in te bewaren. Je hoeft ze namelijk niet na een enkele keer gebruik weg te gooien en ziet zo altijd hoeveel je er nog hebt en wanneer je dus weer nieuwe moet kopen.

Minpunten:

  • Je moet de siliconen wel zelf in de vorm van je oren namaken en dat is niet voor iedereen even goed te doen. Je krijgt dus materiaal voor het kneden van oordopjes dat nog niet direct klaar voor gebruik is.

3. Alpine Hearing Protection – Sleep Soft Ear Plugs

In deze verpakking zit een enkele set oordopjes.

Pluspunten:

  • De oordopjes zijn bijzonder van vorm: je hebt twee dempers die je oor ingaan (eerst klein en dan groter) en aan de buitenkant blijft een steeltje uitsteken, waarmee je de oordopjes weer uit je oren kunt halen als je klaar bent met slapen.
  • Deze oordopjes zijn praktisch in het gebruik, brengen letterlijk rust in het hoofd en zijn minder risicovol als die op nummer 1 in deze lijst.

Minpunten:

  • Ze zijn echter wel een stuk duurder en je krijgt dus maar een set oordopjes. Volgens de verpakking doe je ongeveer een kwartaal met de oordopjes en dat betekent dus dat je bijna 60 euro per jaar aan oordopjes om lekker mee te kunnen slapen kwijt bent.

Beste oordopjes volgens Consumentenbond, Radar en Kassa

Radar heeft een test met verschillende soorten gehoorbescherming gedaan waarbij oordopjes ook getest zijn. Bij de Consumentenbond vind je heel veel informatie over oordopjes waar geluid uitkomt, maar geen test met oordopjes voor slapen. Wel hebben ze een onderzoek gepubliceerd waarin het belang van goede nachtrust nog maar eens onderstreept wordt. Kassa laat weten dat er ook op maat gemaakte oordopjes voor je slaap mogelijk zijn en dat er dus meer keuze is dan alleen de oordopjes die je online, bij de drogist of in de supermarkt koopt.

Dit zegt Radar over het schoonmaken van oordopjes

Radar biedt praktische tips voor het reinigen van oordopjes om de geluidskwaliteit te behouden. Aangeraden wordt om vuil voorzichtig te verwijderen zonder het dieper in de oordopjes te duwen, met voorkeur voor het gebruik van een satéprikker en het schoonmaken van de buitenkant met een zacht, niet bijtend doekje. Dit onderhoud zorgt voor een langere levensduur en betere prestatie van oordopjes. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over het schoonmaken van vieze oordopjes

BNNVARA’s Kassa legt de nadruk op de noodzaak van het schoonmaken van oordopjes om ophoping van oorsmeer, stof en bacteriën te voorkomen, wat niet alleen de geluidskwaliteit beïnvloedt maar ook schadelijk kan zijn voor de oren. Het gebruik van een tandenstoker of een oude tandenborstel voor zichtbaar vuil, en een licht vochtige doek met ontsmettingsalcohol voor het reinigen van de buitenkant, wordt geadviseerd. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afsluiting

Goed slapen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend en als het druk in je hoofd is door stress, helpen oordopjes bij het slapen misschien ook niet meer. Om geluid in je omgeving uit te sluiten (of in ieder geval sterk te verminderen), werken oordopjes echter wel. Kijk naar je budget wat je over hebt voor goede nachtrust en voel vooral welke het fijnst zitten, want een oordopje dat te strak zit, gaat op een gegeven moment zeer doen in je oren en daar word je dan ook weer wakker van.