Voor onze aanbevelingen hebben we de producten getest en vervolgens hebben we een beste koop uitgekozen als #1 keuze. Onderaan dit artikel vind je extra deskresearch bij bronnen zoals Radar, Kassa en wetenschappelijke bronnen. Hieronder vind je onze aanbevelingen.

De top 9 met de beste scrub voor het lichaam

Je hoeft niet per definitie last van puistjes of oneffenheden op het lichaam te hebben om een scrub te gebruiken. Een scrub voor het lichaam – of body scrub – is eigenlijk altijd lekker om te doen. Het is een momentje voor jezelf, waarbij je alle aandacht voor je lichaam hebt en je je niet af laat leiden door je telefoon of andere zaken. In de winter zet je de verwarming in de badkamer iets hoger, zodat het er ook aangenaam is om lekker te scrubben. In de zomer kun je het zelfs in de tuin doen.

Naast de scrub voor het gezicht is er ook een scrub voor het lichaam

Maar er zit wel verschil tussen de twee, want de scrub voor het lichaam is meestal grover dan die voor het gezicht. De huid in het gezicht is iets teerder en deze wil je niet met een te grove scrub behandelen. Dit zou er zelfs voor kunnen zorgen dat je je gezicht beschadigt en dat wil je liever niet. De huid van de rest van je lichaam kan wat meer hebben en vergeet vooral ook de plekken niet te scrubben die wat stugger zijn, zoals je voeten (soms met wat eelt) en je ellebogen.

Snel overzicht: Deze lichaam-scrubs raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor voedingNuxe – Deliciously Nourishing Body Scrub: Deze scrub combineert honing, suikerkristallen en kostbare oliën om een voedende scrub te creëren die de huid zacht en glad maakt. De vloeibare textuur van deze scrub zorgt ervoor dat het gemakkelijk uit te smeren is. Het enige nadeel is dat het een vrij prijzige optie is. >> Check laagste prijs
Beste geurCollistar – Energizing Talasso Scrub: Deze scrub heeft een heerlijke geur die je het gevoel geeft dat je in een sauna bent. De korrel van deze scrub is lekker grof en de geur wordt nog intenser wanneer je je met warm water afspoelt. Je moet wel voorzichtig zijn tijdens het scrubben, omdat de korrel moeilijk op de huid blijft zitten. >> Check laagste prijs
Beste budget keuzeInecto Naturals – Super Scrub Coconut: Dit scrubzout is geweldige optie is voor mensen op hun budget willen letten. Deze scrub heeft een heerlijke cocosnootgeur en we konden geen enkel nadeel ontdekken. Je moet natuurlijk wel van cocosnoot houden. Nu merkten we wel op dat de scrubs hierboven meer dode huidcellen verwijderden >> Check laagste prijs

Waarom een scrub voor het lichaam reviewen?

Wij zijn niet het hele jaar door van de scrubjes. Meestal zijn het de weken voor de vakantie – als het zonnetje weer wat vaker schijnt – dat we ineens beseffen dat we ons lichaam klaar willen maken voor die vakantiezon. Zodra je het land verlaat, kan de zon namelijk veel intenser zijn, dus scrubben op vakantie is niet altijd een goed plan, omdat je dan veel sneller verbrandt. Voordat je in de auto of het vliegtuig stapt scrubben, is een beter plan. Maar welke scrub is het fijnst om te gebruiken?

Altijd op blijven letten bij het kopen van een scrub

Om de verkopen te stimuleren zien verpakkingen van body scrubs er altijd aantrekkelijk uit. Als het een doorzichtige pot of tube is, kun je de deeltjes die je huid scrubben ook goed zien. Bij een verpakking die het product niet laat zien, ga je af op de geur of de hoeveelheid inhoud. Maar zeg nou zelf eens hoe vaak je op het label van een scrub kijkt? Of het nou voor lichaam of gezicht is. Er kunnen namelijk nogal wat foute bestanddelen inzitten.

Onze vraagtekens bij lichaamsproducten die alleen maar goed claimen te zijn

Volgens Kassa en de Consumentenbond zit er namelijk nogal wat microplastic in scrub en andere lichaamsverzorgingsproducten verwerkt. Ongemerkt smeer je je lichaam in of scrub je het met iets dat helemaal niet goed voor jou, maar ook niet goed voor de natuur is. Deze microdeeltjes plastic komen namelijk via het bad- of douchewater weer op een andere plek terecht en je raadt het al: het stroomt uiteindelijk allemaal richting de zee.

De criteria waar we scrub voor het lichaam op beoordelen

Wat vinden wij belangrijk bij body scrubjes? Het gaat om het volgende:

 • Grofheid en oorsprong van het bestanddeel dat voor het scrub effect zorgt
 • Geur
 • Inhoud en prijs
 • Effect (geen kleine schrammen of andere huidbeschadigingen door te grove bestanddelen bijvoorbeeld)
 • Locatie producent

Bij dit laatste item willen we aantonen dat scrub materiaal lang niet altijd van ver hoeft te komen om goed te zijn. We zijn gewend om via online webwinkels producten van over de hele wereld aan onze voordeur te laten leveren, maar als je erover nadenkt, is dit eigenlijk idioot. Waarom moet je zo nodig een scrub uit Australië hebben, als Nederland of onze buurlanden ook gewoon dit soort product leveren? Een beetje bewustwording over wat waar vandaan komt, kan geen kwaad denken wij.

Hoe we body scrub getest hebben: de toegepaste researchfase

Om te beginnen zijn er zo’n 35 verschillende scrubs ingekocht om een eerste selectie te kunnen maken. Hierbij hebben we onze eigen richtlijnen aangehouden, om vervolgens de diverse substanties met onze zintuigen (neus, ogen, handen) te testen. Iets dat niet lekker ruikt, te grof of juist te fijn is of niet fijn smeert, valt direct af. Het lastige van een scrub is namelijk dat hij vaak te snel van de huid afvalt terwijl je aan het wrijven bent. Dit was een belangrijk nadeel bij veel body scrubs.

De top 9 met beste scrub voor het lichaam

1. Nuxe – Deliciously Nourishing Body Scrub with Honey, Sugar Crystals and Precious Oils

In de pot met knaloranje inhoud zit 175 milliliter scrub.

Pluspunten:

 • De scrub is lekker vloeibaar en smeert goed uit.
 • Het scrubben voelt fijn aan en de huid is daarna heerlijk zacht.
 • De honing voedt te huid en droogt hem niet uit.

Minpunten:

 • Het is een vrij prijzige pot body scrub.

2. Rituals – The Ritual of Hammam Body Scrub

In de blauwe pot van Rituals zit 300 gram scrub.

Pluspunten:

 • Dit is echt een van de lekkerste geuren in deze top 9. Het voelt alsof je in de sauna bent en zodra je je met warm water afspoelt, wordt de geur nog intenser.
 • De korrel in deze scrub is lekker grof.

Minpunten:

 • De korrel blijft echter moeilijk op de huid zitten en daar moet je bij het wrijven wel opletten.

3. Selin Beauty – Hand & Body Peeling Strawberry & Hibiscus

Er zit 250 milliliter scrub in deze doorzichtige pot met paarse substantie.

Pluspunten:

 • De korrels is wat fijner, maar doet wel wat hij moet doen om het lichaam lekker te scrubben.
 • Hij geurt heerlijk zoet en blijft mooi op de huid zitten tijdens het wrijven.

Minpunten:

 • Deze scrub is zo lekker, dat de pot weer snel leeg zal zijn.

4. Sel de Vie – Scrubzout van hoge kwaliteit

De kleinste verpakking bevat 300 gram scrub zout en de grootste verpakking is 25 kilo.

Pluspunten:

 • Voor mensen die scrubben vanwege een huidaandoening kan de grotere verpakking handiger zijn. Wij zouden dan wel adviseren om telkens met een schoon middel wat scrub uit die grotere verpakking te halen, zodat je de inhoud niet beïnvloedt met bacteriën die nog aan je handen zitten. (Een prijsvoorbeeld: het emmertje met 3,5 kilo scrub kost je nog geen 20 euro.)
 • Ook de geur van deze scrub voor het lichaam is heerlijk.

Minpunten:

 • Eigenlijk kunnen we bij dit merk geen nadeel ontdekken.

5. Collistar – Energizing Talasso Scrub with Essential Oils

In de wat grotere pot van Collistar – ten opzichte van de meeste scrub in deze top 9 – zit 700 gram body scrub.

Pluspunten:

 • Ook deze geur is weer geweldig. Eigenlijk zit hij op hetzelfde niveau (ook voor wat betreft de prijs) als de scrub van Rituals.
 • De scrub is lekker smeuïg en toch grof genoeg om te scrubben.

Minpunten:

 • Een pot kost bijna 35 euro, maar de inhoud is dus wel meer dan bij vele andere scrubs.

6. Kneipp – Sugar & Oil Body Scrub met Essentiële Olie

In de goudgele pot zit 220 gram body scrub.

Pluspunten:

 • Met ingrediënten als argan olie en olijf zit je altijd goed als het om het voedende aspect van een scrub gaat.
 • Er zit geen microplastic in deze scrub.

Minpunten:

 • Voor sommige testpersonen was deze scrub iets te grof vanwege hun gevoelige huid. Voorzichtiger scrubben dus als je deze pakt en ook een gevoelig huidje hebt.

7. Inecto Naturals – Super Scrub Coconut Body Scrub

Er zit 150 milliliter in de tube.

Pluspunten:

 • Dit is de lekkerste scrub als je richting de zomer begint met het scrubben van je lichaam.
 • Testpersonen zijn blij met de concentratie van de inhoud en de scrubdeeltjes.

Minpunten:

 • De verhouding tussen prijs en kwaliteit is goed, maar in de winter zouden we toch liever de hammam of talasso gebruiken.

8. Biotherm – Bath Therapy Delighting Blend Body Smoothing Scrub

In deze donkergele tube zit 200 milliliter body scrub.

Pluspunten:

 • Als het om de geur gaat, vinden wij deze van Biotherm ook een echte aanrader. Hij is veel kruidiger dan andere scrubs in deze top 9 en dat komt door de salie.
 • De grapefruit verfrist weer lekker.

9. Clarins Paris – Exfoliating Body Scrub For Smooth Skin

Er zit 200 milliliter in deze witte fles met rode tekst.

Pluspunten:

 • Je voelt wel dat het een andere kwaliteit betreft bij deze scrub. Hij is wat vaster, waardoor de scrubdeeltjes lang over de huid te wrijven zijn.

Minpunten:

 • Dit is wel de duurste body scrub in deze top 9.

Beste uit de test volgens andere testinstanties of onderzoeken

Cosmopolitan heeft een vergelijkingstest gedaan en Rituals en Biotherm staan boven aan hun lijstje met beste scrub voor het lichaam. Verder heeft Radar een interessant artikel over hoe je zelf een scrub kunt maken (die niet zo hard voor de huid is als bijvoorbeeld een scrub met alleen suikerkristallen) met de drab van koffie. Deze scrub hebben we niet in onze test uitgeprobeerd en we kunnen dan ook niks over het effect zeggen. Over de geur zijn we het nog niet helemaal eens.

Zoals al eerder gezegd zijn de Consumentenbond en Kassa bezorgd over het effect van microplastic. Ze kijken niet alleen naar het eindstation waar deze deeltjes terechtkomen (het milieu), maar ook naar de invloed die het microplastic in bijvoorbeeld een scrub op je hormonen kan hebben als je het langdurig gebruikt. Dit vraagt naar grondiger vervolgonderzoek volgens ons.

Dit zegt Radar over het nut van lichaamsscrubs

Volgens huiddeskundige Brinkhuizen zijn scrubs niet essentieel voor een goede huidverzorgingsroutine. Ze raadt het gebruik van scrubs met korreltjes af, omdat deze milde beschadigingen aan de huid kunnen veroorzaken door het schurende effect. Het advies is om voorzichtig te zijn met producten die de bovenste huidlagen verwijderen. Lees het volledige artikel van Radar.

Dit zegt BNNVARA’s Kassa over lichaamsscrubs

Het artikel van BNNVARA’s Kassa behandelt de misvatting dat duurdere skincare-producten beter zijn dan goedkopere alternatieven. De prijs wordt beïnvloed door factoren zoals ingrediënten, verpakking, marketing en onderzoekskosten. Een hoge prijs garandeert echter niet de effectiviteit van het product. Dit benadrukt het belang van het beoordelen van producten op basis van hun ingrediënten en niet op prijs. Lees het volledige artikel van BNNVARA’s Kassa.

Gebruikte bronnen voor dit onderzoek

Conclusie

Zoals altijd is ‘te veel’ nooit goed, ook niet bij scrubben. Wanneer je te vaak de natuurlijke laag van de huid verwijdert door overmatig scrubben, kan de huid de productie van de eigen verzorgende vetlaag niet meer bijhouden. Blijkt jouw huid na het scrubben anders te reageren dan je gewend bent? Vraag je dan af of het aan de bestanddelen van de scrub ligt en of je niet voor een natuurlijk(er) alternatief wilt gaan.