Voor deze aanbevelingen hebben we de producten getest en deden we onderzoek bij de Consumentenbond, Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen.

De top 3 met de beste lippenbalsems met SPF voor gezonde lippen in de zon

Je staat er niet altijd bij stil dat je lippen ook zonnestralen opvangen die wel eens schadelijk kunnen zijn. Lippen kunnen echter ook flink verbranden en dat is zeer pijnlijk. Blaren, scheurtjes, de verbranding zelf en daarna de losse velletjes zijn niet alleen vervelend en doen zeer, maar kunnen er ook nog eens zeer onsmakelijk uitzien. Hoog tijd dus om je lippen te beschermen als je de zon in gaat.

De top 3 met beste lippenbalsem met SPF

1. Sun Bum – Sunscreen Lip Balm Pomegranate SPF 30

In deze lipstick zit aloë vera en er is ook extra vitamine E aan toegevoegd.

Pluspunten:

 • Een minimale SPF voor je lippen zou 20 moeten zijn en deze is 30, dus dat is voldoende werking om je lippen te beschermen. (Let dus op dat veel lipsticks met een SPF van 15 – wat er vaak heel nadrukkelijk op wordt vermeld – geen enkele toegevoegde waarde hebben als het om het beschermen van je lippen tegen de stralen van de zon gaat.)
 • De smaak is zonnig en fris en ruikt niet chemisch.

Minpunten:

 • Ondanks de fijne werking, de goede zonnefactor en de heerlijke geur, is dit wel een dure lippenbalsem met SPF (bijna 40 euro). Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen dat dit geen balsem is die in ieders strandtas zit. Het kan echter veel goedkoper en nog steeds goed. Zie de nummer 2 en 3 in deze review.

2. Bondi Sands The Australian Tan – Wild Strawberry Lip Balm with SPF 50+

De zonnebeschermingsfactor van deze lippenbalsem is hoger dan 50.

Pluspunten:

 • Dit geeft de beste bescherming tegen je lippen en heel eerlijk: als het uit Australië komt mag je dit ook wel verwachten. Hier weten ze wat de zon kan doen en worden meerdere reclames besteed aan het beschermen van je lichaam tegen de zon.
 • Er is ook nog een tweede geur (watermeloen) als je deze minder lekker vindt.
 • De prijs van ongeveer een tientje valt best mee gezien de hoge SPF.
 • Ook aan deze balsem is extra vitamine E toegevoegd. Het voedt de lippen en ziet er verzorgd uit.

Minpunten:

 • Het enige nadeel is dat je er steeds meer van wilt hebben.

3. Blistex – Ultra Lip Balm SPF 50+

Ook dit is een lippenbalsem met een zeer hoge beschermingsfactor, namelijk SPF 50+.

Pluspunten:

 • Dit is de goedkoopste lippenbalsem met SPF in onze top 3.
 • Doordat er geen specifieke of zomerse geur aan de lippenbalsem toegevoegd is, werkt deze ook als je in de winter gaat skiën en de zon vol op je gezicht staat hoger in de bergen.
 • Een stick smeert prettiger dan een tubetje.

Beste SPF lippenbalsem getest door Consumentenbond en anderen

De Consumentenbond hamert nogmaals op het checken van de ingrediënten van een lippenbalsem, omdat er vaak stofjes inzitten die je binnenkrijgt die niet goed zijn. Ook Kassa geeft in een artikel aan dat je lippenbalsem maar beter uit de buurt van kinderen kunt houden. Dat belooft niet veel goeds. Bij Radar onderstrepen ze wat we eerder in deze review ook al melden: een SPF van 15 is onvoldoende om je tegen de zon te beschermen, of het nou een lippenbalsem, zonnebrandcrème of iets anders tegen de schadelijke straling van de zon betreft.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek naar lippenbalsem met SPF

Toch lippenbalsem met SPF kopen? Let dan hier op

Koop zeker niks zonder het etiket te lezen. Check goed welke factor de lippenbalsem heeft en of dit voldoet aan de minimale bescherming die je je lippen wilt geven. Ga vooral niet alleen af op de geur of smaak, want het gaat er niet om dat het lekker ruikt of dat je balsem op gaat eten. Het moet vooral bescherming bieden. De prijs is geen garantie en een hogere prijs betekent niet automatisch dat een product beter is. Toch is het bij een hele goedkope SPF lippenbalsem wel de vraag wat er nu werkelijk inzit dat je lippen beschermt. Ga liever voor kwaliteit dan voor prijs.

Conclusie

Als we de media moeten geloven mogen we niks meer op onze huid smeren. Daarom weeg je alle voor- en nadelen af en kies je toch voor een lippenbalsem met een lagere factor dan aanbevolen wordt? Dan accepteer je de risico’s die dit oplevert. De drie lippenbalsems in onze top 3 voldoen echter wel aan de minimale factor van een 20.