Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 8 met beste tandpasta voor gevoelige tanden en de vervelende effecten ervan

Gevoelige tanden kunnen op meerdere momenten voor overlast zorgen: bij het tandenpoetsen, wanneer je iets eet of drinkt of tussendoor als je met je tong langs je tanden gaat en de gevoeligheid op gaat spelen. Het gaat dus niet alleen om die reclame waarin iemand een ijsje eet of hete kop thee drinkt en de pijn schiet erin. Het kan ook bij bepaalde ingrediënten gevoeliger zijn of bij het raken van de borstelharen van de tandenborstel zeer gaan doen.

Overstappen van een gewone tandpasta naar een tandpasta voor gevoelige tanden

Ik heb zelf geen gevoelige tanden, maar ken wel iemand waarbij je bij het minste of geringste zijn gezicht ziet vertrekken van de pijn. Gevoeligheid heb je in meer of mindere mate, maar op de redactie zijn wij van mening dat niemand pijn hoeft te lijden. Als het overstappen naar een andere tandpasta je kan helpen tegen die pijn of gevoeligheid, dan moet je dat zeker overwegen. Vandaar deze test.

Snel overzicht: Deze tandpasta’s voor gevoelige tanden raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor herstelSensodyne – Repair & Protect – Deep Repair: Deze tandpasta beschermt niet alleen tegen pijnscheuten, maar zorgt er ook voor dat de beschermende laag van je tanden herstelt. We zijn ook onder de indruk van de goede smaak en de prettige poetssubstantie. Ondanks dat het iets duurder is, vinden wij het effect de prijs zeker waard. >> Check laagste prijs
Beste volgens de tandartsElmex – Elmex Sensitive met Amin Fluoride: Deze tandpasta is wat korreliger van structuur dan normale tandpasta. Hoewel je deze tandpasta wat langer moet gebruiken voor een optimaal effect, vinden we de prijs-kwaliteitverhouding redelijk, vooral gezien het gespecialiseerde karakter van het product. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor frisheidSensodyne – Fresh Mint bij gevoelige tanden: Voor de liefhebbers van een intense, frisse smaak raden we deze tandpasta aan. We waarderen vooral hoe snel je verlichting voelt bij gevoeligheid aan de randen van de tanden met deze variant. Het geeft een fijne poetservaring, ondanks dat het iets duurder is dan gewone tandpasta. >> Check laagste prijs

Waarom deze speciale tandpasta’s reviewen?

Zoals we al eerder zeiden, willen we niemand zien lijden en zere tanden kunnen je leven echt flink overhoop halen. Je kunt er helemaal van uit je doen zijn, het lachen vergaat je letterlijk en alles wat je in je mond doet kan een pijnreactie oproepen, waardoor je gewoon minder kwaliteit van leven hebt. Als je voorzichtig moet zijn bij alles wat met je mond te maken heeft, komt er een soort paniekreactie voordat je het effect voelt. Dat is stress die niet nodig is.

Gevoelige tanden en kritisch blijven bij de producten die je hiervoor kiest

Het ligt niet altijd aan een product van tandpasta voor gevoelige tanden als iets niet blijkt te werken. Je weet dat geen mens hetzelfde is en zo is ook de gevoeligheid van de tanden niet bij iedereen hetzelfde. Bij de een zit het veel meer achter in de mond en gebeurt het bij warme vloeistoffen, bij de ander zit het ook bij de randen van de tanden verder naar voren en is het bij het eten van fruit dat de gevoeligheid optreedt.

Ja maar, elke tandpasta voor gevoelige tanden moet toch helpen?

Nee, dat is dus duidelijk niet het geval zoals we hierboven ook al kort toelichtten. Je moet bij gevoelige tanden echt even zelf uitzoeken welke specifieke tandpasta bij die gevoeligheid of pijn blijkt te helpen. Het is net als een pijnstiller: bij de een werkt Paracetamol beter en de ander voelt pas verlichting van klachten bij Ibuprofen. Zo werkt dit ook bij een tandpasta voor gevoelige tanden.

Wat belooft een tandpastamerk dat ook gevoelige tanden wil verhelpen?

Kijk zelf maar eens in de winkel op de verpakking. Pak twee tandpasta’s van hetzelfde merk, maar eentje is dan de gewone en de andere is speciaal voor een gevoelig gebit. Bij de ingrediënten zie je verschillen en dit ingrediënt kun je dan thuis opzoeken om te kijken wat het doet voor je tanden. Geloof zeker niet alleen het label dat een fabrikant op het doosje of de tube plakt, maar kijk zelf naar wat je in je mond wilt stoppen om mee te poetsen.

De criteria bij tandpasta voor gevoelige tanden

Het allerbelangrijkste aspect aan de tandpasta is het effect, want als de tandpasta de gevoeligheid of pijn niet verlicht, kun je net zo goed een goedkope en gewone tandpasta gebruiken. Verder zijn er nog een paar kenmerken:

 • Smaak
 • Consistentie of structuur
 • Prijs

Hoe we tandpasta’s voor gevoelige tanden in de test uitgeprobeerd hebben

Als je geen gevoelige tanden hebt, moet je zeker niet met een tandpasta die daarvoor bedoeld is gaan poetsen. We hebben daarom in ons testteam gekeken naar wie nu een tandpasta voor gevoelige tanden gebruikt en wie van die leden wel eens een andere tandpasta wil proberen om te kijken of er verschil met het vaste merk is. Het leverde de volgende 8 beste tandpasta’s op voor als je last hebt van een gevoelig gebit.

De top 8 met beste tandpasta bij gevoelige tanden

1. Sensodyne – Repair & Protect – Deep Repair

Een tube Sensodyne bevat 75 milliliter tandpasta.

Pluspunten:

 • De tandpasta beschermt niet alleen tegen die pijnscheuten, maar zorgt er ook voor dat de beschermende laag van je tanden herstelt.
 • De smaak is goed en de substantie poetst prettig.

Minpunten:

 • De prijs van een tube is bijna 3 keer zo hoog als een gewone tandpasta, maar het effect kan de aanschaf wel waard zijn.

2. Elmex – Elmex Sensitive met Amin Fluoride

De tube van Elmex Sensitive bevat ook 75 milliliter.

Pluspunten:

 • De tandpasta is iets minder romig en wat korreliger dan normaal.
 • Je moet deze tandpasta wat langer gebruiken om optimaal effect te voelen.

Minpunten:

 • De prijs is goedkoper dan de vorige tandpasta in deze top 8, maar nog steeds 2 keer zo duur als een normale tandpasta.
 • Sommige mensen hebben geen baat bij deze tandpasta.

3. Sensodyne – Fresh Mint bij gevoelige tanden

In een tube van deze Sensodyne krijg je 75 milliliter tandpasta.

Pluspunten:

 • Dit is de Fresh Mint versie die ook geschikt is voor gevoelige tanden, maar een andere, frissere smaak heeft dan die op nummer 1. De smaak is intenser.
 • Deze tandpasta poetst niet alleen fijn, maar je voelt ook al snel verlichting van je gevoeligheid bij de randen van de tanden.

Minpunten:

 • Je bent ongeveer 2,5 keer zoveel kwijt aan deze tandpasta dan aan een gewone tandpasta.

4. Elmex – Elmex Sensitive Professional – met Pro Argin voor Gentle Whitening van gevoelige tanden

De lichtgroene Elmex is het herkenbare element als het om gevoelige tanden gaat. Oranje is voor poetsen als je hier geen last van hebt.

Pluspunten:

 • Met een voordeelpack ben je bij deze tandpasta wel stukken voordeliger uit, want als je ze tegen een normale prijs moet kopen, ben je best duur uit.
 • De tandpasta is anders dan die op nummer twee en dat is de professionele toevoeging van Pro Argin. Dit beschermt en werkt goed tegen de pijn.

Minpunten:

 • Behalve de prijs als hij niet in de aanbieding is, hebben we geen verbeterpunten voor het gebruik van deze tandpasta.

5. Oral-B – Pro-Expert bescherming bij gevoelige tanden

Oral-B heeft behalve (elektrische) tandenborstels ook tandpasta. Deze voor gevoelige tanden heeft een inhoud van 75 milliliter.

Pluspunten:

 • De zuren die in eten of drinken kunnen zitten, worden tegen gegaan met de effectieve bestanddelen in deze tandpasta.
 • De laag die achterblijft beschermt en gaat pijntjes tegen.

Minpunten:

 • Dit is de duurste tandpasta in deze top 18 en hij is ongeveer 6 keer zo duur als een normale tandpasta.

6. Sensodyne – MultiCare tandpasta bij gevoeligheid

In de Sensodyne tube van het type MultiCare zit 75 milliliter tandpasta.

Pluspunten:

 • Na enkele keren gebruiken voelen onze testleden dat hun tanden weer naar een normale staat terugkeren waarbij ze niet meer zo snel reageren op voedsel of aanraking met iets anders.

Minpunten:

 • Van alle tandpasta’s voor gevoelige tanden is deze nog steeds duurder dan een gewone tandpasta, maar het is wel de voordeligste binnen zijn categorie.

7. Miradent – MiraSensitive hap+

Dit is de kleinste tube in deze review. Er zit 50 milliliter tandpasta in een tube van het merk Miradent.

Pluspunten:

 • Deze tandpasta helpt niet alleen tegen de pijn, maar je voelt ook na elke keer poetsen dat de bescherming weer opgebouwd wordt.
 • De smaak is niet zo sterk als bij veel andere tandpasta’s en dat is fijn als je daar een hekel aan hebt.

Minpunten:

 • Als je naar de inhoud van een tube kijkt, is dit de duurste tandpasta in deze top 8.

8. Sensodyne – Extra Fresh Gel

Dit is weer een tandpasta voor gevoelige tanden van Sensodyne, maar nu betreft het de Extra Fresh Gel variant.

Pluspunten:

 • Mensen die liever een gel in plaats van een lichtschurende crème gebruiken als tandpasta, hebben bij deze een variant die goed werkt bij gevoelige tanden.
 • De smaak in je mond blijft veel langer fris met deze tandpasta.

Minpunten:

 • De smaak en het effect vallen niet bij iedereen in goede aarde, maar zoals we in het begin van deze review al zeiden, is dat een persoonlijke kwestie.

Wat doen volgens de Consumentenbond, Radar of Kassa bij gevoelige tanden?

De Consumentenbond focust niet alleen op wat je achteraf bij gevoelige tanden kunt doen, maar ook hoe je ze kunt voorkomen. Het begint bij eens grondig te kijken naar wat je allemaal in je mond stopt en welke invloed dit kan hebben op de gezondheid van je gebit.

Bij Kassa meldt iemand na het switchen van tandpasta dat de tanden juist gevoeliger zijn geworden. Dit onderstreept wat we eerder al zeiden: tandpasta en gevoelige tanden is iets heel persoonlijks en je moet proberen wat bij jou past. Ook Radar gaat in op wat je moet doen om een gezond gebit te hebben en zij bevestigen dat een speciale tandpasta bij gevoelige tanden een goed idee is.

Dit zegt Radar over gevoelige tanden?

Radar deelt inzichten van mondhygiënist Michelle Kuulkers over het belang van de juiste poetsmethode en tandenborstelkeuze voor een effectieve mondverzorging. Voor gevoelige tanden benadrukt Kuulkers het gebruik van een ‘medium’ tandenborstel en het experimenteren met tandpasta’s tegen gevoeligheid, gebruikmakend van één merk voor een langere periode. Belangrijk is ook de poetstijd van minimaal twee minuten en de techniek van zachtjes poetsen zonder te schrobben. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over mondverzorging

BNNVARA’s Kassa biedt tips voor een gezond gebit, waarbij tweemaal daags poetsen met fluoridetandpasta en het gebruik van een elektrische tandenborstel wordt aangeraden. Dit is vooral relevant voor personen met gevoelige tanden. Het regelmatig reinigen tussen de tanden met tandenstokers, ragers of flosdraad draagt bij aan het verminderen van gevoeligheid door gezond tandvlees te bevorderen. Ook wordt het beperken van zure voeding en dranken geadviseerd om erosie te voorkomen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen bij dit onderzoek naar gevoelige tanden en wat daarbij helpt

Afronding

Wil je een andere tandpasta dan je huidige kopen om te testen of deze beter werkt bij jouw gevoelige tanden? Veel tandpasta’s hebben reistubetjes of proefmonsters om te kijken of de tandpasta doet wat het belooft. Zo koop je niet meteen een te grote voorraad als deze niet het gewenste effect blijkt te hebben.