Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste ontkalker om kalk tegen te gaan

Kalk zie je niet graag. Het is niet alleen niet fraai in apparaten of op oppervlakken, maar kan ook nog eens kwaad als je het niet op tijd weghaalt. Kalk in apparaten kan eerst zorgen voor minder goed functioneren, maar uiteindelijk kan je apparaat er ook kapot van gaan. Je kunt dus kiezen: of nooit ontkalken en elke zoveel tijd een nieuw apparaat kopen, of periodiek ontkalken en lekker lang van je apparaten genieten. Ontkalken speelt vooral een rol bij waterkokers, koffiezetapparaten en wasmachines. De volgende drie ontkalkers scoren het hoogst bij het vergelijken van prestaties.

Snel overzicht: Deze ontkalkers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor efficiëntieDurgol – Swiss Espresso: Deze ontkalker van Durgol is bijzonder geschikt voor alle merken koffiezetapparaten. Het bestrijdt effectief kalkafzettingen aan de binnenkant van het apparaat, inclusief het verwarmingselement, zonder dat je het een bepaalde tijd moet laten inwerken. Het is geweldig in gebruiksgemak en efficiëntie, waardoor je apparaat weer als nieuw functioneert. >> Check laagste prijs
Beste duurzame keuzeDeLonghi – EcoDecalk ontkalker: Deze ontkalker van DeLonghi wordt geleverd in een grotere halve liter fles, wat betekent dat je genoeg hebt voor ongeveer vier ontkalkbeurten. Hoewel het volgens de instructies alleen bedoeld is voor DeLonghi apparaten, hebben we het op onze Nespresso apparaat op kantoor getest en het werkte perfect. Het biedt een geweldige prijs-kwaliteitverhouding, wat het een uitstekende keuze maakt voor duurzaam onderhoud van je apparaat. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor espressomachinesPhilips – Decalcifier: Philips’ ontkalker is een perfecte keuze voor espressoapparaten. Het laat absoluut geen bijsmaak achter na het reinigen, iets dat wel eens voorkomt bij het gebruik van schoonmaakazijn. Ondanks dat het misschien iets duurder is per reinigingsbeurt, overtuigt het met zijn hoge efficiëntie en kwaliteit, en het zorgt voor een perfecte espresso-ervaring. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste ontkalkers

1. Durgol – Swiss Espresso – speciale ontkalker

In deze set zitten twee flesjes van elk 125 milliliter ontkalker.

Pluspunten:

  • Deze ontkalker is speciaal ontwikkeld voor koffiezetapparaten. Het is van Durgol, maar kan gebruikt worden voor elk merk koffiezetapparaat.
  • Het werkt eenvoudig en efficiënt tegen de kalk die aan de binnenkant blijft kleven. Het maakt de wand, maar ook het hitte-element goed schoon.
  • Je hoeft deze niet in te laten trekken voor een bepaalde duur, maar gebruikt hem tijdens het spoelen.

Minpunten:

  • Wil je het goed doen en echt frequent je apparaat onder handen nemen, dan ben je op jaarbasis wel een aardig bedrag aan ontkalker kwijt.

2. DeLonghi – EcoDecalk ontkalker

In deze grotere fles zit een halve liter antikalkmiddel.

Pluspunten:

  • Met een halve liter doe je ongeveer vier keer en dat betekent dat je gemiddeld 3,5 euro kwijt bent per ontkalkingbeurt. Dat is nog steeds stukken goedkoper dan een element van je koffiezetapparaat moeten (laten) vervangen of een geheel nieuw apparaat kopen.

Minpunten:

  • De ontkalker is volgens de gebruiksaanwijzing alleen geschikt voor de apparaten van het merk DeLonghi zelf en niet voor andere merken. Wij hebben het niet op een Nespresso of ander merk uitgeprobeerd, maar op onze DeLonghi op kantoor en dat werkte prima.

3. Philips – Decalcifier

In het doosje zit twee keer 250 milliliter ontkalker en het is dus dezelfde hoeveelheid als die van DeLonghi.

Pluspunten:

  • Deze van Philips is wel ietsje goedkoper.
  • Hij is speciaal voor espressoapparaten.
  • Wie wel eens schoonmaakazijn heeft geprobeerd om het koffieapparaat of de waterkoker te ontkalken, weet dat er soms een bijsmaakje na het reinigen is. Dat is bij deze ontkalker zeker niet het geval.

Minpunten:

  • Je hebt een hele fles nodig per ontkalkingbeurt en dat maakt dit middel dan weer duurder dan de eerste twee ontkalkers.

Beste ontkalkers getest – Consumentenbond, Radar, Kassa aan het woord

Kassa maakt melding van een magneet die ontkalkt, maar een test toont aan dat dit helemaal geen verschil uitmaakt. Meerdere bronnen, waaronder de Consumentenbond, spreken over een terugroepactie van ontkalker van het Kruidvat. Deze kun je dus beter niet gebruiken. Verder geeft Radar tips over het goed ontkalken van je apparaten.

Dit zegt Radar over waterontharders

Radar onderzoekt waterontharders, apparaten die beloven kalkaanslag te verminderen en zachte huid te bevorderen. Ondanks de voordelen, waarschuwt senior onderzoeker Roberta Hofman voor de nadelen, zoals verlies van goede mineralen en inefficiëntie bij sommige types. Ze concludeert dat voor de meeste mensen in Nederland, waar drinkwater al relatief zacht is, een waterontharder niet noodzakelijk is. Hofman adviseert regulier onderhoud van apparaten en het gebruik van azijn voor het verwijderen van kalkaanslag als efficiëntere en milieuvriendelijkere opties. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over kalkaanslag verwijderen

BNNVARA’s Kassa biedt praktische tips voor het bestrijden van kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en oppervlakken. Het artikel benadrukt het gebruik van huishoudelijke middelen zoals azijn voor ontkalking, wat zowel effectief als milieuvriendelijk is. Daarnaast worden preventieve maatregelen aangeraden, zoals het wassen op lagere temperaturen en het droogmaken van de douche na gebruik, om kalkaanslag te minimaliseren. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor onze research naar ontkalkers

Ontkalken? Begin hiermee

Als je via de links in dit artikel een ontkalker hebt gekocht en deze is geleverd, kun je aan de slag. Wanneer je sinds de aanschaf nog nooit ontkalkt hebt (en dit is een hele poos geleden), kan het zijn dat je de eerste keer niet direct heel veel verschil ziet. Kalk bouwt zich namelijk op en bij het binnenwerk van een koffiezetapparaat zie je dit natuurlijk niet, maar in je waterkoker wel. Je moet het dan een paar keer na elkaar doen om goed resultaat te krijgen.

Kortom

Net als het afstoffen van je televisie of het schoonmaken van je toetsenbord, zorgt het ontkalken van je apparaten die met water werken voor een langere levensduur. Het liefst koop je niet elk jaar een nieuw koffiezetapparaat of een nieuwe waterkoker en daarom zet je de ontkalker vooraan in je keukenkastje met schoonmaakmiddelen. Tip van de redactie: zet het bijvoorbeeld voor elke eerste maandag van de maand in je agenda, dan vergeet je het niet.