Door onze cosmeticaredactie | Samantha van Duuren linkedin-logo

Gezond van binnen betekent stralend van buiten. Een gezond dieet laat je huid en haar schitteren. Er zijn talloze verzorgingsproducten op de markt voor haar, maar het is een hele zoektocht om uit te vinden welke het minst schadelijke ingrediënten bevatten. En daarbij moet je ook nog uittesten hoe je haar op deze producten reageert.

Met natuurlijke ingrediënten kun je niet de fout in gaan. Het fijne is dat je deze kunt toevoegen aan je dieet. Daarnaast kun je deze in de vorm van een masker of olie zelf maken en je haar voeden van buitenaf. 2 in 1 dus. In dit artikel neem ik je mee in wonderenwereld van natuurlijke ingrediënten en voedingsmiddelen voor je haar.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

1.         Zalm

Zalm zit vol met vitamines zoals: omega 3 vetzuren, vitamine B12 en ijzer. Deze bevorderen de gezondheid van je hoofdhuid. Ook zit zalm vol met eiwitten, deze stimuleren de natuurlijke haargroei. Naast zalm is vette vis ook gezond voor je haar.

2.      Noten

Er zijn veel verschillende soorten noten, deze zitten boordevol goede vitamines en vetten voor je haar. Walnoten, cashewnoten, amandelen en pecannoten zitten vol met zink. Zink voorkomt haaruitval. Paranoten bevatten veel selenium, deze bevorderen de haargroei en zorgt voor een goede conditie van het haar. Amandelen kun je ook gebruiken in de vorm van een olie of masker. Deze voeden de haren ook van buitenaf.

3.      Avocado

Avocado bevat vele gezonde vetten en oliën. Deze voeden en hydrateren de haren van binnenuit en zo behouden je lokken haar mooie glans. Ook bevatten avocado’s vitamine E. Vitamine E bevordert de toevoer van zuurstof naar de haarwortels. Zo stimuleren avocado’s de natuurlijke haargroei. Avocado’s kun je ook gebruiken in de vorm van een masker of olie. Deze voeden de haren ook van buitenaf.

4.      Bladgroenten

Groenten als: spinazie, broccoli, andijvie en boerenkool bijvoorbeeld zitten boordevol vitamine A en C. Deze ondersteunen de talgproductie. Talg is een natuurlijke haarverzorger, deze draagt bij aan de glans van je haar en houd je haar soepel en veerkrachtig.

5.      Eieren

Eieren bevatten naast eiwitten, biotine, proteïne en vitamine B12.  Deze vitamine voeden de haarzakjes met zuurstof en voedingstoffen. Zo wordt de natuurlijke haargroei gestimuleerd. Biotine maakt je haar sterker en dikker. Je kunt eieren ook rauw op je haar gebruiken. Bij vettig haar gebruik je alleen het eiwit en bij droog haar gebruik je alleen de dooier.

6.      Wortelen

Wortelen zitten vol met vitamine A. Deze vitamine draagt bij aan een gezonde hoofdhuid. Hierdoor gaat je haar glanzen. Ook zorgt Vitamine A ervoor dat je haar niet uitdroogt.

7.      Peulvruchten

Peulvruchten bevatten proteïne, zink, ijzer en biotine. Voorbeelden hiervan zijn: erwten, linzen en bonen. Naast dat peulvruchten de conditie van je haar bevorderen gaan ze ook kaalheid en grijze haren tegen.

8.      Oesters

Oesters zijn heel goed voor je haar, ze bevatten veel zink. Zink is essentieel voor je haar, deze mineraal zorgt ervoor dat je haar niet afbreekt.

9.      Zuivelproducten

Zuivelproducten zijn rijk aan calcium. Dit mineraal stimuleert de haargroei. Yoghurt kun je ook mengen met allerlei andere producten voor je haar. Zo biedt yoghurt een goede basis voor een haarmasker.

10. Volkorenproducten

Volkorenproducten als zilvervliesrijst, bruinbrood en havermout bijvoorbeeld zijn goed voor haar. Deze bevatten ijzer, zink en vitamine B. Ook bevatten deze producten silica, deze zorgt voor gezond en sterk haar.

11. Aloë vera

Aloë vera is een wondermiddel voor je haar. De sap van deze plant reinigt, hydrateert en verzorgt het haar. Ook is het een goed middel tegen roos en breekbaar haar. Aloë vera kun je verwerken in een haarmasker.

12. Honing

Honing is erg goed voor je hoofhuid. Honing is ontstekingsremmend en antibacterieel. Zo helpt honing tegen roos en ontstekingen op de hoofdhuid. Daarnaast helpt honing tegen uitdroging en beschadiging van het haar. Het fijne aan honing is dat het kunt mengen met vele andere voedingsmiddelen voor het haar. Zo kun je er maskers en andere mengsels van maken.

13. Banaan

Bananen hebben een hydraterende werking en bevatten veel vitamine E. Deze zorgen ervoor dat je haar gaat glanzen. Je kunt ook een masker of conditioner maken van banaan zodat deze voedt van buitenaf.

Video van Etos over dit onderwerp

Succes!