Door onze cosmeticaredactie | Samantha van Duuren linkedin-logo

Wil jij graag je lange lokken sterk en gezond houden? Of heb je een kort kapsel en wil je deze graag laten stralen? De volgende tips gaan je hierbij helpen.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

1.      Kam je haar als het droog is

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste haar beschadiging voorkomt bij het kammen/borstelen van nat haar. Dit komt omdat het natte haar elastischer is en daarom sneller kan breken. Borstel je haar liever voordat je gaat douchen of ga eerst met je vingers voorzichtig door je haar als je uit de douche komt.

2.      Gebruik shampoo alleen op je hoofdhuid

Er zit van nature een beschermlaagje om je haar, deze wil je graag zo veel mogelijk intact houden. Was daarom je hoofdhuid altijd goed met de shampoo en gebruik deze niet over de lengtes van je haar. Voor de rest van je haar gebruik je liever een conditioner.

3.      Gebruik een grove kam of flexibele borstel

Een harde borstel is niet goed voor je haar, deze zal je haar alleen maar meer beschadigen. Een flexibele borstel die meebeweegt met je hoofd en haar is beter voor je haar. Je kunt ook kiezen voor een grove kam, deze zal je haar minder beschadigen dan eentje waarbij de kampuntjes dichtbij elkaar staan.

4.      Föhn en stijl je haar zo min mogelijk

De hitte van de föhn en van je stylingtools zijn schadelijk voor je haar. Maak hier daarom zo min mogelijk gebruik van. Kijk ook eens naar alternatieven zoals: een föhn met airwrap, hitte loze haar krullers enz. Deze zullen je haren minder beschadigen.

5.      Gebruik een hittebescherming

Als je je haar toch gaat föhnen of stijlen met een warmtetool, gebruik dan altijd eerst een product met hittebescherming voor je haar. Zo voorkom je dat je haar veel beschadigd raakt.

6.      Zo min mogelijk verven

Verven is nu eenmaal slecht voor je haar. En als je je haar toch wilt verven, blijf dan zo dicht mogelijk bij je eigen kleur. Zo beschadig je je haar het minst. Je haar donkerder kleuren is ook beter voor je haar dan je haar lichter kleuren.

7.      Gebruik een haarclip

Haarelastiekjes breken je haar sneller af dan een haarclip. Wissel je haar ook zoveel mogelijk af van vast naar los. Als je je haar bijvoorbeeld iedere dag op een staart doet, zal je haar ook sneller afbreken op die plek.

8.      Gebruik olie voor je haar

Vooral als je droog haar hebt is het aanbevolen om zo nu en dan olie in je haar te doen. Kokosolie werkt het beste voor je haar, omdat deze door je haar heen dringt. Deze zal je haar extra verzorgen. Ook tijdens strenge wintermaanden of als je lang in de zon hebt gelegen is een oliemasker geen overbodige luxe.

9.      Was je haar zo min mogelijk

Je haar heeft er baat bij om niet te veel gewassen te worden. Sterker nog als je je haar iedere dag wast zal het nog sneller vetter worden. Als je veel sport of je haar is van nature snel vettig dan kun je je haar het beste om de dag wassen. Als je haar van nature niet snel vettig wordt dan kun je het om de 2 dagen of langer wassen. Dat voel je zelf het beste aan. Je kunt ook een droogshampoo gebruiken om het wassen nog een dag te rekken.

10.   Gebruik niet te veel stylingproducten

Te veel stylingproducten zullen je haar alleen maar verzwaren en je hoofdhuid vettig maken. Ga hier dus zorgvuldig mee om. Let er ook op dat de stylingproducten je haar niet hard maken, deze zijn het meest schadelijk voor je haar.

11.   Knip je dode puntjes

Laat je dode puntjes op tijd uit je haar knippen. Je haar ziet er dan niet alleen gezonder uit, maar het gaat ook het verder splijten van je haar tegen.

12.   Bescherm je haar tegen de zon

Bescherm je haar net als je huid tegen de zon. Je kunt in de zomermaanden een UV-beschermingsproduct in je haar doen. Maar je kunt je haar ook beschermen met een doek of een hoed/pet.

Bijbehorende video

Succes!