Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste SPF voor het gezicht

In Nederland ben je je vaak niet bewust van het belang van een crème in het gezicht met SPF. Pas als we het koffer voor de vakantie weer pakken en een paar weekjes voor vertrek beginnen te vullen als onderdeel van de voorpret, denk je aan een zonnebrandcrème. Meestal gaat het dan in eerste instantie ook nog om zonnebrandcrème voor het lichaam, maar die voor het gezicht is misschien nog wel veel belangrijker. Deze huid is namelijk gevoeliger en kan de extra bescherming goed gebruiken.

Geen gewone zonnebrandcrème maar een crème met hogere SPF speciaal voor het gezicht

Ga je naar een extreem zonnige bestemming? Dan kies je voor je lichaam waarschijnlijk minimaal factor 30, maar misschien zelfs wel factor 50. De huid die niet gewend is aan de zon kan zo snel verbranden en dat wil je zeker niet op de eerste dag van je vakantie hebben. De crème voor het lichaam kan afwijken van zonnebrandcrème voor het gezicht. We zeggen ‘kan’, want er zijn natuurlijk merken die toch proberen hetzelfde product in een andere verpakking te verkopen.

Snel overzicht: Deze SPF-crèmes voor je gezicht raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste niet vettige optieEucerin Sun Protection – Sun Gel-Crème Oil Control SPF 50+: Deze crème trekt goed in en voelt niet vettig aan op het gezicht, een belangrijk kenmerk. Bovendien laat het, in tegenstelling tot veel andere hoge factor gezichtszonnebrandcrèmes, geen witte laag achter. Ondanks dat het aan de duurdere kant is voor 50 milliliter, is het volgens ons de prijs waard. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeNivea Sun – UV gezicht Shine Control met matterend effect en SPF 30: Deze tube bevat 50 milliliter product. Het werkt goed onder make-up en heeft een mat effect, ideaal voor degenen die niet zonder make-up de deur uit willen. Bovendien heb je niet het gevoel dat er een dikke laag zonnebrand op je gezicht zit. Dit product biedt een goede balans tussen prijs en kwaliteit, waardoor het onze beste budgetkeuze is. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor langdurige beschermingVision Every Day Sun Protection – Langdurige zonbescherming met SPF 50: Deze grotere tube biedt maar liefst 200 milliliter crème. Het biedt goede bescherming bij regelmatig aanbrengen en blijft goed zitten bij aanraking met water. Het bevat geen parfum, een ingrediënt waar de huid vaak op reageert. Wij waarderen deze zonnebrandcrème met name voor de langdurige bescherming die het biedt. >> Check laagste prijs

Waarom crème met hogere SPF voor het gezicht reviewen?

Het effect dat de zon op de huid heeft, wordt meestal pas goed zichtbaar als je ouder wordt. Je krijgt dan plekjes op je handen, op je decolleté en in het gezicht die je vroeger niet had. Het zijn allemaal kleine beschadigingen van de huid die bij UV-stralen steeds meer pigment vasthouden. Sommige mensen storen zich er niet aan en accepteren dat dit bij het ouder worden hoort, anderen willen op zijn minst het gezicht beschermen tegen dit soort donkere en onsierlijke vlekjes.

Opletten bij zonnebrandcrèmes – elke keer weer

Alleen een hoge SPF op de verpakking zetten en vermelden dat het bestemd is voor het gezicht is niet genoeg. Je moet als consument verder leren kijken dan alleen de prijs of de verpakking. Wat er in een crème zit, moet je onderzoeken. Je smeert het namelijk op je huid en de huid is je grootste orgaan dat ademt en stofjes opneemt. Smeer je er iets op dat misschien goed tegen de zon werkt, maar iets anders schadelijks bevat? Dan kun je daar de effecten later van ondervinden.

Waarom zo kritisch als het om SPF voor het gezicht gaat?

Er zijn volgens onderzoeken redelijk wat crèmes met SPF op de markt gebracht die claimen een bepaalde factor te hebben, maar hier in werkelijkheid helemaal niet aan voldoen. Je denkt dan dat je je met een SPF 50 of 30 insmeert, terwijl het misschien nog niet eens de 20 haalt. Dat betekent niet alleen dat je voor de gek gehouden wordt, maar ook nog eens dat je dacht met een hogere factor langer beschermd te zijn, terwijl dat dus zeker niet het geval is.

De criteria die van belang zijn bij SPF voor het gezicht

De belangrijkste aspecten zijn:

 • Hoogte van de factor (de hoogste is overigens niet altijd de beste, zie verderop in dit artikel)
 • Ingrediënten – Wat zit er in een zonnebrandcrème dat niet goed is voor de huid? Dit product kun je dan het beste overslaan.
 • Prijs en inhoud – Hoeveel crème zit er in een tube of fles en hoe lang doe je ermee voor welke prijs?

Hoe we zonnebrandcrèmes voor het gezicht met SPF dit jaar  getest hebben: onze onderzoeksdata

Het Nederlandse voorjaar biedt soms al uitstekende kansen voor het testen van zonnebrandcrèmes. Steeds vroeger in het jaar is er wel eens een week (of nog langer) dat niet alleen de barbecue weer uit het tuinhuis gehaald kan worden, maar ook de zonnebrandcrème weer op de wastafel mag staan. Wij hebben in een eerste screening alle labels van zonnebrandcrèmes vergeleken en de minder goede crèmes buiten de rest van de test gelaten.

Ook hebben we desk research gedaan naar andere onderzoeken die aantonen welke merken of typen crème schadelijk voor de huid zouden zijn of in ieder geval claims beweren die niet waargemaakt kunnen worden. Ook deze crèmes voor het gezicht met SPF zijn in onze test buiten beschouwing gelaten.

De top 10 met beste SPF voor het gezicht

1. CeraVe – Facial Moisturizing Lotion – Dagcréme – normale tot droge huid – SPF25 – 52 ml

Deze crème gebruik ik al jarenlang en is de onbetwiste nummer 1.

Pluspunten:

 • Ontzettend goedkope SPF moisturizing crème. Hier bespaar je echt ontzettend veel geld mee.
 • De SPF-crème is heel verzachtend en zeer prettig op je gezicht te smeren.
 • Deze crème bevat geen parfum en is compleet geurloos en is de perfecte basis moisturizer met SPF voor je gezicht!

Minpunten:

 • Het is moeilijk de laatste beetjes uit de verpakking te halen. Ik knip het meestal open voor de laatste dag.

2. Eucerin Sun Protection – Sun Gel-Crème Oil Control SPF 50+

In de witte fles met oranje dop zit 50 milliliter crème.

Pluspunten:

 • De zonnebrand trekt goed in en voelt niet vettig aan op het gezicht.
 • Bij veel zonnebrandcrèmes voor het gezicht (met een hogere factor) krijg je een blankere huid door de witte laag die altijd een beetje zichtbaar blijft. Bij deze crème is dat niet het geval.

Minpunten:

 • Voor 50 milliliter is dit wel een van de duurdere crèmes in deze review.

3. Rituals – The Ritual of Karma Sun Protection Face Cream SPF 50

In deze groene tube van Rituals zit 50 milliliter zonnebrandcrème voor het gezicht.

Pluspunten:

 • Net als bij alles wat je van het merk Rituals koopt, is er aandacht besteed aan de geur van elk product. Zo is dat ook bij deze zonnebrand voor het gezicht. Er zit juist geen chemisch luchtje aan en dat is bij andere crèmes vaak wel zo.
 • Je hebt maar weinig van de crème nodig om het gezicht voldoende in te kunnen smeren.
 • De crème trekt fijn in en is niet glimmend of nadrukkelijk zichtbaar op de huid.

4. Australian Gold – Face Guard Sunscreen Stick SPF 50

In Australië weten ze wel hoe ze zich tegen de nadelige effecten van de zon moeten beschermen en daarom is er deze stick voor het gezicht. De inhoud is 14 gram.

Pluspunten:

 • De stick is zo gemakkelijk aan te brengen dat hij ideaal is voor het gebruik bij kinderen.
 • Ook als je veel onderweg en buiten bent, kan deze stick handig zijn in je (werk)tas. Als je ’s ochtends je zonnebrandcrème vergeten bent of je bent onverwacht langer met je gezicht in de zon, pak je de stick en smeer je je in een paar seconden in.
 • Deze waterproof zonnebrandstick doet het ook echt goed bij aanraking met water en dat kunnen we van veel andere producten helaas niet zeggen.

Minpunten:

 • Hij is wat duurder (bijna 20 euro per stick), maar wat ons betreft is dit product het meer dan waard vanwege de positieve eigenschappen.

5. Nivea Sun – UV gezicht Shine Control met matterend effect en SPF 30

Er zit 50 milliliter in deze tube.

Pluspunten:

 • Deze crème van Nivea houdt zich goed onder make-up en dat is handig voor de dames die niet zonder make-up de deur uitwillen in de zomer.
 • Het product is goedkoper dan de meeste zonnebrandcrèmes voor het gezicht.
 • Je hebt niet het gevoel dat je een hele dikke laag zonnebrand op je gezicht hebt.

6. Vision Every Day Sun Protection – Langdurige zonbescherming met SPF 50

In de grotere tube van Vision Every Day Sun Protection krijg je maar liefst 200 milliliter crème voor je gezicht.

Pluspunten:

 • De hogere factor beschermt goed bij regelmatig aanbrengen.
 • Ook deze crème blijft goed zitten bij aanraking met water.
 • Er zitten geen ingrediënten als parfum in deze zonnebrand en dat is waar de huid vaak op reageert.
 • Vooral testpersonen die nog heel bleek zijn bij de eerste zonnestralen zijn enthousiast over deze zonnebrand.

7. Biodermal – Zonnecrème voor het gezicht met SPF 50 – voor de gevoelige huid

Er zit 50 milliliter in deze tube.

Pluspunten:

 • Er zit onder andere vitamine E in deze zonnebrand en dat geeft de huid in het gezicht extra bescherming tegen negatieve invloeden van buitenaf.
 • De prijs vinden wij meevallen voor deze factor.
 • Testpersonen die bij andere crèmes wel eens een huidreactie hadden, ervaren dat bij deze crème niet. Waarschijnlijk komt dat door het ontbreken van parfum.

Minpunten:

 • Je moet met deze crème lichter, maar wel regelmatiger smeren. Doe je te veel tegelijk op het gezicht omdat je denkt dat je dan uren niet meer hoeft te smeren, dan ligt het er te dik op.

8. La Roche-Posay – Anthelios UVMune 400 met SPF 50+

In het flesje zit 50 milliliter zonnebrand.

Pluspunten:

 • De crème is (bijna) doorzichtig en dat werkt goed voor het gezicht.
 • De hogere factor beschermt goed bij tijdig herhalen van het insmeren bij langdurig verblijf in de zon.
 • Er zit geen parfum in deze zonnebrandcrème.

9. Biodermal – Zonnefluide voor het gezicht met SPF 30

In deze tube zit 40 milliliter crème.

Pluspunten:

 • De huid glimt niet en dat komt zeker door het matterend effect dat op de verpakking staat.
 • De zonnebrandcrème blijft goed zitten als het in aanraking komt met water.
 • Door de toegevoegde zink is deze crème ook geschikt voor mensen die vaak last van acne hebben en een goede zonnebrand willen hebben die het zeker niet erger maakt.

Minpunten:

 • In verhouding is deze wat duurde dan de andere crèmes in deze top 10.

10. Biotherm – Crème Solaire Dry Touch met SPF 30

Deze knalgele tube bevat 50 milliliter gezichtscrème tegen de zon.

Pluspunten:

 • Het betreft een lichte crème die snel intrekt en niet nadrukkelijk op de huid te voelen of te zien is.
 • De huid glimt ook niet na het aanbrengen van deze crème.

Minpunten:

 • Deze crème zit in de wat hogere prijsklasse.

Beste uit de test volgens andere vergelijkingsinstrumenten

De meeste producten die goed uit onze test komen, doen het ook goed in de vergelijkingstest die Elle gedaan heeft. Er staan echter ook een paar andere toppers in die de moeite waard kunnen zijn. Kassa heeft twee artikelen geschreven over zonnebrandcrèmes die je beter niet kunt kopen, zoals die van ISDIN en een aantal specifieke producten in de zonnebeschermingslijn van de Etos, Suntribe en Clinique.

Verder heeft de Consumentenbond voor diegene die voor het eerst zelf een zonnebrand voor het gezicht gaat kopen veel nuttige algemene informatie over wat SPF betekent en wanneer je welke factor het beste kunt gebruiken. Wat we verder nog interessant vinden, is de informatie die Radar deelt over het verschil in effect tussen factor 30 en factor 50.

Blijkbaar denken we met zijn allen dat we met factor 50 langer de zon in kunnen dan werkelijk het geval is. Het is een soort valse veiligheid die we bij de hogere factor ervaren, terwijl hij in het echt niet heel veel beter tegen de zon beschermt dan factor 30. Je kunt dus beter een gezichtscrème met SPF 30 kopen en deze regelmatig aanbrengen.

Dit zegt Radar over SPF-Crèmes Voor Je Gezicht

Volgens Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, bieden dagcrèmes of make-up met toegevoegde SPF slechts beperkte bescherming tegen de zon. Voor effectieve bescherming is een substantiële hoeveelheid nodig, gelijk aan een halve theelepel voor het gezicht. Ultee adviseert een aparte zonnebrandcrème onder make-up voor optimale bescherming. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt Kassa over SPF-Crèmes Voor Je Gezicht

Kassa belicht het belang van zonnebrandcrème voor huidbescherming, met de nadruk op correct gebruik en misverstanden rondom waterbestendigheid en beschermingsduur. Ze adviseren regelmatig opnieuw aanbrengen, vooral na zwemmen of afdrogen, en benadrukken dat bescherming nodig is bij elke UV-index boven 3. Kassa onderstreept ook dat zonnebrandcrèmes met zowel UVA- als UVB-bescherming essentieel zijn voor volledige bescherming. Lees het volledige artikel van Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afsluiting

Lees alle informatie grondig door en beslis welke crème met SPF voor het gezicht voor jouw huid en met de hoeveelheid tijd die je buiten doorbrengt het beste is.