Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste zalf tegen eczeem – voor snelle verlichting

Wanneer je wel eens eczeem hebt gehad, zul je het wel laten om er grapjes over te maken. Het kan echt een vervelende aandoening zijn die je leven dusdanig beïnvloedt, dat je bepaalde zaken waar je eerst plezier in had niet meer zult doen. Zwemmen bijvoorbeeld. De stofjes in zwembadwater kunnen je eczeem namelijk verergeren en dat terwijl je zwemmen zo’n ontspannende activiteit vindt die je stress doet verminderen. We geven je daarom de drie beste zalfjes voor je eczeem.

Snel overzicht: Deze zalven tegen eczeem raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor onmiddellijke verlichtingBepanthen – Eczeem crème: Deze zalf tegen eczeem biedt directe verlichting en rust aan de geïrriteerde huid. Met zijn snelle werking kan hij helpen om een vicieuze cirkel van jeuk en krabben te doorbreken. Bepanthen is weliswaar niet het goedkoopste merk, maar de kwaliteit maakt dat ruimschoots goed. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor diverse huidirritatiesCeraVe – Hydrocortisone Anti-Itch Cream: Deze lichte, niet-vette crème is ideaal voor het behandelen van diverse huidirritaties. De crème bevat een klein percentage hydrocortisonen die intensieve jeuk onder controle krijgen. Hoewel deze crème duurder is dan de andere opties, biedt het uitgebreide verlichting. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor prijs-kwaliteitverhoudingOxyTreat – Eczeem crème: Voor diegenen die op zoek zijn naar een goedkopere, maar nog steeds effectieve optie, is OxyTreat de perfecte keuze. Onze testers waren zeer positief over deze zalf, die droge, schilferende huid zichtbaar vermindert en uiteindelijk weer normaal maakt. Met een aantrekkelijke prijs en effectiviteit, zijn er geen zichtbare nadelen aan deze optie. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste zalven tegen eczeem

1. Bepanthen – Eczeem crème – verlicht jeuk en roodheid

Standaard zit er in een verpakking van Bepanthen 20 gram crème tegen eczeem.

Pluspunten:

 • De crème voelt direct fijn op de huid aan. De rode, ontstoken huid ziet er binnen een uur al rustiger uit. Je voelt dat je aandacht minder uitgaat naar de irritatie die er zat en dat je gedachten weer de ruimte krijgen om normaal te worden.
 • Door de rust die je huid krijgt door deze zalf tegen eczeem herstelt hij sneller en dit zorgt er weer voor dat je er vanaf kunt blijven. Je komt dus letterlijk in een positieve spiraal terecht en gaat niet meer automatisch met je vingers of nagels naar die plek die altijd jeukte.

Minpunten:

 • Als je last van grotere huidoppervlakken met eczeem hebt, mag je wel op de aanbiedingen letten, want Bepanthen is geen goedkoop merk.
 • Verder is je huid al gevoeliger dan die van anderen en dat betekent ook dat je altijd een nieuw product eerst op de huid uit moet proberen voordat je het op de huid met eczeem smeert. Je kunt het namelijk ook erger maken als je huid niet goed op een bepaald bestanddeel reageert.

2. CeraVe – Hydrocortisone Anti-Itch Cream – for minor skin irritations & rashes

In de tube van CeraVe zit 28 gram crème tegen eczeem.

Pluspunten:

 • Het is een lichtere, niet-vette crème die prettig uitsmeert. Hij voedt de huid terwijl hij geen nadrukkelijke laag op de huid achter laat.
 • Er zit een heel klein percentage hydrocortisonen in en dit is het element dat de intense jeuk onder controle krijgt.
 • Dit middel helpt niet alleen tegen eczeem, maar ook bij andere irritaties aan de huid, zoals wanneer je door een insect geprikt of gebeten bent.

Minpunten:

 • Deze eczeemcrème is nog duurder dan de nummer 1 in deze review, maar wij vermoeden dat dat door de hydrocortisonen komt. Dit is een ander bestanddeel en komt op het etiket van CeraVe niet voor.

3. OxyTreat – Eczeem crème

In deze verpakking krijg je 50 milliliter crème die je eczeem vermindert.

Pluspunten:

 • Deze crème is een stuk goedkoper vergeleken met de nummer 1 en 2 in deze lijst. Daarnaast zit er ook nog eens veel meer in een tube.
 • De ervaringen door onze testpersonen, die toch al geruime tijd last van eczeem hebben, zijn erg positief. Een geïrriteerde huid krijgt verlichting door de crème consequent in te smeren. De schilfertjes worden eerst minder droog waardoor je ze minder ziet en voelt. Later verdwijnen ze geheel en ziet de huid er eigenlijk weer heel normaal uit.
 • Iedereen zou deze zalf tegen eczeem in zijn eerste hulp uitrusting moeten hebben, gewoon voor het geval dat je het een keertje nodig hebt.

Minpunten:

 • Door het aangetoonde effect tijdens de test, de hoeveelheid die je krijgt en de prijs die je voor dit product betaalt, hebben we op de redactie geen verbeterpunten voor OxyTreat kunnen ontdekken.

Beste eczeem zalf getest bij Consumentenbond, Radar en Kassa

Volgens Radar is er twee jaar geleden al eens een tekort aan bepaalde zalfjes geweest die voor sommige mensen echt een verschil van dag en nacht kunnen maken. Eczeem zalf zat daar ook bij. (Toch nog maar een extra tubetje inslaan dan?) Bij de Consumentenbond gaan ze uitgebreid in op wat je zelf tegen eczeem kunt doen. Blijkbaar hebben we er veel voor over om de jeuk en afleiding die het veroorzaakt tegen te gaan. Kassa bespreekt het nut van zonnebloemolie en een speciaal bestanddeel dat een positief effect op eczeem heeft. Wij zien het nog niet terug in deze top 3.

Dit zegt Radar over Eczeem Behandeling

Eczeem behandelen vereist meer dan alleen letten op de sterkte van de zalf. Het is belangrijk om de huid vet te houden, vooral met producten zoals vaseline, en om niet te douchen met te heet water of te veel zeep te gebruiken. Eczeem, dat vaak gepaard gaat met droge, rode plekken, is erfelijk en kan niet voorkomen worden, maar de symptomen kunnen wel beheerst worden door goede huidverzorging. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Hormoonzalf en Eczeem

Steeds meer eczeempatiënten ervaren ernstige klachten door gewenning aan hormoonzalf, een fenomeen bekend als Topical Steroid Addiction (TSA) en Topical Steroid Withdrawal (TSW). Patiënten hebben na verloop van tijd steeds sterkere crèmes nodig, wat kan leiden tot ernstige ontwenningsklachten zoals rode, branderige huid, schilferingen, en jeuk. Het stoppen met hormoonzalf kan een langdurig en pijnlijk proces zijn, en veel patiënten vinden weinig erkenning of ondersteuning bij dermatologen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar zalf tegen eczeem

Afsluiting

Zoals we aan het begin van deze review al zeiden, is eczeem echt iets ontzettends vervelends dat constant je aandacht kan vragen. Om het herstelproces van de huid te bevorderen en de jeuk te verminderen, kan een van de drie zalfjes tegen eczeem in onze top 3 de moeite van het proberen waard zijn. Maar let op: altijd eerst testen op een ander stukje huid als je het product voor het eerst gaat gebruiken en je nog niet zeker weet of je ertegen kunt.