Door onze cosmeticaredactie | Samantha van Duuren linkedin-logo

Er zijn allerlei weersomstangheden die de conditie van je lippen kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de winterkou of aan Uv-straling van de zon. Hierdoor kunnen je lippen uitdrogen, wat kan leiden tot kloofjes, barstjes, schilfers en zelfs bloed. Dit is geen prettig gevoel en omdat je lippen midden in je gezicht zitten is dit ook geen prettig aanzicht.

Naast de weersomstandigheden zijn er nog allerlei andere factoren die kunnen leiden tot droge lippen. De huid van je lippen is erg dun, dit komt omdat er geen talgklieren in de huid van de lippen zitten. Deze kunnen dus wel wat extra aandacht gebruiken. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij over hoe je het beste je lippen kunt hydrateren.

Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

–          Tip 1: Drink voldoende water

Het ligt misschien voor de hand maar hydrateren betekent letterlijk vocht opnemen. Dus de beste manier om dat te doen is voldoende water drinken. Niet alleen de huid van je lippen, maar ook de rest van je lichaam zal hier heel blij van worden.

–          Tip 2: Gebruik een goede lippenbalsem

Lippenbalsem is een fijn product om je lippen te hydrateren. Maar kijk uit want in sommige lippenbalsems zitten irriterende bestanddelen die niet goed zijn voor je lippen. Bestanddelen als menthol, Citrus en bepaalde kleur en geurstoffen kun je beter mijden. Ga op zoek naar een natuurlijke lippenbalsem met bijvoorbeeld cacaoboter of honing. Pure vaseline is ook goed voor je lippen.

–          Tip 3: Luchtvochtigheid op peil houden

Als de luchtvochtigheid in je huis of op je werk te laag is, kan dit ook droge lippen veroorzaken. Een water diffuser of een luchtbevochtiger kan dit probleem oplossen. Deze kun je in allerlei soorten en maten bestellen en zo in je huis plaatsen.

–          Tip 4: Stop met likken

Hoe fijn het ook soms is, het is niet goed om steeds over je lippen te likken. In je speeksel zitten namelijk bacteriën die je gebit beschermen, maar deze zijn niet goed voor je lippen. Ze zullen je lippen alleen nog meer uitdrogen.

–          Tip 5: Check je geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen droge lippen veroorzaken. Check je bijsluiter of vraag om advies bij je huisarts.

–          Tip 6: Stoppen met roken

 Door alle schadelijke stoffen die je in en uitblaast tijdens het roken, kan je huid zijn werk niet goed doen. Je poriën raken verstopt door de roetdeeltjes van je sigaret. De huid gaat hierdoor uitdrogen, daarnaast krijg je ook rimpels rondom je lippen.

–          Tip 7: Stoppen met alcohol

Alcohol droogt ook je lippen uit. Vaak merk je na een avondje drinken dat je de volgende ochtend droge lippen hebt. D.m.v. water word alcohol namelijk afgebroken in je lichaam.

–          Tip 8: Gezonde voeding

In een gezond dieet zitten allerlei vitamines die goed zijn voor je lippen. Vitamine B2 en vitamine A zijn in het bijzonder goed voor je lippen. Vitamine B2 zit bijvoorbeeld in eieren, amandelen, yoghurt, spinazie en asperges. Vitamine A zit bijvoorbeeld wederom in spinazie, eieren, broccoli, boter en wortels.

–          Tip 9: Vermijd matte lippenstift

Matte lippenstift blijft erg goed zitten op de lippen en deze geeft vaak niet af. Echter droogt de lippenstift uit en zo dus ook je lippen. Je zult merken dat je na het dragen van de lippenstift erg droge lippen hebt. Het is niet erg om zo nu en dan eens op te doen, maar probeer vooral lippenstiften te gebruiken met hydraterende bestanddelen.

–          Tip 10: Kies een goede tandpasta uit

Fluoride en sodium laureth sulfate zijn ingrediënten die vaak voorkomen in tandpasta’s. Helaas zorgen deze ingrediënten er voor dat je lippen uitdrogen. Kies daarom voor een tandpasta die gebaseerd is met natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera of een tandpasta voor gevoelige tanden.

–          Tip 11: Adem vooral door je neus

Door het in en uitademen door de mond, krijg je ook droge lippen. Probeer jezelf aan te wennen om vooral door je neus te ademen.

–          Tip 12: Niet te lang in de zon

De zon droogt ook je huid uit. Als je op wintersport bent of het is warm weer buiten is het een goed idee om een lippenbalsem te kiezen met een UV-bescherming. Daarnaast is het verstandig om je huid niet te lang bloot te stellen aan de zon.

–          Tip 13: Vermijd scrubs

Doordat de huid van je lippen erg dun is, kun je het beste geen scrubs voor je lippen gebruiken. Deze drogen de huid uit.

–          Tip 14: Gebruik arganolie voor je lippen

Arganolie is een fijne olie om je lippen mee te hydrateren. Deze olie maakt je huid weer soepel en voorkomt barstjes in je lippen.

Goede video’s over droge lippen

Succes!