Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen.

De top 3 met de beste oorsmeer verwijderaar voor schone oren

Iedereen heeft oorsmeer en het meeste krijg je er met een gewoon wattenstaafje wel uit, maar voor mensen die overmatig oorsmeer produceren, kan een wattenstaafje na het douchen gebruiken onvoldoende zijn. Het oorsmeer zit te diep, er is te veel en het belemmert je gehoor op een gegeven moment in zo’n mate dat je er iets aan wilt doen. Met een van de drie oorsmeer verwijderaars in deze review kun je je probleem zelf oplossen als je er niet voor naar de specialist wilt gaan.

De top 3 met beste oorsmeer verwijderaar

1. Christian Deluxe® – Oorspuit Oorreiniger – Oorsmeer Verwijderaar

Dit is een eenvoudige spuit die je met vloeistof vult en zelf in je oren kunt spuiten.

Pluspunten:

 • Wat ons opvalt is dat het materiaal aan het einde van de spuit echt zacht genoeg is, waardoor je er geen moeite mee hebt om er je oren mee in te gaan.
 • Als je geen wattenstaafjes wilt gebruiken, is dit een prima alternatief.
 • Het is ook veel milieuvriendelijker dan wegwerp wattenstaafjes.

Minpunten:

 • Je moet de dopjes wel goed schoonhouden en na elke sproeibeurt goed reinigen.
 • Voor een gewone spuit lijkt het best veel geld (rond de 15 euro), maar wat je van tevoren niet altijd weet, is dat de sproeikop anders is dan bij een gewone spuit. De sproeikop spuit door vier kleine gaatjes de zijkanten op en niet met een enkele straal vooruit.

2. Find Back – oorsmeer verwijderaar met diverse herbruikbare opzetstukken

Dit is een tooltje met opzetstukken waarbij geen vloeistof nodig is.

Pluspunten:

 • Het is een soort herbruikbaar wattenstaafje.
 • Het is vriendelijker voor het milieu doordat je de opzetstukken zelf kunt wassen.
 • Door het taps toelopend eindstuk ga je zo diep in je oren zolang het goed voelt. Je hoeft het dus niet helemaal in je oren te duwen als dat bij jou niet prettig aanvoelt, want daarmee kun je schade aanrichten.
 • Dit is een van de goedkoopste oorsmeer verwijderaars die op dit moment te krijgen zijn.

Minpunten:

 • Het blijft wel – net als bij een gewoon wattenstaafje – gevaarlijk om iets in je oren te duwen, zelfs als het van heel zacht materiaal is, is je oor aan de binnenkant nog veel zachter. Wij zouden dit apparaatje in ieder geval nooit bij een ander en dus alleen bij onszelf gebruiken, want je moet echt voelen hoever je kunt gaan.

3. BeBird – Oor otoscoop met wifi (camera + oorsmeer verwijderaar)

Voor wie de binnenkant van zijn eigen oren interessant vindt, is er deze hele kleine camera waarmee je in je oren kunt kijken, inclusief oorsmeer verwijderset.

Pluspunten:

Dit is een leuke set voor jezelf of wanneer je opgroeiende kinderen hebt die voor biologie met het onderwerp oren bezig zijn. Je leert je eigen lichaam wat beter kennen.

Je krijgt live beelden van de binnenkant van je oor te zien via de app die je op je telefoon kunt installeren.

De batterij van de set is oplaadbaar en dat is iets beter voor het milieu.

Minpunten:

 • Het gebruik van de camera en oorsmeer verwijderaar vraagt even iets van je tijd en motorieke vaardigheden in het begin, maar met wat oefening is dit een hele fijne manier van oorsmeer uit je oren verwijderen.
 • Het is door de uitgebreidere techniek van dit apparaat natuurlijk wel een duurdere manier van je oren schoonmaken.

Beste oorsmeer verwijderaars getest – aan het woord zijn Consumentenbond, Kassa en Radar

Volgens Radar moet je je oren nooit met een wattenstaafje schoonmaken, omdat je het oorsmeer verder je oor in zou kunnen duwen. Bij de Consumentenbond hebben ze iemand laten reageren op het verwijderen van oorsmeer via oorkaarsen. De expert is niet blij over wat producenten beloven. Bij Kassa meldt iemand dat het gebruiken van vloeistoffen in het oor (bijvoorbeeld onder de douche) hetzelfde werkt als wat de huisarts doet om oorsmeer te verwijderen.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar oorsmeer verwijdering

Tot slot

Ondanks dat oorsmeer bij een ander in het oor zien zitten een onsmakelijke gezicht is, heeft oorsmeer wel een belangrijke functie. Je oren elke dag hermetisch proberen te reinigen is dan ook geen goed idee. Op de redactie vinden we het cameraatje wel een goed idee, omdat je hiermee echt kunt zien wat er binnen in je oor aan de hand is en of het probleem echt zo groot is als je denkt. Twijfel je om een oorsmeer verwijderaar te gebruiken? Dan kun je altijd eerst langs de huisarts gaan en zien op welke manier hij het aanpakt.