Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 8 met beste zwarte haarverf voor die intense en donkere look

Zwart haar krijgen kan nog wel eens een uitdaging zijn, vooral als je van heel licht haar naar pikzwart wilt gaan. Bij de kapper maken ze het haar dan in gradaties donkerder, omdat de zwarte haarverf op te licht haar wel eens niet kan pakken. Door tint voor tint donker te gaan, pakt zwart de laatste keer wel. Als je al donker (of zwart) haar hebt, is het in een keer zwart verven van je haar minder problematisch. Met de juiste zwarte haarverf kom je dan al een heel eind.

Zoeken naar de perfecte zwarte haarverf die meteen dekt

Als je een bepaald resultaat voor ogen hebt met het verven van je haar, dan wil je het liefst ook dat het in een keer lukt. Je hebt geen zin of het geduld (of het geld) niet om uren in de salon te zitten en meerdere keren geverfd te worden. Thuis verven kan dan een oplossing zijn, maar welke zwarte haarverf is dan de beste? In deze review gaan we voor je op zoek naar wat goede merken zijn die haarverf in de kleur zwart in het assortiment hebben.

Snel overzicht: Deze zwarte haarverf raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor intensiteitXP100 – Intense Radiance: De kleur van deze haarverf belooft intensief zwart en levert het ook echt. Na het verven, krijgt het haar een schitterende glans. Hoewel dit een van de duurdere merken in deze top 8 is, vinden wij het resultaat het absoluut waard. >> Check laagste prijs
Beste budget optieKeune – Tinta Color Silk Protein Solamer: Ondanks dat deze haarverf iets goedkoper is dan de nummer één, verricht het uitstekend werk. We vinden dit product een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding hebben. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaamheidNaturtint – Permanente Kleur Gel – 2.1 Zwart Azuur: Deze haarverf is niet alleen geschikt voor veganisten vanwege zijn biologische ingrediënten, maar bevat ook geen microplastics – een uitstekende vondst! De kleur is uniek en zal zeker voor complimentjes zorgen. We raden wel aan om eerst een allergietest te doen. >> Check laagste prijs

Waarom zwarte haarverf in een review opnemen?

Hoewel wij voorstander zijn van iemands natuurlijke haarkleur, kunnen we wel voorstellen dat er mensen zijn die een keertje iets anders willen of haar dat verkleurt terug in hun oude kleur willen hebben. Een haarverf is dan de ideale oplossing en de mogelijkheid om het thuis te kunnen doen, bespaart je geld en tijd. Dan moet je het wel in een keer goed doen natuurlijk en daarom volg je de gebruiksaanwijzing tot op het woord.

Waarom kieskeurig zijn bij zwarte haarverf?

Je denkt misschien dat zwart toch altijd gewoon zwart is en dat er weinig verschil in kan zitten, maar niets is minder waar. Kijk alleen al eens naar de acht kleuren zwarte haarverf in onze lijst met merken. De gloed die het haar krijgt kan namelijk wel enorm verschillen en daarom is jouw kleur zwart uitkiezen van groot belang. Het is daarom belangrijk om kritisch te zijn als je in de winkel voor de lange rij met haarverf staat. Ook de manier van aanbrengen (gel, mousse, et cetera) kan verschillen.

Wat beloven de zwart haarverf merken?

Over de kleur zwart hoef je niet lang na te denken als dat is wat je wilt, maar een fabrikant van haarverf zet een nummer en kleur op het doosje en is klaar. Zij zien de effecten die bij elke gebruiker behaald worden niet. Daarnaast zijn ze zo handig om op de verpakking te zetten dat resultaten op basis van de eigen haarkleur kunnen variëren. Dus zelfs als de kleur niet wordt wat je verwacht of wat het doosje voorspelt, heb je geen poot om op te staan als je een klacht wilt indienen over de kleur.

Waar op letten bij zwarte haarverf?

Voor haarverf in het algemeen en zwarte haarverf in het bijzonder gaat het ons om het volgende:

 • Kleur en effect
 • Prijs
 • Substantie
 • Inhoud
 • Extra’s voor prettige ervaring haar verven

Zwarte haarverf in de test: onze bevindingen

Het is best lastig om met een grotere testgroep die zwart haar wil te werken, want niemand heeft exact hetzelfde soort haar of dezelfde kleur haar waar de zwarte haarverf op aangebracht gaat worden. Dat maakt het effect moeilijker te meten en daarom hebben we per merk haarverf twee verschillende soorten en kleuren haar uitgekozen om die ene haarverf op uit te testen. Zo zie je het resultaat pas goed en kun je ze ook naast elkaar zetten om te vergelijken.

De top 8 met beste zwarte haarverf

1. XP100 – Intense Radiance Permanent Hair Color – 1.0 intensief zwart

In de grijze met oranje tube zit 100 milliliter haarverf.

Pluspunten:

 • De kleur belooft intensief zwart en het effect is ook inderdaad een diepzwarte kleur haar.
 • Het haar krijgt een prachtige glans.

Minpunten:

 • Dit is een van de duurdere merken haarverf in deze top 8.

2. Keune – Tinta Color Silk Protein Solamer – Black

In de zwart met zilveren verpakking van Keune zit 100 milliliter verf voor het haar.

Pluspunten:

 • Door de intensiteit van de haarverf blijft de kleur lang op het haar zichtbaar.
 • Als je niet heel je bos haar wilt verven (maar bijvoorbeeld alleen de plekken waar het haar weer verkleurt), doe je extra lang met een tube.

Minpunten:

 • Deze haarverf is iets goedkoper dan die op nummer een, maar nog steeds veel duurder dan de meest budgetvriendelijke zwarte haarverf in deze top 8.

3. Naturtint – Permanente Kleur Gel – 2.1 Zwart Azuur

Deze verpakking bevat 170 milliliter haarverf en daardoor is de prijs ook iets gunstiger.

Pluspunten:

 • Deze zwarte haarverf is door zijn biologische bestanddelen ook geschikt voor veganisten.
 • Dit is een van de weinige merken waarin geen microplastic verwerkt zit.
 • De kleur is een bijzonder zwart waar je zeker complimentjes over zult krijgen.

Minpunten:

 • Sommige testleden hebben wat huidirritatie na het gebruik van deze haarverf.

4. L’Oréal Paris – Préférence – 2.1 Bangkok Blauw Zwart

In deze verpakking zitten vier verschillende bestanddelen die elk hun rol hebben in het zwart verven van het haar.

Pluspunten:

 • De aparte flacon met olie zorgt voor het voeden van het haar nadat je het geverfd hebt. Je merkt het effect hiervan echt.
 • De glans die je haar heeft is meer blauw dan zwart, maar dat is ook wat de kleur voorspelt.

Minpunten:

 • Bij een aantal testleden valt die blauwe gloed niet goed. Hun gelaatskleur wordt er zeer bleek door. Een iets warmere glans zou hen beter staan.

5. Syoss Professional Performance – Oleo Intense Permanent Hair Color – 1.10 Intens Zwart

In het pakje met haarverf van Syoss zit 165 milliliter.

Pluspunten:

 • Dit is een diepere kleur zwart zonder extra glans in andere kleuren. (dus geen blauwe gloed of iets dergelijks)
 • Er zit geen ammonia in de haarverf verwerkt en daardoor tast de verf het haar minder aan. De toegevoegde olie beschermt het haar ook nog eens.

Minpunten:

 • Deze haarverf houdt minder lang mooi dan de verpakking doet beloven. Daar hadden we op de redactie iets meer van verwacht.

6. Poly Palette – Intensive Oil-Care Color – 900 Zwart

In dit doosje zitten alle elementen die je nodig hebt voor het kleuren van je haar, van masker tot handschoenen en van verf tot versterkende substantie.

Pluspunten:

 • Deze haarverf houdt zich lang goed en de kleur blijft zelfs na een aantal keren wassen zeer intens.
 • De crème is makkelijk over het haar te verdelen, waardoor je geen stukken overslaat.
 • Dit is ook de goedkoopste zwarte haarverf in deze review.

Minpunten:

 • Ondanks dat de testpersonen tevreden zijn, vinden we de kleur wel sterker afwijken van de beloofde kleur op de verpakking ten opzichte van andere merken.

7. Schwarzkopf Poly Color – Crème Haarverf – 45 Zwart

In totaal zit er 90 milliliter verf in het doosje van Schwarzkopf.

Pluspunten:

 • Zowel bij donker haar als haar dat bij de aanzet grijs begint te worden, werkt deze haarverf goed. Het zwart is opvallend en intens diep van kleur.
 • Het is een van de goedkopere merken in deze top 8.

Minpunten:

 • Bijna alle merken geven aan dat je twee verpakking nodig hebt als je langer haar hebt, maar bij deze was zelfs twee verpakking wat aan de krappe kant om de haarverf goed over heel het haar te kunnen verdelen. De inhoud is dus wat weinig en daardoor lijkt de haarverf wel goedkoper, maar dat pakt toch anders uit.

8. Garnier Olia – Permanente crèmespoeling – 1.0 Nachtzwart

Deze verpakking heeft een flacon die wat beter in de hand ligt tijdens het aanbrengen van de haarverf.

Pluspunten:

 • Hierdoor kun je de verf goed over het haar verdelen en sla je geen stukken over. Het is ook makkelijker om de haargrens te bewerken en de huid vrij van haarverf te houden.
 • De kleur bij testleden met donker haar is echt bijzonder mooi zwart.

Minpunten:

 • Het pakje geeft bij bijna elke originele haarkleur dezelfde kleur zwart na het verven en dat is ons toch tegengevallen, want iets lichter haar wordt niet zo donker als voorspeld.

Beste haarverf uit de test volgens Consumentenbond, Kassa of Radar

De Consumentenbond heeft wel een vergelijkingstest met bruine haarverf gedaan, maar niet met zwarte haarverf. Kassa heeft een vraag ontvangen over een van de producten uit onze top 8, namelijk die van het merk Naturtint en of het wel klopt wat er op de verpakking beloofd wordt. Bij Radar gaan ze in het algemeen in op beweringen van fabrikanten als het om de term parfumvrij gaat. Steeds meer mensen reageren op bestanddelen in lichaamsverzorgingsproducten, dus ook op die in haarverf.

Dit zegt Radar over het verwijderen van haarverfvlekken

Radar biedt praktische tips voor het verwijderen van haarverfvlekken van huid, kleding, en meubilair, essentieel voor wie thuis haarverf gebruikt. Voor huidvlekken beveelt het artikel azijn of een mengsel van baking soda en afwasmiddel aan; tandpasta voor vlekken in de wasbak of badkuip; en haarlak voor vlekken op kleding. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Andrélon kleurmaskers

BNNVARA’s Kassa waarschuwt voor het gebruik van Andrélon kleurmaskers, na een hype op TikTok. Ondanks claims van gemakkelijke uitwasbaarheid, resulteerde het gebruik vaak in ongewenste en langdurige kleureffecten, waardoor sommige gebruikers professionele kappersbehandelingen nodig hadden om de kleur te corrigeren. Het advies is om voorzichtig te zijn, vooral bij het aanbrengen op verschillende haarkleuren dan aanbevolen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Lees altijd goed wat er op het label staat en ken je eigen lichaam en waar het goed of minder prettig op reageert. Misschien is geen enkele haarverf voor jou geschikt en blijf je het bij je natuurlijke haarkleur houden. Eventuele natuurlijke producten (henna, kamille), kunnen je haarkleur wel intenser maken en het toch die bijzondere glans geven, zelfs als je er geen pikzwart haar van krijgt. Er is dus altijd wel een middeltje om je haar een oppepper te geven.