Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen.

De top 3 met beste handgel voor hygiënische handverzorging

Het was natuurlijk altijd al handig om een goede handgel in je tas bij je te hebben, ook al voordat de coronacrisis uitbrak. Er zijn namelijk altijd virussen in omloop geweest en je handen met een handgel insmeren is altijd een goed idee als je bijvoorbeeld tijdens het winkelen veel spullen aanraakt die anderen ook al in hun handen kunnen hebben gehad of waar mensen op hebben gehoest of geniest. Voor een beetje hygiëne ga je daarom op zoek naar de beste en niet zomaar een handgel.

De top 3 met beste en meest hygiënische handgels

1. Sterillium Gel Pure – Hand Desinfectiemiddel

In deze vierkante fles zit bijna een halve liter handgel.

Pluspunten:

 • Het pompje is handig, omdat je op deze manier zo weinig mogelijk oppervlak van de fles met je eigen handen kunt besmetten. Je zou er zelfs je linkerhand onder kunnen houden en met je rechtelleboog erop kunnen duwen als je het helemaal niet met huid aan wilt raken. (Zelf getest, vraagt wat oefening en goed oog-elleboog coördinatie, maar het werkt.)
 • Als je voor in je tas een kleiner flesje hebt, kun je vanuit deze fles ook makkelijk overpompen.
 • De handgel heeft een goede basis die desinfecterend werkt.
 • Dit is zeker ook een fles die je in kleinere zaakjes bij de ingang zet om klanten hun handen te laten desinfecteren.

Minpunten:

 • Het lijkt misschien een wat duurdere fles, maar door het pompje ben je er heel zuinig mee en de ingrediënten zijn serieus. (Dat kun je helaas niet van alle handgels zeggen.)

2. Dettol – Handgel

In de fles met Dettol handgel zit 200 milliliter.

Pluspunten:

 • Dettol is gewoon een vertrouwd merk. Het bestaat al jaren en je gebruikt het bijvoorbeeld ook om je vloer hygiënisch mee te dweilen.
 • De handgel plakt niet en bevat alcohol, waardoor het ook een reinigend effect heeft.
 • Wanneer je een groter aantal koopt, kun je vaak goede aanbiedingen tegenkomen.

Minpunten:

 • Deze fles heeft geen pompje, maar een dop die je eraf moet klappen. Dat is lastiger openen en je raakt veel meer aan, waardoor je – als je het echt goed wilt doen – na het gebruik de dop weer af zou moeten doen.
 • De handgel vervliegt snel door de alcohol, dus je mag niet treuzelen met insmeren.

3. UniCura – Handgel

Dit zijn kleinere flesjes met 100 milliliter inhoud.

Pluspunten:

 • Hoewel de geur niet het belangrijkste is voor ons bij een handgel, ruikt deze wel prettig. Eucalyptus ruikt sowieso ‘schoon’.
 • De meeste handgels plakken als je je handen ermee inwrijft en dat is bij deze niet het geval.
 • Ook in deze handgel zit voldoende alcohol voor een desinfecterende werking.

Minpunten:

 • In verhouding tot de andere twee producten is deze handgel wel een stuk duurder.

Beste handgel getest door Consumentenbond, Radar en Kassa

Radar heeft een artikel gepubliceerd waarin is aangetoond dat handgels voor een iets grotere kans op kanker kunnen zorgen. Bij Kassa is ook vooral negatieve aandacht voor handgels, want zij stellen dat zowel handgels als crèmes tegen muggen lang niet altijd helpen of onschadelijk zijn. Verder stelt Kassa, maar dat weten we inmiddels al, dat een handgel smeren alleen niet voldoende bescherming is. Je moet ook blijven wassen en afstand houden als er weer een virus in de lucht is.

Bij de Consumentenbond geven ze je een aantal tips waar je op kunt letten als je een nieuwe handgel gaat kopen.

Gebruikte bronnen voor ons onderzoek naar handgels

Kortom

Wat ons betreft is de nummer 1 in deze top 3 de winnaar van de test door zijn praktische gebruik en effectieve werking. Zet hem in de bekerhouder in je auto en doe elke keer een pompje in je handen en smeer dat goed rond als je een winkelkarretje hebt vastgehouden, bij de apotheek of in het ziekenhuis de balie hebt aangeraakt of meerdere deuren in openbare ruimten hebt geopend en gesloten. Niet iedereen gaat even hygiënisch te werk en daarom gebruik jij met regelmaat een goede handgel.