Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 3 met de beste lippenbalsems met SPF voor gezonde lippen in de zon

Je staat er niet altijd bij stil dat je lippen ook zonnestralen opvangen die wel eens schadelijk kunnen zijn. Lippen kunnen echter ook flink verbranden en dat is zeer pijnlijk. Blaren, scheurtjes, de verbranding zelf en daarna de losse velletjes zijn niet alleen vervelend en doen zeer, maar kunnen er ook nog eens zeer onsmakelijk uitzien. Hoog tijd dus om je lippen te beschermen als je de zon in gaat.

Snel overzicht: Deze lippenbalsems met SPF raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor hoge SPFBondi Sands The Australian Tan: Deze lippenbalsem met SPF50+ komt rechtstreeks uit Australië, een land dat zeker weet hoe je je huid tegen de zon moet beschermen. Niet alleen biedt het uitstekende bescherming, maar het heeft ook een aangename wilde aardbeiengeur en voedt het de lippen dankzij de toegevoegde vitamine E. Bovendien is de prijs redelijk voor de hoge SPF-waarde. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor natuurlijke ingrediëntenSun Bum – Sunscreen Lip Balm Pomegranate SPF 30: Deze lippenbalsem met SPF30 bevat aloë vera en vitamine E voor extra voedende voordelen. Het biedt ook voldoende bescherming voor je lippen tegen de zonnestralen. De smaak is verfrissend en zonnig, zonder chemische geur. Het enige nadeel is dat het iets duurder is, maar de natuurlijke ingrediënten en prettige smaak maken het de prijs waard. >> Check laagste prijs
Beste budgetkeuzeBlistex – Ultra Lip Balm SPF 50+: Als je op zoek bent naar een goedkope lippenbalsem met een hoge SPF, dan is Blistex een goede optie. Deze lippenbalsem met SPF50+ is de goedkoopste op onze lijst, maar biedt nog steeds zeer goede bescherming tegen de zon. Daarnaast is het geschikt voor alle seizoenen en is het gemakkelijk aan te brengen dankzij de stickvorm. >> Check laagste prijs

De top 3 met beste lippenbalsem met SPF

1. Sun Bum – Sunscreen Lip Balm Pomegranate SPF 30

In deze lipstick zit aloë vera en er is ook extra vitamine E aan toegevoegd.

Pluspunten:

 • Een minimale SPF voor je lippen zou 20 moeten zijn en deze is 30, dus dat is voldoende werking om je lippen te beschermen. (Let dus op dat veel lipsticks met een SPF van 15 – wat er vaak heel nadrukkelijk op wordt vermeld – geen enkele toegevoegde waarde hebben als het om het beschermen van je lippen tegen de stralen van de zon gaat.)
 • De smaak is zonnig en fris en ruikt niet chemisch.

Minpunten:

 • Ondanks de fijne werking, de goede zonnefactor en de heerlijke geur, is dit wel een dure lippenbalsem met SPF (bijna 40 euro). Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen dat dit geen balsem is die in ieders strandtas zit. Het kan echter veel goedkoper en nog steeds goed. Zie de nummer 2 en 3 in deze review.

2. Bondi Sands The Australian Tan – Wild Strawberry Lip Balm with SPF 50+

De zonnebeschermingsfactor van deze lippenbalsem is hoger dan 50.

Pluspunten:

 • Dit geeft de beste bescherming tegen je lippen en heel eerlijk: als het uit Australië komt mag je dit ook wel verwachten. Hier weten ze wat de zon kan doen en worden meerdere reclames besteed aan het beschermen van je lichaam tegen de zon.
 • Er is ook nog een tweede geur (watermeloen) als je deze minder lekker vindt.
 • De prijs van ongeveer een tientje valt best mee gezien de hoge SPF.
 • Ook aan deze balsem is extra vitamine E toegevoegd. Het voedt de lippen en ziet er verzorgd uit.

Minpunten:

 • Het enige nadeel is dat je er steeds meer van wilt hebben.

3. Blistex – Ultra Lip Balm SPF 50+

Ook dit is een lippenbalsem met een zeer hoge beschermingsfactor, namelijk SPF 50+.

Pluspunten:

 • Dit is de goedkoopste lippenbalsem met SPF in onze top 3.
 • Doordat er geen specifieke of zomerse geur aan de lippenbalsem toegevoegd is, werkt deze ook als je in de winter gaat skiën en de zon vol op je gezicht staat hoger in de bergen.
 • Een stick smeert prettiger dan een tubetje.

Radar waarschuwt voor Lippenbalsems met SPF voor Kinderen

Radar meldt dat de Consumentenbond waarschuwt voor kinderlippenbalsems die mogelijk gevaarlijke stoffen bevatten. Uit Belgisch onderzoek blijkt dat van de 21 geteste lippenbalsems, 15 mogelijk kankerverwekkende stoffen (MOSH en MOAH) bevatten. Deze producten, vaak met aantrekkelijke smaken en verpakkingen voor kinderen, worden verkocht bij bekende winkels zoals Kruidvat, Hema, en H&M. Lees het volledige artikel van Radar.

BNNVARA’s Kassa over het Voorkomen van Koortslippen

Kassa behandelt het onderwerp koortslippen en het belang van lipbescherming. Een koortslip, veroorzaakt door het herpesvirus, is zeer besmettelijk en kan ernstige gevolgen hebben voor bepaalde groepen. Preventie omvat het niet delen van persoonlijke items zoals lippenbalsem en het goed schoonhouden van gebruikte voorwerpen. Het artikel benadrukt het belang van het houden van de lippen gehydrateerd en beschermd, vooral door het gebruik van lippenbalsems met UV-filter, om uitdroging en herhaalde koortslipuitbraken te voorkomen. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

BNNVARA’s Kassa over Lippenbalsems met SPF

Kassa belicht het belang van het beschermen van de lippen, met name in de context van een koortslip. Het advies omvat het gebruik van lippenbalsem om de lippen vettig en gehydrateerd te houden, waarbij specifiek het gebruik van een lippenbalsem met UV-filter wordt aanbevolen voor bescherming tegen de zon. Dit is vooral relevant gezien de besmettelijkheid van koortslippen en de noodzaak om verdere uitbraken te voorkomen. Na een koortslipuitbraak wordt aangeraden de gebruikte lippenbalsem weg te gooien om herbesmetting te voorkomen. Meer informatie is te vinden op BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar lippenbalsem met SPF

Toch lippenbalsem met SPF kopen? Let dan hier op

Koop zeker niks zonder het etiket te lezen. Check goed welke factor de lippenbalsem heeft en of dit voldoet aan de minimale bescherming die je je lippen wilt geven. Ga vooral niet alleen af op de geur of smaak, want het gaat er niet om dat het lekker ruikt of dat je balsem op gaat eten. Het moet vooral bescherming bieden. De prijs is geen garantie en een hogere prijs betekent niet automatisch dat een product beter is. Toch is het bij een hele goedkope SPF lippenbalsem wel de vraag wat er nu werkelijk inzit dat je lippen beschermt. Ga liever voor kwaliteit dan voor prijs.

Conclusie

Als we de media moeten geloven mogen we niks meer op onze huid smeren. Daarom weeg je alle voor- en nadelen af en kies je toch voor een lippenbalsem met een lagere factor dan aanbevolen wordt? Dan accepteer je de risico’s die dit oplevert. De drie lippenbalsems in onze top 3 voldoen echter wel aan de minimale factor van een 20.