Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

4x De beste tandpasta voor kinderen

Voor mij is een gezond gebit heel belangrijk in het leven. Ik werd opgevoed met elke ochtend en elke avond je tanden poetsen. Deze routine geef ik door aan mijn kinderen. Een slecht onderhouden gebit kan namelijk voor heel veel problemen zorgen en vooral heel veel pijn. En bezoekjes aan de tandarts wil je zoveel mogelijk vermijden. Daarom ging ik vorig jaar voor mijn kinderen op zoek naar de beste kindertandpasta.

Pas op voor schade via tandpasta: raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Tandpasta kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van kinderen als je het verkeerd gebruikt. Fluoride is bijvoorbeeld giftig en dodelijk voor kinderen. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Knap lastig om goede kindertandpasta te vinden

Je zou denken dat dat even snel is gebeurd, maar niets is minder waar. Het is nog knap lastig om de juiste kindertandpasta te vinden. Dat komt met name omdat er tegenwoordig zoveel keuze is. Welke kindertandpasta is nu het meest effectief en houdt het gebit van mijn kinderen schoon en gezond? Door mijn twijfels besloot ik gewoon een aantal merken kindertandpasta aan te schaffen. Op de gok en hopen dat het zou werken. Ik kwam bedrogen uit.

De tandpasta werkte niet naar behoren

Ik merkte dat deze (goedkope) merken kindertandpasta niet voor een gezond gebit zorgden voor mijn kinderen. Integendeel, het leek eerder achteruit te gaan. Wat een grote teleurstelling en ik raad je daarom ook aan om altijd goed en gedegen onderzoek te doen naar dit soort producten. Heb je eenmaal alle informatie en recensies doorgelezen dan kun je tot koop overgaan. Maar schaf nooit zomaar kindertandpasta aan waar je weinig weet van hebt.

Met advies van een ervaren tandarts kon ik vooruit

Hoe ik toch bij de beste tandpasta voor kinderen terecht ben gekomen? Dat kwam omdat ik advies kreeg van een tandarts met veel ervaring. Hij kon mij alles vertellen over kindertandpasta en wees mij een aantal uitstekende merken aan. Daarnaast kreeg ik ook overige informatie die ik handig heb meegenomen in dit lijstje. Uiteindelijk weet ik heel goed welke kindertandpasta perfect voor mijn kinderen zijn.

De voordelen van de geadviseerde kindertandpasta

Wat mij vooral aanspreekt aan de kindertandpasta in dit lijstje is dat ze mild zijn en veel gezonde ingrediënten bevatten voor een gezond gebit. Daarnaast heeft het een lekker smaakje, waardoor mijn kinderen niet al te moeilijk gaan doen tijdens het tanden poetsen. Dit soort voordelen maken voor mij een goede kindertandpasta. En de kindertandpasta in dit lijstje voldoen aan al deze voordelen. Graag deel ik ze met jullie en hopelijk neem je dit advies over. Alles voor een goed en gezond gebit voor je kinderen.

Snel overzicht: Deze kindertandpasta’s raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor natuurlijke ingrediëntenWeleda Kindertandpasta: Deze kindertandpasta is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, waaronder Calendula extract, dat het tandglazuur versterkt en helpt gaatjes te voorkomen. We waarderen de milde muntsmaak die het aantrekkelijk maakt voor kinderen. >> Check laagste prijs
Beste budget keuzeElmex Peuter Kindertandpasta 0 tot 5 jaar: Voor ouders die op zoek zijn naar een kostenefficiënte keuze, bevelen we deze Elmex Peuter Kindertandpasta aan. Het is gemaakt met aminfluoride, dat zorgt voor een beschermende mineraal laag en het helpt de mineralen in het tandglazuur herstellen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor oudere kinderenVitis Tandpasta Junior: Als je kind al iets ouder is (6 jaar en ouder), dan is deze Vitis Tandpasta Junior een sterke optie. Het bevat actieve stoffen zoals fluoride, xylitol en panthenol die bijdragen aan de bescherming van tanden en tandvlees. Wij waarderen de optimale bescherming die het biedt. >> Check laagste prijs

Wie ben ik om de beste kindertandpasta te recenseren?

Ik ben een trotse vader van drie kinderen en ik vind dat ik mijn kinderen gezond moet opvoeden. Dat wil elke vader natuurlijk, maar ik zorg ervoor dat het ook echt gebeurt. Daarom vind ik dat mijn kinderen de routine moeten leren van elke ochtend en avond tanden poetsen. Zo vergeten ze het nooit meer en blijven ze het doen als ze ouder worden. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Ik blijf zeggen dat ze elke dag goed hun tanden moeten poetsen en dat het belangrijk is om een gezond gebit te hebben.

Waarom je kritisch moet blijven op kindertandpasta producten

Heb je kinderen en ga je op zoek naar een geschikte kindertandpasta dan raad ik je aan om kritisch te blijven kijken naar wat je koopt. Heb je totaal geen weet over kindertandpasta laat je eerst dan informeren door een tandarts. De tandarts kan jou alles vertellen over goede kindertandpasta en wat je beter kunt laten. Ik heb door de jaren heen gemerkt dat sommige merken kindertandpasta het behoorlijk aan kwaliteit ontbreekt. Schaf daarom nooit zonder gedachten een kindertandpasta aan.

Mijn eerste sceptische indruk over kindertandpasta

Toen ik net kinderen kreeg lag mijn aandacht totaal niet op kindertandpasta. Ik dacht dat elk merk wel zou volstaan. En daar heb ik later heel veel spijt van gehad. De (goedkope) merken die ik kocht waren heel slecht, maar dan ook heel slecht voor het gebit van mijn kinderen. Het werd mij duidelijk dat er veel verschil zit in kindertandpasta merken. Na goed onderzoek en advies aanvragen kwam ik uit bij een paar uitstekende kindertandpasta producten. Ik merkte dat deze kindertandpasta ontzettend goed zijn voor het gebit van mijn kinderen.

Wat beloven makers van kindertandpasta over hun producten?

Makers van kindertandpasta weten het allemaal heel rooskleurig te brengen. Natuurlijk zal je denken, want ze willen een product verkopen. Maar ik raad je aan om niet zomaar op een aantal mooie zinnen af te gaan. Ja, het is mogelijk dat er een kern van waarheid zit in zulke mooie zinnen, maar doe eerst zelf goed onderzoek. Heb je een mooie kindertandpasta gevonden ga naar de tandarts en vraag om advies over het product. Of lees gewoon dit soort lijstje door voor inspiratie.

Hoe ik dit product heb getest

Gelukkig heb ik een redelijk groot gezin, dus kon ik de afgelopen jaren deze kindertandpasta producten zonder al te veel problemen testen. Ik heb gemerkt dat er een paar zeer sterke tandpasta producten tussen zitten bij mijn test, maar ook veel flut kindertandpasta. Alleen het beste van het beste hebben dit lijstje gehaald. Naast dat heb ik ook advies gevraagd aan mijn tandarts. Hij kon mij alles vertellen over mijn beste kindertandpasta en zijn opmerkingen heb ik dan ook meegenomen in de teksten.

De top 4 beste kindertandpasta

1. Weleda Kindertandpasta

Het is niet slim om de tanden van kinderen tot 6 jaar te poetsen met fluoride tandpasta. Vandaar dat deze kindertandpasta uit Calendula extract bestaat. Wees gerust, ook deze ingrediënten versterken tandglazuur en helpt gaatjes te voorkomen. Weleda is een kindertandpasta merk dat het beste van natuurlijke ingrediënten combineert met het laboratorium. Naast dat het heel effectief is voor kleine tandjes heeft het ook nog eens een lekkere milde muntsmaak. Voor mij duidelijk de beste uit de test.

Pluspunten Weleda kindertandpasta

  • Met Calendula extract
  • Gaat gaatjes tegen en versterkt tandglazuur
  • Heeft een milde mintsmaak

2. Elmex Peuter Kindertandpasta 0 tot 5 jaar

Uit onderzoek blijkt dat aminfluoride ontzettend effectief is voor kindertanden. Het zorgt namelijk voor een beschermende mineraal laag en het helpt de mineralen in het tandglazuur herstellen. Dit alles biedt een volle bescherming van cariogene aanvallen. Deze bijzonderheden zijn allemaal van toepassing op Elmex Peuter Kindertandpasta. Ja, het is best een bekend en relatief goedkoop merk, maar ik merk dat het ontzettend effectief is bij het gebit van mijn kinderen. Daarom staat het op nummer twee in het lijstje. Vooral als je op de kleintjes moet letten raad ik deze kindertandpasta aan.

Pluspunten Elmex Peuter Kindertandpasta 0 tot 5 jaar

– Bevat aminfluoride

– Volle bescherming tegen cariogene aanvallen

– Beste budget keuze

3. Vitis Tandpasta Junior

Heb je al wat oudere kinderen, vanaf 6 jaar, dan is deze kindertandpasta van Vitis heel goed te gebruiken. Zo heeft het actieve stoffen als fluoride, xylitol en panthenol. In combinatie met goed tanden poetsen zorgt het voor sterke bescherming van tanden en tandvlees. Daarnaast worden gaatjes voorkomen en wordt het tandglazuur hersteld. Vitis is een zeer goede fabrikant als het aankomt op kindertandpasta. Mijn kinderen houden ervan.

Pluspunten Vitis Tandpasta Junior

– Voor kinderen vanaf 6 jaar

– Beste prijs / kwaliteit verhouding

– Voor optimale bescherming van tanden en tandvlees

4. Theramed Junior Strawberry kindertandpasta

Tot slot een kindertandpasta van Theramed. Deze tandpasta is ideaal vanaf de eerste permanente tand en kinderen vanaf 6 jaar. Deze speciale tandpasta heeft een lekkere aardbeiensmaak en beschermt de tanden tegen gaatjes. Ook gaat het tandplak, tandvleesproblemen en tandsteen tegen. Naast dat dit voor mij één van de beste kindertandpasta is, is het ook nog eens heel goedkoop. Goedkoop hoeft niet altijd duurkoop te betekenen.

Pluspunten Theramed Junior Strawberry kindertandpasta

– Ideaal voor permanente tanden

– Met lekkere aardbeiensmaak

– Relatief goedkoop en in bulkverpakking

Beste kindertandpasta uit de test volgens Kieskeurig.nl

Interessant om altijd een ander lijstje mee te nemen voor dit soort producten. Als je op de website van Kieskeurig.nl gaat zoeken naar de beste kindertandpasta dan kom je uit op de Weleda kindertandpasta. Ik begrijp volkomen waarom ze deze kindertandpasta naar voren halen. Het heeft namelijk een hele effectieve reiniging en biedt de tanden voldoende bescherming. Enige puntje is de prijs. Vind ik toch wat aan de dure kant, terwijl er genoeg andere kindertandpasta te koop zijn voor betere prijzen.

Dit zegt Radar over natuurlijke tandpasta zonder fluoride

Ondanks claims van producenten dat natuurlijke leefstijlen genoeg fluoride bieden, benadrukt hoogleraar Preventie in de Mondzorg Dagmar Else Slot het belang van fluoride in tandpasta voor sterke tanden en ter preventie van gaatjes. De conclusie: ondanks de populariteit van fluoridevrije tandpasta, is het gebruik ervan onverstandig voor het behoud van een gezond gebit. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over poetsen met of zonder fluoride

Kassa verkent de feiten en fabels rondom het gebruik van fluoride in tandpasta, met tandarts en klinisch epidemioloog Cees Valkenburg die benadrukt dat tandpasta met fluoride essentieel is voor de bescherming en versterking van tanden en kiezen. Ondanks de controverses rondom fluoride, toont onderzoek aan dat het veilig en effectief is voor het hele lichaam, en dat het een kritiek ingrediënt is in de strijd tegen tandbederf. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Welke bronnen heb ik gebruikt voor dit lijstje?

De volgende bronnen heb ik gebruikt voor het samenstellen van mijn top 4 lijstje.

https://www.kieskeurig.nl/babypeuter_overig/product/4773039-weleda-tandpasta-kind-50-ml/prijzen

https://www.demondzorgzaak.nl/blog/tandpasta-kinderen/

Laat je kinderen al vroeg beginnen met tandenpoetsen

Een gezond gebit is ontzettend belangrijk en naar mijn mening moeten kinderen al van jongs af aan met tanden poetsen beginnen. Dat vind ik in ieder geval. Vooral als kinderen ouder worden laten ze het nog al eens versloffen, blijf erop hameren. Met een gezond gebit door het leven gaan wil iedereen en vandaar dat kinderen het al vroeg moeten leren. De kindertandpasta in dit lijstje zijn allemaal van uitstekende kwaliteit en kun je zonder twijfel aanschaffen.

Succes met het vinden van een geschikte kindertandpasta!