Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste tandenborstels (geen elektrische deze keer)

Onderzoeken tonen aan dat elektrische tandenborstels beter werken tegen het verwijderen van tandplak en daarom mag je aannemen dat een elektrische tandenborstel voor de gezondheid van je gebit beter is dan een gewone tandenborstel. Een elektrische tandenborstel is echter niet goedkoop.

Voor de prijs van de goedkoopste heb je ook voor ongeveer 4 jaar gewone tandenborstels in huis gehaald. Daarnaast wil je soms op vakantie ook liever een gewone tandenborstel meenemen. Daar komt nog bij dat het niet bij de aanschaf van de elektrische tandenborstel blijft, want je moet ook weer losse opzetborsteltjes kopen. Die kosten ook al gauw minimaal 3 euro per stuk. Tijd voor een review over de beste gewone tandenborstels.

Tijdelijk of permanent overstappen naar een gewone tandenborstel?

Het maakt eigenlijk niet uit voor welke vorm je kiest, want bij elke situatie gaat het er wel om dat je een goede tandenborstel hebt. Gaat het bij jou om een tandenborstel vanwege een weekendje weg? Dan zijn je eisen wellicht wat lager dan als je geen geld voor een elektrische tandenborstel hebt en je 365 dagen per jaar een gewone borstel voor het reinigen van je gebit gebruikt.

Snel overzicht: Deze tandenborstels raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor kinderenTiny Panda – 6 bamboe tandenborstels voor kinderen: Deze tandenborstels zijn niet alleen leuk voor kinderen vanwege de kleurtjes, maar ze zijn ook biologisch afbreekbaar. Een verantwoorde keuze voor het milieu en een leuke keuze voor de kinderen. Bovendien poetsen ze uitstekend. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gevoelige tandenElmex Sensitive Professional – Extra Zacht: Deze tandenborstels bevatten twee niveaus van zachte borstelharen, waardoor ze beter de plekken op en rond je tanden kunnen bereiken. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor tandvleesbeschermingMeridol – zachte tandenborstel voor de bescherming van het tandvlees: Deze tandenborstels hebben even lange borstelharen, wat ze perfect maakt voor tandvleesbescherming. In dit pack zitten drie tandenborstels, waardoor het een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. >> Check laagste prijs

Waarom handtandenborstels reviewen?

Wij vinden dat iedereen een verzorgd gebit moet kunnen hebben, of je nu veel of weinig aan een tandenborstel te besteden hebt. Dat niet iedereen zich een elektrische tandenborstel (en daarna ook weer die dure opzetborsteltjes) kan veroorloven, is voor ons wel duidelijk. Ook zijn wij niet altijd blij met de levensduur van een elektrische tandenborstel. Je verwacht van de accu toch dat hij op zijn minst 3 tot 5 jaar meegaat en dat je niet elke tweede jaar weer een nieuwe moet kopen.

Waarom is kiezen tussen een handtandenborstel of elektrische tandenborstel lastig?

Zoals we al zeiden heeft onderzoek aangetoond dat een elektrische tandenborstel bij sommige gebitsproblemen gewoon beter is. Het aantal rotaties of bewegingen dat een elektrische borstel binnen twee minuten kan doen, kun je met handmatige poetsen gewoon niet bereiken. Maar de eerste tandenborstel van je kind is ook geen elektrische en dus kun je maar beter leren hoe je je tanden moet poetsen en dat doe je met een handtandenborstel.

De criteria waar we handtandenborstels op beoordelen

Bij een handtandenborstel zijn de volgende aspecten van invloed:

 • Hardheid van de borstelharen
 • Lengte en vorm van het handvat
 • Is het een tandenborstel voor kinderen of voor volwassenen?
 • Hoe ligt de tandenborstel in de hand? (zit er bijvoorbeeld een rubber strip om de duim goed tegen te houden, zodat de tandenborstel niet schuift tijdens het poetsen?)
 • Prijs per stuk en voordeel bij grotere verpakking
 • Milieuvriendelijkere handtandenborstels (in verband met terugdringen plastic afval)

Hoe we handtandenborstels getest hebben: onze conclusie

Dit is geen moeilijke test, al duurt het even voordat je het grootste deel van alle beschikbare handtandenborstels uitgeprobeerd hebt. Om goed te kunnen vergelijken hebben we geen uitgebreid testteam ingeschakeld. Wel hebben we gekeken met wat voor borstel iemand normaal poetst en hoe de tandenborstels die wij aangeschaft hadden hierbij aansloten.

De top 10 met beste tandenborstels voor handmatig poetsen

1. Tiny Panda – 6 bamboe tandenborstels voor kinderen

Pluspunten:

 • Deze tandenborstels zijn biologisch afbreekbaar en daardoor belast je het milieu niet met je tandenborstel.
 • De kleurtjes maken het leuk voor je kind om telkens weer een nieuwe tandenborstel te kiezen.
 • De vorm van het handvat is geschikt voor zowel volwassen die het voordat als het kind dat zelf leert poetsen.
 • De prijs voor 6 milieuvriendelijke tandenborstels vinden we meevallen.

2. Elmex Sensitive Professional – Extra Zacht

Pluspunten:

 • Er zitten 3 tandenborstels in dit pack en je betaalt er minder dan 2 euro per stuk voor.
 • Er zitten twee niveaus in de zachte borstelharen van deze tandenborstel, waardoor je de plekken op en rond je tanden beter kunt bereiken.

Minpunten:

 • Zacht is ook wel echt zacht, dus je moet zelf voelen of dit niet te zacht voor jouw gebit is.

3. Meridol – zachte tandenborstel voor de bescherming van het tandvlees

Pluspunten:

 • Ook in dit pack zitten 3 tandenborstel.
 • De haren van de borstel zijn even lang.

Minpunten:

 • De prijs is iets hoger dan de drie zachte borstels van Elmex op nummer 2 in deze top 10.

4. Jordan – Target White Soft – Gently Removes Stains

Pluspunten:

 • Deze tandenborstel verwijdert vlekjes op de tanden en maakt ze witter dan een gewone tandenborstel.
 • Het eindpunt van deze tandenborstel is smaller, waardoor je makkelijker bij het smallere (achterste) gedeelte van je mond bij de tanden kunt komen.

Minpunten:

 • De prijs per stuk is gemiddeld drie keer zo hoog als de eerdere tandenborstels in deze lijst.

5. Oral-B  – medium tandenborstel met indicator

Pluspunten:

 • Wie een visueel signaal nodig heeft dat het weer tijd wordt om de tandenborstel te vervangen, heeft aan deze van Oral-B een goede. Het blauwe deel van de borstelharen functioneert als indicator. Is meer dan de helft van het blauwe weg? Dan weet je dat je een nieuwe moet gaan kopen of uit de voorraadkast moet halen.

6. Aquafresh – Clean & Fresh Medium tandenborstel

Pluspunten:

 • In dit pack zitten 6 handtandenborstels en daarom is de prijs per stuk ook een stuk gunstiger.
 • Het beweegbare deel tussen het handvat en de borstel zorgt ervoor dat je nooit te hard op je tandvlees kunt duwen.

7. Aquafresh – Clean & Fresh Hard tandenborstel

Pluspunten:

 • Het betreft dezelfde pack als de nummer 6 in deze top 10, maar nu met een harde borstelhaar in plaats van een medium.
 • De werking en kwaliteit is verder hetzelfde.

8. Curaprox – Ultra Soft Tandenborstel

Pluspunten:

 • In het pack zitten 6 tandenborstel en bij deze hebben niet alleen de borstelharen andere kleuren, maar ook de handvatten.
 • Het is een goede tandenborstel om te beginnen met poetsen. Kinderen vinden de kleurtjes leuk en het borsteldeel is niet te groot en wel wat breder.

9. Bamboozy – Bamboo Toothbrush (verkrijgbaar in hard en soft)

Pluspunten:

 • In het papieren doosje zitten vier tandenborstel die van bamboe gemaakt zijn. Dit is beter voor het milieu, want je gebruikt zo minder plastic in de badkamer.
 • Ook de haartjes zijn van een ander materiaal dan bij traditionele handtandenborstels.

Minpunten:

 • De prijs voor vier stuks ligt rond de 2,50 per tandenborstel. Ze zijn dus iets duurder dan gemiddeld.

10. Merkloos – Medium Toothbrushes (hard)

Pluspunten:

 • Er zitten 8 tandenborstels in deze verpakking en ze kosten maar een paar euro.
 • De punt is spitser dan de rest van de borstel, waardoor je goed bij alle hoekjes kunt poetsen.

Minpunten:

 • Ze zijn wel van plastic en ze zien er niet zo fraai uit als sommige andere handtandenborstels.

Beste uit de test volgens andere testinstanties

Tandonline komt grotendeels op dezelfde borstels uit als wij in onze test concluderen. Radar heeft een interessant artikel over het moment van poetsen ’s ochtends. Is het namelijk beter om voor of nadat je ‘s ochtends gegeten hebt je tanden te poetsen? Poets in ieder geval niet meteen nadat je gedronken hebt. Direct erna poetsen kan je tandglazuur beïnvloeden. De Consumentenbond geeft algemene informatie over de verzorging van je gebit.

Het tweede artikel van Radar gaat over het wisselen van onder andere je tandenborstel. Blijf er niet te lang mee poetsen en vervang je tandenborstel dan ook regelmatig. Er zit een houdbaarheid aan de borstelharen en bacteriën hechten zich aan een tandenborstel. Dit laatste wordt bevestigd in een onderwerp dat Kassa ooit behandeld heeft. De plek waar je je tandenborstel bewaart, bepaalt hoe snel bacteriën zich hechten en hoe vies je tandenborstel eigenlijk is.

Dit zegt Radar over Tandenborstelvervanging

Radar benadrukt het belang van het regelmatig vervangen van je tandenborstel, idealiter elke drie maanden, om de opbouw van bacteriën en schimmels te voorkomen. De omgeving van een vochtige tandenborstel is een broedplaats voor deze micro-organismen, wat het risico op ziektes verhoogt. Slijtage van de borstel vermindert bovendien de effectiviteit in het verwijderen van tandplak, wat kan leiden tot tandvleesontsteking. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Gebitsverzorging bij Ouderen

Kassa brengt aan het licht dat ouderen steeds vaker moeite hebben met het onderhouden van hun gebit, met als gevolg dat veel nieuwe bewoners van verzorg- en verpleeghuizen een matige tot slechte mondgezondheid hebben. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) wijst op de uitdagingen in gebitsverzorging bij ouder worden, vooral bij het behouden van natuurlijke tanden of implantaten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Een handtandenborstel hoeft niet duur te zijn, al moeten we toegeven dat als je iets aan de hoeveelheid plastic afval in huis wil doen, een bamboe tandenborstel wel iets prijziger is. Als je echter echt krap bij kas zit, heb je voor minder dan een euro per stuk al een tandenborstel, dus het is nooit een excuus om je gebit niet goed te verzorgen.

Verder weet je gewoon dat je tanden goed poetsen voorkomt dat je bij de tandarts voor vervelende behandelingen komt te staan. Dat bespaart niet alleen geld, maar ook een hoop ellende.