Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 7 met de beste spiercrèmes, spiergels of spierbalsems

Als je al eens last hebt gehad van je spieren, dan weet je dat een middel ertegen vinden niet altijd even makkelijk is. Je weet namelijk niet altijd waar het aan ligt. Bij sommige mensen is bijvoorbeeld een tekort aan vocht al een reden voor de spieren om te reageren. ’s Nachts kunnen er dan krampen optreden die maar moeilijk weg te krijgen zijn. Opstaan en stretchen helpt namelijk lang niet altijd. Spierreacties kunnen je leven aardig beïnvloeden. Vandaag kijken we naar spiercrèmes, – gels en –balsems.

Het vinden van de ideale spierbalsem, spiercrème of spiergel

Toen een van mijn collega’s eind 2019 last van spierkrampen kreeg, wisten we er nog niet zo veel vanaf. Je gaat er eigenlijk gewoon vanuit dat je spieren en botten altijd werken en niet dat er zoveel verschillende dingen mee aan de hand kunnen zijn. Een spier verrekken, dat kennen we wel. Bij hem hielp een spiercrème voor geen meter, al heeft hij er genoeg geprobeerd. Er bleek een zenuw klem te zitten en de spieren reageerden daarop. Bij die verrekte spier tijdens het sporten hielp crème wel.

Snel overzicht: Deze spiercrèmes, spiergels en spierbalsems raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor krachtige verlichtingSensipharm Sensi Flex Spray Extra Strong: Dit product valt op door zijn krachtige werking bij diverse spierklachten. De spraydop maakt het makkelijk om de vloeistof op de gewenste plek aan te brengen. We waarderen de lichte tinteling die deze spray biedt als prettige afleiding bij pijn. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor sportersToco Tholin Balsem Speciaal: Deze balsem wordt vooral gewaardeerd door sporters die hun spieren na een activiteit willen insmeren. We vinden het fijn dat het lekker smeert. Het potje is wel klein, maar je betaalt ook niet veel. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieLucovitaal Spiergel: Deze spiergel is een van de goedkoopste oplossingen bij spierklachten en bevat bovendien ingrediënten zoals glucosamine, chondroitine en magnesium. We waarderen dat de gel prettiger smeert dan een crème. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om producten tegen spierklachten te reviewen?

Zoals we al zeiden leefden we enorm mee met onze collega. Deze test had voor hem in 2019 geen verschil uitgemaakt, maar voor de spierklachten na het sporten of na het verrekken van een spier op een andere manier kan deze review wel interessant zijn. Een fysiotherapeut kan de diepere lagen van de spieren behandelen en hierbij gebruikt hij vaak zijn eigen gewicht. Als je (nog) geen afspraak bij de fysio kunt krijgen, kan het zelf smeren van een middeltje al wat verlichting bieden.

Waarom kritisch kijken naar spiergels, spiercrèmes en spierbalsems?

Je hebt grofweg twee keuzen: vloeistoffen die verwarmen en vloeistoffen die koelen. Je weet echter vooraf niet altijd welk effect voor jou het beste werkt. Soms is verwarmen de oplossing, zodat de spier ontspant en de klachten verdwijnen. Andere keren werkt koelen juist beter om een ontsteking weg te laten trekken. Wat we zeker weten is dat smeren en masseren niet altijd de prettigste ervaring is, maar dat het wel helpt om te ontspannen. Dit effect heb je dus altijd, ook zonder crème.

Is een gewone massageolie dan niet beter?

Als masseren al weldadig is voor de spieren en het ontspannen ervan, waarom zou je het dan niet bij een massageolie houden? De olie is soepeltjes in de wrijven. Een crème trekt namelijk sneller in en dan is masseren juist lastiger, omdat het smeermiddel ingetrokken is voordat jij (of iemand die je helpt bij een plek waar je zelf niet bij kunt) klaar bent met het behandelen van de plek. Het fijne van de producten voor spierklachten is dat er speciale bestanddelen inzitten.

Waar let je op bij het kiezen van een crème of gel bij spierproblemen?

Afhankelijk van het effect kies je voor koelen of verwarmen, maar er zijn nog andere mogelijkheden en belangrijke aspecten:

 • Menthol, eucalyptus of kamfer dringen diep in de huid en zorgen voor verwarming of prikkeling van de onderliggende delen
 • Andere etherische ingrediënten werken vooral ontspannend, maar niet zozeer indringend (ze kunnen de spieren zelf dus niet bereiken, maar hebben vooral een mentaal effect)
 • De inhoud en de prijs in combinatie met het effect bepalen de waarde van een product tegen spierklachten
 • De geur kan ook lekker zijn bij een verkoudheid, maar je wilt ook niet op een rondwandelend potje Vicks Vaporub lijken

Hoe hebben we spiercrèmes, spierbalsems en spiergels getest? En wat leverde de test op?

We hebben veel verschillende producten geprobeerd. Er zaten ook pleisters bij en middeltjes die je in bad kon doen. Wat je op de huid smeert, bleek echter nog het beste te werken als je het over de hulpmiddelen voor thuis hebt. Het kan natuurlijk geen behandeling bij de fysiotherapeut vervangen, maar het kan wel al verlichten. De tubes en potjes zijn vergeleken en daarna zijn de waardevolle producten in onderstaande top 7 gerangschikt.

De top 7 met beste middelen tegen allerlei spierklachten

1. Sensipharm – Sensi Flex Spray Extra Strong

Er zit 110 milliliter vloeistof in de fles met spraydop.

Pluspunten:

 • De spraydop maakt het makkelijk om de vloeistof op de gewenste plek aan te brengen.
 • Het werkt bij verschillende spierklachten en het helpt om de doorstroming van het bloed weer op gang te brengen, zodat er zuurstof bij de spieren kan.
 • Heb je veel pijn? Dan brengt de tinteling van dit product al prettige afleiding.

Minpunten:

 • Voor sommige testpersonen rook deze spray iets te sterk voor hun neus.

2. Toco Tholin – Balsem Speciaal met de kracht van etherische oliën

In het potje krijg je 50 milliliter balsem.

Pluspunten:

 • Vooral sporters houden van deze balsem. Ze vinden het prettig om hun spieren er na een activiteit mee in te smeren. Het smeert ook lekker.

Minpunten:

 • De inhoud is wat weinig om er lekker ruim mee te smeren.

3. Lucovitaal – Spiergel voor directe verlichting met o.a. glucosamine, chondroitine en magnesium

In dit flesje zit 250 milliliter lichtgroene gel

Pluspunten:

 • De gel smeert lichter dan een echte crème.
 • Ook fysiotherapeuten gebruiken deze spiergel tijdens hun behandelingen.
 • Het is een van de goedkoopste oplossingen in deze lijst bij spierklachten.

Minpunten:

 • Niet iedereen vindt het prettig dat de gel eerst koud en daarna warm wordt. We hebben liever het een of het ander en dan lekker sterk.

4. Toco Tholin – Balsem Warm met etherische oliën en capsicum

In dit potje zit 35 milliliter balsem.

Pluspunten:

 • De extra warmte die de capsicum oplevert, doet goed. Je voelt het verschil echt ten opzichte van de nummer 2 in deze top 7.

Minpunten:

 • Bij grotere oppervlakken die je wilt behandelen, ben je snel door je voorraad van 35 milliliter heen.

5. Ice Power – Cold Gel for Fast Pain Relief

In de blauwe tube zit 75 milliliter gel.

Pluspunten:

 • De gel werkt heerlijk verkoelend op de gespannen en pijnlijke spieren.
 • De gel werkt ook voor langere tijd en bij bijvoorbeeld tijgerbalsem is het effect al na een uurtje veel minder.

6. Tiger Balm – White

In dit glazen potje zit 30 gram tijgerbalsem.

Pluspunten:

 • De balsem werkt niet alleen op je vermoeide of pijnlijke spieren, maar ook op je neus. Als je verkouden bent, is dit ook een favoriet. (Smeer het echter niet onder je neus, want het kan branden.)
 • Er is ook een rode variant te krijgen die sterker verwarmd dan de witte.

Minpunten:

 • Er zit nogal wat prijsverschil in de verschillende aanbieders van tijgerbalsem.

7. Midalgan Warm – voor warme en soepele spieren en gewrichten

De rode tube bevat 60 gram spiercrème.

Pluspunten:

 • Van alle producten in deze top 7 verwarmd deze het minst, maar het hangt een beetje van de gevoeligheid van je huid af of je deze crème toch prettig vindt.
 • De verhouding tussen prijs en inhoud is bij deze crème gunstiger.

Minpunten:

 • Zoals al gezegd werkt het niet bij iedereen even goed.

Beste uit de test volgens Kassa en andere instanties

Radar besteedt aandacht aan de oorzaken van spierproblemen en wat je er zelf aan kunt doen om klachten te verlichten of ze te voorkomen. In het artikel van de Consumentenbond wordt toegelicht waarom sommige spiercrèmes een reactie met de huid veroorzaken. Verder wordt er in een reactie op een vraag van een consument bij Kassa aangegeven dat het te veel binnenkrijgen van sommige stoffen (zoals suiker) ook van invloed kan zijn op spierkrampen.

Dit zegt Radar over kramp in spieren

Kramp in spieren kan ontstaan door verstoringen in de vloeistoffen rondom zenuwen, vaak veroorzaakt door uitdroging of kou, volgens Coen Ottenheijm, hoogleraar spierziekten. Nachtelijke krampen kunnen een gevolg zijn van inactiviteit en dehydratie. Magnesium- of calciumtekorten door verminderde doorbloeding kunnen ook kramp veroorzaken. Voldoende drinken en bewegen wordt aangeraden; supplementen alleen na overleg met een huisarts. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over spierpijn

Koffie drinken voor het sporten kan spierpijn verminderen omdat cafeïne pijnreceptoren blokkeert, ontdekte onderzoeker Robert Motl. Dit effect treedt op bij zowel regelmatige koffiedrinkers als bij mensen die zelden koffie consumeren. Onderzoek toont aan dat koffie een natuurlijk middel kan zijn tegen spierpijn na het sporten. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Spierproblemen? Dan kun je dit er zelf aan doen

Als je niet meteen naar de huisarts wilt rennen of je hebt alle behandelingen binnen het zorgpakket dit jaar al opgemaakt, kun je zelf een crème of gel proberen om je klachten te verminderen. Verwacht geen wonderen, maar gebruik het als ondersteuning in het herstelproces van je spieren. Probeer vooral ook te achterhalen waar je klachten vandaan komen, zodat je eventuele andere oplossingen kunt kiezen. Een crèmepje heb je anders snel in huis gehaald.

Afronding

De spiergels en spiercrèmes zijn zeker niet voor iedereen de oplossing en vaak onderdrukken ze bepaalde symptomen alleen maar. Je moet dus echt zelf kijken wat een blijvende oplossing van het probleem is om je spieren niet langdurig overmatig te belasten. Laat je door een huisarts doorverwijzen naar een specialist als je eigen oplossingen niet werken en laat bij de specialist ook vooral weten wat je zelf al hebt geprobeerd.