Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 9 met de beste nagelvijlen

Een nagelvijl heeft veel te lijden en daarom kun je er maar beter een paar op voorraad hebben. Zodra de schurende laag van een vijl dunner wordt, bereik je minder snel resultaat. Je gebruikt een vijl namelijk bijna altijd op dezelfde manier en daardoor wordt telkens hetzelfde vlak om te vijlen gebruikt. Er zijn ook vijlen die minder snel slijten, zoals glasvijlen, maar niet iedereen vindt die vijl even prettig in het gebruik. Ontdek in deze review welke soorten vijlen goed in de test scoren.

Zoeken naar de ideale nagelvijl voor jouw nagels

Vroeger kocht ik altijd de goedkoopste nagelvijlen bij de drogist. Ik zorgde toen nog niet zo goed voor mijn nagels en vond het vooral belangrijk dat ze niet te lang werden. Lekker kort houden en flink knippen en vijlen. Pas later realiseerde ik me dat ze iets langer laten er veel mooier uitzag. Toen kwam ik er in de winkel ook achter dat er verschillende soorten nagelvijlen waren. Een echte eye opener was echter mijn bezoek aan een schoonheidsspecialiste die mijn handen en nagels behandelde.

Snel overzicht: Deze nagelvijlen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor afwerkingCND – Kanga File: Met een structuur van 240/240 is deze nagelvijl uitstekend voor de afwerking van je nagels. Deze vijl is weliswaar iets prijziger dan de meeste nagelvijlen die je bij de drogist kunt vinden, maar hij is zeer effectief en heeft een goede levensduur. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor diversiteitRojafit – Glasvijl: Deze glasvijl is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is perfect voor de behandeling van de nagels na gebruik van een grovere vijl. Let wel op, want deze glasvijl kan sneller breken, dus het is belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gebruiksgemakBella Line – nagelvijlen met boogvorm: Deze vijlen hebben een structuur van 100/180, zijn aan de ene kant recht en aan de andere kant gebogen. Ze zijn vooral nuttig voor het eerst korter maken van je nagels, waarna je voor de fijnere afwerking een vijl met een lichtere structuur kunt gebruiken. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij om nagelvijlen te reviewen?

Word je bij het horen van het woord ‘nagelvijl’ meteen enthousiast? Waarschijnlijk niet. Het zijn van die gebruiksvoorwerpen die iedereen in zijn toilettas of lade in de badkamer heeft, maar waar bijna niemand echt bij stilstaat. Zo’n metalen vijl om het vuil onder je nagels uit te halen, koop je een keer en die blijft de rest van je leven goed. Om je nagels te vijlen, heb je echter een ander soort vijl nodig dan die metalen met dat scherpe puntje. Vandaar vandaag een review over fijne nagelvijlen.

Waarom opletten bij het kopen van een nagelvijl?

Zoals we al zeiden zijn er verschillende soorten nagelvijlen. Behalve grove en fijne (en alle typen daar tussenin), kan ook het materiaal van de nagelvijl afwijken. Op zich is daar niks mis mee, want een glas- of kristalvijl kan bijvoorbeeld prima werken voor het vijlen van jouw nagels. Toch moet je ook uitkijken bij welke vijl je koopt, want sommige materialen breken veel sneller dan andere. Dat betekent weer dat je er zelf voorzichtig mee moet zijn en dat je ze goed moet opbergen.

Verschillende nagelvijlen? Het is toch allemaal een soort schuurpapier op een dun latje?

Een basisvijl lijkt inderdaad wel enigszins op een reepje schuurpapier op een latje. Het is alleen in kleinere stukken gesneden en waarschijnlijk krijg je de nagelvijl niet in de grofste korrel. De overeenkomsten zijn er wel en met name dat je van grof naar fijn schuurt en vijlt. Als je alleen maar de grove nagelvijl gebruikt, kun je namelijk sneller last krijgen van haakjes aan je nagels. Een fijnere nagelvijl voorkomt dit en daardoor blijven je nagels langer mooi en gezond.

De criteria bij nagelvijlen in deze test

Er is nogal wat onderscheid te maken bij nagelvijlen en daarom zijn we gaan kijken naar de volgende criteria:

 • Soort vijl (materiaal waar het van gemaakt is)
 • Structuur van de vijl (hoe grof of fijn is het)
 • Zijden (hoeveel zijden heeft de vijl en zijn alle zijden van dezelfde structuur)
 • Prijs

Hoe zijn we nagelvijlen gaan uitproberen en welken doorstonden de test?

Dit was een leukere test dan we van te voren hadden gedacht. De grove splitsing tussen goede en slechte vijlen kun je namelijk heel makkelijk doen door je zintuigen te gebruiken. Je ogen zien of de vijl in goede staat is en of het schuurvlak overal even dik is. Met je huid kun je voelen of nagelvijlen met hetzelfde formaat korrel ook even goed aanvoelen. En daarna kun je alle vijlen die over zijn gebleven op je nagels loslaten.

Je merkt dus al snel welke nagelvijl de voorkeur heeft, al moeten we eerlijkheidshalve wel vermelden dat het soort nagels dat je hebt (dikker, dunner, steviger of brozer) wel van invloed is op die voorkeur.

De top 9 met beste nagelvijlen

1. CND – Kanga File

De structuur van deze nagelvijl is 240/240.

Pluspunten:

 • 240/240 is een fijnere structuur die prima werkt om de afwerking van je nagels te doen. Voor de meeste testpersonen gold wel dat ze voor het gebruik van deze nagelvijl een grovere structuur hadden gebruikt.

Minpunten:

 • Deze vijl is wat prijziger dan de goedkoopste vijlen bij de drogist, maar hij doet het goed en hij gaat lang mee.

2. Rojafit – Glasvijl

Voor de fans zijn deze glasvijlen in verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals oranje, blauw, roze en paars.

Pluspunten:

 • Deze glasvijl is perfect voor de behandeling van de nagels na de grove vijl gebruikt te hebben.

Minpunten:

 • De glasvijl breekt erg snel, dus je moet er zeer voorzichtig mee zijn. Een keer een stootje ertegen en hij ligt al in twee stukken. Per ongeluk laten vallen levert nog veel meer stukjes op.

3. Bella Line – nagelvijlen met boogvorm

De nagelvijlen zijn aan een kant recht en aan de andere kant gebogen. De structuur is 100/180.

Pluspunten:

 • Dit is een heerlijke grove vijl voor het eerst korter maken van je nagels. Daarna kun je voor de fijnere afwerking een lichtere structuur gebruiken.
 • Deze vijl kun je wassen, waardoor je hygiënischer werkt en de vijl weer als nieuw aanvoelt.
 • De nagelvijl kan voor je gewone nagels gebruikt worden, maar ook als je je nepnagels in vorm wilt vijlen.
 • De prijs per stuk is zeer gunstig vergeleken met de andere nagelvijlen in deze top 10.

Minpunten:

 • Ze gaan niet zo lang mee als een glasvijl of andere vijl van hard materiaal.

4. Trind – Flexibele nagelvijl

De structuur van deze nagelvijl is 100/180.

Pluspunten:

 • Met deze vijl kun je alle nagels aan je lichaam korter vijlen. Structuur 100 werkt namelijk goed voor dikkere nagels, zoals die aan je tenen en 180 is fijn voor je vingernagels.
 • De nagelvijl zit in een plastic huls, waardoor hij niet langs losse items in je toilettas kan schaven. Hierdoor verlies je namelijk kwaliteit in de korrel op de vijl en daardoor zou hij minder lang mee gaan.

Minpunten:

 • Voor deze prijs en voor de bruikbaarheid voor zowel teennagels als vingernagels, heeft ons testpanel bij deze nagelvijl geen verbeterpunten.

5. KOH – Chrystal Nail File – glasvijl

Deze glasvijl is mooi om te zien.

Pluspunten:

 • Als je goed voor deze nagelvijl van glas zorgt, gaat hij erg lang mee.
 • Het is ook een mooie vijl om te zien.
 • Hij vijlt de fijnste haakjes aan je nagels weg.

Minpunten:

 • Dit is de duurste nagelvijl in deze review en de prijs (rond de 35 euro) zal niet iedereen willen betalen voor een nagelvijl.

6. Trind – Magic Buffer

De buffer wordt gebruikt bovenop de nagel om hem glad en glanzend te maken.

Pluspunten:

 • Deze vijl is geen gewone vijl om je nagels korter te vijlen, maar een buffer om het oppervlak van de nagel te behandelen.
 • Het werkt oneffenheden aan de bovenkant weg en maakt de nagel weer mooi om te zien.

Minpunten:

 • Als je hele harde nagels hebt, kan deze buffer iets te licht voor jouw nagels zijn. Hij doet het op zijn best bij zachtere nagels.

7. Trind – Professional Glass File

De tweede nagelvijl van Trind is een glasvijl en die is prachtig om te zien.

Pluspunten:

 • Er wordt een opbergkoker bij deze glasvijl geleverd, waardoor deze beschermd wordt in de lade in de badkamer of wanneer je de vijl met je meeneemt.
 • Met deze glasvijl breng je je nagels in betere conditie wanneer je hem consequent gebruikt.

Minpunten:

 • Hij is duurder dan een gewone vijl.
 • Je moet een beetje wennen aan het werken met een glasvijl. Het vijlt namelijk anders dan een gewone vijl.

8. Herôme – 4-Way Perfect Nail File

Deze nagelvijl heeft vier verschillende oppervlakken.

Pluspunten:

 • Met een enkele vijl kun je je nagels zowel korter maken als netjes afwerken.
 • Ook deze vijl kan gereinigd worden onder de kraan, waardoor hij bij de start van elke vijlbeurt schoon is.

Minpunten:

 • Er lijkt een namaakversie van deze nagelvijl in omloop te zijn en dat kan Herôme wel eens vervelend vinden, want de kwaliteit is niet wat het merk normaal garandeert.

9. Herôme – Glass Nail File Large

Dit is een gelimiteerde uitgave van de glasvijl die standaard bij Herôme in het assortiment zit.

Pluspunten:

 • Ons testpanel vond deze glasvijl erg verrassend, niet alleen vanwege de fijne werking ervan, maar ook door het design.
 • Het is door het Delfts blauw een echt hebbeding en een leuke vijl om cadeau te geven aan iemand die graag met het uiterlijk bezig is.

Minpunten:

 • Herôme moet echt gaan uitzoeken waar de slechte nagelvijlen geproduceerd worden. Het kan zijn dat er een slechte batch uit de eigen fabriek komt, maar het kan ook zo zijn dat iemand profiteert van de goede naam van Herôme, terwijl er slechte producten op de markt gebracht worden.

Beste uit de test volgens nagelsalons en andere experts op het gebied van nagelverzorging

Op de website van Kassa wordt aangegeven dat er zelfs bij hardere materialen (zoals diamant of glas) kwaliteitsverschil te merken is bij verschillende productenten. Dat je een glasvijl koopt, betekent dus niet automatisch dat je ook een goede hebt.

De Consumentenbond en Radar hebben nog geen onderzoek naar nagelvijlen verricht. Op Bestgekozen wordt vooral gekeken naar elektrische vijlen en niet naar gewone nagelvijlen. Wat ons wel is opgevallen, is dat geen enkel merk bij de elektrische vijlen in onze top 10 voorkomt.

Dit zegt Radar over nagelverzorging

Afbrekende nagels kunnen een teken zijn van overmatige blootstelling aan water, een vitaminetekort, het gebruik van agressieve nagellak, hormonale wisselingen, of onderliggende gezondheidsproblemen, volgens Radar. Ter preventie adviseert Radar een aantal verzorgingstips: vermijden van overmatig watercontact, het dragen van handschoenen tijdens het schoonmaken, het gebruik van nagellak zonder schadelijke chemicaliën, en het regelmatig hydrateren van je handen en nagels. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over voet- en nagelverzorging

Kassa deelt inzichten over de behandeling van kalknagels en voetschimmel, met de nadruk op het belang van goede hygiëne. Hoewel dit niet direct over nagelvijlen gaat, benadrukt het artikel het belang van het voorkomen van schimmel en de zorg voor de nagels om ze sterk te houden. Goede voet- en nagelverzorging is essentieel, en in sommige gevallen kan een pedicure of het gebruik van een vijl helpen om nagels in een goede conditie te houden. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Wat nu als je een nieuwe nagelvijl zoekt?

Bedenk je eerst hoeveel je wilt uitgeven aan een nagelvijl en welke soort vijl je wilt kopen. Als je al genoeg normale nagelvijlen hebt om de grove werkzaamheden mee te doen, dan is een glasvijl of nagelvijl met zeer fijne structuur nu wellicht een betere aankoop.

Afronding

Een nagelvijl hoeft niet duur te zijn, maar je kunt er wel een hoop geld aan uitgeven als je wilt. Door de verschillende basismaterialen zul je zeker het verschil tussen de vijlen voelen aan je nagels. Zeker nagels die snel splijten of scheuren, kunnen het effect van een glasvijl of kristalvijl snel gaan merken. Kijk dus niet alleen wat er in de winkel aan nagelvijlen te koop is, maar weet vooral ook wat voor nagels jij hebt en welke vijl hiervoor het meest geschikt is.