Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 7 met beste whitening tandpasta voor een (iets) witter gebit

Niet iedereen heeft stralend witte tanden als hij opgroeit. Het kan komen door roken, drinken, snoepen of gewoon omdat je niet zo’n mooie tanden van jezelf hebt. Het is niet altijd helder wat wel en niet goed voor je is. Verse sinaasappelsap is goed voor de vitamine C in je lijf, maar de zuren erin zijn weer niet goed voor je tanden. Voor de tanden die echt donkerder zijn dan je zou willen – of die vale aanslag hebben – zijn er whitening tandpasta’s ontwikkeld.

Speuren naar de beste whitening tandpasta’s van dit moment

Whitening tandpasta heeft niet altijd al bestaan. Het is eigenlijk een soort doorontwikkeling van de normale tandpasta. De extra toevoegingen aan een tandpasta maken dat je tanden er een tint lichter van worden. Om zeker te weten dat een tandpasta ook doet wat het belooft, zijn we de strijd aangegaan in deze tandpasta test met witmakend effect.

Snel overzicht: Deze whitening tandpasta raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algehele effectiviteitOral-B – 3D White Luxe Pearl: Deze tandpasta biedt volgens ons een uitstekend whitening effect dat langer dan verwacht zichtbaar blijft. Hoewel het iets prijziger is, vinden we de kwaliteit die je krijgt de investering waard. >> Check laagste prijs
Best voor tandvleesverzorgingParodontax – Dagelijkse whitening tandpasta: We vinden deze tandpasta ideaal voor mensen die niet alleen wittere tanden willen, maar ook de gezondheid van hun tandvlees willen ondersteunen. Het combineert whitening met tandvleesverzorging, wat een uitstekende balans biedt. >> Check laagste prijs
Beste combinatiepakketVITIS – whitening tandpasta en mouth wash: Voor diegenen die op zoek zijn naar een uitgebreidere whitening ervaring, vinden we dit een uitstekende set. De combinatie van tandpasta en mondwater kan mogelijk voor een versterkt effect zorgen. >> Check laagste prijs

Waarom whitening tandpasta reviewen?

Wij hebben nooit echt bij dit soort tandpasta’s stil gestaan, totdat we met een collega aan de praat raakten toen dit onderwerp op de slijt stond. Hij vertelde dat hij vroeger veel gerookt had en ook niet echt een gezond leefstijl had. Dit had zijn weerslag op zijn gebit. Na tandartsbezoek en adviezen is hij overgestapt op whitening tandpasta en heeft hij zijn leven verder ook omgegooid. Je ziet nu niet meer aan zijn tanden dat het er ooit heel anders heeft uitgezien.

Waarom opletten bij de aankoop van whitening tandpasta

Als de term ‘whitening’ ineens trendy is, heb je het woord heel snel op de verpakking af laten drukken als fabrikant. Dat wil echter niet zeggen dat de inhoud van de verpakking is veranderd. Een merk wil dan gewoon meesnoepen van de trend en levert gewoon de oude tandpasta die hij toch al op voorraad had. Om erachter te komen of je echt met een whitening tandpasta te maken hebt, lees je het etiket goed en lees je deze review door.

Whitening tandpasta of gewone tandpasta – is er dan zoveel verschil?

De tandarts is al lang blij als je je tanden gewoon goed poetst en geeft er niet altijd iets om dat ze zo wit als sneeuwklokjes zijn. Hij zorgt ervoor dat je gebit gezond is en blijft, niet dat je een wit gebit krijgt. Als je dat zelf wel wilt bereiken, kun je een whitening tandpasta kopen en deze een tijdje gebruiken. Je ziet dan vanzelf – of hoort van je directe omgeving – of dit voor jou werkt.

De fabrikant van whitening tandpasta gaat altijd voor verkoopcijfers…

…en dus doe je er goed aan om zelf je onderzoek te doen voordat je overgaat tot de aankoop van een whitening tandpasta. Ze kunnen namelijk best wel duur zijn en als het dan helemaal geen effect op de kleur van jouw tanden heeft, kun je je dat geld beter besparen.

De criteria die we langs whitening tandpasta’s gelegd hebben?

 • Hoe snel zie je effect?
 • Hoeveel zit er in een tube en hoe lang doe je ermee?
 • Wat kost de whitening tandpasta en hoeveel prijsverschil is er met een normale tandpasta van hetzelfde merk?
 • Smaakt de whitening tandpasta op zijn minst net zo lekker als de vorige tandpasta die je gebruikte? Proef je het whitening effect? (vreemde bijsmaak)
 • Houd je lekker lang een frisse adem?

Hoe we whiteners voor de tanden getest hebben

Mensen die al witte tanden hebben, moeten natuurlijk niet extra gaan betalen voor een tandpasta met whitening effect. Dat zou onzin zijn. Daarom hebben we een testgroep samengesteld met mensen die nu geen whitening tandpasta gebruiken en dit wel bereid zijn om voor twee maanden te doen. We hebben twee maanden gepakt, omdat we niet geloven dat er al direct verschil zichtbaar zal zijn.

De top 7 met beste whitening tandpasta

1. Oral-B – 3D White Luxe Pearl– Whitening tandpasta

In een enkele tube van deze tandpasta zit 75 milliliter.

Pluspunten:

 • Dit is de whitening tandpasta die goed resultaat geeft.
 • Het effect blijft ook langer dan verwacht zichtbaar.

Minpunten:

 • Deze kost wat meer dan de gemiddelde tandpasta. Maar met deze voordeelverpakking bespaar je al 35%.

2. Parodontax – Dagelijkse whitening tandpasta

De tube van Parodontax bevat 75 milliliter tandpasta.

Pluspunten:

 • Parodontax is geschikt voor mensen die wittere tanden willen, maar ook voor mensen die vaker last hebben van hun tandvlees. Het maakt wit en herstelt de huid in de mond.

Minpunten:

 • Deze tandpasta is niet zo duur als die van Oral-B, maar hij is nog steeds een stuk duurder dan overige whitening tandpasta’s in deze top 7.

3. VITIS – whitening tandpasta en mouth wash

In deze set zit een tandpasta en een mondwater die de tanden witter maken dan ze nu zijn.

Pluspunten:

 • De combinatie van een tandpasta en mondwater bevalt de testgroep goed. Het is net of je iets meer effect bereikt door beiden te gebruiken.

Minpunten:

 • Deze set is nog iets duurder dan de Oral-B tandpasta op nummer 1 die de testleden zo fijn vinden.
 • Sommigen gebruikten nog geen mondwater en hadden daar eerlijk gezegd ook niet zo’n zin in. Voor hen is de set niet handig.

4. Prodent – Long Active Charcoal White & Detox

De tube met kool als ingrediënt bevat 75 milliliter tandpasta voor wittere tanden.

Pluspunten:

 • Deze tandpasta haalt de doffe en soms grijzige laag van je tanden af en door de kool wordt de natuurlijke witte laag in je tanden weer naar voren gebracht.
 • Je hebt maar weinig van dit spul nodig om je tanden er goed mee te kunnen poetsen.
 • Dit is de goedkoopste keuze binnen de whitening tandpasta’s.

Minpunten:

 • Helaas had deze tandpasta niet bij alle testleden hetzelfde witter makende effect.

5. Zendium – Fresh & White tandpasta

De Zendium tube heeft een inhoud van 75 milliliter.

Pluspunten:

 • De smaak van deze tandpasta is heerlijk en de tanden lijken sneller witter te worden dan we door hadden. We krijgen commentaar terug dat de directe omgeving het opvalt dat tanden witter zijn dan tevoren.

Minpunten:

 • Als je nog gewend bent aan een schuimende tandpasta, dan is deze niks voor jou. Het is een crème die in de mond niet opschuimt.

6. Prodent – White Now voor direct 1 tint wittere tanden

75 Milliliter tandpasta krijg je in deze tube van Prodent.

Pluspunten:

 • De blauwe tube ziet er lekker flitsend uit en daardoor denk je er ook aan om de tandpasta ’s ochtends te gebruiken. Het is een reminder en groot verschil met de meeste witte tubes.
 • Deze tandpasta belooft een sneller resultaat en dat is er ook.

Minpunten:

 • De kleur die op de verpakking zit, is ook de kleur van de tandpasta en dat is voor een aantal testpersonen schrikken. Als dan ook nog blijkt dat je de kleur op allerlei oppervlakken blijft zien als je het niet goed afwast en wegspoelt, is de keuze om deze aan de kant te doen en niet meer verder te testen snel gemaakt.

7. Sensodyne – Gentle Whitening voor gevoelige tanden

Ook deze laatste tube bevat 75 milliliter.

Pluspunten:

 • Deze tandpasta is veel fijner voor als je gevoelige tanden hebt.
 • Hij heeft ook een witmakend effect, maar dit is minder dan bij sommige eerder genoemde whitening tandpasta’s.

Minpunten:

 • Hij is ongeveer twee keer zo duur als de normale whitening tandpasta’s van het goedkoopste merk.

Beste whitening tandpasta uit de test – Consumentenbond, Radar en Kassa aan het woord

Een van de producten uit onze top 7 bevat houtskool en dit is precies waar Radar een artikel over heeft geschreven. Er is volgens de schrijver van de tekst geen wetenschappelijk onderzoek dat de positieve werking van houtskool bewijst. De Consumentenbond heeft in 2017 een test naar whitening tandpasta’s gedaan en Kassa durft zelfs zo ver te gaan dat whitening tandpasta’s echt alleen maar een verkooptechniek zijn, want ze zeggen letterlijk dat het weggegooid geld is.

Dit zegt Radar over Whitening Tandpasta

Radar verklaart dat whitening tandpasta’s niet daadwerkelijk tanden witter maken, maar wel effectiever vuil kunnen verwijderen door hogere slijtwaarden, zonder schadelijk te zijn voor het glazuur. Mechanismen zoals vuilhechting verminderen en optische illusies door blauwe kleurstof kunnen tanden tijdelijk witter doen lijken. Gebruikers kunnen zelf het beste de effectiviteit beoordelen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Whitening Tandpasta

Kassa rapporteert dat whitening tandpasta’s volgens een Consumentenbond onderzoek tanden niet witter maken dan normale tandpasta en soms aanzienlijk duurder zijn. De testresultaten waren teleurstellend, met slechts marginale verbeteringen in tandkleur die niet specifiek aan whitening tandpasta’s konden worden toegeschreven. De claim van wittere tanden blijkt misleidend. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

En wat nu je weet wat consumentenorganisaties zeggen?

Je kunt hun bevindingen links laten liggen en gewoon je eigen plan trekken zoals je altijd doet. Een van de zeven whitening tandpasta’s uit deze review proberen, is dan aan te bevelen. De laatste (voor gevoelige tanden) zouden we alleen kiezen als dat ook iets is waar je last van hebt. Anders blijven de andere zes over. Merk je na een dikke maand geen verschil? Dan zouden we gewoon weer op de oude bekende tandpasta overstappen waar je verder tevreden over was.

Kortom

Allerlei producten worden op de markt gebracht om de consument een beetje voor de gek te houden. Betreft het altijd een bestaand product in een nieuw jasje? Dat durven we niet met 100% zekerheid te zeggen. Feit blijft wel dat je alleen op de resultaten vertrouwt als er ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is en dat is in bij geen van deze whitening tandpasta’s het geval.