Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen.

De top 3 met de beste natuurlijke lippenbalsems

Gezonde en verzorgde lippen zijn niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Voor de meeste mensen beginnen de problemen in het najaar. De huid van de handen worden droger en schilferig, de hoekjes bij je nagels barsten soms open en je lippen drogen uit en kunnen gaan bloeden. Het liefst wil je in dit laatste geval geen synthetische lippenbalsem met allerlei chemische bestanddelen op je kapotte lippen aanbrengen. Daarom kies je voor een natuurlijke lippenbalsem die geen kwaad kan.

De top 3 met het beste natuurlijke lippenbalsem

1. Burt’s Bees – 100% Natural Moisturizing Lip Balm

In de lippenbalsemhouder van dit merk zit iets meer dan 4 gram lippenbalsem.

Pluspunten:

 • Deze lippenbalsem is in de basis gemaakt van bijenproducten, zoals was en honing. Verder is er sheaboter aan toegevoegd en die drie ingrediënten samen zorgen ervoor dat je lippen de verzorging krijgen om weer te helen.
 • Verder kun je bij Burt’s Bees kiezen uit verschillende geuren of smaakjes, zoals Matcha & Honey, Watermelon, Grapefruit of Vanilla Bean. In de koudere maanden van het jaar zijn Vanilla Bean en Matcha & Honey bij ons op de redactie favoriet.

Minpunten:

 • Het enige nadeel dat we hebben kunnen ontdekken, is dat sommige mensen niet tegen bijenwas kunnen er en een allergische reactie plaats kan vinden. Je lippen zullen het snel aangeven als dit het geval is en je dit nog niet wist.

2. Weleda Natural Facial Care – Everon Lippenbalsem – 100% Certified Natural

In deze verpakking zit 4,5 milliliter lippenbalsem.

Pluspunten:

 • Weleda staat bekend om zijn lijn met natuurlijke producten en natuurlijk kan een lippenbalsem dan niet ontbreken.
 • De balsem helpt echt bij lippen die te lijden hebben gehad en je voelt al na een paar keer aanbrengen verschil.
 • Wat vooral opvalt is dat de scheurtjes niet meer zo trekken. Hierdoor krijgt de huid van je lippen de kans om weer te herstellen in plaats van verder te scheuren. Je kunt weer snel lachen met deze lippenbalsem.

Minpunten:

 • Je moet wel regelmatig blijven smeren en je lippen met een laagje lippenbalsem bedekt houden en dat betekent dat je deze lippenbalsem niet mag vergeten. Groot inslaan en op meerdere plekken neerleggen is het slimst. (eentje in de badkamer, eentje in je werk- of schooltas, eentje in de keuken, eentje in je sporttas, et cetera)

3. Purity Herbs Organics –Ice Lips – 100% natuurlijke lippenbalsem

In deze lippenbalsemhouder zit 5 milliliter balsem.

Pluspunten:

 • In veel lippenbalsems zit vaseline en dat is bij deze net niet het geval. Dit is dus veel beter voor je lippen.
 • De balsem is volgestopt met het beste dat IJsland op kruidengebied te bieden heeft, zoals IJslands mos en Wilde kruiden.
 • De lippenbalsem heeft een vleugje munt dat niet te aanwezig is en ook niet op de lippen prikt.

Minpunten:

 • Het is de duurste van de drie natuurlijke lippenbalsems in deze lijst, maar gezien de kwalitatief goede ingrediënten vinden wij het de prijs wel waard.
 • Het tweede minpunt is dat je er verslaafd aan raakt en niks anders meer op je lippen wilt.

Beste 100% natuurlijke lippenbalsem volgens partijen als de Consumentenbond

Radar helpt je met informatie over droge lippen en wat je hier het beste wel en niet tegen kunt doen. Verder geven zij aan waarom je ook al weer een natuurlijke lippenbalsem wilt gebruiken, want van bepaalde chemische toevoegingen is aangetoond dat ze kanker kunnen veroorzaken. Ook de Consumentenbond bespreekt de risico’s van bepaalde lippenbalsems vanwege de gevaarlijke stofjes die erin opgenomen zijn.

Om te kijken of de lippenbalsem (of andere producten) die je nog in huis hebt nare stofjes bevat, is er een website die je kunt bezoeken om de bestanddelen te bekijken. (www.waarzitwatin.nl)

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar de beste lippenbalsems

Conclusie

Als je dan toch je lippen wilt verzorgen, kun je maar beter een natuurlijk product kiezen en dan is een 100% natuurlijke lippenbalsem het beste. Tip van de redactie: om het helingsproces iets te versnellen, kun je ’s nachts een wat dikkere laag op je lippen doen. Dit houdt de boel lekker ‘gesmeerd’ en als je niet te veel op je buik ligt, krijgen je lippen vele uren rust en kans om te helen. Binnen korte tijd zijn je lippen weer om te zoenen en doen ze geen zeer meer bij elke beweging die je ermee maakt.