Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste oorsprays voor zuivere oren

Een oorspray is niet altijd even fijn om te gebruiken. Het kan soms net aanvoelen als wanneer je te lang onderwater bent geweest of je oren in de douche te scheef hebt gehouden, waardoor het water er niet meer vanzelf uitloopt. Je hoort niet meer alles goed en soms duurt het uren voordat het vocht ineens loskomt. Dat geeft een kriebelend gevoel. Toch kan een oorspray helpen om de binnenkant van je oor zuiver te houden en overmatig oorsmeer te verwijderen. De beste drie vind je in deze review.

Snel overzicht: Deze oorsprays raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor oorhygiëneA. Vogel Oorspray: Deze oorspray is speciaal ontworpen voor grondige oorreiniging. Het zachte siliconen tuitje maakt het sprayen comfortabel en voorkomt dat je te diep in je oor gaat. Een geweldig pluspunt is dat het hardnekkig oorsmeer verzacht, waardoor het gemakkelijk loskomt. >> Check laagste prijs
Beste budgetoptieAudiSpray Oorhygiëne – Adult oorspray: Dit product, met een flesje van 50 milliliter, biedt de beste waarde gezien de hoeveelheid oorreinigende spray. De vorm van het tuitje bootst de vorm van het oor na, waardoor het gebruik erg comfortabel is. AudiSpray is ook beschikbaar voor verschillende doelgroepen, zoals kinderen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor eenvoudige reinigingLucovitaal Oorspray: Dit is een geweldige keuze voor eenvoudige oorreiniging. Het heeft een los tuitje dat je na gebruik gemakkelijk kunt schoonmaken. Het langere tuitje maakt het mogelijk om dieper in je oor te gaan. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste oorspray

1. A. Vogel – Oorspray voor goede oorhygiëne

In het flesje met spraydop zit 20 milliliter vloeistof om je oren te reinigen.

Pluspunten:

 • Op de spraydop zit een siliconen tuitje en daardoor kun je niet te diep je oren ingaan en iets beschadigen. Het siliconen tuitje is zacht en geeft mee. Dit geeft geen onprettig gevoel in je oren tijdens het sprayen.
 • De spray doet zijn werk en maakt oorsmeer dat uitgedroogd is weer soepel, waardoor het makkelijker uit je oren loskomt.

Minpunten:

In vergelijking met de andere twee producten in deze review, is dit de duurste optie.

Het flesje is vrij klein, waardoor je wel even moet oefenen met het richten van het tuitje, het goed vasthouden en het gelijktijdig de knop induwen om het te laten sprayen.

2. AudiSpray Oorhygiëne – Adult oorspray met zeewater

In dit flesje zit maar liefst 50 milliliter oorreinigende spray.

Pluspunten:

 • Je doet dus veel langer met AudiSpray dan met A.Vogel.
 • Het groene tuitje aan het einde ook een klein tuitje dat de vorm van het oor nabootst. Hierdoor is het prettig in het gebruik.
 • Doordat het flesje iets groter is vanwege de grotere inhoud, is het ook beter vast te pakken. Het is nog steeds niet te zwaar om vast te houden en te sprayen tegelijk.
 • AudiSpray heeft ook oorspray voor andere doelgroepen, zoals voor kinderen.
 • De prijs van deze oorspray valt echt reuze mee.

Minpunten:

 • Wij zouden niet zomaar gaan sprayen als daar geen duidelijke reden voor is. Overweeg je AudiSpray? Check dan altijd even bij je huisarts of het wel nodig is. Een beetje oorsmeer is helemaal niet erg.

3. Lucovitaal – Oorspray voor reiniging van het oor

In de verpakking van Lucovitaal zit 20 milliliter oorspray.

Pluspunten:

 • Dit flesje heeft een los tuitje dat je erop klikt en weer los kunt maken. Dit maakt het makkelijk om na het sprayen het tuitje schoon te maken.
 • Het tuitje is ook iets langer, waardoor je wat dieper je oor in kunt als je dat wenst.

Minpunten:

 • Een van de voordelen van een oorspray is dat je geen wattenstaafjes meer hoeft te gebruiken die je oren van binnen kunnen beschadigen, maar dan moet je dit opzetstukje ook niet te ver duwen, want dan bereik je hetzelfde resultaat.

Beste oorsprays – dit zegt de Consumentenbond, Radar en Kassa

Volgens Radar kun je ook gewoon olijfolie gebruiken om je oren te reinigen. In een wat ouder artikel van de Consumentenbond wordt oorspray besproken, al geven ze wel aan dat deze oplossing veel duurder is dan het hoeft te zijn. Bij Kassa wordt melding gemaakt van idioot hoge zorgkosten (zoals bijvoorbeeld voor het uit laten spuiten van oren) die gedeclareerd worden bij de zorgverzekering. Wij snappen dat dit soort nieuwsberichten mensen er soms toe doet bewegen om zelf de oren te sprayen.

Dit zegt Radar over gehoorzorg

Radar belicht het belang van juiste gehoorzorg, met advies van KNO-arts Maarten Majoor over het behouden van oorsmeer voor een gezond oor. Het artikel benadrukt hoe essentieel oorsmeer is voor het smeren van de gehoorgang en het buiten houden van bacteriën, en waarschuwt tegen het gebruik van wattenstaafjes die meer schade dan goed kunnen doen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over een oorsmeerverwijderaar

BNNVARA’s Kassa behandelt de Smart Swab, een product bedoeld voor veilige oorsmeer verwijdering, als een miskoop. Dit segment illustreert het belang van kritisch zijn bij de aankoop van gezondheidsgerelateerde gadgets, door te laten zien hoe producten die beloven te helpen soms kunnen falen in hun functionaliteit. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor ons researchproject naar oorsprays

Afronding

In principe kan oorspray geen kwaad, maar dan moet je het wel goed gebruiken. Volg daarom altijd de gebruiksaanwijzing en doe het niet vaker dan voorgeschreven is. Je oren hebben namelijk een beetje oorsmeer gewoon nodig om het gehoororgaan te beschermen. Haal je te veel weg, dan kun je ook klachten krijgen en dat wil je zien te voorkomen. Alle problemen aan je hoofd (oren, ogen, tanden) zorgen namelijk voor een verminderde concentratie en een lagere kwaliteit van leven.