Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 8 met beste wc verfrissers voor een aangenaam toiletbezoek (voor jou en de volgende)

Er zijn zoveel verschillende soorten verfrissers die je op het toilet kunt gebruiken. Je hebt de blokjes die je in de pot hangt die een geur verspreiden, die doosjes met een gel die een paar weken meegaan waarbij je de gel langzaam ziet uitdrogen, of de sprays (automatisch of niet) die een fijne lucht in je wc rond laten gaan. In deze review staan we vooral stil bij deze laatste categorie.

Zoeken naar de lekkerste geur voor wc verfrisser

Er zijn mensen die de geur op het toilet het liefste puur natuur houden, want dit zorgt er ook voor dat je tijdig je wc gaat poetsen (mocht je dat wel eens vergeten). De geur van een wc verfrisser maskeert namelijk niet alleen de geur van een grote boodschap, maar ook dat je pot steeds vuiler wordt door opspattend water of urine. Vuil dat je wel ziet, haal je meteen met de wc borstel weg, maar ander vuil krijgt niet altijd evenveel aandacht.

Waarom dan toch een wc verfrisser?

Zelfs als je niet alle dagen van het jaar een wc verfrisser op het toilet hebt staan, kan dit op bijzondere dagen toch wel handig zijn. Met de kerst is het bijvoorbeeld fijn om iets met sinaasappel en kruidnagel of vanille met kaneel te verspreiden. Het geeft je een feestelijk gevoel, zelfs als je een minuut of tien op de wc doorbrengt. Andere momenten voor een wc verfrisser is als je visite krijgt. Veel mensen schamen zich namelijk voor geuren die het lichaam achterlaten.

Snel overzicht: Deze WC-Verfrissers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor variëteitAmbi Pur – Blossom & Breeze: Deze navulverpakking komt met drie geuren die zowel in de wc als in de woonkamer kunnen worden gebruikt. We waarderen de diversiteit van de geuren, hoewel we ze niet gelijktijdig in beide ruimtes zouden aanbevelen. We denken dat het design van het apparaatje wat verbetering kan gebruiken, maar over het algemeen waarderen we de frisheid van deze geuren. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor vooraf gebruikThronjuwel – Toiletparfum: Uniek aan dit product is dat het vooraf wordt gesprayd in plaats van achteraf. Hoewel we het design van het flesje niet bijzonder vinden, zijn we wel onder de indruk van hoe effectief het werkt. Echter, gezien het formaat kan het snel opraken, vooral bij frequent gebruik. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor elegant designAir Wick – Essential Mist luchtverfrisser: Dit is een stijlvol, zwart luchtverfrisser ontwerp dat zowel mooi ertui ziet als effectief is. We waarderen dat het ontwerp minder opvallend is dan andere witte apparaten en de geur is subtiel maar toch merkbaar. De noodzaak van batterijen en een iets hogere prijs zijn de enige minpunten, maar wij raden deze luchtverfrisser meer dan aan. >> Check laagste prijs

Waarom wc verfrissers reviewen?

Wij houden zelf niet van al die chemische toevoegingen aan ruimtes. Wij zijn meer van het ventileren en op natuurlijke wijze een lekkere geur aanbrengen. Dat neemt echter niet weg dat er wel vraag is naar wc verfrissers en daarom zijn we deze keer op pad gegaan om te kijken welke luchtverfrissers het meest effectief zijn en in welke geuren ze verkrijgbaar zijn.

Waarom opletten bij het kiezen van een wc verfrisser?

Als je alleen een essentiële olie op een geursteentje of schaaltje met potpourri of dennenappels aanbrengt, zijn er weinig of helemaal geen chemische stoffen die je bewust in huis haalt. Mensen die moeite hebben met ademhalen (bijvoorbeeld), kunnen last hebben van een wc verfrisser. Je spuit namelijk grotendeels een gefabriceerd goedje de lucht in. Het ruikt misschien wel lekker, maar je ademt het toch ook in.

Daarom blijven we op onze hoede

We hebben een keer meegemaakt dat iemand een aanval kreeg en toen nagevraagd werd waar dit aan kon liggen, bleek het de geur in huis te zijn. Natuurlijk wil je dit niemand bewust aandoen, maar reclames doen ons vaak geloven dat we niet meer zonder het product kunnen. Misschien ben je een beetje doorgeslagen en heb je inmiddels in elke kamer in huis iets met geuren staan of hangen. In de kelder wil je de geur van vocht tegengaan en op zolder wil je de mufheid verbergen. In de keuken gaat het je kookluchtjes tegen en op de wc… nou, je snapt het al!

Wat beloven de merken die wc verfrissers op de markt brengen?

Waar het ze vooral om gaat, is dat er elk jaar nieuwe geuren uitgebracht worden, zodat je maar nieuwe wc verfrisser blijft kopen. Verandering van spijs doet eten en zo werkt het ook een beetje bij wc verfrissers. Een nieuw geurtje prikkelt je zintuigen weer en dan wil je het gewoon hebben. In die zin krijgt de reclamemaker zijn zin, want je trapt er elke keer weer met beide benen en open ogen in.

Waar hebben wij op gelet bij het keuren van wc verfrisser?

Ook al zijn we er geen fan van, dat betekent niet dat we geen eisen hebben als we dan toch wc verfrissers gaan reviewen. We keken onder andere naar het volgende:

 • Gebruikswijze – automatisch, handmatig
 • Duur – hoe lang verspreidt de geur zich gemiddeld bij automatische verspreiders
 • Variatie – hoeveel geuren zijn er te krijgen
 • Inhoud – voor hoeveel spraybeurten zit er in een handmatige verpakking
 • Gemak van verwisselen navulverpakkingen

Hoe we wc verfrissers toch getest hebben en wat er uitkwam

Bij wijze van uitzondering hebben we drie weken lang elke dag een andere geur op het toilet op kantoor aangebracht. Naar aanleiding hiervan hebben we een simpele truc bedacht: elke dag werd door een druk op een paneel met smileys (lachend, neutraal of huilend) informatie verzameld over wat toiletbezoekers van de geur vonden. Verder is diegene die verantwoordelijk was voor het wisselen van de wc verfrissers gevraagd naar de ervaringen met de navulverpakkingen.

De top 8 met beste wc verfrissers

1. Ambi Pur – Blossom & Breeze (navulverpakking met drie verschillende geuren)

Dit is de navulverpakking met drie geuren voor een automatische geurverspreider.

Pluspunten:

 • De geuren worden echter niet alleen op de wc gebruikt, want in de woonkamer zou dit ook prima passen. (al zouden we ze niet op allebei tegelijk plaatsen, want dan krijg je vreemde associaties)

Minpunten:

 • Wij vinden het wel lekker ruiken, maar aan het design van het apparaatje mag nog wel wat aandacht besteed worden.

2. Thronjuwel – Toiletparfum

Er zit 50 milliliter verfrisser voor op het toilet in dit flesje.

Pluspunten:

 • Het flesje zelf of het etiket zien er niet bijzonder fraai uit, maar het spul werkt wel en daar gaat het om.
 • Wat wij grappig vinden is dat dit geen middel voor achteraf is, maar iets dat je vooraf spuit.

Minpunten:

 • Het is een vrij klein flesje als je regelmatig sprayt en dan is het ook best prijzig.

3. Ambi Pur – Ochtend Dauw (navulverpakking voor kleinere ruimtes)

Deze navulverpakking bevat twee maal een voorraad voor het apparaatje voor kleine ruimtes. Het bevat 11 milliliter geurstof.

Pluspunten:

 • De geur is niet te aanwezig en toch lekker fris. Het is net alsof je je raam lekker open hebt staan en er bloemetjes buiten je raam staan te bloeien.
 • De geur blijft ook lang aanwezig.
 • Het apparaatje activeert de werkzame stof in de geurvloeistof door het schuifmechanisme hoger of lager te zetten. Zo doseer je ook de geur.

Minpunten:

 • Ook dit witte dingetje vinden we niet erg fraai uitzien, zelfs niet op het toilet.

4. Botanica by Air Wick – elektrische geurverspreider met drie geuren

In deze set krijg je de elektrische verspreider en daarbij drie verschillende geuren die allemaal iets met kruiden of specerijen te maken hebben.

Pluspunten:

 • Dit product komt zo dicht mogelijk bij essentiële oliën als maar kan.
 • De geuren vinden we echt fantastisch en minder ‘chemisch’ ruiken dan sommige anderen.
 • Met drie geuren in totaal (als je er telkens maar eentje activeert) kun je bijna een heel jaar doen.

Minpunten:

 • Dit apparaatje moet in het stopcontact en niet iedereen heeft een stopcontact op de wc.
 • Daarnaast betaal je dus ook nog eens voor de stroom die dit apparaat verbruikt.

5. Air Wick – Essential Mist luchtverfrisser (inclusief twee navulverpakkingen)

Een meer elegant en niet bekabeld ontwerp is deze luchtverfrisser in het zwart.

Pluspunten:

 • De geur is subtiel en toch niet te missen.
 • Door het model past hij prima op het toilet.
 • Het ontwerp is iets stijlvoller en de kleur is ook wat minder opvallend dan die witte apparaatjes.

Minpunten:

 • Er zit dan wel geen kabel aan, maar je moet wel weer batterijen in huis halen voor deze luchtverfrisser.
 • Het is wel iets duurder in de aanschaf.

6. Air Wick – Freshmatic automatische geurverspreider met geur Zalige Zomer

Dit is de navulverpakking voor wie al een Freshmatic in huis heeft. Je krijgt drie navulverpakkingen in deze set.

Pluspunten:

 • De geur is lekker op warme, maar niet te hete dagen. (Dan wordt de geur wat weeïg voor ons gevoel.)
 • Je kunt het apparaatje waar dit spul ingaat twee maanden laten draaien zonder naar om te kijken. Schroef je de intensiteit van de geur iets op – zoals je dat op het toilet best wel eens zou willen doen – dan doe je er iets korter mee.

Minpunten:

 • Mannen vinden de geur over het algemeen minder prettig dan vrouwen.

7. Air Wick – Pure luchtverfrisser met de geur van Aziatische kersenbloesem

Voor deze luchtverfrisser heb je geen stopcontact, batterijen of iets anders nodig. Je kunt er gewoon handmatig mee sprayen.

Pluspunten:

 • Dit is een wat zoetere geur die niet te dik in de ruimte blijft hangen.
 • Het sprayen werkt makkelijk en deze is bij ons meer favoriet dan die automatische apparaatjes met navulverpakkingen.
 • Hij gaat lekker lang mee en daardoor is het de prijs zeker waard.

Minpunten:

 • Je moet er wel aan denken om te sprayen en de fles dus op een goed zichtbare plek neerzetten. Op de grond half achter de wc-pot gaat de fles waarschijnlijk vaak vergeten worden.

8. V.I.Poo by Air Wick – Lemon Idol toiletparfum

Deze laatste wc verfrisser in onze review werkt ook handmatig en er zit 55 milliliter in dit flesje.

Pluspunten:

 • Je krijgt V.I.Poo in twee geuren: fris of fruitig.
 • Ook deze spray gebruik je voordat je naar het toilet gaat.

Minpunten:

 • Met zo’n lekkere frisse geur is het flesje wel erg snel leeg en dat is de prijs aanzienlijk.

Beste wc geuren uit de test – wat zeggen de Consumentenbond, Radar en Kassa?

Radar heeft een leuk artikel dat over een van de producten van Air Wick gaat. Het driedimensionaal parfum van de Life Scents wordt uitgelegd en door een parfumexpert bekritiseerd. De Consumentbond daarentegen gaat in op wat we allemaal in huis halen dat ons binnenklimaat (nadelig) beïnvloedt, waaronder wc verfrisser. Kassa vertelt over allerlei huismiddeltjes die je zou kunnen gebruiken in plaats van de synthetische lucht van een commerciële luchtverfrisser.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over WC-Geurtjes Verwijderen

Kassa biedt een snelle tip om nare geurtjes in de wc te bestrijden, zelfs na een grondige schoonmaak. Het advies is simpel: door met een spons langs de onderkant van de wc-rand te gaan, verwijder je het vuil dat de onaangename geuren veroorzaakt. Dit praktische advies helpt om een frisse en hygiënische wc te onderhouden. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Dit zegt Radar over een Schoon Toilet

Radar biedt tips voor een schoon toilet van schoonmaakdiva Marja Middeldorp. Belangrijk is zowel schoonmaken als onderhouden met natuurlijke allesreiniger. Dagelijks afnemen en regelmatig grondig reinigen met azijn en allesreiniger voorkomt kalkaanslag en bacteriën. Bleek helpt tegen oranje aanslag, maar pas op met kinderen. Wc-reiniger is optioneel; dagelijks gebruik van wegwerpdoekjes is ook effectief. Deksel dicht bij doorspoelen vermindert bacterieverspreiding. Lees het volledige artikel van Radar.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afronding

Je bent nu aan het einde van dit artikel gekomen en hebt kritisch kunnen lezen over enkele voors en tegens van luchtverfrisser in huis en op het toilet gebruiken. Vraag je af hoe belangrijk die luchtverfrisser voor jou is en of je het niet kunt oplossen op een andere manier. Een raampje dat permanent open kan blijven, scheelt ook al een hoop. Je hebt dan al die chemische bestanddelen in de lucht helemaal niet nodig.