Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 7 met beste wax voor het ontharen van verschillende lichaamsdelen

Het gezegde luidt: “Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden” en bij waxen (ook wel harsen genoemd) geldt dit zeker. Tijdens het waxen wordt er op een of andere manier een laagje wax of hars op een lichaamsdeel aangebracht en zodra dit afgekoeld of goed gehecht is, wordt de laag er weer afgetrokken. Je kent het wel uit films waar je vanuit een beauty salon ineens een hele harde schreeuw hoort, maar een groot verschil kan zijn welke wax voor het ontharen je gebruikt.

Zoeken naar de ideale wax voor ontharen

Je hebt natuurlijk verschillende manieren van ontharen en allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. Je kunt epileren, de haarzakjes met laser laten verwijderen (al zijn er soms wel veel behandelingen nodig voordat echt alle haartjes dan weg blijven), droog of nat scheren of de boel lekker de boel laten en accepteren dat je lichaam nou eenmaal op bepaalde plekken (meer) haren heeft. In deze review kijken we alleen naar de manier die waxen of harsen heet.

Dit waxen kun je in een schoonheidssalon laten doen, of je investeert in een waxapparaat en doet het zelf (of met behulp van een vriend of vriendin) thuis. De hulp die je inschakelt hangt een beetje af van het lichaamsdeel dat je wilt harsen. Je hoeft dan na die eerste investering in een degelijk waxapparaat alleen nog maar te zorgen voor de wax die in het apparaat gaat. Je hergebruikt de wax die je van je lichaam haalt namelijk niet. Dat is onhygiënisch en kan voor klachten zorgen.

Snel overzicht: Deze ontharingswax raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor luxeItalWax – Full Body Wax – Luxury Edition: De gouden kleur geeft deze wax een Hollywood-achtige uitstraling. De romige structuur maakt het aanbrengen op de huid eenvoudig en prettig. Ondanks dat er soms enkele restjes achter kunnen blijven, vinden wij dit een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar luxe bij het waxen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gevoelige huidFreshFeels – Professional Stripless Wax – SeaSoul for Sensitive Skin: Deze blauwe wax laat goed zien welke delen van het lichaam al zijn behandeld. Bovendien wordt het geleverd met spateltjes en is het zeer geschikt voor de gevoelige huid. We vinden het een pluspunt dat gebruikers na het waxen met dit product geen klachten ervaren. >> Check laagste prijs
Meest complete setLuxes Cosmetics – Luxury Sugar Body Wax – for all skin types: Deze suikerhars wordt geleverd in een kit met zowel een spatel als waxstrips. Het feit dat je voor het verwarmen van deze hars alleen een magnetron nodig hebt, maakt het erg handig. We waarderen vooral dat de restjes wax makkelijker te verwijderen zijn dan bij andere producten. >> Check laagste prijs

Waarom beoordelen we in deze review wax om te ontharen?

Als je de eerste keer gaat waxen wil je niet te veel geld uitgeven, omdat je niet weet of het je gaat bevallen. Tegelijkertijd wil je geen rommel kopen, want dat is ook weggegooid geld. De twee elementen hangen dus samen. Wat je koopt en hoe dit bevalt is afhankelijk van elkaar. Daarom is het fijn als merken en hun verschillende soorten wax getest worden door een onafhankelijke partij die er niet aan hoeft te verdienen, zoals de fabrikant zelf met zijn mooie reclames op televisie.

Waarom een beetje wantrouwen nooit verkeerd is als het om ontharen gaat

Haal je de laatste reclame over ontharen nog eens voor de geest en probeer je te herinneren wat hierin gezegd werd. “Met ons middel blijven de haartjes tot wel vier weken weg”… Wat is het belangrijkste woordje in deze zin? Inderdaad: tot. Tot vier weken kan van alles betekenen, drie weken en 6 dagen, maar ook 2 weken of zelfs maar 2 dagen.

Wat je voor ontharingsmiddel gebruikt maakt namelijk niet altijd iets uit, je lichaamshaar blijft namelijk groeien. Het enige dat verschil kan maken is of jouw manier van ontharen ook de haarzakjes meepakt. Epileren kan namelijk ook de haartjes afbreken en dan groeit het haar weer net zo snel als bij scheren, alleen worden de haartjes iets zachter. Waxen kan de haargroei iets verminderen, maar geeft geen garantie dat je haartjes ook echt vier volle weken wegblijven.

Daarom geldt ook voor waxen: eerst zien, dan geloven

Wie al eens naar de schoonheidssalon is geweest voor een waxbeurt, weet hoe het werkt en weet ook of hij of zij dit thuis wel wil gaan doen. Het kan namelijk best rommelig zijn en je kunt het beste een oud laken of oud strandlaken gebruiken als je grotere oppervlakken wilt harsen. Het is al helemaal complex als je met wax gaat ontharen als niemand het je ooit voor heeft gedaan. Dan weet je niet hoe het werkt en wat je voelt. Het effect kan hierdoor beïnvloed worden.

Wat zegt de fabrikant over ontharingswax?

Als je het aan de fabrikant zelf vraagt, is hun product natuurlijk altijd het beste. Ze hebben maanden of jaren gewerkt aan het creëren van een product waar ze aan kunnen verdienen. Dan zullen ze niet snel zeggen dat hun product slechter is dan dat van de concurrent. Opvallend is dat bepaalde merken niet zomaar een enkel waxmiddel aanbieden, maar een heel assortiment aan verschillende hars hebben. Het gaat dan niet alleen om kleur, maar ook om geur.

De criteria die wij voor wax voor ontharen hanteren

 • Manier van aanbrengen – voelt het fijn op de huid, zijn middelen om wax op de huid aan te brengen meegeleverd, zitten er duidelijke instructies bij
 • Gemak van verwijderen – blijft de hars geconcentreerd zitten of brokkelt deze af, zijn restjes hars makkelijk weg te nemen
 • Effect – heb je geen huidreactie van de wax, hoe lang is de plek die je geharst hebt haarvrij
 • Prijs en gewicht – is dit in goede verhouding
 • Geur – je wilt geen chemische stinklucht als je de tijd neemt om je lichaam te ontharen met wax

Hoe is ontharingswax getest door ons?

Vooral teamleden die een andere manier van ontharen gewend zijn, besloten deze keer deel te nemen aan de test. Er is blijkbaar voldoende nieuwsgierigheid en interesse in dit product. Voor deze test hebben we de keuze vrij gelaten: je mocht thuis in alle privacy een deel van het lichaam van jouw keuze behandelen met de verschillende typen wax die we ingekocht hadden, of je mocht in een aparte testruimte met anderen de wax uitproberen. Alle feedback is verwerkt in onderstaande top 7.

De top 7 met beste wax voor ontharen

1. ItalWax – Full Body Wax – Luxury Edition

Er zit een kilo waxkorrels in deze zak.

Pluspunten:

 • De kleur is goud en dat is voor sommigen een belangrijk element om voor deze hars te kiezen. Het heeft iets Hollywood-achtigs.
 • De wax is fijn op de huid aan te brengen doordat de wax vrij romig en zeker niet te stug is.

Minpunten:

 • Bij waxen zijn er altijd wel wat achterblijvende restjes die niet in een keer te verwijderen zijn met de rest. Dat blijft een lastig punt, ook bij deze wax.

2. FreshFeels – Professional Stripless Wax – SeaSoul for Sensitive Skin

In de verpakking van FreshFeels zit een kilo waxkorrels.

Pluspunten:

 • De kleur is blauw en daardoor zie je veel beter of je delen van je lichaam overgeslagen hebt.
 • Er zitten spateltjes bij die je dus niet apart hoeft te bestellen.
 • Deze wax is heel fijn voor de gevoelige huid en testleden hebben geen klachten na het gebruik van deze wax.

Minpunten:

 • Dunnere haartjes worden soms overgeslagen bij het verwijderen van de wax.

3. Veet – Easy Gel Wax Strips – voor de gevoelige huid van lichaam en benen

In deze set gaat het vooral om de strips voor de benen en die zijn er 40 stuks. (Voor het gezicht vinden we de nummer 6 fijner.)

Pluspunten:

 • Ook dit product is voor de gevoelige huid en testleden merken dat het verwijderen minder pijnlijk is dan bij sommige andere geteste waxkorrels of waxstrips.
 • Het voelt eerder als een gel aan dan een stugge wax.
 • Deze strips zijn super voor op vakantie als je even wat haartjes weg wilt hebben.

Minpunten:

 • Ze zijn vrij prijzig als je het met losse korrels vergelijkt. (al heb je hier natuurlijk wel ook een ander apparaat voor nodig)
 • Als je het niet in een keer goed doet, ben je snel door de strips heen.

4. Luxes Cosmetics – Luxury Sugar Body Wax – for all skin types

In het potje van Luxes Cosmetics zit 300 gram suikerhars.

Pluspunten:

 • De set wordt compleet geleverd met spatel (plastic en niet hout) en wax strips.
 • Je hebt geen apart apparaat voor deze suikerhars nodig als je een magnetron in huis hebt en dat heeft tegenwoordig bijna iedereen. Dit scheelt dus in kosten.
 • De restjes wax zijn makkelijker te verwijderen dan de andere harsproducten in deze review.

Minpunten:

 • Sommige testleden zijn fan van deze hars, maar niet voor het ontharen van alle delen van het lichaam.

5. WoJo Exclusive – Neus Wax Set

Met de 200 gram wax in deze set kun je 20 keer je neusgaten waxen.

Pluspunten:

 • De instructies zijn heel simpel en duidelijk te volgen. Het is net een beetje een scheikundeproef met gieten, mixen en mengen.
 • Als je om de twee tot drie weken onthaart, kun je een heel jaar met deze verpakking doen.

Minpunten:

 • Het blijft natuurlijk pijnlijk als je je neusharen wilt verwijderen, op welke manier dan ook. Met waxen is de pijn wel van kortere duur. De tranen schieten je niet bij elk haartje dat loskomt in je ogen, maar het gebeurt in een keer heel goed en dan is het over.

6. Veet – Wax Strips voor het gezicht – voor alle huidtypes

In dit doosje zitten 20 strips voor het ontharen van delen van het gezicht.

Pluspunten:

 • De meeste mensen gebruiken dit voor donker wordende haartjes rond de mond en soms ook voor een groep haartjes onder de kin.
 • Deze strips verwarm je met de hand en het kan dus nooit te heet worden en je huid verbranden.

Minpunten:

 • Wij zouden de strips niet net voor een avondje uit gebruiken, tenzij je een flinke laag make-up gaat aanbrengen die roodheid vermindert of onzichtbaar maakt.

7. MyLee – Professional Stripless Wax – New Generation Flexible Wax

Dit is een complete set met waxapparaat, spateltjes en waxkorrels in de geur Charcoal & Green Tea. Er zit 500 gram korrels in de set.

Pluspunten:

 • Als je dit product koopt, hoef je hierna alleen nog maar waxkorrels of spateltjes bij te kopen.
 • Je kunt de temperatuur handmatig aanpassen, zodat je voor een gevoeliger lichaamsdeel iets minder hete wax gebruikt en voor andere delen juist wat hetere wax pakt.

Minpunten:

 • Het is een iets duurdere investering dan de losse waxstrips die je bijvoorbeeld met de hand kunt verwarmen of wax die in de magnetron kan.

Beste wax voor ontharen uit de test volgens experts als de Consumentenbond en anderen

Radar heeft wel een review over epileren geschreven, maar niet over waxen. De Consumentenbond heeft wel een artikel over ontharingstechnieken (inclusief waxen) gepubliceerd, maar dit is wel van een aantal jaren geleden. Kassa krijgt de vraag over ervaringen met laseren om te ontharen. Reacties geven aan dat je een lange adem moet hebben als het om het weglaseren van haartjes gaat.

Dit zegt Radar over Ingegroeide Haren en Ontharing

Radar benadrukt het belang van goede huidverzorging voor en na het ontharen om ingegroeide haren te voorkomen. Huidtherapeute Anke Overbeek biedt tips zoals het gebruik van antibacteriële gel bij het scheren en het kiezen van de juiste onthaarmethode. Ze waarschuwt ook voor het peuteren aan ingegroeide haren, wat kan leiden tot littekens en diepere huidschade. Voor persoonlijke adviezen raadt ze aan een huidtherapeut te bezoeken. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over Ontharingsmethoden

BNNVARA’s Kassa ontkracht mythes over ontharen met hulp van dermatoloog Petra Dikrama. Ze legt uit dat scheren de haren niet donkerder of stugger maakt en dat ingegroeide haren een risico zijn bij bepaalde scheertechnieken. Ze adviseert tegen het gebruik van dezelfde ontharingsmethode voor het hele lichaam en bevestigt dat regelmatig waxen uiteindelijk tot minder haargroei kan leiden. Ook deelt ze dat haar- en nagelgroei in de zomer sneller is. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Kortom

Er zijn verschillende ontharingstechnieken en de een werkt voor jou beter dan de ander. Neem de tijd om erachter te komen wat je het prettigst vindt en investeer dan een keer goed in de juiste apparatuur zodat je de ervaring van het ontharen met wax zo prettig mogelijk voor jezelf maakt.