Door onze health-redactie| Kian Alaie, voedingswetenschapper BSc linkedin-logo

Huid, haar en nagels kunnen veel zeggen over onze algehele gezondheid en hoe andere mensen naar ons kijken. Wat moeten we eten om deze essentiële onderdelen van ons lichaam gezond te houden? Welke nutriënten zijn het belangrijkst om in onze dagelijkse voeding te verwerken? Hoe kunnen andere factoren zoals stress, slaap en de zon onze huid, haar en nagels beïnvloeden?

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

Dit moet je eten voor gezond haar, huid en nagels

Goede voedingsstof 1: Essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren, zoals omega-3 en omega-6, zijn belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels (Dini en Laneri, 2019). Deze vetzuren helpen bij het reguleren van ontstekingen en verbeteren de hydratatie van de huid.

Voedingsmiddelen zoals vette vis, noten en zaden, zoals chiazaad en lijnzaad, bevatten deze essentiële vetzuren en zouden regelmatig worden geconsumeerd.

Goede voedingsstof 2: Drink voldoende water

Naast gezonde voeding en het vermijden van bijvoorbeeld de zon en roken, is voldoende water drinken essentieel voor een gezonde huid, haar en nagels. Water hydrateert onze cellen en zorgt ervoor dat voedingsstoffen efficiënter worden opgenomen. Het wordt aanbevolen om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken voor een algemene optimale gezondheid (Voedingscentrum, 2023).

Goede voedingsstof 3: Vermijd suiker

Suiker kan bijvoorbeeld leiden tot ontstekingen in de huid en vroegtijdige veroudering (William Danby, 2010) . Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen kan dus ook bijdragen aan een gezondere huid, haar en nagels doordat er zo veel suikers in zitten.

Goed element 4: Voorkom schade

Buiten voeding zijn er ook andere factoren die onze huid, haar en nagels kunnen beïnvloeden. Blootstelling aan de zon of roken kan ook schadelijk zijn voor onze huid en kan leiden tot vroegtijdige veroudering en andere huidaandoeningen. Dit komt door het ontstaan van radicale stoffen door oxidatieve stress.

Oxidatieve stress zorgt niet alleen voor een ongezonde huid, hoofdhuid en haar, maar ook een breed scala aan andere gezondheidsproblemen (Ralph Trueb, 2021).

Laten we nu dieper ingaan per element

In de komende paragrafen gaan per steeds wat dieper in op haar, nagels en huid.

[1/3] Gezond Haar – wat is haar en hoe groeit het?

Haar bestaat hoofdzakelijk uit eiwitten genaamd keratine (Haarstichting, 2023). Keratine is elastisch en kan water opnemen. Naast deze eiwitten bestaat haar dus ook uit water, maar ook mineralen zoals zink en ijzer en lipiden.

De buitenste laag van het haar, genaamd de cuticula, bestaat uit overlappingen van schubben die bescherming bieden tegen schade en uitdroging (Ducray, 2023). Haarzakjes bevinden zich onder de huid en produceren de haarvezels die uit ons hoofd groeien.

Goede voeding en hydratatie zijn essentieel om het haar gezond te houden en om de groei en regeneratie van haarzakjes te ondersteunen.

Even kort – Wat is specifiek nodig voor gezond haar?

Het is belangrijk om voldoende eiwitten en essentiële vetzuren zijn vooral belangrijk voor het behouden van gezond haar. Je kan producten zoals vis, walnoten, chiazaad en lijnzaad consumeren.

Daarnaast zijn vitamine B6, B12 en foliumzuur belangrijk (WebMD, 2022).

[2/3] Gezonde Nagels – Waaruit bestaat nagels en hoe groeien ze?

Nagels bestaan, net zoals haar, voornamelijk uit keratine (InformedHealth, 2021).

Nagels worden gevormd in de nagelmatrix, gelegen onder de nagelriem, waar nieuwe cellen worden geproduceerd en aan de nagelplaat worden toegevoegd. Goede voeding, hydratatie en nagelverzorging zijn essentieel om nagels gezond en sterk te houden.

Even kort – Wat is specifiek nodig voor gezonde nagels

Zorg dus wederom dat je voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen eet. Daarnaast zijn voedingsstoffen zoals biotine, andere B vitamines, ijzer, magnesium, vitamine C en Zink (Healthline, 2018).

[3/3] Huid – waaruit bestaat huid en hoe groeit het? (Iets ingewikkelder)

De Huid wordt beschouwd als het grootste orgaan van ons lichaam en bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids vetweefsel of onderhuid (Slingeland ziekenhuis, 2022).

  • Laagje 1: De opperhuid is de buitenste laag van onze huid en bestaat voornamelijk uit dode huidcellen, die constant worden vervangen door nieuwe cellen vanuit de onderliggende huidlagen.
  • Laagje 2: De lederhuid ligt onder de opperhuid en bestaat voornamelijk uit collageen en elastine, twee eiwitten die zorgen voor de elasticiteit en stevigheid van onze huid. De lederhuid bevat ook bloedvaten, zenuwen en haarzakjes.
  • Laagje 3: De onderhuid is de diepste laag van onze huid en bestaat uit vetweefsel en vezels die de huid verankeren aan de spieren en botten eronder. Een gezonde huid heeft een goede doorbloeding, is goed gehydrateerd en bevat voldoende vitamines en mineralen.

Even kort – wat is specifiek nodig voor een gezonde huid

Onze huid heeft baat bij een gezonde dosis essentiële vetzuren. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals vis, noten en zaden. Daarnaast heeft onze huid baat bij vitamine C, vitamine E, selenium en zink (BBC, 2022)

Daarnaast is voldoende water drinken essentieel voor een gezonde huid.

Conclusie: Alles op een rijtje

Haar, nagels en huid zijn belangrijke delen van ons lichaam die allemaal voornamelijk uit keratine bestaan. Een gezonde voeding, voldoende water drinken en algemene verzorging zijn essentieel voor het behouden van gezonde haar, nagels en huid.

Het consumeren van eiwitrijke voedingsmiddelen en essentiële vetzuren, evenals het innemen van vitamines en mineralen zoals biotine, ijzer, vitamine C en zink is belangrijk. Het drinken van voldoende water en het vermijden van factoren zoals de zon of roken zijn ook belangrijk voor het behouden van je nagel, haar en huid kwaliteit.