Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 10 met het beste proteïne poeder

Als je het artikel van de Consumentenbond over sportvoeding leest, merk je al dat de markt voor speciale producten (zoals ook een proteïne poeder) steeds groter wordt. We denken allemaal dat we iets missen als we niks extra’s pakken om ons lichaam te ondersteunen. Of het nu gaat om gewicht kwijtraken, spieren kweken of een gebrek aan proteïne aanvullen; de shakes en poeders zijn niet aan te slepen.

Het vinden van iets aanvullends  zoals een proteïne poeder

Wij zijn nooit zo’n fan van allerlei pillen en shakes als het om voedingsstoffen gaat. Wij denken dat de beste manier om al de nodige stofjes binnen te krijgen uit gevarieerde voeding gehaald kan worden. Onderzoek heeft ook aangetoond dat we steeds eentoniger zijn gaan eten. Hoe makkelijk is het dan om dat aan te pakken? De verkoop van poeders en repen bewijst dat we liever iets kant-en-klaars kopen, dan dat we onze gewoonten aanpassen. Een proteïne poeder staat dan ook bij velen in het keukenkastje.

Snel overzicht: Deze proteïne poeders raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor smaakFTW Nutrition – Whey Protein Pro in de smaak banaan: Dit eiwitpoeder is bijzonder smakelijk, wat vaak een uitdaging is. Dit product wordt ook geleverd met een handige beker voor het mengen en meenemen van je shake. >> Check laagste prijs
Beste plantaardige optieInnerMe – Protein Mix in de smaak chocola: Dit is een uitstekende optie voor veganisten, met een heerlijke chocoladesmaak. Ondanks de hogere prijs in vergelijking met sommige andere merken, merkte onze testpanel op dat ze zich snel fit voelden na het consumeren van deze proteïneshake. >> Check laagste prijs
Unieke smaakkeuzeInnerMe: Dit merk valt op vanwege zijn lekkere chocolade smaaksmaak. Hoewel duurder dan gemiddeld, biedt het een uitstekend alternatief op andere eiwitsupplementen. >> Check laagste prijs

Raadpleeg alléén je huisarts en neem niks aan van websites

Er is géén wetenschappelijk bewijs voor de werking van dit product. Er zijn geen goede effecten waar te nemen wanneer je dit product gebruikt. Sterker nog: het kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid als je het verkeerd gebruikt. Je mag van geen enkele bron, website of expert advies aannemen, dus ook niet van ons. De enige website die feitelijk juiste informatie geeft, is de European Food Safety Authority. Wij raden dit product dus niet aan en geven slechts informatie en meningen. Volledige disclaimer.

Waarom proteïne poeder reviewen?

Of wij zelf nu enthousiast zijn over een product of niet, als er voldoende vraag is, moet er een review geschreven worden. En dat betekent je verdiepen in de markt van proteïne poeders en onderscheid kunnen maken tussen goede en slechte merken. We weten inmiddels dat er meer is dan alleen poeders, maar dat is wel waar we ons in dit artikel op focussen. Alle andere proteïne vormen zijn dus buiten beschouwing gelaten en komen in een andere review aan bod.

Waarom een product als proteïne poeder onder de loep nemen?

Niks is zo makkelijk als een poedertje met een smaakje in een leuke verpakking doen, er allerlei claims over de werking op zetten en het voor een leuk bedrag in de schappen gooien. Doe er nog een paar euro bij voor een marketingbureautje en je product is onder de aandacht bij het publiek gebracht. Je hoeft weinig meer te doen om te verkopen. Je hoeft niets te bewijzen en zelfs labels bevatten vaak niet alle informatie die het zou moeten weergeven. Hoe kies je dan nog?

Moet je sowieso wel beginnen aan het innemen van een proteïne poeder?

Wie zijn wij om dit te verbieden? Er zijn mensen die echt wel baat hebben bij het poeder, al zal er weinig medisch onderzoek naar de effecten te vinden zijn in onderzoekstijdschriften of onafhankelijke studies. Dat maakt het kiezen van een proteïne poeder ook zo lastig, want wat voel je er nou werkelijk van? Je moet al een heel duidelijk beeld van jouw lichamelijke staat hebben (en klachten of mankementen voelen), wil je na gebruik van een proteïne poeder duidelijk merken dat er verschil is ten opzichte van daarvoor.

De criteria waar we proteïne poeders op beoordelen – denk aan het volgende

Waar wij niet zo gevoelig voor zijn, is de schreeuwerige verpakking. Voor ons gaat het toch vooral om de inhoud en niet de felle kleuren en grote teksten. We keken naar de volgende onderdelen:

 • Welke bestanddelen zitten er in het proteïne poeder? (Zitten er bijvoorbeeld verdikkingsmiddelen of suikers in?)
 • In welke smaken is het poeder te verkrijgen?
 • Hoe goed lost het poeder op in water of een ander basisvoedingsmiddel?
 • Hoeveel inhoud zit er in een verpakking en wat kost deze per stuk?
 • Effect – merk je zelf verschil nu je het poeder een tijdje inneemt?

Hoe we proteïne poeders vervolgens getest hebben: de uitkomst

Wij zijn niet zelf ineens elke dag een poedertje aan onze yoghurt gaan toevoegen of allerlei sapjes met proteïne poeder gaan opdrinken. We hebben de doelgroep die er het meest gebruik van maakt benaderd om te kijken of zij hun geheimen prijs wilden geven. Een aantal proteïne poeders komt rechtstreeks van hen vanwege hun positieve ervaringen, de rest is aangevuld na een test die wij hebben aangevraagd bij de doelgroep.

De top 10 met beste proteïne poeders

1. FTW Nutrition – Whey Protein Pro in de smaak banaan

In de zwarte pot zit een kilo proteïne poeder.

Pluspunten:

 • Bij deze set zit ook een beker die je kunt vullen met het poeder en daarna kunt aanvullen met water. Even schudden en je proteïne shake is klaar voor gebruik of kan meegenomen worden.
 • Banaan kan vaak heel flauw smaken en dat is bij deze niet het geval.

2. XXL Nutrition Delicious Series – Whey Delicious in de smaak vanille

In de lichtgekleurde pot zit een kilo poeder.

Pluspunten:

 • Gebruikers van dit poeder zijn fan van de smaak, omdat hij iets neutraler is en niet zo aanwezig is als aardbei of chocola.

3. InnerMe – Protein Mix in de smaak chocola

In deze zak van InnerMe zit 490 gram proteïne poeder.

Pluspunten:

 • Dit poeder is ook geschikt voor veganisten.
 • Sporters merken dat ze hun lichaam na het sporten weer snel fit is met dit poeder.

Minpunten:

 • Het heeft dezelfde prijs als andere merken die een pot van een kilo leveren.

4. Empose – Water Clear Isolate in de smaak cocosnoot

Er zit 600 gram in een pot en je hebt 25 gram per keer nodig.

Pluspunten:

 • Dit is een veel lichter drankje als de traditionele proteïne shakes. Het drinkt dan ook wat makkelijker weg.

Minpunten:

 • Het is wel duurder dan een gewone proteïne shake. Het lijkt alsof een nieuwe verschijningsvorm reden is voor prijsverhoging.

5. Empose – Water Clear Isolate in de smaak peer

Dit is hetzelfde merk als de nummer vier en de pot is even groot.

Pluspunten:

 • Dit is een smaak die niet veel andere merken in hun assortiment hebben en dat valt gebruikers vooral op.

Minpunten:

 • Ook dit proteïne poeder is duurder dan gemiddeld.

6. Optimum Nutrition – Gold Standard 100% Whey in de smaak delicious strawberry

Er zit 908 gram in de zwarte pot met gouden deksel.

Pluspunten:

 • Je maakt dertig drankjes met een pot en omgerekend kom je dan op een euro per drankje uit.
 • De aardbei is lekker van smaak, al vinden sommigen hem wel wat zoet.

Minpunten:

 •  

7. Optimum Nutrition – Gold Standard 100% Whey in de smaak chocolate peanut butter

In de pot zit 908 gram, maar er is ook een grotere verpakking van 2,3 kilo verkrijgbaar.

Pluspunten:

 • Veel mensen maken zelf shakes en dan is pindakaas en chocola (of pindakaas met banaan) een favoriete combinatie.

8. Power Supplements – Pure Whey Protein Isolate in de smaak naturel

In de witte pot met lichtblauwe details zit een kilo proteïne poeder verpakt.

Pluspunten:

 • Je krijgt de pot – als het poeder goed bevalt – ook in 2 kilo.
 • Hij is niet zo zoet als vele andere poeders.
 • Vanwege de naturel smaak kun je hem moeiteloos mengen met andere voedingsmiddelen.

Minpunten:

 • Hij is iets duurder dan gemiddeld, maar je gebruikt er niet te veel van.

9. Body & Fit – Whey Perfection in de smaak vanille

In de pot zit 2268 gram proteïne poeder.

Pluspunten:

 • Je hebt ook een kleinere en zelfs ook een grotere verpakking voor de liefhebber.
 • Er zijn nog andere smaken van hetzelfde merk.
 • De prijs is iets goedkoper dan gemiddeld.

10. Optimum Nutrition – Gold Standard 100% Whey in de smaak extreme milk chocolate

Van hetzelfde merk als de nummer 6 en 7 in deze top 10 krijg je nu nog een andere smaak. De pot bevat 2270 gram proteïne poeder.

Pluspunten:

 • De smaak chocolade wordt graag gemengd met het ontbijt, zoals bijvoorbeeld met havermout met stukjes banaan of bessen.

Beste uit de test volgens supporters en critici

Supplement Guide heeft ook een vergelijkingstest met proteïne poeders gedaan. Het merk Optimum en Body & Fit komt ook in onze top 10 naar voren als een goed proteïne poeder. Bij Radar is helaas geen onderzoek naar het poeder te vinden en de effecten ervan, maar Kassa heeft een hele tijd geleden wel aandacht besteed aan het gebruik van proteïne poeders.

Zij geven in hun artikel aan dat het poeder niet altijd gebruikt dient te worden als je Alzheimer hebt. Je kunt er een hele vervelende reactie op krijgen. Bij de Consumentenbond staan ze – zoals in de introductie van dit artikel al is aangegeven – stil bij alle andere vormen waarin supplementen aan de consument aangeboden worden en of je lichaam dit wel echt nodig heeft.

Dit zegt Radar over Eiwitshakes

Radar onderzoekt de zin en onzin van eiwitshakes, onthullend dat hoewel eiwitten essentieel zijn voor spieropbouw en herstel, de meeste mensen voldoende eiwitten uit hun dieet halen zonder de noodzaak van extra shakes. Sportdiëtist Vera Wisse en het Voedingscentrum bevestigen dat eiwitshakes niet superieur zijn aan voedingseiwitten en benadrukken dat een teveel aan eiwitten kan leiden tot gewichtstoename. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Pre-Workout Poeders

BNNVARA’s Kassa duikt in de wereld van pre-workout poeders, een populair supplement onder fitnessliefhebbers. Hoewel ze bedoeld zijn om energie te boosten en de prestaties te verbeteren, is het enige effectieve ingrediënt cafeïne, dat dezelfde alertheid en focus kan bieden als een kop koffie. Andere ingrediënten, zoals beta-alanine, dienen voornamelijk voor het placebo-effect. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Interesse in proteïne poeder? Je hoeft niet meer verder te zoeken

Met onze top 10 heb je voldoende basisinformatie om een aankoop te kunnen doen. Je kunt echter ook kijken of je van de kleinste verpakkingen een aantal verschillende merken koopt, zodat je je eigen vergelijkingstest kunt doen. Gebruik de shakes dan in ieder geval niet door elkaar, want anders weet je minder snel wat het met je lichaam doet.

Kortom

Alles valt of staat bij een goede leefstijl en daarbij hoort een gezond eetpatroon. Mis je iets door intensief sporten of heb je een specifieke doelstelling waarbij een proteïne poeder je lichaam kan ondersteunen? Kijk dan vooral welk proteïne poeder voor jouw doel het meest geschikt is.