Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met beste middelen, medicijnen of crèmes tegen puistjes

Er zijn allerlei fabeltjes over wat goed tegen acne zou helpen. Tel daar nog bij op dat de marketingmachine tegenwoordig beter dan ooit werkt en het wordt moeilijk beoordelen welk middel je zou moeten proberen als je last van acne hebt. Ga je voor een crème, gel, schuim of ander middeltje? Daarnaast zijn er nog de prijzen van speciale producten die steeds hoger worden. Het maakt het lastig kiezen en daarom kan een review over diverse middelen tegen puistjes helpen.

Zoeken naar het ideale middel tegen puistjes

Wanneer je neefjes of nichtjes in je familie hebt die veel last hebben van puistjes, weet je hoe ze gebukt kunnen gaan onder het vervelende effect ervan. Hoewel onderzoek aangetoond heeft dat de eetgewoonten in de puberteit ook van invloed kunnen zijn op de huid, zijn er ook massa’s jongeren die last hebben van puistjes die wel gewoon gezond eten. Als je al van alles hebt geprobeerd, wil je eindelijk eens een keer iets dat werkt. Via drogist, huisarts of apotheek kun je aan middelen komen.

Snel overzicht: Deze middelen, medicijnen en crèmes tegen puistjes raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor snelle werkingCeraVe Acne Control Gel: Deze gel droogt snel uit op de huid waar het puistje zich bevindt en bevat essentiële ceramiden die helpen je huid te verzachten. We waarderen de betrouwbaarheid van het merk CeraVe en de effectiviteit van dit product. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaam gebruikEau Thermale Avène – Cleanance Comedomed – Anti-blemishes Concentrate: Dit product werkt tegen zowel puistjes als mee-eters. Het is verpakt in een fles met een pompje, waardoor het gemakkelijk te doseren is en de kans op besmetting met bacteriën wordt verminderd. Hoewel het effect misschien wat langer op zich laat wachten, geloven we dat het resultaat het wachten waard is. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gevoelige huidBiodermal – Face Gel – Bij puistjes, mee-eters en onzuiverheden: Dit is een gel, geen crème, en voelt daardoor lichter aan op de huid. Het bevat geen parfum dat de huid kan irriteren. We zijn onder de indruk van de schappelijke prijs voor de ruime hoeveelheid van 150 milliliter. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om middelen tegen puistjes te reviewen?

Worden wij blij van puistjes en oneffenheden in de huid? Nee. Kunnen we enthousiast raken van middeltjes die puistjes en hun nadelige effect tegengaan? Dat is een volmondig ‘Ja’. Zoals we al eerder zeiden, zou niemand zich moeten hoeven schamen voor zijn huid en zou niemand in een situatie moeten komen dat hij of zij de deur niet meer uit durft te gaan. Toch horen wij deze geluiden en dat stimuleert ons om te kijken welke middelen het beste werken tegen puistjes en mee-eters.

Waarom opletten bij producten tegen puistjes?

Zoals altijd zijn reclames er om mensen ervan te overtuigen vooral het product te kopen. Als je alles moet geloven wat een producent of marketingafdeling beweert, zijn er zoveel wondermiddelen dat het nog vreemd is dat er wel nog mensen met puistjes rondlopen. Een wondermiddel blijkt er zeker niet te zijn en vaak moet de huid gewoon door een fase heen. De kunst is om dat ene middel te vinden dat deze fase voor jou (of iemand binnen jouw familie of vriendengroep) makkelijk maakt.

Zoals we al zeiden: wondermiddelen bestaan echt niet

Soms is er een crèmepje dat goed lijkt te werken tegen de puistjes, maar je mag het dan alleen maar heel lokaal gebruiken, omdat het anders de rest van je huid uitdroogt en je daar last krijgt. Andere keren zijn producten zo duur of bijna niet te krijgen. Dat maakt het vooral lastig als je al iets hebt gevonden dat voor jouw huid werkt. Wat duidelijk is gebleken uit de test, is dat er niet een enkel middel is dat voor iedereen werkt. Het blijft dus uitproberen en naar verschillen zoeken.

Wat beloven de fabrikanten van middelen tegen puistjes en komen ze hun afspraken wel na?

Natuurlijk bestaan crèmes of medicijnen tegen puistjes uit verschillende bestanddelen en kan het ene ingrediënt meer effect hebben dan het andere. Het ligt er ook helemaal aan hoe erg jouw acne is en hoeveel je bereid bent er tegen te doen. Een goede reiniging en verzorging van de huid ligt aan de basis van een gezonde huid, ook als je last hebt van puistjes. Het ligt dus niet alleen bij de fabrikant van een middel, maar vooral ook bij jezelf, wat je smeert, eet, drinkt en of je rookt.

Waar letten we op bij middelen tegen acne?

Laten we voorop stellen dat er nogal uiteenlopende prijzen zijn als het om lichaamsverzorging of gelaatsverzorging gaat. In de top 10 is iets voor elk budget te vinden en daarna moet je uitzoeken of het voor jou werkt. Waar we verder op gelet hebben:

 • Soort product – bijvoorbeeld om te reinigen, in te smeren of scrubben
 • Ingrediënten – welk bestanddeel zorgt ervoor dat puistjes (snel) minder worden?
 • Verpakking – een onzuivere huid is al gevoeliger voor bacteriën, dus dan wil je het liefst een verpakking waar je niet met je vingers in hoeft om er iets uit te halen (hiermee kun je de resterende crème weer besmetten namelijk)
 • Effect – volgens ons is niet alleen het langdurige effect van een middel tegen puistjes van belang, maar bijvoorbeeld ook hoe het intrekt in de huid. Een crème kan heel goed tegen mee-eters en puistjes werken en de huid kan vooruit gaan, maar als je constant een trekkend gevoel na het insmeren hebt, is de crème misschien toch onprettig in het gebruik.

Hoe we middeltjes tegen puistjes getest hebben: onze onderzoeksgegevens

Voor deze test hebben we een speciaal testteam bij elkaar geroepen. Aan de ene kant is het onzin om een gezonde huid te belasten met producten voor een onzuivere huid en aan de andere kant wil je mensen die wel last hebben van puistjes de kans geven om een product dat voor hen werkt te ontdekken. Deze test heeft wat langer geduurd, omdat ook het effect soms langer op zich liet wachten. Uiteindelijk bleek de test voor iedereen iets op te leveren en dat was het doel.

De top 10 met beste middelen, medicijnen en crèmes tegen puistjes.

1. CeraVe Acne Control Gel

Het hoofdbestanddeel zorgt voor een snelle uitdroging van de huid waar het puistje zich bevindt.

Pluspunten:

 • De formule bevat essentiële ceramiden die helpen je huid te verzachten.
 • Dit product werkt echt en je kan vertrouwen op de betrouwbare brand van VeraVe. Geen poespas, maar een werkend product.

Minpunten:

 • Aangeraden om van tevoren een cleanser te gebruiken om je gezicht te wassen. Naderhand dit product gebruiken.

2. Eau Thermale Avène – Cleanance Comedomed – Anti-blemishes Concentrate

Deze crème van Avène werkt niet alleen tegen puistjes, maar ook tegen mee-eters.

Pluspunten:

 • De crème zit in een fles met pompje, waardoor je nooit te veel gebruikt en de inhoud niet kunt besmetten met bacteriën die aan je handen zitten. (Natuurlijk moet je je handen wel wassen voordat je de crème in je handen doet, anders smeer je de bacteriën nog steeds in je gezicht.)

Minpunten:

 • Het duurt wellicht iets langer voordat het effect zichtbaar is en dat kan mensen demotiveren waardoor ze sneller een ander product gaan proberen.

3. Clinique – Anti-Blemish Solutions – Cleansing Foam

Deze fles met pomp bevat een schuim die de huid reinigt.

Pluspunten:

 • Hierdoor verminderen de puistjes en andere onzuiverheden.
 • Het middel smeert lekker in zodra het begint te schuimen.
 • Er zit geen parfum in het schuim en dat is goed, omdat dit juist weer voor andere irritaties kan zorgen.

Minpunten:

 • Het is stap 1 in een uitgebreider stappenplan van Clinique en als je alle crèmes wilt aanschaffen, ben je wel een flink bedrag kwijt voor alleen je gezicht.

4. Dermalogica – Clear Start – Breakout Clearing Booster

Deze crème is op twee manieren te gebruiken: lokaal iets dikker of over de hele huid verspreid iets dunner.

Pluspunten:

 • Je kunt zelf proberen welke manier voor jouw huid het beste werkt.
 • Het middel belooft snel te werken, waardoor je aanzienlijk resultaat mag verwachten.

Minpunten:

 • Het is best een prijzig middel tegen puistjes.

5. Swaab – Trekzalf – bij behandeling van puisten

De trekzalf maakt de huid plaatselijk goed zacht.

Pluspunten:

 • Hierdoor wordt de huid op het puistje niet hard en dat maakt het makkelijker om weer de onzuiverheid te laten verdwijnen. Soms moet de ontsteking echt eruit en trekt hij niet vanzelf weer weg onder de huid.

Minpunten:

 • Het advies is om de trekzalf op het puistje te doen en de plek dan van een klein verband te voorzien. Dat werkt natuurlijk prima vanaf het moment dat je thuis bent, op het punt staat om naar bed te gaan of in ieder geval geen bezoek meer verwacht. Voor de rest van de dag is dit geen handige oplossing.

6. Biodermal – Face Gel – Bij puistjes, mee-eters en onzuiverheden

Dit is een gel en geen crème.

Pluspunten:

 • Hij voelt daarom lichter op de huid aan dan een crème.
 • Er zit geen parfum in die de huid kan irriteren.
 • Voor 150 milliliter heeft het een schappelijke prijs.

7. Eau Thermale Avène – Cleanance Hydra – Crème Lavante Apaisante

Deze zeepvrije, reinigende crème kan voor zowel het gezicht als het hele lichaam gebruikt worden.

Pluspunten:

 • Als de crème je bevalt, is het goed te weten dat er grotere verpakkingen zijn die voor wat betreft de prijs gunstiger zijn.
 • Ook mensen die geen last van puistjes hebben, maar wel een vette huid hebben, vinden deze reinigende crème prettig in het gebruik.

8. La Roche-Posay – Effaclar Duo+ – Anti-imperfections & Unclogging care

De crème gaat irritatie en roodheid van de huid tegen.

Pluspunten:

 • Als de crème van La Roche-Posay je bevalt, is het goed te weten dat er een hele lijn met gezichtsverzorgingsproducten voor de onzuivere huid is.

Minpunten:

 • Ook bij dit product is doorzettingsvermogen nodig om het effect op de langere termijn een kans te geven.

9. Paula’s Choice – Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant with Salicylic Acid

Het product werkt niet alleen tegen de onzuivere huid, maar laat poriën ook kleiner worden.

Pluspunten:

 • De vloeistof trekt snel in.
 • De huid is egaler en ziet er gezonder uit.

Minpunten:

 • Soms moet je nog een andere crèmepje smeren, omdat de huid wat trekkerig aanvoelt.

10. Biodermal – Crème bij puistjes & onzuiverheden

Dit tweede product van Biodermal in deze top 10 is geen gel, maar een crème.

Pluspunten:

 • De crème is iets dikker dan de gel en voor sommigen in het testteam werkte dit beter.
 • Er zit geen parfum in de crème en dit voorkwam andere irritaties.

Beste uit de test volgens huidexperts en consumentenorganisaties

Radar gaat in op ingrediënten in huidverzorgingsproducten en wat je moet vermijden, ook als je een onzuivere of gevoelige huid hebt. De Consumentenbond bespreekt welke mogelijkheden er zijn om acne te behandelen en hoe een aanvullende zorgverzekering hierbij kan helpen. Kassa schrijft over het effect van de zon op de huid die last van puistjes heeft. Voor het opdoen van algemene kennis over acne en puistjes, is de algemene website van de apotheek gebruikt.

Dit zegt Radar over Oorzaken van Jeukende Bultjes

Radar onderzoekt de oorzaken van kleine, rode, jeukende bultjes op de huid en biedt advies voor behandeling. Van de eikenprocessierups tot zonneallergie, het artikel belicht diverse oorzaken en hoe je zelf de symptomen kunt verlichten met middelen zoals menthol, Aloë Vera of Calendula. Het benadrukt het belang van niet krabben of wrijven bij irritatie en raadt aan bij ernstige klachten altijd een huisarts te raadplegen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Voeding en Acne

BNNVARA’s Kassa ontkracht het idee dat chocolade, aardbeien en oude kaas acne veroorzaken. Het stelt dat acne erfelijk is en legt uit dat verstopte en ontstoken talgkliertjes puistjes veroorzaken. Interessant is dat het artikel wijst op wetenschappelijk bewijs dat een dieet laag in glycemische index, zoals granen en bonen, de symptomen van acne kan verminderen, in tegenstelling tot voeding met een hoge glycemische index zoals wit brood en aardappelen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Afronding

Wie in de beginfase van het hebben van (extreem veel) puistjes voldoende tijd besteedt aan het zoeken naar een goed werkend middel, heeft daar de rest van zijn leven profijt van.