Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met de beste pure chocolade voor de echte fan

Je hebt zoveel soorten chocolade, maar wat je zeker weet is dat pure chocolade het beste voor je is. Witte chocolade met stukjes noot en gepofte rijst is heerlijk zoet en je eet de reep zo in een keer weg, maar er zit weinig meer in dat echt chocola is. Voor pure chocolade ga je op zijn minst voor 70%, maar liefst nog ietsje meer. Wie denkt dat het hoogste percentage aan cacao het lekkerst is, komt echter bedrogen uit. Probeer maar eens 94% pure chocolade, dat is hartstikke bitter.

Overstappen van melk chocolade naar pure chocolade

Dat te veel chocolade niet goed voor je is, geldt natuurlijk voor elke soort chocolade, of het nou om melk, puur of wit gaat. Dat neemt niet weg dat als je voor een stukje pure chocolade gaat, hier ook goede stofjes inzitten die het lichaam wel graag heeft. Het gaat er dus vooral om dat je de juiste chocolade kiest en daarna pas over de hoeveelheid die je tegelijkertijd eet.

Dit is het punt waar mensen die willen afvallen vaak mee worstelen. Ze hebben namelijk toch behoefte aan iets van een traktatie, maar gaan meestal voor de zoetste chocolade. Als je overstapt op pure chocolade en je dan aan een of twee partjes per dag kunt houden, is chocolade helemaal niet slecht voor je.

Snel overzicht: Deze pure chocolades raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor genotCôte d’Or – pure chocolade Noir de Noir Mignonnettes: Dit zijn kleine verpakkingen pure chocolade die heerlijk smelten op je tong. We waarderen de afzonderlijke verpakkingen omdat ze helpen om de hoeveelheid die je eet te beheersen, hoewel je natuurlijk nog steeds zelfdiscipline nodig hebt met 1,2 kg aan chocolade in huis. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor dieetKeto Hero – Belgian Dark Chocolate 75%: Deze pure chocolade is een uitstekende keuze voor mensen die een Keto-dieet volgen. We vinden het ook leuk dat het vegan-vriendelijk is, waardoor het een goede optie is voor mensen met diverse dieetwensen. We vinden de prijs redelijk in vergelijking met sommige andere opties op de markt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor portiebeheerDe Bron Lifestyle Candy – Dark Chocolate – No Sugar Added: Deze reep is een goede keuze voor mensen die hun porties willen beheersen met deze koolhydraat en caloriearme reep. >> Check laagste prijs

Waarom van alle chocolade juist pure chocolade reviewen?

Wij lusten ook wel een stukje chocola op zijn tijd, maar het hoeft voor ons niet elke dag. Als we dan een stukje pakken, mag het ook goede chocolade zijn. En goede chocolade met een hoger percentage cacao is nou eenmaal wat duurder dan bijvoorbeeld de witte of melk chocolade waar allerlei andere bestanddelen aan toegevoegd zijn. Kies je voor kwaliteit, dan kies je voor pure chocolade en volgens onderzoek is meer dan 70% dan aan te bevelen.

Waarom opletten bij het kopen van pure chocolade?

Pure chocolade is er ook met minder dan 70% cacao. Dat betekent dus dat er nog steeds veel minder goede stoffen aan toegevoegd zijn dan eigenlijk goed voor je is. Toch mag een producent dan op de verpakking ‘pure chocola’ zetten en dat is voor jou als consument best verwarrend. Gelukkig weten de meeste producenten dit ook en daarom zetten ze op de voorkant meestal het percentage. Vroeger moest je het namelijk in de kleine lettertjes op de achterkant zoeken.

Jij zegt: chocolade is toch chocolade, in welke vorm dan ook?

Lees het label maar eens goed als je weer in de supermarkt bent. Pak die reep witte chocolade met stukjes gepofte rijst en knapperige hazelnoot en pak dan ook een reep pure chocolade van op zijn mijn 70%. Vergelijk de ingrediënten maar eens en beslis dan welke beter voor je zou zijn. Het gaat niet over smaak. Je kunt die witte chocolade nog steeds het lekkerst vinden, maar dat komt ook door de hoeveelheid suiker die erin zit en die werkt verslavend. Overstappen op puur is beter voor je.

Bijkomend voordeel is dat je van pure chocolade eerder genoeg hebt. De smaak is zo intens, dat het veel makkelijker is om niet in een keer de hele reep te verorberen. Dus juist voor mensen die een gezonde levensstijl hebben en zichzelf ook af en toe wat lekkers gunnen, is pure chocolade altijd de betere keuze.

De criteria bij pure chocolade – heel simpel: boven de 70% cacao

We hoeven er niet lang omheen te draaien, want als je maar meer dan 70% aan cacao als hoofdingrediënt hebt, zit je eigenlijk al goed. Er zijn mensen die minder suiker willen binnenkrijgen, die kijken soms nog of er een andere zoetmaker inzit, zoals Stevia. Verder zijn er veganisten die ook andere keuzen maken en zij letten erop of de pure chocolade vegan is.

Voor sommigen is variatie belangrijk en dat kan twee dingen betekenen:

 1. Je varieert met het percentage cacao dat erin zit (de ene keer 70% de ander keer 80% cacao)
 2. Je kiest voor andere bijzondere ingrediënten, zoals sinaasappel, gember, zeezout of iets anders

Hoe we pure chocolade zelf getest hebben: onze smakelijke ontdekking

Natuurlijk hebben we voor deze test geen extern testpanel ingehuurd. Deze test konden we prima intern doen. De testruimte was gevuld met een lange rij tafels en elke deelnemer kreeg een vragenlijst met te beoordelen punten en mocht langs de rij tafels lopen om losse blokjes pure chocolade te proeven. Het was een soort chocoladebuffet, alleen was er geen verpakking of wikkel meer aanwezig.

De testpersonen heeft dus de pure chocolade geproefd zonder te weten welke het was. Wel hebben we de mensen met speciale wensen (vegan, et cetera) een aparte tafel gegeven om ze niet in aanraking te laten komen met iets dat ze niet wensten.

De top 10 met beste pure chocolade

1. Côte d’Or – pure chocolade Noir de Noir Mignonnettes

In deze box zit 1,2 kilo pure chocolade in kleine, losse verpakkingen.

Pluspunten:

 • Elke Côte d’Or is altijd heerlijk van smaak, zo ook deze kleintjes. De chocolade smelt op je tong.
 • Door de losse verpakking heb je niet de neiging om de doos in een keer leeg te eten, al moet je natuurlijk wel een drempel hebben.

Minpunten:

 • Als je die drempel niet hebt, is 1,2 kilo wel een enorme hoeveelheid om in huis te hebben.

2. Herco – Finest Belgian Chocolate Chips 55% Dark Bite-Sized

In een zak zitten kleine rondjes pure chocolade. Het gaat om 1 kilo in totaal.

Pluspunten:

 • De chocolade is niet alleen handig om te laten smelten en dus om mee te koken. Het is ook een fijn formaat om een beetje van te snoepen.
 • Je proeft dat het hier om Belgische chocolade gaat.

Minpunten:

 • Met 55% cacao zitten we natuurlijk nog niet op 70% en wat ons betreft zou het dus nog puurder mogen zijn.

3. Chocinis – Gember Sticks met pure chocolade

In een doosje zit 500 gram Belgische chocolade met erin kleine sticks van gember.

Pluspunten:

 • De gember is heerlijk zoet van smaak en de pure chocolade die eroverheen is gegoten is een heerlijke tegenhanger met een bittertje.
 • Callebaut is een van de beste cacaobonen voor het maken van chocolade.

Minpunten:

 • Een doosje van 500 gram is wel vrij prijzig en je kunt er dus maar beter zuinig mee zijn.

4. Dusk – Red Velvet 70% Dark Chocolate Honduras Mayan Red

Een reep van deze pure chocolade weegt 80 gram.

Pluspunten:

 • Er zit minimaal 70% cacao in.
 • Je weet precies waar de cacao vandaan komt en dat de cacaoboer een eerlijke prijs voor zijn cacaobonen heeft ontvangen. Er zit geen grote fabriek tussen die alle winst opeist.
 • Er zijn nog veel andere smaken van het merk Dusk, bijvoorbeeld met sinaasappel en kardemom, met frambozen of cacaobonen uit andere delen van de wereld.
 • Deze repen pure chocolade zijn geschikt voor veganisten.

Minpunten:

 • Een reep kost bijna 10 euro en dat vinden we voor 80 gram – hoe lekker de chocolade ook is – erg duur. We zouden deze niet snel kopen als we er niet zuinig op konden zijn.

5. Côte d’Or – cadeauverpakking met twee soorten pure chocolade

Er zitten twee repen pure chocolade in van ieder 150 gram.

Pluspunten:

 • De ene reep is de ‘gewone’ pure variant en de tweede reep is de Extra Pure Chocolade.
 • De tinnen doos waarin de repen komen is leuk voor de liefhebber.

Minpunten:

 • Voor twee repen chocolade alleen zou de prijs wat hoog zijn, maar door de box voegt het wel iets unieks toe.

6. Dusk – Haitian Sunshine 70% Dark Chocolate Haiti PISA

Een reep Dusk chocolade weegt 80 gram.

Pluspunten:

 • Je hebt hier te maken met een partij die fairtrade opereert en geen massaproductie wenst.
 • Ze zoeken de beste cacaoboeren uit om cacaobonen te leveren voor de chocolade.

Minpunten:

 • Als je dit merk eenmaal hebt geproefd, wordt het lastig om andere merken nog lekker te vinden.

7. Tony’s Chocolonely – Pure Chocolade Paaseitjes

In de doos zit maar liefst 6 kilo chocola.

Pluspunten:

 • De paaseitjes hebben de perfecte vorm voor een kleine traktatie en hoeven daarom echt niet alleen rond de Paasdagen op tafel te staan. Dit is de ideale oplossing voor iemand die het moeilijk vindt om een reep die aangesproken is te laten liggen. Elk eitje is individueel verpakt in een blauw folietje.

Minpunten:

 • Als je deze doos in je eentje gaat opeten, moet je wel even op de houdbaarheidsdatum letten, want met 6 kilo zul je wel een tijdje doen.

8. Côte d’Or – Chokotoff – toffee met een laagje pure chocolade

In de verpakking zit 1630 gram Chokotoff.

Pluspunten:

 • Iedereen die al eens Chokotoff geproefd heeft, weet hoe lekker het is om de pure chocolade in je mond van de toffee te laten smelten.

Minpunten:

 • Hoe lekker deze Chokotoff ook is, je kunt ze maar moeilijk laten liggen als de doos of zak eenmaal open is.

9. Keto Hero – Belgian Dark Chocolate 75%

Een reep bevat 100 gram chocolade.

Pluspunten:

 • Het merk zegt eigenlijk al genoeg: deze pure chocolade is geschikt voor mensen die een Keto dieet volgen.
 • Het product is ook geschikt voor veganisten die een stukje pure chocolade kunnen waarderen.
 • De prijs vinden wij ten opzichte van Dusk bijvoorbeeld weer heel erg meevallen.

10. De Bron Lifestyle Candy – Dark Chocolate – No Sugar Added

In deze kleinere verpakking zit 42 gram chocolade.

Pluspunten:

 • Als je je een keertje niet kunt beheersen, is deze reep maar 42 gram en dat scheelt ten opzichte van een reep van 100 gram of meer.

Minpunten:

 • Het merk heet ‘The Candy Company’ en dat vinden we dan weer wat minder sexy klinken.

Beste uit de test volgens Kassa en andere instanties

Bij Kassa besteden ze aandacht aan het effect van pure chocolade op de prestaties van sporters. Het is een wat ouder onderzoek en er zijn muizen tijdens de test gebruikt in plaats van mensen, maar de uitkomst lijkt veelbelovend te zijn.

Bij de Consumentenbond is gekeken naar de goede stofjes die in pure chocolade zitten en waar die goede stofjes nog meer in voorkomen als het om eten gaat. Radar heeft een hoogleraar gevraagd naar wat er nou waar is over pure chocolade en hij geeft aan dat elke chocola – ook pure chocola – zowel goede als slechte ingrediënten bezit en dat de positieve werking teniet gedaan wordt door de negatieve eigenschappen van de ingrediënten.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Trek in chocolade? Pure chocolade is minder slecht dan elke andere chocola, maar eet er niet te veel van, want het is geen vrijbrief voor een ongelimiteerde portie.